Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ- επαναληψη


Ο Αριστοτελικός Όμιλος Κέρκυρας προσκάλεσε τον κ. Νικόλαο Ξιώνη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε μια συζήτηση με θέμα την εκκλησιαστική κρίση των ημερών μας.

ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ κ. ΞΙΩΝΗ, ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΙΚΗ ΣΕ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ  ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΙΣΩΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΤΟΡΘΩΣΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ. Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΤΡΙΑΔΙΚΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ Η ΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ ΔΙΑ ΤΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, ΣΤΙΣ ΑΚΤΙΣΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΤΡΙΑΔΙΚΟΥ ΘΕΟΥ.  ΟΙ ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΣΑΝ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΗΣ ΔΕΜΕΝΗ ΟΜΩΣ ΑΣΥΓΧΥΤΩΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΙΡΕΤΩΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΩΤΗΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ. Ο ΕΜΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΛΕΕΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ. ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΣΩΤΗΡΙΟΛΟΓΙΑ. Η ΕΝΣΑΡΚΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ.ΚΑΙ ΣΑΝ ΣΥΝΕΠΕΙΑ Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΑΝΤΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΤΙΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΠΤΙΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΟΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΜΑΣ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΡΙΑΔΑ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΔΟΚΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ Η ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ.ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΕΠΙΚΑΛΕΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΥΜΕΩΝ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΒΟΛΟΥ.
 Όσο για το θεολογικό χάρισμα, ας ακούσουμε τα κριτήρια της παραδόσεώς μας, όπως τα εκθέτει ο ίδιος ο Συμεών ο Νέος θεολόγος. “Θεολογικός ΙΙ, 2–3”: «Μεταβήναι δει πρώτον ημάς εκ του θανάτου εις την ζωήν, ειθ’ ούτω δέξασθαι σπέρμα εν εαυτοίς άνωθεν του ζώντος Θεού και γεννηθήναι υπ’ αυτού ως χρηματίσαι τέκνα αυτού, και ελκύσαι Πνεύμα εν τοις εγκάτοις και ούτως ελλαμπομένους τα περί Θεού φθέγγεσθαι, καθόσον οίον τε και από Θεού ελλαμπόμεθα!» 

ΠΟΤΕ ΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΔΕΝ ΧΩΡΙΣΑΝ ΤΗΝ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ. ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΓΚΥΡΙΑ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ ΔΙΑ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΕΛΠΙΖΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΟΛΟΓΙΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΑΚΤΙΣΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΘΕΑΡΧΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ. ΟΜΩΣ....
 
Και με την εκπλήρωση του πατρικού θελήματος μας κάνει μετόχους της λατρείας των αγγέλων, που θα δείχνομε με τον τρόπο της ζωής μας, κατά πιστή μίμηση των αγγέλων, την επουράνια ευαρέστηση. Κι από εκεί πάλι μας ανεβάζει στην ακρότατη κορυφή των θείων, στον Πατέρα των φώτων, και μας κάνει κοινωνούς της θείας φύσεως(Β΄Πετρ. 1, 4) με την κατά χάρη μέθεξη του Πνεύματος. Στην κατάσταση αυτή θα είμαστε τέκνα Θεού, έχοντας μέσα μας όλοι χωρίς περιορισμό, με άκρα καθαρότητα, όλο τον κατά φύση Υιό του Πατέρα και χορηγό αυτής της χάρης, από τον οποίο και μέσω του Οποίου και μέσα στον οποίο έχομε και θα έχομε την ύπαρξη, την κίνηση και τη ζωή(Πραξ. 17, 28).

Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής – Σύντομη ερμηνεία στην προσευχή «Πάτερ ημών» 

ΔΙΟΤΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΕΙΤΕ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΕΙΤΕ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΘΕΟΥ.


συνεχιζεται


Δεν υπάρχουν σχόλια: