Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Ο Πάπας στο G7 για να συζητήσει την Τεχνητή Νοημοσύνη

 

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ομάδα των Επτά (G7), μια πολύ κλειστή λέσχη που συγκεντρώνει τα επτά από τα πιο δυναμικά κράτη στον πλανήτη στον οικονομικό τομέα, δέχθηκε τον Αρχηγό της Καθολικής Εκκλησίας για να συζητήσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη ( AI).

Είναι εκπληκτικό να βλέπεις αυτό το λευκό ένδυμα που εμφανίζεται συνήθως στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για τον Κυριακάτικο Άγγελο, ανάμεσα σε τόσους πολλούς αρχηγούς κρατών που αντιπροσωπεύουν τις πιο δυναμικές οικονομίες και τις πιο εκκοσμικευμένες χώρες του πλανήτη.

Στις 14 Ιουνίου 2024, ο Φραγκίσκος πήγε να μιλήσει στη συνεδρίαση της G7 στο Μπάρι, για ένα ακανθώδες θέμα που μελετά η Αγία Έδρα εδώ και μερικά χρόνια: την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI).
Δεδομένου του θέματος, είναι αστείο που ο Πάπας δηλώνει φωναχτά, όπως αναφέρει η Washington Post (WP), ότι δεν ξέρει να χρησιμοποιεί υπολογιστή.

Επίσης, σύμφωνα με το WP, το ενδιαφέρον του Βατικανού για την τεχνητή νοημοσύνη ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια, όταν ο Πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ έγινε δεκτός σε ιδιωτικό ακροατήριο στο Βατικανό για να μιλήσει για μελλοντικές εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη. Με την ευκαιρία αυτή, ο Πάπας Φραγκίσκος, στο τέλος του ακροατηρίου, είπε στον Μπραντ Σμιθ που έφευγε: « Κρατήστε την ανθρωπιά σας ».
Και το WP αναφέρει επίσης πώς ο Πάπας αντιλήφθηκε τους κινδύνους της εξάπλωσης των τεχνητών εικόνων που τον εμφανίζουν με ένα πουπουλένιο μπουφάν Balenciaga.

Τα πέντε χρόνια μετά από αυτή τη συνάντηση, η τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει αναντικατάστατη, αντιπροσωπευόμενη από τη νέα εποχή των deepfakes, δηλαδή φωτογραφιών, βίντεο και ήχου που δημιουργούνται χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη, η οποία τροποποιεί ή αναδημιουργεί πραγματικό περιεχόμενο με πολύ ρεαλιστικό τρόπο.

Αντιμέτωπο με την πρόοδο της τεχνολογίας, το Βατικανό ήθελε να εμφανίζεται ως η συνείδηση ​​των ψηφιακών επιχειρήσεων, πιστεύοντας ότι έχει επιρροή και ακούγεται φωνή στη συζήτηση για την παγκόσμια συμπεριφορά και διαχείριση της τεχνητής νοημοσύνης.

Το WP σημειώνει επίσης ότι ο Ανώτατος Ποντίφικας έχει περιγράψει «τις συνέπειες μιας τεχνολογίας "τόσο συναρπαστική όσο και τρομακτική"» που θα μπορούσε να αλλάξει «τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ταυτότητά μας ως ανθρώπινα όντα».
Ο Πάπας δεν παρέλειψε να "καταγγείλει τον τρόπο με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα ηγεμονία του δυτικού πολιτισμού και να μειώσει την αξιοπρέπειά μας ως ανθρώπινα όντα
". Και δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι «ένα εργαλείο που θα μπορούσε να διαδώσει τη γνώση, να κάνει την επιστήμη να προοδεύσει «εκθετικά» και να ανακουφίσει την ανθρώπινη κατάσταση», αναθέτοντας «επίπονες εργασίες σε μηχανές». Αλλά προειδοποίησε ότι ο αλγόριθμος έχει επίσης τη δύναμη να καταστρέφει και ζήτησε «επείγουσα» απαγόρευση των θανατηφόρων αυτόνομων οπλικών συστημάτων (LAWS).


Κατά τη διάρκεια των διμερών συναντήσεων, ο Πάπας « αναφέρθηκε στην Έκκληση της Ρώμης του 2020 για την Ηθική της ΤΝ, της Ποντιφικής Ακαδημίας για τη Ζωή, η οποία στοχεύει « να δώσει μια συγκεκριμένη εφαρμογή στην έννοια της "αλγοηθικής" » δηλαδή να δώσει ηθική στους αλγόριθμους . Η έκκληση υπογράφηκε από την IBM, τη Microsoft, τον ΟΗΕ, την Ιταλία και διάφορα πανεπιστήμια και προτρέπει τη διαφάνεια και τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής.

Αναφερόμενος στις σχέσεις του με τον Αρχηγό της Καθολικής Εκκλησίας, ο Πρόεδρος της Microsoft είπε χαριτολογώντας: «Με την πρώτη ματιά, όταν κοιτάζετε ο ένας τον άλλον, μπορεί να σκεφτείτε «τι περίεργο ζευγάρι», αλλά σε πιο προσεκτική εξέταση θα δείτε ότι είναι ιδανικό ζευγάρι
».


Μην ξεγελιέστε: για τους ψηφιακούς γίγαντες - τους GAFAM: Google, Appel, Meta (Facebook), Amazon και Microsoft - οι καλές σχέσεις με την Αγία Έδρα βοηθούν να εξωραΐσουν την ηθική τους εικόνα, σε μια εποχή που προκύπτουν ζητήματα κριτικής που μπορεί να εμποδίσουν την ανάπτυξή τους.

Η Αγία Έδρα έχει επίσης το πλεονέκτημά της: αυτή η ευκαιρία της επιτρέπει να ακουστεί η φωνή της στο έδαφος του κοινωνικού δόγματος, να εμφανιστεί ως μεσολαβητής στη διεθνή σκηνή και να δώσει στην Εκκλησία την ευκαιρία να αντιμετωπίσει το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης και τις προκλήσεις της.
Το ίδιο ισχύει και για τους πιστούς και τους ιερείς, που μπορούν να αποφύγουν να ξεπεράσουν τον εαυτό τους μέσα σε λίγα χρόνια, όπως δυστυχώς συνέβη στην περίπτωση της εμφάνισης του διαδικτύου , όταν πολλοί δεν υιοθέτησαν την κατάλληλη συμπεριφορά και ταλαντεύονταν ανάμεσα σε μια επικίνδυνη χαλαρότητα. και μια απόλυτη απαγόρευση, η οποία απλώς ανέβαλε και ενίσχυσε το πρόβλημα παρά το έλυσε.

Η κατάσταση της τεχνητής νοημοσύνης απεικονίζει πλήρως τη θέση που διατυπώνει ο Marcel De Corte στο διάσημο βιβλίο του Intelligence in Danger of Death, του οποίου το κεντρικό σημείο είναι ότι, υπό την επιρροή ειδικά του μαρξισμού, ο άνθρωπος έχει απομακρυνθεί από τη άσκοπη εξέταση του κόσμου και τις θεωρητικές ανακαλύψεις, γιά να αφοσιωθεί σε ό,τι μπορεί να του δώσει πλεονέκτημα.

Η ευφυΐα κινδυνεύει τότε με θάνατο, αφού δεν επιδιώκει τόσο να κατανοήσει και να στοχαστεί, αλλά μάλλον να επιτύχει την υλική της ευημερία. Σε αυτήν την κατάσταση, η τεχνητή νοημοσύνη κινδυνεύει να προκαλέσει περαιτέρω πτώση της στοχαστικής νοημοσύνης, η οποία θα εγκατασταθεί σε αυτήν και θα στηριχθεί νωχελικά σε αυτήν, παρόλο που η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι ικανή να παράγει καμία πρόοδο με τη στενή έννοια.

 https://www-unavox-it.translate.goog/ArtDiversi/DIV5956_FSSPX_Il_Papa_al_G7_per_discutere_di_Intelligenza_Artificiale.html?_x_tr_sl=it&_x_tr_tl=el&_x_tr_hl=el&_x_tr_pto=wapp&_x_tr_sch=http

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ακόμα δεν θέλουμε να καταλάβουμε γιατί ο Κύριος γεννήθηκε στην πάμφτωχη Βηθλεέμ και μεγάλωσε στην κακόφημη Γαλιλαία. Δεν πήγε ποτέ Ρώμη και ούτε πέρασε από τα λίκνα του πολιτισμού Αλεξάνδρεια, Αθήνα, Έφεσο, κτλ. Αλλού είναι το παιχνίδι και αλλού η ουσία.
Στην καλύτερη αγωνιούμε πως θα γίνει καλύτερος ο κόσμος και ταυτόχρονα εμείς, ενώ το πρώτο, συγνώμη, ποτέ δεν ήταν δική μας δουλειά.
Νομίζω πως αν η απιστία μπορεί να μετρηθεί με κάτι είναι και με το παραπάνω.
Κρατάω κάτι που είπες φίλε αμέθυστε πολύ σημαντικό: "του κισσού το πλάνο μεγάλωμα".
Ας μην τον τροφοδοτούμε τον άτιμο άλλο.
Πραγματικά φίλε σε ευγνωμονώ για την δουλειά που κάνεις. Να σε προσέχει και να σε φιλά ο Κύριος φίλε.

Ανώνυμος είπε...

Ακαδημαϊκοί.... https://www.espressonews.gr/reportaz/407036/arma-toy-pride-prytanis-apth/

https://theodotus.blogspot.com/2014/07/blog-post.html#more