Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

WSJ: Φορολογική Παράνοια στην Ελλάδα

ΠΗΓΗ: DefenceNet

Η ελληνική κρίση, για μια ακόμη φορά, βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των αρθρογράφων του διεθνούς οικονομικού Τύπου. Αρθρο της αμερικανικής εφημερίδας The Wall Street Journal με τίτλο «Η ελληνική φορολογική παράνοια» ξεκινά με το εξής ρητορικό ερώτημα: μπορεί μια χώρα να φορολογηθεί τόσο ώστε να καταλήξει η οικονομία της στην απόλυτη αφάνεια; «Η Ελλάδα επέβαλε ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις στη φορολογία για να ευχαριστήσει την Ε.Ε. και το ΔΝΤ», αναφέρει το άρθρο για την αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων στο 23% από το 20% και των ανώτατων φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα στο 42% από το 40%.
Επισημαίνει δε τη συνεχιζόμενη εξάρτηση της Ελλάδας από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ για τη χρηματοδότηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της και τη μετακύλιση του χρέους της ύστερα από μια τριετία αφού ζήτησε εξωτερική οικονομική βοήθεια.
Σε αυτό το διάστημα το χρέος της Ελλάδας έχει αυξηθεί στο 170% του ΑΕΠ από το 120% που ίσχυε όταν παρενέβη πρώτη φορά η Ε.Ε. Σήμερα, οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας και το ΔΝΤ κατέχουν σχεδόν όλο το χρέος της χώρας.
Η Wall Street Journal αναφέρει ότι είναι κατανοητό να επιθυμούν οι πιστωτές της Ελλάδας την αποπληρωμή των δανείων τους, χαλαρώνοντας κατ’ επανάληψη τους όρους αποπληρωμής και μειώνοντας τα επιτόκια.
«Αλλά, η επιμονή τους για υψηλότερους φόρους δεν βελτιώνει τις πιθανότητες να πάρουν πίσω τα χρήματά τους», προτείνοντας ένα σύστημα σταθερών φορολογικών συντελεστών. Πράγματι, η ελληνική οικονομία έχει ήδη διανύσει πενταετή ύφεση, αλλά η κυβέρνηση στοχεύει σε αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 2,3 δισ. ευρώ μέχρι το 2014.
Παράλληλα, οι γειτονικές χώρες της Ελλάδας φαίνεται να κατανοούν τα οφέλη των χαμηλών φορολογικών συντελεστών. Η Βουλγαρία φορολογεί τις επιχειρήσεις με συντελεστή 10% και τα προσωπικά εισοδήματα, επίσης, με 10%, με εκτιμήσεις για ρυθμό ανάπτυξης 1,5% φέτος. Μπορεί να μην είναι εντυπωσιακές οι αποδόσεις αυτές, αλλά, τουλάχιστον, η οικονομία δεν βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.
«Ακούμε συνεχώς ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική», αναφέρει η Wall Street Journal, επιχειρηματολογώντας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιτευχθεί με έναν τιμωρητικό φορολογικό κώδικα. Η Ελλάδα πρέπει να διαφύγει από την παγίδα λιτότητας της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, καταλήγει το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: