Κυριακή 19 Απριλίου 2020

Χριστός Ανέστη!

Δεν μπορεί παρά να είναι υπερήφανος κανείς για τη χθεσινή Ελλάδα, την Ελλάδα τη νύχτα της Ανάστασης που μετά από δέκα χρόνια βαθιάς ύφεσης και οικονομικής εξαθλίωσης, συνεχίζει να στέκεται στα πόδια της – να διατηρεί την κοινωνική της συνοχή, τα ήθη και τα έθιμά της, τη θρησκεία και την πίστη στην οικογένεια, αμυνόμενη σθεναρά στις επιθέσεις που δέχονται από όλες τις πλευρές. Αυτή είναι η αιτία που οι Έλληνες πάντοτε θα καταφέρνουν θαύματα, όσα εμπόδια και αν τους τοποθετούν στο δρόμο τους – αφού τα πολιτιστικά τους θεμέλια είναι στέρεα, έχοντας σμιλευθεί από τη μακραίωνη ιστορία τους που δεν είναι σε θέση κανείς και τίποτα να την κλονίσει.

Επικαιρότητα

Η μέχρι τώρα αντιμετώπιση της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης που τη συνοδεύει από τους Έλληνες, με αποκορύφωμα το χθεσινό συλλογικό εορτασμό της Ανάστασης, σε μία Αθήνα αντάξια του πολιτιστικού παρελθόντος της και σε μία εντυπωσιακή Ελλάδα, ήταν υποδειγματική – τεκμηριώνοντας την ωριμότητα του πληθυσμού της όσον αφορά την αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων. Μία ωριμότητα που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ανωριμότητα των κυβερνήσεων της – με τη δουλοπρέπεια, με την ανικανότητα και με την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού τους εμφαντικότερη από ποτέ.
Εκατομμύρια Έλληνες, με αναμμένα κεριά στα μπαλκόνια και στους κήπους τους, ντυμένοι γιορταστικά, ύμνησαν όλοι μαζί την Ανάσταση – με τον ουρανό να γεμίζει από βεγγαλικά και με τις ευχές τους να πλημμυρίζουν την ατμόσφαιρα. Παρά το κλείσιμο των εκκλησιών λοιπόν που έδινε την εντύπωση χριστιανικών διωγμών στην Αρχαία Ρώμη και παρά την απίστευτη απαγόρευση να χτυπούν οι καμπάνες, η οποία φάνηκε το πρώτο σιωπηλό πρωινό της Κυριακής ενός Πάσχα, οι Έλληνες απέδειξαν πως μπορούν να υπερασπίζουν τα πιστεύω τους – κυρίως όμως ότι είναι σε θέση να αυτό-οργανώνονται, όσο ίσως κανένα άλλο σύγχρονο Έθνος.
Δεν μπορεί λοιπόν παρά να είναι υπερήφανος κανείς για τη χθεσινή Ελλάδα, την Ελλάδα τη νύχτα της Ανάστασης που μετά από δέκα χρόνια βαθιάς ύφεσης και οικονομικής εξαθλίωσης, συνεχίζει να στέκεται στα πόδια της – να διατηρεί την κοινωνική της συνοχή, τα ήθη και τα έθιμά της, τη θρησκεία και την πίστη στην οικογένεια, αμυνόμενη σθεναρά στις επιθέσεις που δέχονται από όλες τις πλευρές. Αυτή είναι η αιτία που οι Έλληνες πάντοτε θα καταφέρνουν θαύματα, όσα εμπόδια και αν τους τοποθετούν στο δρόμο τους – αφού τα πολιτιστικά τους θεμέλια είναι στέρεα, έχοντας σμιλευθεί από τη μακραίωνη ιστορία τους που δεν είναι σε θέση κανείς και τίποτα τίποτα να την κλονίσει.
Είμαστε δε σίγουροι πως μόνοι τους, αφού δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους οι κυβερνήσεις, θα καταφέρουν να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία – καλύπτοντας αυτά που έχασαν τα προηγούμενα δέκα χρόνια και την απόσταση που δημιουργήθηκε με τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Άλλωστε ακόμη και σήμερα, μετά από τόσα μαρτύρια που προηγήθηκαν, η ζωή στην Ελλάδα είναι καλύτερη από παντού αλλού – με την έννοια πως εάν ζυγίσει κανείς τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της, η ζυγαριά θα κλίνει ξεκάθαρα στα πρώτα.
Ίσως όλοι εμείς που ζούμε εδώ να μην το συνειδητοποιούμε, αλλά όποιος δεν ταξιδεύει απλά στο εξωτερικό, έχοντας μείνει ή μένει σε άλλο κράτος για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το καταλαβαίνει απόλυτα – αρκεί βέβαια να είναι ειλικρινής με τον εαυτό του και να μην επηρεάζεται από τις κακές εμπειρίες του, όσον αφορά κυρίως το δημόσιο. Δεν υπάρχει δε κανένας Έλληνας σε ξένη χώρα που να μην επιθυμεί να επιστρέψει στην πατρίδα του – είτε το παραδέχεται, είτε όχι.
Αυτό σημαίνει πως πρέπει όλοι μαζί να στηρίξουμε την πατρίδα μας, ο καθένας από τη δική του πλευρά και με τις δικές του δυνάμεις, χωρίς να περιμένουμε τίποτα από κανέναν – με την αυτοπεποίθηση που διακρίνει το Έθνος μας και με τη σιγουριά πως παρά τις μεγάλες δυσκολίες, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αν μη τι άλλο το οφείλουμε στους προγόνους μας που μας κληροδότησαν έναν ασύγκριτο πολιτισμό και αυτόν τον επίγειο παράδεισο – κυρίως όμως στα παιδιά μας που θα κληθούν να συνεχίσουν όλα όσα ξεκίνησαν πριν από χιλιάδες χρόνια.

 Βασίλης Βιλιάρδος19 Απριλίου 2020

https://analyst.gr/2020/04/19/xristos-anesti/

Δεν υπάρχουν σχόλια: