Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Συγκυβέρνηση Αριστεράς – Δεξιάς;

Η συγκρότηση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία ανακοινώθηκε σήμερα, θα μπορούσαμε να πούμε, με βάση τη μέχρι σήμερα πολιτική γεωγραφία, ότι είναι μια συγκυβέρνηση ενός κόμματος αριστερά του ΠΑΣΟΚ με ένα άλλο κόμμα δεξιά της ΝΔ. Μεταξύ τους υπάρχουν δύο άλλα ρεύματα κεντροαριστεράς και κεντροδεξιάς.
Αυτά επαναλαμβάνουμε ισχύουν, με τη λογική του γνωστού
μέχρι σήμερα εθνικού πολιτικού δίπολου «Αριστερά – Δεξιά». Όμως αυτό το δίπολο έχει ήδη καταρρεύσει διεθνώς. Αλλά η πολιτική ζωή, δεν μπορεί ποτέ να είναι μονοπολική.  Λειτουργεί στη βάση αντιτιθέμενων πόλων, διαφορετικά δεν υπάρχει πολιτική ζωή.
Ειδικά στην Ελλάδα, το νέο δίπολο που αντικατέστησε το παλιό δίπολο «Αριστερά – Δεξιά» αναπτύχθηκε φυσιολογικά το δίπολο «Μνημόνιο – Αντιμνημόνιο». Στη βάση αυτής της πολιτικής λογικής έχουμε σήμερα και τη συγκυβέρνηση δύο αντιμνημονιακών κομμάτων που με βάση την παλιά πολιτική λογική θα τα τοποθετούσαμε στα δύο άκρα και δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να συνεργαστούν μεταξύ τους. Εξάλλου, με την ίδια λογική συνεργάστηκαν μεταξύ τους τα δύο μνημονιακά κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ..
Όμως αυτό το δίπολο (Μνημόνιο – Αντιμνημόνιο) είναι συγκυριακό και αφορά κυρίως την Ελλάδα. Δεν είναι ένα πολιτικό δίπολο που έχει προοπτική επιβίωσης. Αντίθετα διεθνώς, σε συνθήκες Παγκοσμιοποίησης, το σύστημα είναι μονοπολιτικό (κυριαρχία της διεθνούς οικονομικής ελίτ σε βάρος των λαών) και μέχρι στιγμής δεν έχει αρχίσει να διαφαίνεται ένας ενιαίος αντίθετος πόλος. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: