Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Τι θα προβλέπει το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης - Τι αλλάζει σε ακίνητα και φορολογία εισοδήματος

Τον τομέα που απασχόλησε την προεκλογική περίοδο αυτόν της φορολογίας αναλαμβάνει η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Νάντια Βαλαβάνη. Αμέσως θα πρέπει να ασχοληθεί με τα υπεσχημένα και συγκεκριμένα με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και τη θέσπιση του νέου φόρου επί των ακινήτων καθώς και τη νέα κλίμακα για τη φορολογία εισοδήματος.
forologia
Την ίδια στιγμή η Νάντια Βαλαβάνη θα πρέπει να αναστρέψει το ζοφερό κλίμα στη φορολογική διοίκηση προκειμένου να ξεκινήσει η είσπραξη των δημοσίων εσόδων και να ξεκινήσουν πάλι οι έλεγχοι. Αν και είναι άγνωστο εάν το ΣΔΟΕ θα λειτουργεί υπό τις οδηγίες της κ. Βαλαβάνη είναι γνωστό ότι την προεκλογική περίοδο είχε σταματήσει κάθε ενέργεια ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπεγράφη ούτε μία εντολή ελέγχου κατά την προαναφερόμενη περίοδο.
Όσον αφορά στη φορολογία η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για τα ακίνητα και το εισόδημα. Συγκεκριμένα, το σχέδιο της νέας κυβέρνησης που έχει προαναγγελθεί,  προβλέπει την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την επιβολή Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Συγκεκριμένα στις προθέσεις του νέου οικονομικού επιτελείου είναι η οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 30% και αντικατάσταση του από  το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό το ακριβές αφορολόγητο όριο.
Τα έσοδα από το νέο φόρο θα προκύψουν από την μεγάλη ακίνητη περιουσία και τις δευτερεύουσες και εξοχικές κατοικίες. Στόχος όπως σημειώνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι η είσπραξη περίπου 1,2- 1,5 δισ. ευρώ δηλαδή λιγότερα κατά 1,1- 1,45 δισ. ευρώ. Το αφορολόγητο όριο ενδέχεται να ξεκινά με τις νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες από τα 200.000 ευρώ για τον άγαμο και να κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του υπόχρεου, ενώ δεν αποκλείεται να ληφθεί υπόψη και το οικογενειακό εισόδημα.
Στο φόρο εισοδήματος ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ για όλους και καθιέρωση προοδευτικής κλίμακας. Ταυτόχρονα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ανέφεραν το προηγούμενο διάστημα ότι ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής για τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να φθάσει έως και 60% για εισοδήματα άνω των 80.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι τελευταία φορά που τα εισοδήματα φορολογήθηκαν με αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ ήταν το 2011 (και αφορούσε τα εισοδήματα του 2010). Ο ανώτατος συντελεστής της χρονιάς εκείνης ήταν 45% και αφορούσε εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ. Στην νέα κλίμακα με αφορολόγητο όριο τα 12.000 ευρώ θα υπάγονται όλα τα εισοδήματα από κάθε πηγή (μισθός, ελευθέριο επάγγελμα εισόδημα από ακίνητα κ.λ.π.). Η νέα κλίμακα θα έχει περισσότερους συντελεστές, οι οποίοι θα αυξάνονται όσο θα μεγαλώνει και το εισόδημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: