Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Wokipedia

από τον Roberto Pecchioli - 27/04/2024

Wokipedia


Πηγή: ErteticaMente

Θα έχει συμβεί και σε εσάς. Σερφάρουμε στο Διαδίκτυο και ένα κείμενο, μια λέξη, ένα όνομα, ένα γεγονός μας είναι άγνωστα. Πληκτρολογούμε αμέσως τις λέξεις-κλειδιά και η πρώτη επιλογή αναζήτησης είναι πάντα η Wikipedia, η εικονική εγκυκλοπαίδεια που ξεκίνησε το 2001 από τους Larry Sanger και Jimmy Wales. Σύμφωνα με την αρχική της σελίδα, «Η Wikipedia είναι μια δωρεάν και συνεργατική διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια. Χάρη στη συνεισφορά εθελοντών από όλο τον κόσμο, είναι διαθέσιμο σε περισσότερες από τριακόσιες είκοσι γλώσσες. Οποιοσδήποτε μπορεί να συνεισφέρει σε υπάρχουσες εγγραφές ή να δημιουργήσει νέες, αντιμετωπίζοντας τόσο τα τυπικά θέματα των παραδοσιακών εγκυκλοπαιδειών όσο και αυτά που υπάρχουν σε αλμανάκ και γεωγραφικά λεξικά. και εξειδικευμένες εκδόσεις». Πάνω από 1.860 χιλιάδες συμμετοχές είναι διαθέσιμες στα ιταλικά. Με σύνεση, όσοι το κατευθύνουν, το Wikimedia Foundation Inc. αρνείται κάθε ευθύνη για «οποιαδήποτε σφάλματα που περιέχονται σε αυτόν τον ιστότοπο. Κάθε συνεισφέρων είναι υπεύθυνος για τις δικές του συμμετοχές». Ας τον/την κατηγορήσουμε. Φανταστείτε αν «πραγματικές» εγκυκλοπαίδειες (παραδοσιακές, στη γλώσσα wiki) ισχυρίζονταν ότι δεν εγγυώνται την ακρίβεια των ορισμών και των δεδομένων που παρέχονται. Μικρές αντενδείξεις, μέτρια ελαττώματα σε σύγκριση με την απόλυτη ελευθερία που καυχιέται η Wikipedia, στην οποία μπορεί κανείς να συνεισφέρει οικονομικά ποικιλοτρόπως, στην Ιταλία ακόμη και με την προσφορά των πέντε τοις χιλιάδων φόρων.
Το Ίδρυμα δηλώνει τζίρο 104,5 εκατομμυρίων δολαρίων το 2018. Περίεργο που τα δεδομένα, έξι ετών, δεν ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο. Ένα ύποπτο "σφάλμα" του συστήματος. Το μότο της Wikipedia είναι υποβλητικό, ακόμη και συγκινητικό: "φανταστείτε έναν κόσμο στον οποίο κάθε άτομο μπορεί να έχει ελεύθερη πρόσβαση σε ολόκληρο τον πλούτο της ανθρώπινης γνώσης". Αν ήταν αλήθεια. Στην πραγματικότητα, αν συμβουλευτούμε ένα ή περισσότερα λήμματα που σχετίζονται με θέματα που γνωρίζουμε καλά, ανακαλύπτουμε όχι μόνο λάθη και ανακρίβειες -αδιανόητα στο Treccani ή σε άλλες εγκυκλοπαίδειες- αλλά κυρίως εμφανή κομματικότητα, απροκάλυπτο κομματισμό. Η Βικιπαίδεια έχει μια ιδεολογία, είναι η ίδια μια ιδεολογία. Τα συμπεράσματά της, τα σχόλιά της είναι πάντα χρωματισμένα με προοδευτική προκατάληψη. Η ελευθερία που καυχιούνται οι ιδρυτές, η δυνατότητα για όλους να γίνουν συγγραφείς, διαδότες της γνώσης - μια υπέροχη ιδέα που αξίζει την επιτυχία του ιστότοπου, μεταξύ των δέκα πιο δημοφιλών στο διαδίκτυο - είναι ψεύτικη, ηττημένη από τήν κυρίαρχη αγγλοσαξονική ριζοσπαστική προοδευτική σκέψη: Wokipedia, η «ξυπνημένη»,  εγκυκλοπαίδεια.
Το γνωρίζαμε αυτό εκ πείρας και προειδοποιήσαμε επανειλημμένα τους φίλους να μην πάρουν τις πληροφορίες που περιέχονται στην ονομαστική τους αξία. Τώρα έχουμε αποδείξεις, που προέρχονται από το Planet Wiki. Η Wikipedia επιβάλλει λογοκρισία υπέρ των προοδευτικών θέσεων. Η πρώην εκτελεστική διευθύντρια του Ιδρύματος Wikimedia, Katherine Maher, δήλωσε ανοιχτά ότι, υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης της «παραπληροφόρησης», έχει καταστήσει τη λογοκρισία βασικό μέρος της πολιτικής της εταιρείας. Ο αρχικός στόχος της υποστήριξης ενός ελεύθερου και ανοιχτού Διαδικτύου έχει εγκαταλειφθεί ακολουθώντας την αφυπνισμένη woke ιδεολογία ορισμένων ηγετών, σε σημείο να γίνει η Βικιπαίδεια μια πηγή που δεν είναι καθόλου ουδέτερη και επομένως αναξιόπιστη. Ο Μάχερ λέει ότι έχει συνεργαστεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους για να λογοκρίνει τη διαφωνία, την οποία αποκαλεί παραπληροφόρηση. Δεν είναι τυχαίο ότι ο νούμερο ένα στόχος που ανακοινώθηκε από το Φόρουμ του Νταβός το 2024 είναι η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, δηλαδή της ανεπιθύμητης αλήθειας, που δεν συμπίπτει με τις ιδέες, τα συμφέροντα και τις ιδέες των ολιγαρχιών της εξουσίας.
Ο ίδιος ο Larry Sanger, συνιδρυτής της Wikipedia, κατήγγειλε μεροληψία στις πληροφορίες που παρέχονται. Διαβεβαίωσε ότι ορισμένες απόψεις έχουν «συστηματικά αποσιωπηθεί. Η Wikipedia προωθεί τώρα αμφιλεγόμενες απόψεις για την πολιτική, τη θρησκεία και την επιστήμη». Είναι σκανδαλώδες το γεγονός ότι ένας φαινομενικά ελεύθερος και ανοιχτός πόρος, που δημιουργήθηκε από το κοινό, που δημιουργήθηκε για να προσφέρει μια ουδέτερη εκπροσώπηση απόψεων για κάθε θέμα, όχι μόνο καταλήφθηκε από έναν πολιτικο-πολιτισμικό προσανατολισμό, αλλά έχει επιλεγεί από και συνεργάζεται με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Δεν είναι αυτό που φανταζόμουν πριν από είκοσι χρόνια, παραδέχτηκε ο Sanger. Μια άλλη περίεργη σύμπτωση: ο Πάτρικ Μουρ, ιδρυτής της Greenpeace, της περιβαλλοντικής οργάνωσης, παραπονιέται επίσης ότι η ιδεολογία του κλίματος χρησιμοποιείται για να διασπείρει συμφέροντα ξένα προς την ένωση, σε σημείο να δηλώνει ότι ο στόχος των μηδενικών εκπομπών CO2 είναι «πραγματικά ένα σχέδιο για την επίτευξη μαζικής γενοκτονίας. Προφανώς, πέρα ​​από τις αρχικές προθέσεις, η δύναμη των χρηματοδοτών (ΜΚΟ, ιδιωτικά ιδρύματα, Deep State/βαθύ κράτος, επενδυτικά κεφάλαια, μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες) καθοδηγεί ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας των πολιτών προς την κατεύθυνση που θέλει. Ακολούθησε τα χρήματα, λέει μια αγγλοσαξονική παροιμία. Στην περίπτωση της Wikipedia, ο Sanger διαπιστώνει ότι η εγκυκλοπαίδεια έχει εγκαταλείψει την ουδετερότητά της για να κλίνει προς την πολιτική και πολιτιστική αριστερά, τη φιλελεύθερη σκέψη και τις επίσημες επιστημονικές απόψεις, αγνοώντας ή υποτιμώντας μη συμμορφωτικές, συντηρητικές ή μειονοτικές απόψεις.
Τα παραδείγματα που δίνονται είναι ανατριχιαστικά. Η φήμη για τον Μπαράκ Ομπάμα δεν αναφέρει κανένα γνωστό σκάνδαλο: Βεγγάζη (τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Λιβύη για τις οποίες η κυβέρνηση γνώριζε), IRS, η φορολογική υπηρεσία των ΗΠΑ που χρησιμοποιήθηκε για να στοχεύσει αντίπαλες ενώσεις, τα τηλεφωνικά αρχεία του Associated Press, παρακολουθούμενου γιά μήνες, το σκάνδαλο του διακομιστή email της Χίλαρι Κλίντον. Παρέχει μια διαστρεβλωμένη εικόνα του πρώην προέδρου, μη συμπεριλαμβανομένου των αμφιλεγόμενων ή αρνητικών πτυχών της πολιτικής του φιγούρας. 
Μια εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση για τον Ντόναλντ Τραμπ. Μεγάλες ενότητες είναι αφιερωμένες στην κριτική και τη διαμάχη, ενώ οι παράγραφοι για την προεδρία του είναι άκρως επικριτικές. Οι δηλώσεις Τραμπ συχνά αποκαλούνται ψευδείς χωρίς να παρέχουν στοιχεία. Οι απόψεις και οι θέσεις των Ρεπουμπλικανών και των υποστηρικτών του Τραμπ ουσιαστικά απουσιάζουν.
Στο θέμα των αμβλώσεων και της νομιμοποίησης ναρκωτικών, η οπτική της Wikipedia είναι ίδια με τον αριστερό ριζοσπαστισμό: αναφέρει ότι η άμβλωση είναι μια από τις ασφαλέστερες ιατρικές πρακτικές, αγνοώντας τις απόψεις και τα επιχειρήματα των αντιπάλων. Στις φωνές για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών εκφράζονται κυρίως επιχειρήματα υπέρ, χωρίς να αντιμετωπίζεται επαρκώς το θέμα των κινδύνων και οι σχετικές θέσεις. Όσον αφορά τη μορφή του Ιησού, δίνει έμφαση στην ιστορική αβεβαιότητα των Ευαγγελίων. Ισχυρίζεται ότι η χρήση του όρου Χριστός («χρισμένος») είναι μετά την εποχή των αποστόλων, σε αντίθεση με τις βιβλικές πηγές. Σε επιστημονικά ζητήματα ισοπεδώνεται από τις επίσημες διατριβές, ειδικά για την κλιματική αλλαγή και τα εμβόλια Mrna, υποδεικνύοντας ως βέβαιες τις θέσεις που απορρίφθηκαν από μέρος της επιστημονικής κοινότητας. Η εναλλακτική ιατρική συχνά αναφέρεται ως «ψευδοεπιστήμη», αγνοώντας τις αντισυμβατικές απόψεις και θεραπείες. Η Katharine Maher, σε μια ομιλία της ενώπιον του Ατλαντικού Συμβουλίου (
Atlantic Council), εξήγησε την ενεργό προσέγγισή της κατά της «παραπληροφόρησης». Συντόνισε τη λογοκρισία σε συνεργασία με την κυβέρνηση και κατέστειλε τις αντίθετες απόψεις για την πανδημία και τις εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το περιοδικό City Journal.
Η Μάχερ σημείωσε ότι η Πρώτη Τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ που εγγυάται την ελευθερία του λόγου και του Τύπου αποτελεί εμπόδιο για την καταστολή της «παραπληροφόρησης» και ότι η πολιτική της ήταν να αφαιρέσει περιεχόμενο που εισάγει διακρίσεις από τη Wikipedia. Η κρίση για το τι εισάγει "διακρίσεις" –απαράδεκτο– είναι δική της. Το 2021, δήλωσε επίσης σε μια τηλεοπτική συνέντευξη ότι «οι περισσότερες γνώσεις γράφτηκαν από λευκούς, αποικιακούς, Ευρωπαίους και Βορειοαμερικανούς άνδρες» και ότι η Wikipedia επικεντρώθηκε στη «διόρθωση της τεκμηρίωσης». Για αυτήν, η κατάργηση ή η απόκρυψη της αλήθειας σημαίνει «εισαγωγή» ανθρώπων στην ιστορία. «Πώς σκεφτόμαστε να φέρουμε ανθρώπους στο παρόν που δεν έχουν εκπροσωπηθεί εξίσου;». Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να «μετρηθούν τα κενά» και να καθοριστεί ποιος λείπει από τη Wikipedia. «Οι γυναίκες λείπουν. Λείπουν έγχρωμοι. Υπάρχει έλλειψη ανθρώπων από τον παγκόσμιο νότο. Υπάρχει έλλειψη ανθρώπων από γηγενείς κοινότητες. Η ιστορία των Αφροαμερικανών λείπει από τη Wikipedia». Το συνηθισμένο σενάριο: «θετική» διάκριση στη θέση αυτής του παρελθόντος (πραγματική ή εικαζόμενη), λογοκρισία, πολιτισμικός σχετικισμός, χειραγώγηση, αδιαφορία για την αλήθεια. Ο συγγραφέας Φίλιπ Ροθ, ένας προοδευτικός Εβραίος, δέχτηκε σφοδρή επίθεση επειδή επειδή δήλωσε ότι δεν γνωρίζει κανένα σπουδαίο λογοτεχνικό έργο γραμμένο από μαύρους Αφρικανούς. Είναι η αλήθεια, ο μεγάλος εχθρός της εποχής μας. Ο στόχος είναι να επιβληθεί ένα πολιτικό και ανθρωπολογικό όραμα χωρίς σεβασμό στην ελευθερία. Η Wikipedia είναι ένα όχημα κεφαλαιώδους σημασίας για τη λειτουργία πολιτιστικής αναδιαμόρφωσης (μια πτυχή της Μεγάλης Επαναφοράς), ουσιαστικά σύμμαχος με τις μηχανές αναζήτησης των γιγάντων της fintech, που ευνοούν τη Wikipedia έναντι άλλων πηγών πληροφοριών. Το σχόλιο του Elon Musk ήταν ωμό: περιέγραψε τήν Maher ως «ένα από τα χειρότερα ανθρώπινα όντα στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατάφωρα ρατσίστρια και σεξίστρια». Μπορεί να το αντέξει οικονομικά, από το βουνό των δισεκατομμυρίων που κατέχει και τη δύναμη που έχει στη διάθεσή του. «Τώρα ξέρετε εν μέρει γιατί έγινε Wokipedia», κατέληξε. Εν μέρει, μάλιστα.
Είναι, στην πραγματικότητα: «όπου μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις». Όχι μόνο η Βικιπαίδεια. Ο Λάρι Φινκ, κυρίαρχος της BlackRock, του μεγαλύτερου επενδυτικού ταμείου στον κόσμο, καυχιέται με διαχειριστική αλαζονεία ότι η εταιρεία του «επιβάλλει συμπεριφορά» στις θυγατρικές της, ώστε νά «εφαρμόζουν αναγκαστικά κριτήρια φύλου, διαφορετικότητας και συμπερίληψης μειονοτήτων», πράγμα που συνεπάγεται η άκριτη, δογματική, αναγκαστική προώθηση των θεωριών του φύλου και των LGBT. Η BlackRock περιλαμβάνει αυτά τα σημεία μεταξύ των βασικών απαιτήσεων για όλες τις εταιρείες στις οποίες επενδύει και για τα κυρίαρχα κράτη; – στα οποία δανείζει χρήματα. Η ικανότητά του στο λόμπι είναι τεράστια. Ο Φινκ δεν μασάει τα λόγια του: «Πρέπει να επιβάλλεις συμπεριφορές. Εάν δεν επιβάλλετε συμπεριφορά, είτε πρόκειται για φύλο, φυλή ή οποιοδήποτε θέμα στη σύνθεση της ομάδας σας, θα επηρεαστείτε. Όλοι μέσα στην εταιρεία πρέπει να κατανοήσουν τι είναι αποδεκτή συμπεριφορά και τι απαράδεκτη συμπεριφορά. Οι συμπεριφορές θα πρέπει να αλλάξουν και αυτό ζητάμε από τις εταιρείες. Πρέπει να επιβάλλουμε συμπεριφορές και εμείς στη BlackRock επιβάλλουμε συμπεριφορές»[ΤΡΟΠΟΥΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ]. Ζήτω η ελευθερία. Η τραγωδία είναι η αδιαφορία ή η δυσπιστία της πλειοψηφίας, παρά τα στοιχεία χειραγώγησης. Αυτό το γνώριζε ο Λέων Τολστόι στην αξέχαστη περιγραφή του για τον βαρετό, κομφορμιστή αδελφό της Άννας Καρένινα, της ανήσυχης ηρωίδας του μυθιστορήματός του. «Η εφημερίδα που έλαβε ο Στέπαν Αρκάντιεβιτς ήταν φιλελεύθερη χωρίς να είναι πολύ προχωρημένη και με τάση που ταίριαζε για την πλειοψηφία του κοινού. Αν και ο Oblonsky είχε ελάχιστο ενδιαφέρον για την επιστήμη, την τέχνη και την πολιτική, για όλα αυτά τα θέματα, ωστόσο, έμεινε σταθερά στις απόψεις της εφημερίδας του και άλλαζε τις απόψεις του μόνο όταν άλλαζε η πλειοψηφία του κοινού. Ή μάλλον, οι απόψεις του τον άφησαν από μόνες τους, αφού του έρχονταν χωρίς να μπει στον κόπο να τις επιλέξει. Τίς υιοθέτησε όπως τα σχήματα των καπέλων και των παλτό του, επειδή όλοι τα φορούσαν και, ζώντας σε μια κοινωνία όπου μια συγκεκριμένη πνευματική δραστηριότητα γίνεται υποχρεωτική με την ηλικία, οι απόψεις του ήταν τόσο απαραίτητες όσο και τα καπέλα».
Μας θέλουν ξύπνιους, αφυπνισμένους (κοιμισμένους δηλαδή, αφού στο Newspeak οι λέξεις σημαίνουν το αντίθετο) και έτσι θα γίνουμε. Έχουν χίλιους τρόπους να μας κατακτήσουν: άγνοια, αδιαφορία, φόβο. Κομφορμισμός, ψυχική τεμπελιά, ευκολία αποδοχής των απόψεων των υπευθύνων. Το παγκόσμιο Bignami, το υπερ-συνδεδεμένο σεμινάριο/φροντιστήριο
, έλειπε. Οι Huey, Dewey, and Louie συμβουλεύτηκαν το Εγχειρίδιο-παντογνώστης των Νέων Μαρμότων, που πήρε το όνομά του από το φιλικό τρωκτικό που του αρέσει να κοιμάται. Τώρα το έχουμε κι εμείς, μόλις ένα κλικ μακριά: Wokipedia, το εγχειρίδιο του ανάποδου κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: