Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ. Ε, ΚΑΙ; ΤΟΣΟ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Όπως βλέπουμε στο διπλανό πίνακα, μεταξύ των ετών 2000 και Σεπτεμβρίου 2015, οι ψηφοφόροι που προσέρχονται στις κάλπες (Για εθνικό κοινοβούλιο και για ευρωβουλή) κινούνται σε κατερχόμενη κλίμακα. Με λίγα λόγια, η αποχή αυξάνεται με το πέρασμα των ετών. Είδατε όμως, κανένα κόμμα να αγωνιά για την αύξηση της αποχής; Είδατε μήπως κανένα κόμμα να πανικοβάλλεται; Είδατε κανένα επαγγελματικό στέλεχος να νοιάζεται γι’ αυτή την αποστροφή των ψηφοφόρων ή να γίνεται έστω κάποια σοβαρή κουβέντα στα καθεστωτικά ΜΜΕ;

Όχι βέβαια. Το αντίθετο μάλιστα. Παρατηρούμε μια ανακούφιση στα κόμματα του συστήματος και σε
ολόκληρο το σύστημα, από την αύξηση της αποχής. Κι αυτή η ανακούφιση προέρχεται από το γεγονός ότι με την αύξηση της αποχής μειώνεται το εκλογικό σώμα και περιορίζεται μόνο στην καθαρή εκλογική πελατεία των κομμάτων και στους φανατικούς οπαδούς τους.

Φεύγουν δηλαδή από τη μέση οι σκεπτόμενοι πολίτες, που βλέπουν στην πολιτική κάτι περισσότερο από τα προσωπικά τους συμφέροντα. Που βλέπουν στην πολιτική την προβολή των ιδεών τους.

Έτσι πλέον και τα κόμματα θα μπορούν να οριοθετούν πιο άνετα τα κομματικά μαντριά τους, μέσω της πολιτικής δοσοληψίας και να διαιωνίζουν την παραμονή τους στο πολιτικό προσκήνιο, μαζί με την απόλαυση των ωφελημάτων της εξουσίας από τα επαγγελματικά τους στελέχη, χωρίς εκπλήξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: