Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Το κείμενο του Βατικανού για τον παπισμό βάζει τον οικουμενισμό και τη συνοδικότητα πάνω από την πρωτοκαθεδρία, σε μια σημαντική αλλαγή κατεύθυνσης

από τον Μάικλ Χέινς


Το Βατικανό παρουσίασε ένα θεμελιώδες έγγραφο για τον παπισμό, το οποίο περιέχει πολυάριθμες εκκλήσεις για ριζική αλλαγή της κατανόησης της πρακτικής της παπικής πρωτοκαθεδρίας και εξουσίας για την προώθηση του οικουμενισμού και της συνοδικότητας.

Με τίτλο « Ο Επίσκοπος της Ρώμης. Η πρωτοκαθεδρία και η συνοδικότητα στους οικουμενικούς διαλόγους και στις απαντήσεις στην εγκύκλιο Ut unum sint», το κείμενο παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη στις 13 Ιουνίου 2024.

Ορίστηκε ως «το πρώτο έγγραφο που συνοψίζει ολόκληρη την οικουμενική συζήτηση για την υπηρεσία της πρωτοκαθεδρίας στην Εκκλησία από τη Β' Σύνοδο του Βατικανού», το έγγραφο είναι καρπός σχεδόν τεσσάρων ετών «πραγματικά οικουμενικού και συνοδικού έργου».
Το κείμενο παρουσιάζει τα αποτελέσματα μιας διαδικασίας που ξεκίνησε από το Dicastery for Promoting Christian Unity (DPCU) το 2020, έτος κατά το οποίο έλαβε χώρα η 25η επέτειος του Ut Unum Sint.

Το έγγραφο, που συντάχθηκε υπό την καθοδήγηση του DPCU, έλαβε τη συμβολή των «Ορθοδόξων και Προτεσταντών Θεολόγων», καθώς και της Ρωμαϊκής Κουρίας και της Συνόδου των Επισκόπων.
Ως εκ τούτου, το κείμενο είναι ένα "έγγραφο μελέτης": δεν παρουσιάζει μια νέα γραμμή στην οποία προορίζεται να τηρήσει το Βατικανό -τουλάχιστον όχι ακόμη- αλλά δίνει μια ισχυρή ένδειξη για έναν πιθανό μελλοντικό προσανατολισμό στον παπισμό που θα μπορούσε σύντομα να προκύψει, σε ξεκινώντας από τη Σύνοδο για τη συνοδικότητα.
Όπως συμβαίνει με πολλά στοιχεία της Καθολικής Εκκλησίας σήμερα, ο οικουμενισμός βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.

To Dicastery for Promoting Christian Unity (
DPCU) συνόψισε ότι μετά το Βατικανό Β' η «οικουμενική διάσταση» του παπισμού «αποτελούσε ουσιαστική πτυχή αυτής της διακονίας».

Γράφοντας τον πρόλογό του στο έγγραφο 150 σελίδων, ο προκαθήμενος του DPCU, καρδινάλιος Kurt Koch, σημείωσε ότι:

Ελπίζουμε ότι θα προωθήσει όχι μόνο την υποδοχή διαλόγων για αυτό το σημαντικό θέμα [τον παπισμό], αλλά θα τονώσει επίσης περαιτέρω θεολογικές ενοράσεις και πρακτικές προτάσεις, «μαζί, φυσικά», με μια άσκηση της διακονίας ενότητας του Επισκόπου Ρώμης «αναγνωρισμένη από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη» (UUS 95).

Πράγματι, ο Επίσκοπος της Ρώμης φαίνεται να παρουσιάζει το σχέδιο μιας νέας κατανόησης του παπισμού και του παπικού πρωτείου στον 21ο αιώνα, μια εποχή που χαρακτηρίζεται από προσοχή στον οικουμενισμό και τη «συνοδικότητα». Όπως αναφέρεται στο ίδιο το έγγραφο:

Οι επόμενες σελίδες προσφέρουν μια σχηματική παρουσίαση (1) των απαντήσεων στο Ut unum sint και των εγγράφων των θεολογικών διαλόγων αφιερωμένων στο ζήτημα της πρωτοκαθεδρίας· (2) των κύριων θεολογικών ζητημάτων που παραδοσιακά αμφισβητούν την παπική πρωτοκαθεδρία και για ορισμένες σημαντικές προόδους στον σύγχρονο οικουμενικό προβληματισμό· (3) ορισμένων προοπτικών για μια διακονία ενότητας σε μια επανενωμένη Εκκλησία· και (4) πρακτικών προτάσεων ή αιτημάτων που απευθύνονται στην Καθολική Εκκλησία. Αυτή η σύνθεση βασίζεται τόσο στις απαντήσεις στο Ut unum sint όσο και στα αποτελέσματα επίσημων και ανεπίσημων διαλόγων σχετικά με τη διακονία της ενότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Χρησιμοποιεί την ορολογία που υιοθετείται από αυτά τα έγγραφα, με τα πλεονεκτήματα και τους περιορισμούς της .

Το ανεμοδαρμένο σπίτι; Υπεροχή ή αποστολή;

Τα θεολογικά επιχειρήματα και τα δοκίμια του εγγράφου ακολουθούνται από περίληψη και «πρακτικές προτάσεις ή αιτήματα που απευθύνονται στην Καθολική Εκκλησία» σχετικά με τη μελλοντική άσκηση του αξιώματος του Παπισμού.
Όπως και με άλλα στοιχεία της τρέχουσας εκκλησιαστικής ζωής, το κείμενο έχει μια εντυπωσιακή ομοιότητα με το The Windswept House του Malachi Martin (είναι ένα μυθιστόρημα του 1996 του πρώην Ιησουίτη ιερέα Malachi Martin[ΤΟΥ ΕΞΟΡΚΙΣΤΟΥ]
). Το μυθιστόρημα περιγράφει αναταραχή εντός της Καθολικής Εκκλησίας και διαφθορά στην πόλη του Βατικανού, στο οποίο οι παγκοσμιοποιητές και οι Ελευθεροτέκτονες καρδινάλιοι προσπαθούν να αναγκάσουν τον «Σλάβο Πάπα» να παραιτηθεί υποστηρίζοντας ότι αυτό θα βοηθούσε την κατεστραμμένη ενότητα της Εκκλησίας και θα βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ των (ετερόδοξων) επισκόπων και του Πάπα 

 Ακόμα κι αν δεν έχει στόχο να αναγκάσει τον Πάπα Φραγκίσκο να παραιτηθεί – δεδομένου ότι ο Επίσκοπος της Ρώμης το ενέκρινε και διέταξε τη διάδοσή του, το κείμενο του DCPU φαίνεται να αποσκοπεί στην αλλαγή του παπισμού γενικά, όχι ενός πάπα ειδικότερα.
Οι «αρχές για την άσκηση της πρωτοκαθεδρίας στον 21ο αιώνα» παρουσιάζουν μια αλλαγή στην κατανόηση του παπισμού που θα ήταν στην υπηρεσία του οικουμενισμού και της συνοδικότητας, αναφέρει το κείμενο.

Η παπική πρωτοκαθεδρία, διαβάζουμε στο κείμενο του DCPU, θα πρέπει να συνδέεται στενά με τη συνοδικότητα - αντανακλώντας το τρέχον κύμα σκέψης που διασχίζει την Εκκλησία με την προτροπή του Πάπα Φραγκίσκου. «Μια πρώτη γενική συμφωνία είναι η αμοιβαία αλληλεξάρτηση μεταξύ της πρωτοκαθεδρίας και της συνοδικότητας σε κάθε επίπεδο της Εκκλησίας και η συνακόλουθη ανάγκη για συνοδική άσκηση πρωτοκαθεδρίας», διαβάζουμε στο κείμενο του DCPU.

Ένα άλλο σημείο στο οποίο συμφωνούν τα πολυάριθμα οικουμενικά όργανα που συμμετείχαν στη σύνταξη του κειμένου είναι ότι ο παπισμός πρέπει να κατανοηθεί με μια νέα έννοια, ανοίγοντας την πόρτα στην αποκέντρωση της εξουσίας. Από αυτή την άποψη, ζητείται η εφαρμογή της συνοδικότητας με την παραχώρηση μεγαλύτερων εξουσιών στα «περιφερειακά» επίπεδα της Καθολικής Εκκλησίας και «μια συνεχή «αποκέντρωση» εμπνευσμένη από το πρότυπο των αρχαίων πατριαρχικών Εκκλησιών».

Στη συνέχεια, το κείμενο παρουσιάζει «πρακτικές προτάσεις» από όλους τους διαλόγους και τα οικουμενικά σώματα που συμμετέχουν, πριν προσθέσει μερικές ακόμη προτάσεις που προέρχονται ιδίως από το DCPU.

Ακόμη και πριν από την παρουσίαση των συγκεκριμένων «πρακτικών προτάσεων» – δίνοντας την οικουμενική αξιολόγηση του DCPU για τον τρόπο αύξησης της οικουμενικής ενότητας και συνοδικότητας μέσω αλλαγών στον παπισμό– το υποκείμενο είναι εντυπωσιακά σαφές: στη σύγχρονη και «φωτισμένη» εποχή στην οποία βρίσκεται η Εκκλησία, και δεδομένης της αυτοκατανόησης της «συνοδικότητας» που είναι πλέον ενδημική, η παπική πρωτοκαθεδρία θα πρέπει να διαγραφεί με ασφάλεια.

Πρώτη αλλαγή: Είναι η πρωτοκαθεδρία μια ιστορική τάση;

Στην κορυφή του καταλόγου των «πρακτικών προτάσεων» του DCPU βρίσκεται το αίτημα για μια «επανερμηνεία» των διδασκαλιών του Βατικανού Α - του συμβουλίου που εξέδωσε το δογματικό σύνταγμα του  
Pastor Aeternus που σκιαγραφεί την πρωτοκαθεδρία και το αλάθητο του πάπα, δύο οικουμενικά εμπόδια.   

Ο Pastor Aeternus αναφέρει::

Διδάσκουμε και δηλώνουμε ότι, σύμφωνα με τις ευαγγελικές μαρτυρίες, υποσχέθηκε αμέσως και ευθέως στον μακαριστό απόστολο Πέτρο πρωτοκαθεδρία δικαιοδοσίας σε ολόκληρη την Εκκλησία του Θεού και του παραχωρήθηκε από τον Χριστό Κύριο... Επομένως, όποιος διαδεχθεί την έδρα του  Πέτρου αποκτά, με τον θεσμό του ίδιου του Χριστού, την πρωτοκαθεδρία του Πέτρου σε ολόκληρη την Εκκλησία.[Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΠΑΤΗΣΕ ΠΟΤΕ ΠΟΔΙ ΣΤΗ ΡΩΜΗ]

Αυτές οι διδασκαλίες φαίνεται να βρίσκονται στο στόχαστρο του DCPU μέσω του Επισκόπου της Ρώμης. Ζητούν «μια καθολική «επαναδοχή», «επανερμηνεία», «επίσημη ερμηνεία», «ενημερωμένο σχόλιο» ή ακόμη και «αναδιατύπωση» των διδασκαλιών του Βατικανού Ι».
Το έγγραφο αναφέρει ότι ορισμένοι από τους συνεργάτες στη σύνθεσή του υποστήριξαν ότι «οι διδασκαλίες του Βατικανού I έχουν εξαρτηθεί βαθιά από το ιστορικό τους πλαίσιο και προτείνουν ότι η Καθολική Εκκλησία πρέπει να αναζητήσει νέες εκφράσεις και λεξιλόγιο πιστά στην αρχική πρόθεση, αλλά ενσωματωμένα σε μια εκκλησιολογία communio και προσαρμοσμένο στο σημερινό πολιτιστικό και οικουμενικό πλαίσιο».

Το «βαθιά εξαρτημένο από το ιστορικό πλαίσιο» θα πρέπει να ερμηνευθεί ως « δεν είναι πλέον αποδεκτό για τον γενναίο, σύγχρονο κόσμο στον οποίο ζούμε ».

Δεύτερη Αλλαγή: Παραμονή στην επισκοπή της Ρώμης για την "ανανέωση" του παπισμού

Συνεχίζοντας το θέμα του Ανεμοδαρμένου Οίκου, το DCPU παρουσιάζει τη δεύτερη πρότασή του σχετικά με τον τρόπο αλλαγής του παπισμού. Όπως οι μοχθηροί καρδινάλιοι στο The Windswept House παρουσίασαν την αναγκαστική παραίτηση του Πάπα ως καλό πράγμα για την εκκλησιαστική ενότητα, έτσι και το DCPU παρουσιάζει την αφαίρεση της παπικής εξουσίας ως μέσο για να «ανανεώσει την εικόνα του παπισμού».

Το DCPU ζητά «μια σαφέστερη διάκριση μεταξύ των διαφορετικών αρμοδιοτήτων του Επισκόπου της Ρώμης», η οποία θα βοηθούσε τη «διακονία της ενότητας». Αυτό το αίτημα περιλαμβάνει την επιθυμία για το πώς «άλλες Δυτικές Εκκλησίες μπορούν να σχετιστούν με τον Επίσκοπο της Ρώμης ως προκαθήμενο, ενώ έχουν μια ορισμένη αυτονομία» – μεταφράζεται ως «μπορεί ο Πάπας παρακαλώ να θεωρήσει τον εαυτό του μόνο επίσκοπο μιας σημαντικής επισκοπής και να επιτρέψει σε άλλους «προκαθήμενους» «να απολαμβάνουν την ίδια δύναμη όπως αυτός;».

Στην πραγματικότητα, το DCPU φτάνει στο σημείο να κάνει ακριβώς αυτό το σκεπτικό, εξαλείφοντας την ανάγκη για τη συνήθη ερμηνεία της γλωσσολογίας του Βατικανού. «Η μεγαλύτερη έμφαση στην άσκηση της διακονίας του Πάπα στην ιδιαίτερη Εκκλησία του, την επισκοπή της Ρώμης, θα αναδείκνυε την επισκοπική διακονία που μοιράζεται με τους αδελφούς του επισκόπους και θα ανανέωνε την εικόνα του παπισμού», συνιστά το DCPU.

Τρίτη αλλαγή: Ο Οικουμενισμός απαιτεί περισσότερη συνοδικότητα, ακόμη και για τον παπισμό

Αν δεν ήταν ήδη ξεκάθαρο ότι τα δύο συνθήματα της σύγχρονης Εκκλησίας είναι ο «οικουμενισμός» και η «συνοδικότητα», το DCPU το κάνει ξεκάθαρο στην τρίτη του πρόταση σχετικά με τον τρόπο επανεκτίμησης του παπισμού. Το DCPU έγραψε ότι οι θεολογικοί διάλογοι που συμμετείχαν στη σύνταξη του εγγράφου εντόπισαν πώς «αυξάνεται η συνοδικότητα μέσα στην Καθολική Εκκλησία», κάτι που θα αποδεικνυόταν από την αυξημένη εξουσία των επισκόπων διασκέψεων.  

Το κείμενο λέει:

Δίνοντας έμφαση στην αμοιβαία σχέση μεταξύ του ad intra συνοδικού σχηματισμού της Καθολικής Εκκλησίας και της αξιοπιστίας της ad extra οικουμενικής δέσμευσής της, εντόπισαν τομείς όπου απαιτείται αυξανόμενη συνοδικότητα εντός της Καθολικής Εκκλησίας. Ειδικότερα, προτείνουν περαιτέρω προβληματισμό σχετικά με την αυθεντία των εθνικών και περιφερειακών καθολικών επισκοπικών διασκέψεων, τη σχέση τους με τη Σύνοδο των Επισκόπων και με τη Ρωμαϊκή Κουρία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, αναδεικνύουν την ανάγκη για καλύτερη εμπλοκή όλου του λαού του Θεού στις συνοδικές διαδικασίες. Σε ένα πνεύμα «ανταλλαγής δώρων», οι διαδικασίες και οι θεσμοί που υπάρχουν ήδη σε άλλες χριστιανικές κοινότητες θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως πηγή έμπνευσης.

Τέταρτη αλλαγή: Περισσότερες οικουμενικές συνεδριάσεις

Ο Πάπας Φραγκίσκος συνέχισε να υπερασπίζεται την αιτία των οικουμενικών συναντήσεων μεταξύ θρησκευτικών ηγετών καθ' όλη τη διάρκεια τού ποντιφίκιού  του, συνδέοντάς τις όλο και περισσότερο με την τρέχουσα Σύνοδο για τη Συνοδικότητα. Αυτές οι συναντήσεις φαίνεται ότι θα συνεχιστούν υπό το πνεύμα του Επισκόπου της Ρώμης, καθώς το DCPU τις επισημαίνει ως την τέταρτη προτεινόμενη αλλαγή.

«Μια τελική πρόταση είναι η προώθηση της «συνοδικής κοινωνίας» μέσω τακτικών συναντήσεων μεταξύ των ηγετών της Εκκλησίας σε παγκόσμιο επίπεδο, για να γίνει ορατή και να εμβαθύνει η κοινωνία που ήδη μοιράζονται», διαβάζουμε στο κείμενο.
«Στο ίδιο πνεύμα, πολλοί διάλογοι έχουν προτείνει διάφορες πρωτοβουλίες για την προώθηση της συνοδικότητας μεταξύ των Εκκλησιών, ιδιαίτερα σε επίπεδο επισκόπων και προκαθημένων, μέσω τακτικών διαβουλεύσεων και κοινών δράσεων και μαρτυριών».

Οι σχολιαστές έχουν εκφράσει εδώ και καιρό ανησυχία για την επίδραση τέτοιων οικουμενικών συναντήσεων (όπως η διοργάνωση κοινού Καθολικού-Αγγλικανικού εσπερινού στη Βασιλική του Αγίου Παύλου Έξω από τα Τείχη στη Ρώμη), καθώς δημιουργούν την εντύπωση ότι η Καθολική Εκκλησία και ο Πάπας είναι σε ισότιμη βάση με όλο το πλήθος των θρησκειών που συνήθως εκπροσωπούνται σε τέτοιες εκδηλώσεις.

Μιλώντας σε αυτόν τον ανταποκριτή στη Ρώμη πέρυσι, ο Επίσκοπος Αθανάσιος Σνάιντερ είπε ότι ο σύγχρονος οικουμενισμός « υπονομεύει την αλήθεια ότι υπάρχει μόνο μία Εκκλησία του Θεού και αυτή είναι η Καθολική Εκκλησία, η Εκκλησία του Πέτρου, ενωμένη με την Αγία Έδρα, την έδρα του Πέτρου. – οι πάπες ».

Ενώ το Βατικανό προωθεί σθεναρά τις διαθρησκευτικές ενέργειες, ο Σνάιντερ είπε ότι « τέτοιες χειρονομίες ή διαθρησκευτικές συναντήσεις υπονομεύουν αυτές τις αλήθειες και επομένως αυτές οι ενέργειες πρέπει να αλλάξουν ».

Πρόσθεσε ότι οι Καθολικοί πρέπει να διασφαλίζουν ότι η φιλανθρωπία γίνεται πάντα με μη Καθολικούς, αλλά πρέπει επίσης να ενημερώνουν τους μη Καθολικούς « ότι δυστυχώς βρίσκονται σε αντικειμενικό λάθος και ότι καλούνται από τον Θεό να ενταχθούν στην Εκκλησία της Αγίας Μητέρας που είναι η Καθολική
Εκκλησία , που είναι το θέλημα του Θεού ».   

Αντίο στην «καθολική Εκκλησία»

Μεταξύ των ειδικών στόχων των άμεσων συστάσεων του DCPU, που ολοκληρώνουν το κείμενο, υπάρχει ένα ιδιαίτερα περίπλοκο επιχείρημα κατά της κατανόησης της Καθολικής Εκκλησίας ως «καθολικής». Φαίνεται ιδιαίτερα απαραίτητο να διευκρινιστεί η έννοια της έκφρασης «Παγκόσμια Εκκλησία», γράφει το DCPU, χρησιμοποιώντας μια άλλη τυπική φράση, «διευκρίνιση του νοήματος», η οποία ερμηνεύεται πιο σωστά ως «απόρριψη».

Το DCPU δήλωσε ότι «από τον 19ο αιώνα, η καθολικότητα της Εκκλησίας συχνά γίνεται κατανοητή ως η παγκόσμια διάστασή της, με «καθολικό» τρόπο». Αυτή η αντίληψη, υποστηρίζει το τμήμα του καρδινάλιου Κοχ, «δεν λαμβάνει επαρκώς υπόψη τη διάκριση μεταξύ της Ecclesia universalis (η «καθολική Εκκλησία» με τη γεωγραφική έννοια) και της Ecclesia universa («ολόκληρη η Εκκλησία»), η η οποία αποτελεί μια πιο παραδοσιακή έκφραση στο Καθολικό Διδασκαλείο».

Έχοντας «μια απλώς γεωγραφική έννοια της καθολικότητας της Εκκλησίας», το DCPU έγραψε ότι υπάρχει κίνδυνος «να γεννηθεί μια κοσμική αντίληψη για μια «καθολική πρωτοκαθεδρία» σε μια «καθολική Εκκλησία» και κατά συνέπεια σε μια κοσμική κατανόηση της επέκταση και περιορισμοί αυτής της πρωτοκαθεδρίας».

Αντίθετα, το DCPU ζήτησε μια αλλαγή στην κατανόηση της οικουμενικής Εκκλησίας και της εξουσίας που απαιτείται για να κυβερνήσει αυτό το παγκόσμιο σώμα. «Η ρωμαϊκή πρωτοκαθεδρία δεν πρέπει να νοείται τόσο ως μια καθολική εξουσία σε μια οικουμενική Εκκλησία ( Ecclesia universalis ), αλλά ως μια εξουσία στην υπηρεσία της κοινωνίας μεταξύ των Εκκλησιών (communio Ecclesiarum), δηλαδή ολόκληρης της Εκκλησίας (Ecclesia universa)».
Με άλλα λόγια, μόλις αφαιρεθεί η γλώσσα, ο παπισμός δεν θα πρέπει να επιδιώξει να ασκήσει τη θεϊκή του εξουσία – αυτή που περιγράφεται στο Pastor Aeternus – και αντίθετα να εργαστεί στη χρήση μιας περιορισμένης πρακτικής εξουσίας για την προώθηση της οικουμενικής ενότητας.

Συμπέρασμα

Ολοκληρώνοντας τις πολυάριθμες σελίδες του, ο Επίσκοπος Ρώμης μας προτρέπει να αποδεχτούμε τις υποδείξεις και συστάσεις που διατυπώθηκαν, προκειμένου να επιφέρουμε ανανέωση -ανανέωση χωρίς επιφυλάξεις- της «άσκησης της διακονίας του Επισκόπου Ρώμης» πού περαιτέρω ενθαρρύνουν την οικουμενική ενότητα.

«Με βάση τις παραπάνω αρχές και συστάσεις, καρπό του κοινού οικουμενικού προβληματισμού, μπορεί η Καθολική Εκκλησία να ανανεώσει την άσκηση της διακονίας του Επισκόπου της Ρώμης και να προτείνει ένα μοντέλο κοινωνίας που βασίζεται σε "μια αναγνωρισμένη λειτουργία" αγάπης από όλους τους ενδιαφερομένους » (UUS 95), διαβάζουμε στο κείμενο.

Όπως έχει ήδη τεκμηριωθεί, ο σύγχρονος οικουμενισμός έχει ως στόχο του την απλή ενότητα, όχι την ενότητα όπως περιγράφεται στην παραδοσιακή εκκλησιαστική διδασκαλία. Η άμεση υποταγή του παπισμού στη σύγχρονη μορφή του οικουμενισμού φαίνεται να είναι το επόμενο στάδιο μιας μακράς διαδικασίας οικουμενικής «πορείας μαζί» – μαζί, αλλά μακριά από την αλήθεια.

 https://www-unavox-it.translate.goog/ArtDiversi/DIV5931_Haynes_Il_testo_vaticano_sul_papato.html?_x_tr_sl=it&_x_tr_tl=el&_x_tr_hl=el&_x_tr_pto=wapp&_x_tr_sch=http

ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΟΛΑ ΦΑΝΕΡΑ. ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΠΛΕΟΝ Ο ΠΑΠΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΕΙΟΥ, ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ, ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΠΑΠΙΣΜΟΥ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΤΟ ΚΕΝΟ. 

Η ΙΔΙΑ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΖΗΖΙΟΥΛΑ, ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΡΑ, ΤΩΝ ΘΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟ, ΜΕΤΑΛΛΑΣΣΕΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ.Ο ΚΛΗΡΟΣ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΑΝΗΚΕΙ ΗΔΗ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ. ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΜΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΒΙΩΝ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΦΩΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΠΑΛΑΜΑ, ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ.

 Ο ΚΑΛΛΙΣΤΟΣ ΓΟΥΕΑΡ, Ο ΦΛΩΡΟΦΣΚΙ, ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ, ΕΚΛΑΙΚΕΥΣΑΝ ΗΔΗ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ. Η ΝΕΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΤΑΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΕΟ ΠΑΤΕΡΑ. Η ΝΕΑ ΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΜΕ ΘΡΑΣΟΣ ΤΗΝ ΕΝΑΝΘΡΩΠΙΣΗ. 

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΙΡΟΣ, Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΒΟΛΟΥ, ΤΟ ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΙ Ο ΘΙΑΣΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΣΥΝΑΞΗ ΚΑΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑ.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://www.christianunity.va/content/dam/unitacristiani/Collezione_Ut_unum_sint/The_Bishop_of_Rome/Il%20Vescovo%20di%20Roma.pdf

Ανώνυμος είπε...

http://www.christianunity.va/content/unitacristiani/en/news/2024/2024-06-13-il-vescovo-di-roma-nuovo-documento-dpuc.html

http://www.christianunity.va/content/unitacristiani/en.html

amethystos είπε...

Ευχαριστούμε φίλε. Σοβαρό ντοκουμέντο πού αλλάζει τά πράγματα. Στήν ορθδοξία αυτές τίς αλλαγές τίς γνωρίζουν οι υπεύθυνοι. Οι υπόλοιποι δέν ενδιαφέρονται. Αυτή τήν αδιαφορία πληρώνουμε.