Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

Η επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα

Η οποιαδήποτε επένδυση, ανεξάρτητα από το ύψος της, αντιμετωπίζεται με θριαμβολογίες και με ανόητες φωτογραφίες όπως η παραπάνω από την κυβέρνηση – κάτι που δεν πρέπει να μας ξενίζει, αφού είναι πλέον ορατή εκ μέρους όλων των Ελλήνων η απίστευτη οικονομική κακοδιαχείριση της, ενώ έχουν εγκαταλείψει τη χώρα δεκάδες ξένες επιχειρήσεις και μεγάλες ελληνικές τα τελευταία δέκα χρόνια. Βέβαια είναι οξύμωρο το γεγονός ότι, την ίδια στιγμή ξεπουλάει ακόμη και τις κερδοφόρες μονοπωλιακές επιχειρήσεις, όπως είναι τα δίκτυα ηλεκτρισμού (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ), φυσικού αερίου (ΔΕΣΠΑ, ΔΕΣΦΑ) και γενικότερα της ενέργειας – ενώ η κερδοφορία της ΔΕΗ οφείλεται στο κόστος παραγωγής της που μειώθηκε λόγω των διεθνών συγκυριών, όπου αντί να μειώσει ανάλογα τις τιμές πώλησης της ελαφρύνοντας τους καταναλωτές, τις αύξησε!

Ανάλυση

Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως επενδύσεις, αφού ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου υποχωρεί ακατάπαυστα τα χρόνια που ακολούθησαν την επιβολή των καταστροφικών μνημονίων (γράφημα) – ενάντια σε κάθε οικονομική λογική. Η κατάρρευση δε των επενδύσεων γενικότερα επιδεινώθηκε μετά το ξέσπασμα της πανδημίας – θυμίζοντας πως έχουν εγκαταλείψει τη χώρα πολλές ξένες επιχειρήσεις τα προηγούμενα δέκα χρόνια, καθώς επίσης μεγάλες ελληνικές, λόγω των προβλημάτων χρηματοδότησης, της ανυπαρξίας εγχώριας ζήτησης, της μη ανταγωνιστικής υψηλής φορολόγησης, της γραφειοκρατίας κοκ.

Ως εκ τούτου, η οποιαδήποτε επένδυση, ανεξάρτητα από το ύψος της, αντιμετωπίζεται με θριαμβολογίες από την κυβέρνηση – κάτι που δεν πρέπει να μας ξενίζει, αφού είναι πλέον ορατή εκ μέρους όλων των Ελλήνων η απίστευτη οικονομική κακοδιαχείριση της. Βέβαια είναι οξύμωρο το γεγονός ότι, την ίδια στιγμή ξεπουλάει ακόμη και τις κερδοφόρες μονοπωλιακές επιχειρήσεις, όπως είναι τα δίκτυα ηλεκτρισμού (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ), φυσικού αερίου (ΔΕΣΠΑ, ΔΕΣΦΑ) και γενικότερα της ενέργειας – ενώ η κερδοφορία της ΔΕΗ οφείλεται στο κόστος παραγωγής της που μειώθηκε λόγω των διεθνών συγκυριών, όπου αντί να μειώσει ανάλογα τις τιμές πώλησης της ελαφρύνοντας τους καταναλωτές, τις αύξησε! (ανάλυση).

Η πρόσφατα ανακοινωθείσα τώρα επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα (πηγή), αποτελεί μέρους του τμήματος «Microsoft Azure» (διαχείρισης δεδομένων) – το οποίο αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς παγκοσμίως (πηγή). Σύμφωνα δε με την ανακοίνωση της εταιρίας, οι υπηρεσίες που θα παρέχονται είναι οι εξής:

Microsoft Azure: Πακέτο «cloud services» που παρέχει computing, networking, databases, analytics, AI και IoT services.

Microsoft 365: Αφορά εφαρμογές παραγωγικότητας, ενσωματωμένες μέσω υπηρεσιών νέφους (cloud) που παρέχονται με ανοιχτή πλατφόρμα σε επιχειρήσεις.

Dynamics 365 and Power Platform: Εδώ πρόκειται για την επόμενη γενιά έξυπνων επιχειρηματικών εφαρμογών που επιτρέπει στους οργανισμούς να αναπτυχθούν, να εξελιχθούν και να μεταμορφωθούν – για να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους και να αξιοποιήσουν τις νέες ευκαιρίες.

Η εταιρία παρέχει προστασία κυβερνοασφάλειας και εμπιστευτικότητας, ενώ θα λειτουργεί κάτω από το Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο προστασίας προσωπικών δεδομένων (GDPR, πηγή)

Περιγραφή υπηρεσίας Cloud

Οι υπηρεσίες «cloud/Data center» αφορούν την αποθήκευση δεδομένων τρίτων εταιριών μέσα από το νέφος (cloud), βοηθούν στην τηλεργασία και τα δεδομένα αποθηκεύονται στο cloud – δηλαδή σε μια εγκατάσταση τρίτης εταιρίας που συνδέεται μέσω του internet. Οι υπηρεσίες που παρέχουν μπορεί να είναι από την απλή διάθεση χωρητικότητας, η οποία είναι μικρής προστιθέμενης αξίας, έως τη διαχείριση του δικτύου επικοινωνίας, την κυβερνοασφάλεια κλπ. – υπηρεσίες που έχουν υψηλότερη προστιθέμενη αξία και κόστος.


Έτσι, το τμήμα αυτό της Microsoft αναφέρεται ως «Cloud» (data center) και τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence, AI) – χωρίς να γνωρίζουμε όμως σε ποιο βαθμό θα παρέχει υπηρεσίες ΑΙ και εάν αυτό θα αποτελεί δικές της υπηρεσίες ή εξυπηρέτηση λειτουργιών τρίτων. Για παράδειγμα, υπηρεσίες «Internet of things» (IoT) που θα διαχειρίζονται από αλλού – ενώ, ακόμη και αν παρέχονται από τη Microsoft, είναι άγνωστο εάν το προσωπικό διαχείρισης και ανάπτυξης θα ευρίσκεται στην Ελλάδα ή σε άλλες χώρες φθηνού εργατικού δυναμικού, όπως στην Ινδία.

Αυτό καθαυτό το «data center» αφορά μόνο την υποδομή (data servers) που κατασκευάζεται με υψηλές προδιαγραφές – όσον αφορά την ασφάλεια του από πυρκαγιά, τις πλημμύρες, την ελεγχόμενη ατμόσφαιρα, την ελεγχόμενη πρόσβαση και θωράκιση κλπ. Μια εταιρία αυτού του είδους χρειάζεται να έχει πολλά διασπαρμένα κέντρα πληροφοριών σε διαφορετικές τοποθεσίες και ζώνες ώρας – έτσι ώστε να διασφαλίζεται η λειτουργία του συστήματος, στην περίπτωση που τυχόν υπάρξει απώλεια ενός κέντρου.

Η αγορά υπηρεσιών cloud διεθνώς

H αγορά για υπηρεσίες cloud αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς, λόγω της ψηφιοποίησης – ενώ θα ανέλθει από 371,4 δις $ το 2020, στα  832,1 δις $ έως το 2025, με μέσο ετήσιο ρυθμό 17,5% (CAGR, πηγή) of 17.5%! Θα μπορούσε να πει κανείς ότι, αυτές θα είναι οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών του μέλλοντος – οι οποίες θα πρέπει να έχουν δυνατότητα διαχείρισης δεδομένων, όπως οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών είχαν ανάγκη από τηλεφωνικά κέντρα.

Ο ΣΕΒ έχει προωθήσει σταθερά την ψηφιοποίηση – κάτι που αποτελεί επί πλέον μέρος της ατζέντας 2030 της ΕΕ. Σύμφωνα με τον ΣΕΒ και τον κ. Σκέρτσο όταν ήταν Γενικός Διευθυντής, αποκαλούνται το «πετρέλαιο του 21ου αιώνα» (πηγή) – ενώ εκτιμάται πως η αγορά εκμετάλλευσής τους θα ανέλθει στα 325 δις € στην ΕΕ και στα 3,2 δις € στην Ελλάδα με 1.000 θέσεις εργασίας (πηγή).

Περαιτέρω, η αγορά υπηρεσιών διαχείρισης δεδομένων (data centers) είναι πολύ σημαντική εδώ και πολλά χρόνια στις Η.Π.Α. και σε άλλες μεγάλες οικονομίες – επειδή υποστηρίζουν τη διαχείριση ηλεκτρονικών σελίδων, ηλεκτρονικών καταστημάτων, υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας κοκ. Εκτός αυτού, χρησιμοποιούνται επί πλέον από κυβερνήσεις, για την ασφαλή διαχείριση δεδομένων και υπηρεσιών.

Για παράδειγμα η Amazon, μια πολύ σημαντική εταιρία στο χώρο, έχει μεγάλη αύξηση εσόδων από τη συγκεκριμένη υπηρεσία (γράφημα).

Οι μεγαλύτερες δε εταιρίες όσον αφορά τη διαχείριση κέντρων δεδομένων (data centers), με ανάλογη εκτίμηση του τζίρου και των εργαζομένων τους, είναι οι εξής:

Στη γνωστή μελέτη της McKinsey πάντως, προβλέπεται πως ο αυτοματισμός η τεχνητή νοημοσύνη και η ψηφιοποίηση, μπορεί να μειώσουν από 20% έως 80%  τις συμβατικές θέσεις εργασίας τα επόμενα δέκα χρόνια – όπου όμως  θα δημιουργηθούν καινούργιες, υψηλού μορφωτικού επιπέδου και δεξιοτήτων (πηγή). Εν προκειμένω δημιουργείται βέβαια η απορία, πώς θα συμβεί κάτι τέτοιο – όταν μετακινούνται οικονομικοί μετανάστες χαμηλής εκπαίδευσης που επιβαρύνουν τα εκπαιδευτικά συστήματα των προηγμένων κρατών (πηγή).

Υπηρεσίες cloud στην Ελλάδα

Συνεχίζοντας, στην Ελλάδα δεν έχουν αναπτυχθεί στον ίδιο βαθμό οι παραπάνω υπηρεσίες – μεταξύ άλλων επειδή δεν υπήρχε μεγάλη ψηφιοποίηση και διείσδυση ηλεκτρονικών εφαρμογών. Το γεγονός αυτό αλλάζει με την πανδημία και με τη  μετατόπιση τζίρου από τις επιχειρήσεις με φυσική παρουσία, στην ηλεκτρονική παρουσία – κάτι που οδηγεί στην απώλεια θέσεων εργασίας και στον έλεγχο της αγοράς από τις μεγάλες αλυσίδες.

H Amazon πάντως έχει ήδη παρουσία στην Ελλάδα (πηγή) – ενώ άνοιξε γραφείο το 2020 και ενδιαφέρεται να πάρει τις υπηρεσίες cloud του δημοσίου. Όσον αφορά τη Microsoft, έχει επίσης γραφείο για υπηρεσίες cloud (Microsoft azure) στην Ελλάδα – με κάποιους εργαζόμενους στα γραφεία της Αθήνας, όπως φαίνεται στην πλατφόρμα δικτύωσης LinkedIn. Εκτός αυτού, διαθέτει στη χώρα μας ένα κέντρο εξυπηρέτησης για ολόκληρη την Ευρώπη – με 550 εργαζόμενους το 2013 (πηγή).

Υπάρχουν δε και άλλες εταιρίες που παρέχουν data services στην Ελλάδα, όπως η Vodafone (πηγή), η Forthnet (πηγή), η Lamda Helix (πηγή) κοκ. – ενώ κάποιες λειτουργούν ως ενδιάμεσοι που παρέχουν υπηρεσίες σε υποδομές τρίτων. Γενικότερα, υπάρχουν ήδη 12 κέντρα δεδομένων στην Ελλάδα (πηγή).

Η «Microsoft Azure» διεθνώς

To τμήμα «Microsoft Azure» έχει 63 γραφεία και εξυπηρετεί 140 χώρες (πηγή), ενώ αυξάνεται ταχύτατα. Στα μέσα του 2019, όταν η Microsoft Azure ανακοίνωσε μία αντίστοιχη επένδυση την στην Πολωνία ύψους 1 δις $ και 150.000 άτομα προς εκπαίδευση, (πηγή), διέθετε 59 γραφεία.

Οι περιοχές που επενδύει, με κάποιες είναι υπό κατασκευή (γράφημα) παρέχουν, εκτός από τη  διασπορά κινδύνου, τη δυνατότητα της να λειτουργεί με διαφορετικά νομοθετικά πλαίσια – όπως στο παράδειγμα της Ελλάδας που έχει υιοθετηθεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία είναι διαφορετική από αυτήν των Η.Π.Α. και σε κάποια σημεία πιο αυστηρή.

Τα έσοδα από τις υπηρεσίες cloud αυξήθηκαν με ταχείς ρυθμούς το 2019 – ενώ μόνο η Azure παρουσίασε άνοδο 72%! Ολόκληρο το τμήμα «Commercial cloud revenue» της εταιρείας που περιλαμβάνει το «Microsoft Office 365 Commercial», το «Microsoft Azure», το «LinkedIn», το «Microsoft Dynamics 365» και άλλα, αυξήθηκε κατά 43% στα  38,1 δις $ (πηγή).

Με βάση τον προϋπολογισμό δε του 2019, η Microsoft Azure μαζί με άλλες συναφείς υπηρεσίες δικτύου (Intelligent Cloud business) παρήγαγαν το 2019 περί τα 11,9 δις $ που σε ετήσια βάση μπορούν να εκτιμηθούν στα 47,6 δις $ (πηγή).

Η επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα

Συνεχίζοντας, δεν πρόκειται φυσικά να προσληφθούν 100.000 άτομα στην Ελλάδα, όπως αναφέρθηκε από την κυβέρνηση (πηγή). Η Microsoft παγκοσμίως απασχολεί 160.000 άτομα (γράφημα) – ενώ τα άτομα που απασχολούνται σε ένα «data center» εξαρτώνται από τις υπηρεσίες που παρέχει. Εάν είναι μόνο υπάλληλοι για τη λειτουργία του (τεχνικοί και security), ο αριθμός τους υπολογίζεται στα 50-100 άτομα – ενώ εάν παρέχουν επί πλέον υπηρεσίες διαχείρισης περισσότεροι που όμως δεν χρειάζεται να ευρίσκονται στην ίδια τοποθεσία, ούτε στην ίδια χώρα

Όσο αφορά δε την επένδυση από μόνη της, εκτός από τις θέσεις εργασίας, δεν θα έχει αναγκαστικά χρησιμότητα για την κοινωνία. Για παράδειγμα ο πανάκριβος δρόμος στου πουθενά της ΤΕΡΝΑ, ο E65 στο τμήμα Ξυνιάδα-Τρίκαλα, κόστισε μεν 1 δις €, αλλά δεν νομίζουμε ότι χρησιμοποιείται σημαντικά ή ότι έχει προσφέρει στην οικονομία – ενώ έχει δημιουργήσει δανειακές υποχρεώσεις στις τράπεζες της ΕΕ που το χρηματοδότησαν.

Επίλογος

Ολοκληρώνοντας, σε γενικές γραμμές είναι θετική η επένδυση για την Ελλάδα – όχι όμως τόσο ιδιαίτερη, αφού υπηρεσίες σαν αυτήν θα αποτελούν απαραίτητο «εμπόρευμα» (commodity) στην ψηφιακή εποχή. Η χώρα μας βέβαια μπορεί να λειτουργήσει ως «πόλος ασφάλειας» για την ευρύτερη περιοχή – όπως για τη Βόρεια Αφρική, για τα Βαλκάνια και για τη Μέση Ανατολή.

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι σίγουρο ότι θα έχει σημαντικό αποτύπωμα για την οικονομία μας – εάν δεν διευκρινιστούν προηγουμένως οι παράμετροι λειτουργίας. Σε αυτό το πλαίσιο, θα είχε  ενδιαφέρον να απαντηθούν από την κυβέρνηση τα ακόλουθα ερωτήματα:

(1) Πόσες και ποιες θέσεις εργασίας θα υποστηριχθούν από τη Microsoft, όσον αφορά τη συγκεκριμένη επένδυση; (σταθερή/εποχιακή εργασία μισθοί κλπ.)

(2) Έδωσε η κυβέρνηση κάποιες υποσχέσεις στη Microsoft, όπως για παράδειγμα την ανάληψη υπηρεσιών «data center» του δημοσίου; Της παρείχε κάποια προνόμια;

(3) Τι εγγυήσεις έχουν δοθεί για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων που θα επεξεργάζεται το κέντρο, είτε είναι στην Ελλάδα, είτε σε άλλες χώρες, με δεδομένη τη σχετική υστέρηση της χώρας σε αυτόν τον τομέα σε πρακτικό επίπεδο, παρά το ότι η ψηφιοποίηση εξελίσσεται ταχύτατα;

(4) Ποιος θα είναι υπεύθυνος για την επίβλεψη της συμμόρφωσης του κέντρου με τη νομοθεσία, για να αποφύγει  η χώρα μας τυχόν μηνύσεις στην περίπτωση παραβίασης της νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων;

(5) Τι υποχρεώσεις έχει αναλάβει η Ελλάδα, ως προς την ασφάλεια, τη φορολόγηση, ακόμη και την ηλεκτρική παροχή στην μονάδα;

(6) Ποιες περιοχές θα εξυπηρετεί το κέντρο; Την Ελλάδα μόνο ή επί πλέον τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, με δεδομένο το ότι η Microsoft Azure δεν έχει γραφεία εκεί; Μήπως η κάλυψη χωρών στη Μέση Ανατολή εκθέτει τη χώρα μας σε τρομοκρατικές επιθέσεις;

(7) Σε περίπτωση που η εταιρία έχει δεδομένα τρίτων χωρών, θα λειτουργεί με βάση το Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο προστασίας προσωπικών δεδομένων ή αυτό των τρίτων χωρών;

(8) Θα διενεργήσουν επενδύσεις οι ανταγωνιστές της Microsoft, όπως για παράδειγμα η Amazon;

(9) Τι απώλεια θέσεων εργασίας θα προκύψει από την ψηφιοποίηση και από την τηλεργασία που αυξάνονται ραγδαία, ενώ τις υποστηρίζουν οι υπηρεσίες cloud όπως της Microsoft; Πού θα απασχοληθούν οι άνθρωποι που θα χάσουν τις θέσεις εργασίας τους; Τι θα σημαίνει κάτι τέτοιο για τα ασφαλιστικά ταμεία;

(10) Ποιο είναι το κόστος επανεκπαίδευσης για το προσωπικό που θα χάσει την εργασία του; Γιατί η χώρα επιβαρύνεται με εργατικό δυναμικό (μετανάστες) με μεγαλύτερη ανάγκη από εκπαίδευση ή με ικανότητες που δεν έχουν θέση στην οικονομία των επομένων 10 ετών;

Οι Γερμανοί δεν ήταν ποτέ φίλοι στην Ελλάδα αν και μπορεί να ήταν φίλοι κάποιων στην Ελλάδα. Ας μην τα μπερδεύουμε αυτά τα δύο.Οι Γερμανοί δεν βοήθησαν την Επανάσταση αν τους θεωρούμε μέσα σε αυτό που λέμε προστάτιδα «Ευρώπη» αν και ανέλαβαν την διοίκηση με τον Όθωνα. Η Γερμανία δεν υπήρχε ουσιαστικά κατά την Επανάσταση ενώ η Αυστροουγγαρία ήταν αντίθετη.

Το κίνημα του δικαιωματισμού από το οποίο εκπορεύεται και η φρασεολογία που νομιμοποιεί τον υβριδικό αυτό πόλεμο, δεν εμφανίστηκε σε μια μέρα. Σχετίζεται με διεκδικήσεις στην πρώην Σοβιετική Ένωση, Ανατολική Ευρώπη, «ανοίξεις» στην Μέση Ανατολή σε επαναστάσεις χρωμάτων ακόμα και σε ΗΠΑ, ίσως και στην Ελλάδα.

Κάθε επιτυχημένο έγκλημα χαρακτηρίζεται ακριβώς από το γεγονός ότι, ο δράστης καταφέρνει να πείσει τα θύματα του πως αξίζουν τη μοίρα τους – κάτι που συμβαίνει επίσης στην Ελλάδα, από κυβερνήσεις που η μία μετά την άλλη κατηγορούν τους Πολίτες για την καταδίκη της χώρας τους στα μνημόνια. Από την άλλη πλευρά, οι νικητές είναι αυτοί που γράφουν την ιστορία, έχοντας δικαίως τη φήμη πως παράγουν...

https://analyst.gr/2020/10/07/i-ependisi-tis-microsoft-stin-ellada/

Δεν υπάρχουν σχόλια: