Κατάπαυση του πυρός;
Ξαφνικά, ο Τραμπ μετατράπηκε από πολεμοχαρής σε ειρηνοποιό, ισχυριζόμενος ότι είχε κανονίσει κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.
Έχοντας κατά νου όμως ότι για το Ισραήλ δεν υπάρχει «εκεχειρία», τουλάχιστον όπως την αντιλαμβανόμαστε εμείς, δηλαδή, να μην επιτίθεσαι και να μην σκοτώνεις χωρίς λόγο. Το είδαμε στον Λίβανο και μετά στη Γάζα. Οι «εκεχειρίες» για το Ισραήλ είναι παύσεις για αναδιοργάνωση και επανεξοπλισμό. Σε αυτή την περίπτωση, βασίζονται στην αμερικανική βοήθεια για να το κάνουν.
Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα: Με τη μικρή βιομηχανική βάση της Αμερικής, θα χρειαστεί χρόνος.
Το Ισραήλ έχει εξαντλήσει τουλάχιστον τα μισά πυρομαχικά αεράμυνάς του και πιθανότατα έχει χάσει το 1/3 του εξοπλισμού ραντάρ του. Οι υποδομές του έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές σχεδόν από κάθε άποψη. Θα χρειαστούν πολλά χρήματα προτού οι Ισραηλινοί πολίτες, συνηθισμένοι στην ευημερία, μπορέσουν να ανακτήσουν τον τρόπο ζωής τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν τα χρήματα.
Το Ιράν βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Διαθέτει μια σταθερή βιομηχανική βάση και τα εργοστάσιά του είναι ως επί το πλείστον άθικτα. Ένα διάλειμμα θα του δώσει την ευκαιρία όχι μόνο να αποκαταστήσει τις στρατιωτικές του υποδομές, αλλά και να τις αναβαθμίσει χρησιμοποιώντας ρωσική, κινεζική και βορειοκορεατική τεχνολογία και ειδικούς. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει αυτόν τον χρόνο για να ξεριζώσει τα δίκτυα της Μοσάντ και της CIA που είναι υπεύθυνα για τη στόχευση και τη δολοφονία επιστημόνων, συμπεριλαμβανομένων συζύγων και παιδιών, και κάθε είδους κακού.
Ένα πρόβλημα είναι οι λεγόμενοι «μετριοπαθείς» πολιτικοί όπως ο Πεζεσκιάν, ο οποίος έχει χάσει μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας του στον ιρανικό λαό.
Αντιθέτως, ο Ανώτατος Ηγέτης, Χαμενεΐ, και το IRGC (το οποίο λειτουργεί ως ο στρατιωτικός του βραχίονας και είναι πολύ αποτελεσματικό, μεταξύ άλλων, στην αποτροπή πραξικοπημάτων) έχουν κερδίσει υποστήριξη.
Ήταν ο Πεζεσκιάν που απέρριψε την προσφορά της Ρωσίας για μια συμφωνία αμοιβαίας άμυνας όπως αυτή που έχει η Ρωσία με τη Βόρεια Κορέα. Πίστευε ότι μπορούσε να διαπραγματευτεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες! Και με την Ευρώπη.
Ωστόσο, παρά τα πάντα, το Ιράν βρίσκεται πλέον σε ευνοϊκή στρατηγική θέση, την οποία μπορεί να εκμεταλλευτεί με λίγη κοινή λογική, κάτι που δυστυχώς δεν είναι τόσο συνηθισμένο.
Η αμερικανική επίθεση δεν προκάλεσε μεγάλη ζημιά - και το Ιράν ανταπέδωσε την χάρη εκτοξεύοντας πυραύλους στην αμερικανική βάση στο Κατάρ. Ήταν μια συμβολική χειρονομία, αλλά ήταν ένα μήνυμα.
Ωστόσο, φαίνεται ότι οι Ιρανοί είχαν ενημερώσει εκ των προτέρων το Κατάρ, ώστε οι Καταριανοί να μπορέσουν να αναχαιτίσουν τους πυραύλους – τους οποίους οι Αμερικανοί, φυσικά, αργότερα ισχυρίστηκαν ότι κατέρριψαν οι ίδιοι! Εντάξει... ίσως οι Καταριανοί χρησιμοποιούσαν αμερικανικούς πυραύλους.
Τα ιρανικά «αντίποινα» ήταν μια σκόπιμα περιορισμένη συμβολική ενέργεια που στόχευε να καταδείξει ότι το Ιράν σέβεται τους ισλαμιστές γείτονές του, ένα καθησυχαστικό μήνυμα προς άλλα πετρελαιοπαραγωγικά κράτη και ιδιαίτερα προς τη Σαουδική Αραβία, με την οποία το Ιράν μόλις πρόσφατα αποκατέστησε τις σχέσεις του και η οποία φιλοξενεί επίσης αμερικανικές βάσεις.
Αυτό δεν σημαίνει ότι το Ιράν δεν έχει ως επιλογή πραγματικά καταστροφικές επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις. Αλλά για να το κάνει αυτό, δεν χρειάζεται να σπαταλήσει πυραύλους: μπορεί απλώς να εξοπλίσει ομάδες αντίστασης στο Ιράκ και την ανατολική Συρία.
Το πιο ισχυρό όπλο του Ιράν είναι η γεωγραφία.
Το κοινοβούλιο της χώρας έχει εγκρίνει το κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ, εάν χρειαστεί, και το Ιράν έχει ήδη παρέμβει στο σύστημα GPS, γεγονός που έχει οδηγήσει σε συγκρούσεις μεταξύ υπερδεξαμενόπλοιων, αποθαρρύνοντας την κυκλοφορία και ανησυχώντας τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Εάν η λεγόμενη εκεχειρία δεν τηρηθεί ή οι Ηνωμένες Πολιτείες επιστρέψουν σε αυτήν, μια στρατηγική θα ήταν η ναρκοθέτηση του στενού με ηλεκτρονικά ενεργοποιούμενες συσκευές - «εκτός λειτουργίας» για πλοία από «φιλικές» χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία, η Βόρεια Κορέα, οι χώρες BRICS, - «ενεργοποίηση» για εχθρικές δυτικές χώρες.
Ορισμένες χώρες, όπως η Ιαπωνία, θα έσπευδαν να αγκαλιάσουν και να φιλήσουν την Τεχεράνη.
Όπως είπα, το Ιράν βρίσκεται σε πολύ ισχυρή θέση και το μόνο που χρειάζεται είναι μια ορθολογική στρατηγική, όσο κακή και αν είναι γεωπολιτική.
Η πρόσφατη χρήση υπερηχητικών πυραύλων με πολλαπλές κεφαλές από την Τεχεράνη είχε καταστροφικές επιπτώσεις στις υποδομές του Ισραήλ. Χωρίς «εκεχειρία», αυτό που ο Εμμάνουελ Τοντ αποκαλεί «ζόμπι» σιωνιστικό κράτος δεν θα ήταν τίποτα περισσότερο από ένα σπίτι ζωντανών νεκρών.
(Α, είναι ήδη έτσι; Υποθέτω ότι εξαρτάται από το πώς ορίζεις ένα «ζόμπι».)
Ο Τραμπ προσποιείται ότι είναι η δική του εκεχειρία. Αλλά φαίνεται ότι στην πραγματικότητα έχει σχεδιαστεί από τον Πούτιν, μετά τη συνάντησή του με τον Ιρανό Υπουργό Άμυνας ως απεσταλμένο του Χαμενεΐ. Φυσικά, η Ρωσία αναμφίβολα απαίτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες όχι μόνο να εγκαταλείψουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, αλλά και να ηρεμήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο και τους Ευρωπαίους, και, κατά τη γνώμη μου, ο Τραμπ συμφώνησε.
Ο Πούτιν πιθανότατα έγνεψε καταφατικά και χαμογέλασε, γνωρίζοντας ότι αυτό δεν θα συμβεί.
Οι στόχοι της Αμερικής δεν έχουν αλλάξει. Ιράν... Κίνα... Ρωσία. Πρέπει να πεθάνουν για να μπορέσει η Αμερική να ζήσει.
Ο Πούτιν είναι ρεαλιστής και σκέφτεται μακροπρόθεσμα.
Ανακοίνωσε τη σειριακή παραγωγή του πυραυλικού συστήματος Oreshnik – η οποία νόμιζα ότι είχε ήδη ξεκινήσει, καθώς είχε μιλήσει προηγουμένως για περίπου εκατό βλήματα διαθέσιμα για χρήση αυτό το καλοκαίρι.
Θα μπορούσε οι εκατό πύραυλοι που αναφέρθηκαν νωρίτερα να ήταν μια αρχική παρτίδα παραγωγής, με περισσότερους να ακολουθούν. Ή, φυσικά, η παραγωγή θα μπορούσε να έχει καθυστερήσει. Αλλά είναι σαφές ότι οι Ρώσοι θα έχουν πολύ περισσότερα από εκατό από αυτά τα όπλα, μαζί με αναβαθμισμένους πυραύλους άλλων τύπων, τους S500 και S550, για να μην αναφέρουμε τα όπλα λέιζερ για χρήση εναντίον drones.
Όλα αυτά τα όπλα δεν προορίζονται για την Ουκρανία, επειδή, σε αυτό το σημείο, δεν χρειάζονται πλέον.
Αν χρησιμοποιούνταν, θα ήταν εναντίον της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών βάσεων, αν οι Αμερικανοί παρέμεναν.
Το Ιράν θα έκανε καλά να δώσει προσοχή.
Η «εκεχειρία» είναι μια ευκαιρία για το Ιράν να αναβαθμίσει τα αμυντικά του συστήματα, τα οποία είναι καλά αλλά έχουν περάσει μια δεκαετία και δεν είναι αδιαπέραστα.
Η έρευνά μου υποδηλώνει ότι βασίζονται σε κινεζικά ανάλογα του S300, αναβαθμισμένα από τη ρωσική έκδοση. Οι Ιρανοί ισχυρίζονται ότι το Bavar 373 είναι συγκρίσιμο με το σύστημα S400 και ανώτερο από το κινεζικό HQ 9, αλλά έχω τις αμφιβολίες μου.
Το Bavar είναι ικανό να ανιχνεύει και να καταστρέφει F-35, γεγονός που ανάγκασε τους Ισραηλινούς να χρησιμοποιήσουν όπλα απόκλισης και, πιθανώς, πολλά ηλεκτρονικά αντίμετρα (EW), βασιζόμενο στις πληροφορίες της Μοσάντ για τα ιρανικά ραντάρ.
Αυτός είναι ένας τομέας όπου το Ιράν χρειάζεται ρωσική βοήθεια.
Η Ρωσία είναι παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα του ηλεκτρονικού σκοπευτικού όπλου (EW) και των ραντάρ μεγάλης εμβέλειας.
Η «εκεχειρία» είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας, αλλά δεν θα διαρκέσει. Το Ισραήλ δεν έχει καλό ιστορικό σεβασμού των εκεχειριών. Ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι λυσσασμένα σκυλιά.
Αν ήταν λογικοί δρώντες, θα άρπαζαν την ευκαιρία να διαπραγματευτούν την έξοδό τους από το τέλμα στο οποίο έχουν βυθιστεί. Αλλά είναι, όπως λέει ο Τοντ, ζόμπι. Οι ζωντανοί νεκροί.
Οι περισσότεροι κριτικοί σκοντάφτουν σε αυτήν την ιδέα, αλλά είναι αρκετά απλή.
Ο Τοντ είχε επινοήσει τον όρο αναφερόμενος στον Καθολικισμό, υποδεικνύοντας ότι οι αξίες και η ηθική του Καθολικισμού είχαν πεθάνει, αφήνοντας μια εκκλησία «ζόμπι» που εκμεταλλευόταν τους πιστούς, οι οποίοι είχαν επίσης γίνει ζόμπι.
Για τον Τοντ, ο όρος «ζόμπι» είναι μια μεταφορά για τον σύγχρονο μηδενισμό, όχι μόνο για τον Καθολικισμό αλλά και για όλα τα κυρίαρχα συστήματα πεποιθήσεων στη Δύση. Η ιδέα έχει γίνει ευρέως διαδεδομένη, επομένως θα δείτε αναφορές σε «φιλελευθερισμό ζόμπι», «δημοκρατίες ζόμπι» και «πολιτικούς ζόμπι».
Έχεις φάει μυαλό πρόσφατα;
Τζούλιαν ΜακΦάρλαν
Πηγή: julianmacfarlane.substack.com
Σύνδεσμος: https://julianmacfarlane.substack.com/p/ceasefire-timeout-to-reload
1 σχόλιο:
Kαλημερα . Μπηκα στο blog που γραφει ο κυριος McFarlane σε αυτο το Substack οπου κατω απο το αρθρο σχολιαζουν καποιοι καραμαλακες Αμερικανοι προφανεστατα απο αυτους που παρισταναν οτι πιστευουν οτι ο Τραμπ ειναι ειρηνιστης . Ενας συμφωνουσε με την γνωμη του κυριου McFarlane οτι ο νυν προεδρος του Ιραν ο Πεζεσκιαν η καπως ετσι ειναι πολυ υποχωρητικος . Προφανεστατα αυτος ο χαριτοβρυτος κυριος McFarlane θεωρει τον αρχαιο και ευγενη ιρανικο λαο ως κρεας για βομβες στην αντιπαραθεση που εχουν οι λευκοι [ κατα την WASP εννοια οπου εμεις και οι λοιποι μεσογειακοι αποκλειομαστε της λευκοτητας } με την εβραικη κοινοτητα των ΗΠΑ και οχι με το Ισραηλ αυτο καθαυτο . Εχω διαβασει τετοια αρθρα στο Counter Currents και καταλαβα πως σκεφτονται αυτοι οι ρατσιστικοι μπινεδες . Φυσικα ο κυριος αυτος καθως και οι σχολιαστες του δεν θα εμεναν ουτε μιση ημερα στο Ιραν των μουλαδων που εχουν κατσει στον σβερκο των Περσων και λοιπων Ιρανικων λαων επι 45 ετη δια της απατης αρχικα και της ωμης στρατιωτικης και αστυνομικης καταστολης μετα ιδιως την δεκαετια του 80 οπου εξοντωθηκαν κατα δεκαδες χιλιαδες οσοι εν τη αφελεια τους συμμαχησαν με τον σιιτικο κληρο στην ανατροπη του Σαχη . Πολυ περισοτερο ολοι αυτοι οι WASP μπινεδες δεν θα μεναν στο Ιραν ουτε 10 λεπτα της ωρας εν αναμονη πιθανων βομβαρδισμων . Αυτες οι αναλυσεις ειναι επιπεδου Ιφικρατη Αμυρα και Παναγιωτη Τραιανου . Θεωρουν οτι ενας ολοκληρος πολιτισμενος λαος 80 εκκατομυριων ειναι ενα πειραματοζωο σε ενα πειραμα που αυτοι δεν θελουν ουτε την παρανυχιδα τους να βλαφτει . Φυσικα και παρα πολλοι Ιρανοι διαφωνουν με την εμπλοκη του Ιραν στην Αραβοισραηλινη διενεξη και στην ρητορικη επι 45 ετη ενος πυγμαχου μεσαιου βαρων του Ιραν εναντιον ενος πυγμαχου βαρεων βαρων των ΗΠΑ . Εφοσον μπορει να το πληρωσουν με την ζωη τους . Ενω για τους κυριους σαν τον Mc Farlane ισχυει το περιφημο ρητο που ειχε πει καποτε ενας πολεμικος ανταποκριτης στην Μεση Ανατολη για τις διαφορες ακροδεξιες μιλιτσιες στις Δυτικες ΗΠΑ . Οποιος δεν εχει πολεμο παιζει πολεμο . Αυτα τα ολιγα αιρετικα . Βαριεμαι να καθομαι να βρισκω επιχειρηματα οπου θα εξηγω γιατι ειναι αυτοκτονικη μαλακια οταν λεγεσαι Ιραν μιλας Φαρσι και οχι Αραβικα να εχεις επι δεκαετιες μια ρητορικη του στυλ το Ισραηλ θα αφανιστει ενω ξερεις οτι αν οι ΗΠΑ και το Ισραηλ το χοντρυνουν καμια Ρωσια δεν θα ρισκαρει παγκοσμιο πολεμο για χαρη κανενος Αγιατολαχ . ΑΜ
Δημοσίευση σχολίου