Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Γιατί να επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι για τράπεζες που ανήκουν σε ξένους, διασώζοντας τες για πολλοστή φορά για να τους πάρουν τα σπίτια τους; Με ποια λογική σχεδιάζουν όλα αυτά τα εγκλήματα οι κυβερνήσεις; Από την άλλη πλευρά, γιατί να ενδιαφέρονται οι τράπεζες για τους πελάτες τους, όταν κερδίζουν τόσα χρήματα χωρίς κανέναν απολύτως κόπο; Γιατί να μην έχουν αποθρασυνθεί χρεώνοντας υπέρογκους τόκους και προμήθειες στους Έλληνες; Κλείνοντας, μόνο αηδία μπορεί να νοιώσει κανείς βλέποντας τη μεγάλη τραπεζική ληστεία να συνεχίζεται, με τη συνενοχή των κυβερνήσεων και με την ανοχή των Ελλήνων – τους οποίους βέβαια δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς, αφού όλα αυτά δρομολογούνται εν αγνοία τους. Όσο όμως δεν αντιδρούν ανεχόμενοι τα πάντα και δεν ενημερώνονται, τόσο πιο πολύ θα αποθρασύνονται οι ληστές τους – κάτι που μας στενοχωρεί μεν και μας εξοργίζει, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα όταν οι Πολίτες το επιτρέπουν.

Άποψη

Οι υπεύθυνοι της χρεοκοπίας των τραπεζών είναι ασφαλώς οι κυβερνήσεις – αφενός μεν με τα μνημόνια που επέβαλλαν στους Έλληνες με αποτέλεσμα την κατάρρευση των εισοδημάτων και της αξίας των ακινήτων τους, αφετέρου με την υπογραφή του εγκληματικού PSI, με το οποίο «κουρεύτηκαν» τα κρατικά ομόλογα των τραπεζών. Ένοχος είναι εν μέρει και ο νόμος Κατσέλη, ο οποίος επέτρεψε τη μη πληρωμή των δόσεων εξόφλησης των ενυπόθηκων δανείων – ενώ θα ήταν θετικός μόνο εάν η κρίση διαρκούσε τα φυσιολογικά τρία χρόνια. Με τη μετατροπή όμως της χρεοκοπίας της Ελλάδας σε κυλιόμενη, τα πράγματα έγιναν ανεξέλεγκτα – έχοντας την άποψη πως δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν ακόμη Έλληνες που θεωρούν σωστή την πολιτική των μνημονίων και το PSI, με κριτήριο την απίστευτη καταστροφή που έχουν προκαλέσει στη χώρα μας, μοναδική στην παγκόσμια ιστορία.

Είναι άλλο όμως το τι συνέβη τότε και εντελώς διαφορετικό το τι επακολούθησε στη συνέχεια – όπου ξεκίνησε μία άνευ προηγουμένου στήριξη των τραπεζών εις βάρος των Ελλήνων, μία απίστευτη ληστεία τους, χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως λόγος. Πόσο μάλλον όταν υπήρχε η λύση, χωρίς να χρειαστεί να εφεύρουμε τον τροχό – αυτή δηλαδή που είχαν εφαρμόσει οι Η.Π.Α. το 1934, ο πρόεδρος Roosevelt, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, ενώ την έχουμε αναφέρει άπειρες φορές ήδη από το 2011.

Με απλά λόγια, η δημιουργία ενός κρατικού οργανισμού που θα αναλάμβανε όλα τα κόκκινα δάνεια, θα επιμήκυνε τις δόσεις με χαμηλά επιτόκια και θα επέτρεπε στους Πολίτες να τα εξοφλήσουν σταδιακά, χωρίς να χάσει κανένας το σπίτι του – εναλλακτικά η λύση της Ισλανδίας, η οποία άφησε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν, διαχωρίζοντας τες σε καλές και κακές, έτσι ώστε να μη χαθούν οι καταθέσεις των Πολιτών της (ανάλυση).

Λόγω της ανικανότητας όμως των κυβερνήσεων, ακολουθήθηκε ένας απίστευτα καταστροφικός δρόμος που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα – με τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις που κόστισαν περί τα 44 δις € στους Έλληνες αυξάνοντας το δημόσιο χρέος (ανάλυση), με την παροχή 17 δις € αναβαλλόμενων φόρων που θα πληρωθούν στην ουσία από τους Πολίτες, με το πρόγραμμα Ηρακλής κόστους ακόμη 12 δις € που αποτελεί μία βρώμικη συμπαιγνία των τραπεζών και του δημοσίου (ανάλυση), καθώς επίσης με το Hive Down που δρομολογεί εγκληματικά η σημερινή κυβέρνηση (ανάλυση). Στους συνδέσμους που παραθέτουμε αναλύονται όλα τα παραπάνω, με τρόπο απλό και κατανοητό – αρκεί βέβαια να διαβαστούν προσεκτικά.

Δυστυχώς όμως, ο εφιάλτης δεν φαίνεται να έχει τέλος – αφού η κυβέρνηση επιχορηγεί τους τόκους των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, άρα τις τράπεζες έμμεσα, ενώ ψήφισε έναν πτωχευτικό νόμο έκτρωμα (ανάλυση), ξανά προς όφελος των τραπεζών. Δίνει δε τέλος στην προστασία της πρώτης κατοικίας για να περιέλθει στα χέρια των τραπεζών (πηγή) – αδιαφορώντας εντελώς για τους Έλληνες. Ο νόμος αυτός θα συμπληρωθεί την επόμενη εβδομάδα με έναν άλλο που επιταχύνει τις δίκες του νόμου Κατσέλη – αντισυνταγματικά ξανά, αφού αλλάζει τις ημερομηνίες εκδίκασης, συσσωρεύοντας όλα τα δικαστήρια εντός του 2021!

Η ληστεία τώρα σχεδιάζεται να συνεχισθεί, με την «κακή τράπεζα» (bad bank) που πρότεινε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας που μόνο ελληνική δεν είναι – με μία κακή τράπεζα που θα εξυγιάνει ακόμη μία φορά τις αφελληνισμένες τράπεζες, απαλλάσσοντας τες από όσα κόκκινα δάνεια τους έχουν απομείνει. Ο στόχος είναι η απορρόφηση κόκκινων δανείων της τάξης των 45 δις € – χωρίς κανένας να έχει αναφέρει το κόστος που θα έχει για τους Έλληνες. Ούτε η κυβέρνηση, ούτε ο ανεκδιήγητος κ. Στουρνάρας – γνωρίζοντας όμως πως το σχέδιο του προβλέπει, μεταξύ άλλων, εγγυήσεις εκ μέρους του κράτους.

Ειδικότερα, φαίνεται πως οι εγγυήσεις αυτές θα καλύπτουν τη διαφορά μεταξύ της λογιστικής αξίας των κόκκινων δανείων στους Ισολογισμούς των τραπεζών και της τιμής που θα τα αγοράζουν οι κερδοσκόποι. Για παράδειγμα, εάν ένα κόκκινο δάνειο αξίας 100 € έχει λογιστική αξία 50 € (τα υπόλοιπα 50 € έχουν αποσβεστεί από τις τράπεζες μειώνοντας τα κέρδη και άρα τους φόρους που πληρώνουν, οπότε θα κληθούν οι Πολίτες να αναπληρώσουν τη διαφορά), ενώ ο κερδοσκόπος θα το αγοράσει για 20 €, το δημόσιο που θα έχει εγγυηθεί για τα 50 € θα κληθεί να πληρώσει τη διαφορά – τα 30 €. Επομένως θα επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι με αυτά τα 30 € – χωρίς να τους έχει ρωτήσει κανένας!

Γιατί όμως να επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι για τράπεζες που ανήκουν σε ξένους, διασώζοντας τες για πολλοστή φορά για να τους πάρουν τα σπίτια τους; Με ποια λογική σχεδιάζουν αυτά τα εγκλήματα οι κυβερνήσεις; Από την άλλη πλευρά, γιατί να ενδιαφέρονται οι τράπεζες για τους πελάτες τους, όταν κερδίζουν τόσα χρήματα χωρίς κανέναν απολύτως κόπο; Γιατί να μην έχουν αποθρασυνθεί χρεώνοντας υπέρογκους τόκους και προμήθειες στους Έλληνες;

Κλείνοντας, μόνο αηδία μπορεί να νοιώσει κανείς βλέποντας τη μεγάλη τραπεζική ληστεία να συνεχίζεται, με τη συνενοχή των κυβερνήσεων και με την ανοχή των Ελλήνων – τους οποίους βέβαια δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς, αφού όλα αυτά δρομολογούνται εν αγνοία τους. Όσο όμως δεν αντιδρούν ανεχόμενοι τα πάντα και δεν ενημερώνονται, τόσο πιο πολύ θα αποθρασύνονται οι ληστές τους – κάτι που μας στενοχωρεί μεν και μας εξοργίζει, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα όταν οι Πολίτες το επιτρέπουν




Δεν υπάρχουν σχόλια: