Με το συμπέρασμά του ότι ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει εάν δεν υπήρχε η βοήθεια που προσέφεραν οργανωμένα και μεθοδικά και σε όλη τη διάρκειά του, οι κομμουνιστικές χώρες, ολοκλήρωσε την διάλεξή ο αν. καθηγητής Ν. Μαραντζίδης, που έδωσε απόψε προσκεκλημένος της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών.
Θέμα της «Ο εμφύλιος μέσα από τα ξένα αρχεία» και δόθηκε μετά την ολοκλήρωση μίας πολυετούς επιστημονικής έρευνας στα κρατικά και ιδιωτικά αρχεία της Τσεχίας, της Σλοβακίας, της Σερβίας, της Πολωνίας και της Ουγγαρίας και άλλων ανατολικών χωρών. Όπως σημείωσε ο διαπρεπής ιστορικός ερευνητής, η έρευνα αυτή δίνει την ξεκάθαρη εικόνα του Εμφυλίου και κυρίως στα τέσσερα «ζωτικά ψεύδη» ή «σκοτεινά θέματα», που κυριάρχησαν στην Ελλάδα από τη Μεταπολίτευση. Αυτά ήταν: 1. Ποια η εμπλοκή των ανατολικών κρατών στον ελληνικό εμφύλιο; 2. Τι συνέβη στο παιδομάζωμα; 3. Η βοήθεια του Τίτο στους κομμουνιστές ήταν μεμονωμένη και ανυστερόβουλη; 4. Πώς συσχετίζεται το «Μακεδονικό» με τον Εμφύλιο;
Τα ξένα αρχεία δίνουν ξεκάθαρες απαντήσεις στα θέματα αυτά, είπε ο κ. Μαραντζίδης και εξήγησε: 1. Σοβιετική Ένωση και Ανατολικά κράτη αρνήθηκαν να αποκαλύψουν εμπλοκή τους. Υπήρχε άραγε συντονισμός από την Σ. Ε.; Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι εμπλοκή ήταν τεράστια και για όλα τα χρόνια. Υπήρξε Σχέδιο Μάρσαλ των φτωχών. Στα αρχεία βρέθηκαν μέχρι και λεπτομέρειες για δέκα αποστολές πλοίων με όπλα με αλλοιωμένα στοιχεία από Γκντανσκ στο Δυρράχιο. Και για Ταμείο από τέσσερις χώρες που αγόραζαν όπλα από διεθνές εμπόριο. 2. Πρώτη φορά μετακινήθηκαν μαζικά κατά χιλιάδες με τη μη συγκατάθεση των γονέων. Πολλά ερωτηματικά για τις προθέσεις αυτών που το έκαναν.
Είχαμε μόνο αναμνήσεις και κείμενα ΚΚΕ αλλά ελάχιστα κείμενα της άλλης πλευράς. Βρέθηκε όνομα προς όνομα η υπόθεση. 25.000 με 30.000 παιδιά.
Είναι σοκαριστικό ότι ένα μέρος των παιδιών μετακινήθηκε για να επιστρέψει ως πολεμιστές. Τουλάχιστον χίλιοι ανήλικοι του «Παιδομαζώματος» εκπαιδεύθηκαν σε ανατολικές χώρες και επέστρεψαν στην Ελλάδα για να πολεμήσουν. Υπήρξαν στρατόπεδα. Βρήκαμε αρχεία στα οποία Πολωνός υφυπουργός ζητά οδηγίες για να καλύψει τη λειτουργία στρατοπέδου εκπαίδευσης παιδιών. Πήρε την απάντηση «Πες ότι είναι τεχνική σχολή».
3. Από τα Αρχεία γίνεται σαφές ότι η βοήθεια που προσέφεραν οι Κομμουνιστικές
Χώρες εντασσόταν σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό των ανατολικών κρατών. Δεν ήταν μόνος του ο Τίτο. Αλβανία, Βουλγαρία και Γιουγκοσλαβία υπέγραψαν συμφωνία για συντονισμό τους. Ο Δημητρόφ αποκαλύπτει συνομιλία του με τον Στάλιν. Ο Πολωνός Πρόεδρος Μπίερουτ πρόεδρος ενημερώνει αναλυτικά τους Σοβιετικούς τί έκανε για την «υπόθεση του Μάρκου». Μέχρι πετρέλαια, οχήματα και αεροπλάνα έστελναν. Επτά χώρες ενεπλάκησαν. Θα ήταν δυνατό να μην γνωρίζουν ή να μην έχουν εγκρίνει οι Σοβιετικοί; Ασφαλώς όχι. Η δουλειά ανατέθηκε στη Γιουγκοσλαβία όπως μία πολυεθνική τη δίνει σε μια θυγατρική της. Όταν το ελληνικό ζήτημα συζητείται από τους κομμουνιστές ηγέτες οι πάντες επιθυμούν να μάθουν τη στάση του Στάλιν, εάν δηλαδή ο ίδιος επιθυμεί να συνεχιστεί η προσπάθεια κατάληψης της Ελλάδας. Ο Στάλιν (σύμφωνα με το αρχείο του βούλγαρου ηγέτη Δημητρώφ) είπε ότι διαφωνεί αλλά προσθέτει και για την Κίνα διαφωνούσε αλλά αποδείχθηκε ότι είχε λάθος. Συνεχίστε αλλά εάν είναι να χάσουμε να μην τα χάσουμε όλα,
τους λέει και προσθέτει: Αν είναι να πάρουμε την εξουσία πάρτε την. Και όταν ο Δημητρώφ τον ρωτά πιστεύεις ότι οι Αμερικανοί θα το επιτρέψουν, απαντά. Ποιος τους ρωτάει τους Αμερικανούς;
4. Η Μακεδονία εμφανίζεται ως κομμάτι λείας για τους γείτονες. Η απόσχιση υπήρξε θεμελιώδες στοιχείο στην πολιτική του ΚΚΕ; Το να μετέχεις σε έναν Εμφύλιο επειδή επιδιώκεις να πάρεις την εξουσία είναι ένα ζήτημα και να επιχειρείς να διαμελίσεις μία
χώρα επειδή χάνεις είναι ένα άλλο, εντελώς διαφορετικό! Υπήρξε το «Σχέδιο Λίμνες», που το βρήκαμε. Συντάχθηκε από τον ΔΣΕ μαζί με στρατιωτικούς από την Σοβιετική Ένωση και τη Γιουγκοσλαβία. Είναι επίσης σαφές ότι αυτό το κράτος, εάν θα είχε δημιουργηθεί θα ήταν υποτελές στους βόρειους γείτονες.
Συμπέρασμα: Ο εμφύλιος δε θα μπορούσε να γίνει ποτέ εάν δεν υπήρχε η βοήθεια των κομμουνιστικών χωρών. Σε όλα τα επίπεδα. Είναι Θαύμα που δεν υπήρξε εμπλοκή της Ελλάδας με κάποια άλλη χώρα. Ίσως να εισήγαγε σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.
Γράμμος και Βίτσι αποτέλεσαν τα σημεία στα οποία επιχειρούσαν κομμουνιστές για επέκταση του στρατοπέδου τους. Εάν ηττάτο ο εθνικός στρατός τότε θα είχαμε την για πρώτη φορά επέκταση του κομμουνιστικού στρατοπέδου χωρίς την συμμετοχή του Κόκκινου Στρατού. Τον καθηγητή Μαραντζίδη προλόγισε ο Πρόεδρος της ΕΜΣ Νικόλαος Μέρτζος, που ευχήθηκε να μην το ζήσει Εμφύλιο Πόλεμο κανείς λαός πολύ δε περισσότερο ο δικός μας. «Όσοι τον ζήσαμε ως παιδιά το ευχόμαστε πολύ εντονότερα επειδή ξέρουμε, παρότι κάποιοι τον επικαλούνται», είπε.
ΧΕN
ἐν αἰθρίᾳ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου