Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Περί του σκανδάλου της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην καθολική Εκκλησία της Γερμανίας


Περί του σκανδάλου της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην καθολική Εκκλησία της Γερμανίας
Άρθρο της Frankfurter Allgemeine, 9.1.2013, από τον Robert von Lucius
Για τον εγκληματολόγο Christian Pfeiffer
Οξύς και ανεξάρτητος
Οι επίσκοποι είχαν την δυνατότητα να ξέρουν τι τους περιμένει, όταν προσέλαβαν τον εγκληματολόγο Christian Pfeiffer και το ίδρυμα του, για να διερευνήσει την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στους κόλπους της καθολικής Εκκλησίας. Εξωτερική και εσωτερική ανεξαρτησία είναι γι’αυτόν θρησκευτική αρχή.
Να δημιουργηθεί ένα σύστημα πρώιμης προειδοποίησης που θα αποτρέπει την βία κατά των παιδιών: με αυτό το θέμα είχε ασχοληθεί επανειλημμένως ο εγκληματολόγος Christian Pfeiffer. Μετά από επιθέσεις αμόκ από νεαρούς ή σε περιπτώσεις  κακοποίησης παιδιών, οι πολιτικοί και τα ΜΜΕ ζητούσαν πάντα την συμβουλή του και την εκτίμηση του για τα συμβάντα. Έτσι απέκτησε την φήμη του «καθηγητή των μέσων ενημέρωσης», όσο κανείς άλλος.
Η προσοχή που του δόθηκε τον είχε βοηθήσει. Εδώ και 25 χρόνια είναι διευθυντής (με εξαίρεση την  διακοπή 3 ετών, όταν ήταν υπουργός δικαιοσύνης στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας), στο ανεξάρτητο εγκληματολογικό ινστιτούτο (Kriminologisches Forschungsinstitut Niedersachsen, KFN), το οποίο  αναλαμβάνει μελέτες με τις οποίες αυτοχρηματοδοτείται. Εξωτερική και εσωτερική ανεξαρτησία είναι γι’ αυτόν θρησκευτική αρχή.
Για τον λόγο αυτόν, η καθολική Εκκλησία θα μπορούσε να γνωρίζει τι την περιμένει.   
(Για τον ίδιο λόγο λοιπόν τον απέλυσαν)
Τελευταίες εξελίξεις
Άρθρο της Süddeutsche Zeitung
8.1.2013,  Roland Preuß
Η Εκκλησία σταματά την εξιχνίαση του σκανδάλου κακοποίησης παιδιών
Οι φάκελοι όλων των μητροπόλεων θα ανοίγονταν, τα θύματα και οι θύτες θα περνούσαν από ανάκριση. Θα ήταν παγκοσμίως η πιο εκτεταμένη διερεύνηση του θέματος. Και τώρα απέτυχε: οι καθολικοί επίσκοποι έβαλαν τέλος στο ερευνητικό πρόγραμμα που θα εξέταζε τις σεξουαλικές επιθέσεις από πλευράς ιερωμένων. Ο διευθυντής του προγράμματος κατηγορεί την Εκκλησία για προσπάθεια λογοκρισίας και ελέγχου.
Το σκάνδαλο δεν θα διαλευκανθεί προς το παρόν. Το πρόγραμμα είχε σκοπό να διερευνήσει τις σεξουαλικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από πλευράς ιερωμένων και άλλων σχετιζόμενων με την Εκκλησία, από το 1945 και μετά. Το πρόγραμμα απέτυχε.
Βάσει των πληροφοριών μας, η Εκκλησία θέλει να παραιτηθεί από το συμβόλαιο που είχε υπογραφεί. Ένα σχετικό έγγραφο της ένωσης επισκοπών Γερμανίας (VDD) όπου εκφράζεται αυτή η επιθυμία, θα πάει εντός των ημερών στο ινστιτούτο KFN.
O διευθυντής του, Christian Pfeiffer επισύρει βαριές κατηγορίες εναντίον της καθολικής Εκκλησίας. Το πρόγραμμα απέτυχε λόγω «λογοκρισίας και ελέγχου». Σε αντίθεση προς την αρχική συμφωνία, η Εκκλησία είχε την απαίτηση να έχει λόγο σε ότι αφορά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας, και στην επιλογή των επιστημόνων που θα την διεξήγαν. Η Εκκλησία απορρίπτει τις κατηγορίες, και θεωρεί το KFN υπεύθυνο για την αποτυχία.
Τον Ιούλιο του 2011, η ένωση των επισκοπών και το ινστιτούτο είχαν δια συμβολαίου συμφωνήσει για το πρόγραμμα, το οποίο και παρουσιάστηκε δημοσίως. Βάσει του KFN, ήταν η μεγαλύτερη παγκοσμίως έρευνα για το θέμα.
Ενδείξεις ότι καταστράφηκαν φάκελοι
Μετά την κριτική που ασκήθηκε από πλευράς ιερέων και επισκόπων, η VDD απαίτησε να γίνουν αλλαγές στα συμφωνηθέντα. Βάσει ενός προσχεδίου συμβολαίου, από τον Μάιο του 2012, η Εκκλησία θα είχε πράγματι την δυνατότητα να καθορίσει εάν τα αποτελέσματα της έρευνας θα γίνονταν γνωστά ή όχι. Από τον διακανονισμό αυτόν θα πλήττονταν εργασίες προς απόκτηση διδακτορικού και υφηγεσίας, οι οποίες αναγκαστικώς δημοσιεύονται προς απόκτηση τίτλου.
Ένα άλλο προσχέδιο, Ιούνιος 2012, προέβλεπε ότι η Εκκλησία μπορεί να εξασκήσει βέτο, όσον αφορά την πρόσληψη νέων ερευνητών για το πρόγραμμα. Ο Pfeiffer δήλωσε πως «αυτό είναι ασύμβατο με την ελευθερία της επιστημονικής έρευνας». Βάσει μιας επιστολής που απηύθυνε ο Pfeiffer προς τους επισκόπους, προκύπτει ότι ο ίδιος έχει ενδείξεις πως στις μητροπόλεις καταστράφηκαν φάκελοι αναφερόμενοι στην σεξουαλική κακοποίηση. Δεν υπήρξε καμιά απάντηση στην επιστολή.
Ο προϊστάμενος της VDD Hans Langendörfer, αρνείται πως έγινε κάτι τέτοιο. «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη καταστροφής φακέλων» αναφέρει. Το πρόγραμμα απέτυχε, μεταξύ άλλων, και για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων. Με ποιο τρόπο θα παρέμεναν τα δεδομένα θυμάτων και θυτών ανώνυμα. Η Εκκλησία είχε δείξει ότι είναι πρόθυμη για συμβιβασμό, λέει ο Langendörfer. Στο μεταξύ όμως, η σχέση εμπιστοσύνης προς τον Pfeiffer έχει «κλονισθεί».
Μετάφραση Πέτρος

Aμέθυστος

Δεν υπάρχουν σχόλια: