Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Επιστολή γέροντος Παϊσίου

                                              Επιστολή γέροντος Παϊσίου

Εν Αγίω Όρει, τη 23η Ιανουαρίου 1969.

Επειδή βλέπω τον μεγάλον σάλον, που γίνεται εις την Εκκλησίαν μας, εξαιτίας των διαφόρων φιλενωτικών κινήσεων και των επαφών του Πατριάρχου μετά του Πάπα, επόνεσα κι εγώ σαν τέκνον Της και εθεώρησα καλόν, εκτός από τις προσευχές μου, να στείλω κι ένα μικρό κομματάκι κλωστή (που έχω σαν φτωχός Μοναχός), διά να χρησιμοποιηθεί και αυτό, έστω και για μια βελονιά, διά το πολυκομματιασμένο φόρεμα της Μητέρας μας. Πιστεύω ότι θα κάμετε αγάπην και θα το χρησιμοποιήσετε διαμέσου του θρησκευτικού σας φύλλου. Σας ευχαριστώ.

Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμην εν πρώτοις απ’ όλους, που τολμώ να γράψω κάτι, ενώ δεν είμαι ούτε άγιος ούτε θεολόγος. Φαντάζομαι ότι θα με καταλάβουν όλοι, ότι τα γραφόμενα μου δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας βαθύς μου πόνος διά την γραμμήν και κοσμικήν αγάπην δυστυχώς του πατέρα μας κ. Αθηναγόρα. Όπως φαίνεται, αγάπησε μίαν άλλην γυναίκα μοντέρνα, που λέγεται Παπική Εκκλησία, διότι η Ορθόδοξος Μητέρα μας δεν του κάμνει καμμίαν εντύπωσι, επειδή είναι πολύ σεμνή.

Αυτή η αγάπη, που ακούστηκε από την Πόλη, βρήκε απήχηση σε πολλά παιδιά του, που την ζουν εις τας πόλεις. Άλλωστε αυτό είναι και το πνεύμα της εποχής μας: η οικογένεια να χάση το ιερό νόημά της από τέτοιου είδους αγάπες, που ως σκοπόν έχουν την διάλυσιν και όχι την ένωσιν…

Με μία τέτοια περίπου κοσμική αγάπη και ο Πατριάρχης μας φθάνει στη Ρώμη. Ενώ θα έπρεπε να δείξει αγάπη πρώτα σ’ εμάς τα παιδιά του και στη Μητέρα μας Εκκλησία, αυτός, δυστυχώς, έστειλε την αγάπη του πολύ μακριά. Το αποτέλεσμα ήταν να αναπαύσει μεν όλα του τα κοσμικά παιδιά, που αγαπούν τον κόσμον και έχουν την κοσμικήν αυτήν αγάπην, να κατασκανδαλίση, όμως, όλους εμάς, τα τέκνα της Ορθοδοξίας, μικρά και μεγάλα που έχουν φόβο Θεού.

Μετά λύπης μου, από όσους φιλενωτικούς έχω γνωρίσει δεν είδα να έχουν ούτε ψίχα πνευματική ούτε φλοιό. Ξέρουν, όμως, να ομιλούν για αγάπη και ενότητα, ενώ οι ίδιοι δεν είναι ενωμένοι με τον Θεόν, διότι δεν Τον έχουν αγαπήσει.

Θα ήθελα να παρακαλέσω θερμά όλους τους φιλενωτικούς αδελφούς μας: Επειδή το θέμα της ενώσεως των Εκκλησιών είναι κάτι το πνευματικόν και ανάγκην έχουμε πνευματικής αγάπης, ας το αφήσουμε σε αυτούς που αγάπησαν πολύ τον Θεόν και είναι θεολόγοι, σαν τους Πατέρες της Εκκλησίας, και όχι νομολόγοι, που προσφέρανε και προσφέρουν ολόκληρο τον εαυτόν τους εις την διακονίαν της Εκκλησίας (αντί μεγάλης λαμπάδας), τους οποίους άναψε το πυρ της αγάπης του Θεού και όχι ο αναπτήρας του νεωκόρου. Ας γνωρίζωμεν ότι δεν υπάρχουν μόνον φυσικοί νόμοι, αλλά και πνευματικοί. Επομένως η μέλλουσα οργή του Θεού δεν μπορεί να αντιμετωπισθή με συνεταιρισμόν αμαρτωλών (διότι διπλήν οργήν θα λάβωμεν), αλλά με μετάνοιαν και τήρησιν των εντολών του Κυρίου.

Επίσης ας γνωρίσωμεν καλά ότι η Ορθόδοξος Εκκλησία μας δεν έχει καμμίαν έλλειψιν. Η μόνη έλλειψις, που παρουσιάζεται, είναι η έλλειψις σοβαρών Ιεραρχών και Ποιμένων με πατερικές αρχές. Είναι ολίγοι οι εκλεκτοί, όμως δεν είναι ανησυχητικόν. Η Εκκλησία είναι Εκκλησία του Χριστού και Αυτός την κυβερνάει. Δεν είναι Ναός, που κτίζεται από πέτρες, άμμο και ασβέστη από ευσεβείς και καταστρέφεται με φωτιά βαρβάρων, αλλά είναι ο ίδιος ο Χριστός «και ο πεσών επί τον λίθον τούτον συνθλασθήσεται. εφ’ όν δ’ αν πέση, λικμήσει αυτόν» (Ματθ. κα΄ 44-45). Ο Κύριος, όταν θα πρέπει, θα παρουσιάσει τους Μάρκους τους Ευγενικούς και τους Γρηγορίους Παλαμάδες, διά να συγκεντρώσουν όλα τα κατασκανδαλισμένα αδέλφια μας, διά να ομολογήσουν την Ορθόδοξον Πίστιν, να στερεώσουν την Παράδοσιν και να δώσουν χαράν μεγάλην εις την Μητέρα μας.

Εις τους καιρούς μας βλέπομεν ότι πολλά πιστά τέκνα της Εκκλησίας μας, Μοναχοί και λαϊκοί, έχουν δυστυχώς αποσχισθή από αυτήν εξαιτίας των φιλενωτικών. Έχω την γνώμην ότι δεν είναι καθόλου καλόν να αποχωριζώμεθα από την Εκκλησίαν κάθε φορά που θα πταίη ο Πατριάρχης, αλλά από μέσα, κοντά στην Μητέρα Εκκλησία, έχει καθήκον και υποχρέωσι ο καθένας ν’ αγωνίζεται με τον τρόπον του. Το να διακόψει το μνημόσυνον του Πατριάρχου, να αποσχισθή και να δημιουργήσει ιδικήν του Εκκλησίαν και να εξακολουθή να ομιλή υβρίζοντας τον Πατριάρχην, αυτό, νομίζω, είναι παράλογον.

Εάν διά την α ή την β λοξοδρόμησι των κατά καιρούς Πατριαρχών χωριζώμεθα και κάνωμεν δικές μας Εκκλησίες –Θεός φυλάξοι!– θα ξεπεράσωμεν και τους Προτεστάντες ακόμη. Εύκολα χωρίζει κανείς και δύσκολα επιστρέφει. Δυστυχώς, έχουμε πολλές «Εκκλησίες» στην εποχή μας. Δημιουργήθηκαν είτε από μεγάλες ομάδες ή και από ένα άτομο ακόμη. Επειδή συνέβη στο Καλύβι των (ομιλώ διά τα εν Αγίω Όρει συμβαίνοντα) να υπάρχει και Ναός, ενόμισαν ότι μπορούν να κάνουν και δική τους ανεξάρτητη Εκκλησία. Εάν οι φιλενωτικοί δίνουν το πρώτο πλήγμα στην Εκκλησία, αυτοί, οι ανωτέρω, δίνουν το δεύτερο. Ας ευχηθούμε να δώση ο Θεός τον φωτισμόν Του σε όλους μας και εις τον Πατριάρχην μας κ. Αθηναγόραν, διά να γίνη πρώτον η ένωσις αυτών των «Εκκλησιών», να πραγματοποιηθή η γαλήνη ανάμεσα στο σκανδαλισμένο Ορθόδοξο πλήρωμα, η ειρήνη και η αγάπη μεταξύ των Ορθοδόξων Ανατολικών Εκκλησιών, και κατόπιν ας γίνει σκέψις διά την ένωσιν μετά των άλλων «Ομολογιών», εάν και εφ’ όσον ειλικρινώς επιθυμούν ν’ ασπασθούν το Ορθόδοξον Δόγμα.

Θα ήθελα ακόμη να ειπώ ότι υπάρχει και μία τρίτη μερίδα μέσα εις την Εκκλησίαν μας. Είναι εκείνοι οι αδελφοί, που παραμένουν μεν πιστά τέκνα Αυτής, δεν έχουν όμως συμφωνίαν πνευματικήν αναμεταξύ τους. Ασχολούνται με την κριτικήν ο ένας του άλλου και όχι διά το γενικώτερον καλόν του αγώνος. Παρακολουθεί δε ο ένας τον άλλον (περισσότερον από τον εαυτόν του) εις το τί θα είπη ή τί θα γράψη, διά να τον κτυπήση κατόπιν αλύπητα. Ενώ ο ίδιος, αν έλεγε ή έγραφε το ίδιο πράγμα, θα το υπεστήριζε και με πολλές μάλιστα μαρτυρίες της Αγίας Γραφής και των Πατέρων. Το κακό που γίνεται είναι μεγάλο, διότι αφ’ ενός μεν αδικεί τον πλησίον του, αφ’ ετέρου δε και τον γκρεμίζει μπροστά στα μάτια των άλλων πιστών. Πολλές φορές σπέρνει και την απιστία στις ψυχές των αδυνάτων, διότι τους σκανδαλίζει. Δυστυχώς, μερικοί από εμάς έχουμε παράλογες απαιτήσεις από τους άλλους. Θέλουμε οι άλλοι να έχουν τον ίδιο με εμάς πνευματικόν χαρακτήρα. Όταν κάποιος άλλος δεν συμφωνεί με τον χαρακτήρα μας, δηλαδή ή είναι ολίγον επιεικής ή ολίγον οξύς, αμέσως βγάζομεν το συμπέρασμα ότι δεν είναι πνευματικός άνθρωπος. Όλοι χρειάζονται εις την Εκκλησίαν. Όλοι οι Πατέρες προσέφεραν τας υπηρεσίας των εις Αυτήν. Και οι ήπιοι χαρακτήρες και οι αυστηροί. Όπως διά το σώμα του ανθρώπου είναι απαραίτητα και τα γλυκά και τα ξινά, και τα πικρά ακόμη ραδίκια (το καθένα έχει τις δικές του ουσίες και βιταμίνες), έτσι και διά το Σώμα της Εκκλησίας. Όλοι είναι απαραίτητοι. Ο ένας συμπληρώνει τον πνευματικόν χαρακτήρα του άλλου και όλοι είμεθα υποχρεωμένοι να ανεχώμεθα όχι μόνον τον πνευματικόν του χαρακτήρα, αλλά ακόμη και τις αδυναμίες που έχει σαν άνθρωπος.

Και πάλιν έρχομαι να ζητήσω ειλικρινώς συγγνώμην από όλους, διότι ετόλμησα να γράψω. Εγώ είμαι ένας απλός Μοναχός και το έργον μου είναι να προσπαθώ, όσο μπορώ, να απεκδύωμαι τον παλαιόν άνθρωπον και να βοηθώ τους άλλους και την Εκκλησίαν μέσω του Θεού διά της προσευχής. Αλλ’ επειδή έφθασαν μέχρι το ερημητήριό μου θλιβερές ειδήσεις διά την Αγίαν Ορθοδοξίαν μας, επόνεσα πολύ και εθεώρησα καλό να γράψω αυτά που ένοιωθα.

Ας ευχηθούμε όλοι να δώση ο Θεός την χάριν Του και ο καθένας μας ας βοηθήση με τον τρόπον του διά την δόξαν της Εκκλησίας μας.

Με πολύν σεβασμόν προς όλους.
Ένας Μοναχός Ερημίτης.
(Γέρων Παΐσιος)
Aμέθυστος

22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι τόσο επίκαιρη, λες και γράφτηκε τώρα. Όλα αυτά που λέει για τον πατριάρχη, τους φιλενωτικούς, και τους σχισματικούς ισχύουν ακριβώς και σήμερα.
Επίσης λέει για μια τρίτη κατηγορία πιστών, που το μόνο που κάνουν είναι να κατακρίνουν άλλους πιστούς απλά και μόνο επειδή δεν έχουν τον ίδιο πνευματικό χαρακτήρα με αυτούς, ενώ στο Σώμα του Χριστού είναι όλοι απαραίτητοι, γιατί ο ένας συμπληρώνει τον άλλο, (αλλιώς δεν θα ήταν Σώμα, θα ήταν μόνο ένα χέρι ή ένα πόδι κτλ..).
Αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε και να προσέχουμε πολύ κάθε φορά που μιλάμε και κρίνουμε, γιατί όπως λέει ο άγιος γέροντας προκαλούμε απιστία στους άλλους και ένα επιπλέον όπλο στους άθεους για να χτυπούν όχι απλά εμάς, αλλά τον ίδιο τον Κύριο και την πίστη σε Αυτόν. Το καλύτερο είναι να προσευχόμαστε αν μπορούμε για τον ελλιπή άνθρωπο, και η κριτική μας να μη γίνεται σε προσωπικό επίπεδο αλλά για τα λάθη γενικά, με διάθεση να βοηθήσουμε, και όχι να στοχοποιήσουμε γιατί μπορεί το αποτέλεσμα να είναι το αντίθετο.. Μ.

amethystos είπε...

''Θα ήθελα ακόμη να ειπώ ότι υπάρχει και μία τρίτη μερίδα μέσα εις την Εκκλησίαν μας. Είναι εκείνοι οι αδελφοί, που παραμένουν μεν πιστά τέκνα Αυτής, δεν έχουν όμως συμφωνίαν πνευματικήν αναμεταξύ τους. Ασχολούνται με την κριτικήν ο ένας του άλλου και όχι διά το γενικώτερον καλόν του αγώνος. Παρακολουθεί δε ο ένας τον άλλον (περισσότερον από τον εαυτόν του) εις το τί θα είπη ή τί θα γράψη, διά να τον κτυπήση κατόπιν αλύπητα. Ενώ ο ίδιος, αν έλεγε ή έγραφε το ίδιο πράγμα, θα το υπεστήριζε και με πολλές μάλιστα μαρτυρίες της Αγίας Γραφής και των Πατέρων. Το κακό που γίνεται είναι μεγάλο, διότι αφ’ ενός μεν αδικεί τον πλησίον του, αφ’ ετέρου δε και τον γκρεμίζει μπροστά στα μάτια των άλλων πιστών. Πολλές φορές σπέρνει και την απιστία στις ψυχές των αδυνάτων, διότι τους σκανδαλίζει. Δυστυχώς, μερικοί από εμάς έχουμε παράλογες απαιτήσεις από τους άλλους. Θέλουμε οι άλλοι να έχουν τον ίδιο με εμάς πνευματικόν χαρακτήρα. Όταν κάποιος άλλος δεν συμφωνεί με τον χαρακτήρα μας, δηλαδή ή είναι ολίγον επιεικής ή ολίγον οξύς, αμέσως βγάζομεν το συμπέρασμα ότι δεν είναι πνευματικός άνθρωπος. Όλοι χρειάζονται εις την Εκκλησίαν. Όλοι οι Πατέρες προσέφεραν τας υπηρεσίας των εις Αυτήν. Και οι ήπιοι χαρακτήρες και οι αυστηροί. Όπως διά το σώμα του ανθρώπου είναι απαραίτητα και τα γλυκά και τα ξινά, και τα πικρά ακόμη ραδίκια (το καθένα έχει τις δικές του ουσίες και βιταμίνες), έτσι και διά το Σώμα της Εκκλησίας. Όλοι είναι απαραίτητοι. Ο ένας συμπληρώνει τον πνευματικόν χαρακτήρα του άλλου και όλοι είμεθα υποχρεωμένοι να ανεχώμεθα όχι μόνον τον πνευματικόν του χαρακτήρα, αλλά ακόμη και τις αδυναμίες που έχει σαν άνθρωπος.''
Στήν εποχή του δέν είχαν εμφανισθεί ακόμη οι αποτειχισμένοι αλλά έπαιζαν ήδη μέ τήν πίστη οι παλαιοημερολογίτες. Γιά νά καταλάβουμε τόν αγώνα εναντίον τών αιρέσεων μπορούμε νά έχουμε κάποια βοήθεια από τούς λόγους κατά τού Ευνόμιου τού Μ. Βασιλείου π.χ. Σήμερα οι ορθόδοξοι νομίζουν ότι επαναλαμβάνεται η κακόβουλη προσπάθεια τής Φερράρας.Δέν είναι όμως αλήθεια. Είναι σάν νά ερμηνεύουμε τόν κόσμο σήμερα μέ τίς ιδέες τού μαρξισμού καί τού καπιταλισμού. Είμαστε άστοχοι καί θά μάς κοστίσει ακριβά.

Ανώνυμος είπε...

Μαρια οι εχθροι της εκκλησιας ειναι παρα πολλοι και ποικιλοι...
Δεν μπορεις να κανεις με ολους.
-----------
Πην

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ και με τους δύο, όμως
να σας πω ότι μιλούσα (όπως και ο άγιος Παϊσιος) όχι για αιρετικούς, ή άλλους εχθρούς της εκκλησίας, αλλά για αδύναμους στην πίστη, ατελείς, ακατάρτιστους.. ή πολύ απλά για διαφορετικούς χαρακτήρες οι οποίοι όμως χρειάζονται για το έργο του Θεού.
Υπήρχε π.χ. ο απ. Πέτρος που ήταν παρορμητικός και δυναμικός, υπήρχε και ο απ. Ιωάννης ο μαθητής της αγάπης που ήταν ο μόνος που δεν εγκατέλειψε τον Κύριο και πήρε κοντά του την Παναγία μας μετά την σταύρωση. Εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες αλλά, όλοι απαραίτητοι.
Σχετικά τώρα με το θέμα των εχθρών της εκκλησίας, καθένας κρίνει πολλές φορές και ιεραρχεί, με βάση τις προσωπικές του εμπειρίες και με αυτά που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του. Ο ένας έχει να παλέψει με την αθεϊα, άλλος με την αίρεση, άλλος με τη διαστρέβλωση της πίστης, τη χλιαρότητα, την υποκρισία, την εκμετάλλευση και εξουσία πάνω στους πιστούς. Έχεις δίκιο αδ. Αμέθυστε ότι δεν ερμηνεύουμε σωστά την κατάσταση και αυτό θα μας κοστίσει αφού δεν υπάρχουν σωστές αντιδράσεις.
Επίσης εννοείται Πηνελόπη, ότι δεν μπορούμε και δεν πρέπει να συνυπάρχουμε με όλους. Φυσικά ο άγιος γέροντας μιλούσε για πνευματικούς αδελφούς τους οποίους πρέπει να υπομένουμε και όχι για άλλες περιπτώσεις (αιρετικών κτλ) όπου χρειάζεται κυριολεκτικά ένας πνευματικός πόλεμος γιατί έχεις να κάνεις με τον ίδιο το διάβολο και όχι με ανθρώπους. Όμως παντού και πάντα χρειάζεται ΔΙΑΚΡΙΣΗ. Αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη αρετή του χριστιανού. Ξεκινώντας αυτό το δρόμο δεν μπορείς στην αρχή να ξεχωρίσεις καθόλου τις διάφορες καταστάσεις.. δηλ. που πρέπει να έχεις υπομονή, επιείκεια και υποχωρητικότητα και που αυστηρότητα.. πολλές φορές με τρόπο αμείλικτο, για να μη μας εμπαίζει ο διάβολος..
Σιγά σιγά με τον καιρό αρχίζεις να διακρίνεις τα βασικά αλλά ποτέ δεν είσαι σίγουρος. Σε όλη την ιστορία του χριστιανισμού βλέπουμε πάρα πολλές διαφωνίες ανάμεσα στους κορυφαίους όπως π.χ. ο απ. Πέτρος που διαφώνησε με τον απ. Παύλο για το θέμα της περιτομής και άλλων ιουδαϊκών κανόνων όπως και για τα ειδωλόθυτα..Καλύτερα είναι αν κάποιος δεν έχει διάκριση και δεν είναι απόλυτα σίγουρος για κάτι να μη βγαίνει από την κατάσταση που είναι και να περιμένει.. παρά να κάνει βιαστικά πράγματα κάτω από μια συναισθηματική φόρτιση όπως κάνουν κάποιοι που αποκόβονται.. και χάνονται σε άλλους δρόμους.. Μ.

amethystos είπε...

Ας πάρουμε μιά καλή αποτειχισμένη αδελφική γεύση αληθινού χριστανου, γιά νά συνέλθουμε λίγο!
''μα ειναι δυνατον να αγιαζουν οι μνημονευτες και οι κοινωνουντες τον Πατριαρχη?αυτος ο αγιοκαταταχθεις Παισιος δεν ειναι ,που ειπε οτι εχουμε τον καλυτερο Πατριαρχη(Βαρθολομαιο)?''Αυτοί οι άνθρωποι νομίζουν ότι μπορούν νά ελέγξουν τόν Πνευματικό άνθρωπο, καί εκτός τών άλλων δέν έχουν μάθει ακόμη ότι η κουκουβάγια ονομάζει τό κουκουβαγόπουλό της, σταυραιτέ μου.!! Εχουν καιρό...

Ανώνυμος είπε...

Θεσεις και αντιθεσεις Αμεθυστε!
Ο γερ Παισιος ειχε διακοψει με το Ορος το μνημοσυνο του Αθηναγορα για καποιο διαστημα.....δεν του αρεσαν οι συμπροσευχες,δεν αναγνωριζε τα ψευτο-μυστηρια των λατινων.
Οι αγιοι,ακουγαν την αντιθετη αποψη και πολλες φορες εκαναν και εκκλησιαστικη οικονομια.....εκτος αυτου ομως στις συνομιλιες του αββα Κασσιανου με τον αββα Ιωσηφ ο δευτερος ειπε κατι που μου εκανε εντυπωση πως ''οι αγιοι παρεκκλειναν οταν επροκειτο για την ωφελεια της ψυχης,μια διακριτικη παρεκκλιση που σε αντιθετη περιπτωση εαν επεμεναν στην αληθεια ,να προξενιοταν βλαβη σελ 54-61 τομος Β`
Εκτος εκκλησιας δεν υπαρχει ασφαλεια ουτε σωτηρια.Θα με μισησουν καποιοι,ομως αυτο γνωριζουμε απο την διδασκαλια της εκκλησιας.
Οι παραταξεις των Γ.Ο.Χ μιλουν κατα της αγιοτητας του γ.Παισιου αλλα και αλλων γεροντων.
Τωρα,..........
Τι να μιλησουμε και που να φανουμε εμεις μπροστα στη σχεση απ Παυλου και Πετρου,ψυχογραφω συνεχως και βλεπω το καλλος των αρετων τους,που ακομη και αν διαφωνουσαν ειχαν το θαρρος να το αναγνωρισουν και να μετανοησουν.Τι να πω για τον απ Πετρο ηταν ζηλωτης ασυγκρατητος λεγει ο Χρυσοστομος της πιστεως ηταν αγνος ,ομως και ειληκρινης!
Για τον Παυλο;συνεχως τον αναζητω στις σελιδες του ευαγγελιου,τον τροπο εκφρασεως του,αυτα που περασε κλπ.
Μακαρι να υπηρχαν αξιοι αποστολικοι διαδοχοι,μεσα σε ολα ...σεολους τους κινδυνους,μαστιγωθηκαν,φυλακιστηκαν ...
Η ορθοδοξια εχει χασει αυτο το στοιχειο,της περιπετειας...θυελλωδεις και οι δυο και καθαροι σαν τα νερα των ωκεανων!
καλο βραδυ εν Κυριω!πην

Ανώνυμος είπε...

O π. Βαρθολομαίος έγινε το απόλυτο κριτήριο ταυτοποίησης των αγίων.. Έλεος βρε παιδιά.. Ένας πατριάρχης είναι, που θα τον κρίνει κι αυτόν ο Θεός όπως και όλους μας.Και τα γεγονότα στο μέλλον θα είναι ανάλογα με την μετάνοιά μας και τον πνευματικό αγώνα μας.. Δεν θα αδικήσει κανένα ο Θεός.. Το θέμα είναι λοιπόν εμείς τι κάνουμε. Ο απ. Παύλος μας λέει να επιζητούμε την καθαρότητα και τον αγιασμό χωρίς τον οποίο δεν πρόκειται να δει κανείς τον Θεό.Ας προσέχουμε λοιπόν τι λέμε, και ειδικά για ανθρώπους που τους ανέδειξε ο ίδιος ο Θεός. Μ.

amethystos είπε...

Ο απ. Παύλος δέν μάς είπε ''προτιμώ νά χάσω τήν ψυχή μου παρά νά χαθεί ο αδελφός μου;'' Οι Αγιορείτες δέν δέχθηκαν νά δημιουργήσουν σχίσμα. Σχίσμα δημιούργησε ο παπισμός. Καί οι παλαιοημερολογίτες.Καί τί λέει ο πάπας; Η ορθοδοξία είναι άρρωστη. Καί τί λένε οι αποτειχισμένοι;; Οι ορθόδοξοι είναι μαγαρισμένοι.Δυστυχώς μετέχουν τής αιρέσεως καί γι' αυτό δέν τήν κατονομάζουν. Ικανοποιούνται μέ τό όνομα πού τής έδωσε ο Πόποβιτς. ΠΑΝΑΙΡΕΣΗ. Σάν νά λέμε. Ποιός είσαι; Είμαι ο Πάν. Τά πάντα. Απροσδιόριστα.Πέρασαν τόσα γεγονότα από τότε. Αποκαλύφθηκαν τόσα καί τόσα. Οχι, επιμένουν. Ο Πόποβιτς εξάντλησε τό θέμα. Η γκρίνια δέν είναι πίστη. Η γκρίνια ταιριάζει στήν απιστία.

Ανώνυμος είπε...

Και να συμπληρώσω Πην. σε αυτά που λες την συγκλονιστική τους μετάνοια και το μαρτυρικό τους τέλος.
Ο απ. Πέτρος έκλαψε πικρά εκείνο το βράδυ μετά την άρνηση και από τότε κάθε βράδυ μόλις λαλούσε ο κόκορας έκλαιγε σε όλη του τη ζωή.Στη βάρκα μέσα μόλις του είπε ο Ιωάννης "ο Κύριος είναι" αμέσως έπεσε στο νερό για να βγεί και να Τον συναντήσει.. και να του πει "ξέρεις ότι Σε αγαπώ.."
Επίσης ο Παύλος μετά το φοβερό θαύμα έδωσε όλο τον εαυτό του στον Κύριο θεωρώντας τα πάντα "σκύβαλα" και σκουπίδια.. Πέρασε τα πάνδεινα.. με χαρά.. Ας έχουμε την προστασία τους και τις πρεσβείες τους ενώπιον του Αγίου Θεού. Μ.

Ανώνυμος είπε...

Οι
Γ.Ο.Χ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ
ΟΙ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΜΕΝΟΙ ,ΜΟΛΥΣΜΕΝΟΥΣ,
[[[ΑΛΗΘΕΙΑ,τι θελετε με τους μολυσμενους;;;;;
Δεν θα μολυνθειτε και εσεις;;;;]]] εννοειται!

Και ο πα;πας η σαντιγη!
Μας ειπε ασθενεις και πιο μπροστα ελλειπεις!
Και ,

Τα προβατα τα καημενα αλλοι θελουν να τα κατασπαραξουν και αλλοι να τα ριξουν στον γκρεμο!

Προσοχη λοιπον !πην

Ανώνυμος είπε...

Αυτά τα λόγια του απ. Παύλου, είναι πραγματικά αδιανόητα για την δική μας νοοτροπία σήμερα.Είναι η αληθινή έννοια της αυτοθυσίας. Τη βλέπουμε ξεκάθαρα σε όλες τις επιστολές του.
"Αν ο αδελφός μου σκανδαλίζεται, δεν θα φάω κρέας εις τον αιώνα.. για να μην σκανδαλίσω τον αδελφό μου, για τον οποίο πέθανε ο Κύριος..", "θα ευχόμουν να γίνω εγώ ανάθεμα, αν είναι να σωθούν οι ομοεθνείς μου..", "έχουμε εξουσία να ζούμε από το ευαγγέλιο, αλλά δεν την χρησιμοποιούμε για να μην επιβαρύνουμε κανένα, και εργαζόμαστε με τα χέρια αυτά, ημέρα και νύχτα..", και τόσα άλλα..
Εμείς φυσικά δεν μπορούμε ούτε καν να προσεγγίσουμε ένα απ. Πέτρο ή ένα απ. Παύλο, αλλά μπορούμε να τους έχουμε σαν οδοδείκτες, όπως ένα αστέρι που ενώ βρίσκεται τόσο ψηλά, και δεν μπορούμε να το αγγίξουμε.. όμως μας δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε, την σωστή κατεύθυνση.. και από κει και πέρα, όπου καταφέρει να φτάσει ο καθένας.Αρκεί όμως η πορεία που ακολουθεί να μην είναι λάθος, και ο αγώνας του να μην πάει χαμένος.Να μην πηγαίνει ανάποδα και να νομίζει ότι βαδίζει καλά.
Και να πω ακόμα ότι όλα χρειάζονται ακόμα και η διαφωνία γιατί μπορεί πολλές φορές να είναι πολύ δημιουργική. Εξάλλου οι άγιοι είχαν τόση ταπείνωση που αυτό κατέληγε να είναι για την ωφέλεια της εκκλησίας η οποία πέρασε δια πυρός και σιδήρου για να διατηρήσει την ορθοτόμηση του Λόγου του Θεού.

Ανώνυμος είπε...

Συνεχίζω..
Αυτή η ταπείνωση υπάρχει σήμερα ώστε να βρούμε με τα νέα πρωτοφανή δεδομένα το δρόμο μας και τη σωστή πορεία σαν εκκλησία και Σώμα Χριστού;;
H μήπως λόγω της υπερηφάνιας μας ο διάβολος έχει πάρει μεγάλη εξουσία και δύναμη σε αυτές τις έσχατες μέρες και μας καταστρέφει με τις αιρέσεις και τα σχίσματα;; M.

Ανώνυμος είπε...

Εαν δεν γινεις πιο σαφης δεν θα σου απαντησω.
Εσκανδαλισα με τον λογο,η με την ομολογια;
Λογο εχεις και εσυ στα του ευαγγελιου,δεν με εσκανδαλισες!
Γινε σαφεστερη για αναλογη απαντηση!π

Ανώνυμος είπε...

Πηνελόπη σ' εμένα απευθύνεσαι; Eιλικρινά αδελφή μου, MAΡΤΥΣ ΜΟΥ Ο ΘΕΟΣ δεν καταλαβαίνω τι εννοείς;; Aυτά που έγραψα αναφέρονται στο 10.28 του Αμέθυστου!! Φαίνεται ΞΕΚΑΘΑΡΑ.. Είναι δυνατόν να νομίζεις ότι έχει κάτι σχέση με σένα και πόσο μάλλον με κάποιο σκανδαλισμό;; M.

Ανώνυμος είπε...

Ενταξει Μαρια ,παρακαλω πολυ να γινεσαι πιο σαφης οπως ειμαι και εγω και απευθυνομαι με σαφηνεια προς ολους,οπου δλδ θελω να απευθυνθω προς αποφυγην παρεξηγησεων.
Το ζητουμενο ειναι Μαρια ειναι οτι ο οικουμενισμος εχει φερει το απανω κατω τα σχισματα και τις δυχοστασιες ,τα μιση και τα παθη και αναπαυση δεν εχουμε οι χριστιανοι.Και οσο μενει ετσι,θα διαιρειται το σωμα του χριστου!
Ειχα συναντησει μια βραζιλιανα και ξερεις τι μου ειπε;
-κοπελα μου,ημουν στη Βραζιλια στην Ρω/κη εκκλησια ,ομως αρρωστησα και τα ποδια μου τα εσερνα ,οταν μια ημερα η Παναγια η δικια σας της Ορθοδοξης εκκλησιας με εκανε καλα και προσχωρησα στην Ορθοδοξια.αλλα ξερεις τι;ο κοσμος δεν φταιει σε τιποτα.ο κοσμος λατρευει τον πα;πα και οχι τον Χριστο.Ξερεις ποιοι φταινε;
Οι μεγαλοι -παπαδες ,αυτοι τα κανουν ολα..
Ετσι ειναι!
Δεν περιμενουμε ,σηκωνομαστε να φυγουμε απο την εκκλησια και κανουμε ενα καρο σχισματα.Κανουμε βαρκουλες βαστιγμενες πισω απο το καραβι της εκκλησιας το οποιο μεν μπαζει νερα και οι πιστοι μπορει και να βουλιαξουν...ποσω δε μαλλον εαν βρισκονται στην βαρκουλα πισω απο το καραβι.
Πην

Ανώνυμος είπε...

Επειδή ξεκίνησα με τα λόγια του απ. Παύλου δεν θεώρησα απαραίτητο να διευκρινίσω σε ποιο σχόλιο αναφερόμουν.Αλλά καλύτερα να γράφουμε για να μην υπάρχει παρανόηση.Επίσης θέλω να σου πω Πηνελόπη, πως ότι έχω να πω (σε οποιονδήποτε), θα το πω ευθέως, χωρίς υπονοούμενα ή πλάγιο τρόπο.
Τώρα πάνω στα υπόλοιπα που λες για τα σχίσματα συμφωνώ σε όλα.
Καλό μεσημέρι. Μ.

Ανώνυμος είπε...

Θέλω να πω κάποια πράγματα για τις διχοστασίες που είπες Πηνελόπη και τα σχίσματα.Εγώ όπως και οι περισσότεροι, όλα αυτά τα βιώνουμε μόνο σαν μια "ιντερνετική" κατάσταση. Δηλ. στην πραγματική ζωή, η πραγματική κατάσταση είναι η αποστασία, η απιστία η αδιαφορία, η χλιαρότητα αλλά και η άγνοια. Η λέξη οικουμενισμός είναι άγνωστη, όπως και η λέξη αποτείχιση.. κανένας δεν ασχολείται ούτε με τον Πάπα, ούτε με τον Βαρθολομαίο, ούτε με τα συλλείτουργα ή τις συμπροσευχές.
Ολοι έχουμε ένα περίγυρο οικογενειακό, φιλικό, επαγγελματικό ή ακόμα και απλούς γνωστούς. Ας αναρωτηθούμε ποιός ασχολείται με αυτά. Οχι απλά είναι γι αυτούς αδιάφορα αλλά είναι και κουραστικά και χωρίς καμιά σημασία.Αμφιβάλλω αν ξέρουν οι περισσότεροι ποιός είναι ο Πατριάρχης και ποιός είναι ο Πάπας.Ακόμα και αυτοί που πιστεύουν πηγαίνουν στην εκκλησία την Κυριακή και τίποτα περισσότερο. Δείτε λίγο τις φωτογραφίες από την αγιοποίηση του Γ. Παϊσίου. Είναι σχεδόν όλοι ηλικιωμένοι. Αυτή η εικόνα είναι σε όλη την Ελλάδα. Σε 10-20 χρόνια οι Ναοί θα είναι άδειοι. Μ.

Ανώνυμος είπε...

Ειδα το μηνυμα Μαρια!
Θα συμφωνησω.Ουδεποτε αιρεσις ενικησε την Εκκλησια,αυτο να το θυμωμαστε .
Η ευσεβεια εκδηλωνεται με τα ευσεβη δογματα + τις αγαθες πραξεις.
Οι αιρετικοι αντιμετοπιζονταν παντοτε εκ θειας Δυναμεως !
Προσωπικα ,κανω ο,τι μπορω.Δεν κοιταζω τι κανουν οι αλλοι.
Να ξερεις ομως πως γεροντες και γεροντισσες που ειδαν το συνοικεσιο με τον πα;πα ειπαν ''παει δεν παμε καλα θα μας καψει ο θεος''..
Οτι μπορουμε στο οικειο περιβαλλον και τα αλλα ασε τα στην Χαρη Του,που ξερει ποτε θα επεμβει.π

Ανώνυμος είπε...

Ναι, ουδέποτε νίκησε η αίρεση, όμως μην ξεχνάμε ότι μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ μπήκαμε στα προφητευμένα εσχατολογικά χρόνια και στη γενιά που θα τα δει όλα όπως είπε ο Κύριος. Άρα έρχεται η Πανθρησκεία και ο Αντίχριστος το πολύ μέχρι το 2050 που θα κρατήσει η γενιά αυτή (αν βέβαια ερμηνεύουμε σωστά τα λόγια του Κυρίου και την αποκάλυψη).
Επομένως η εκκλησία (η γυναίκα που καταδιώκεται από τον δράκοντα για 3.5 χρόνια) φυσικά δεν θα νικηθεί από καμιά αίρεση, γιατί θα εξέλθει από το κοσμικό σύστημα και την πανθρησκεία (έξελθε εξ' αυτής ο λαός Μου..) όμως το αποστατημένο κομμάτι του χριστιανισμού θα ενσωματωθεί (..και τότε θα πλανηθούν πολλοί..").
Τώρα στην καθημερινότητά μας πως μεταφράζονται αυτά; Με επαγρύπνηση, και προσωπική σχέση με τον Κύριο και όποιος είναι τυχερός και έχει πνευματικά ανθρώπινα στηρίγματα να μην τα αφήνει. Μπαίνουμε σιγά σιγά σε αυτά που είπαν οι προφήτες της Π. Διαθήκης λόγω της μεγάλης αποστασίας.
Ο Θεός λέει ότι θα φέρει λιμό.. όχι άρτου.. αλλά "του ακούσαι Λόγον Κυρίου".. Υπάρχουν βέβαια και οι προφητείες για αναγέννηση της ορθοδοξίας και της Ελλάδας αλλά όπως είπε και ο Αμέθυστος η εκπλήρωσή τους είναι δυνητική και πιθανή ανάλογα με τη δική μας μετάνοια. Μ.

Ανώνυμος είπε...

Εχε υπ οψιν σου οτι ο οσιος Δανιηλ ο Αγαρηνος του εφανερωσε η ιδια η Παναγια πως θα γινει και η αγια 8 η Οικ.Συνοδος κατα την οποια θα τακτοποιηθουν τα ζητηματα του ημερολογιου και του Οικουμενισμου.
Η Οικ.συνοδος απαιτει υπαρξη θεοφιλους βασιλειας[!]...που θα εκπροσωπει το λαο.Θα γινει η αναλαμπη της Ορθοδοξιας η Ανατολη θα βαπτιοστει στη Ρωσια...
---
Και οτι λεγαμε πριν λιγο καιρο για τον Ιωαννη Γ` Δουκα Βατατζη..
Μακαρι να ζησουμε να τα βιωσουμε!!!!!!!!!!!!!!
++++
Καλο βραδυ εν Κυριω!πην

Ανώνυμος είπε...

Να πουμε καλο βραδυ στον
Αμεθυστο επισης!
Εν Κυριωεεεεεεεεεεε!πην

amethystos είπε...

Καλό βράδυ.