Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Άρθρο-κόλαφος του TIME για τον Αχμέτ Νταβούτογλου / Παρίσι


World leaders attend Unity March in Paris 
Έντονα επικριτικό για την Τουρκία είναι δημοσίευμα του περιοδικού TIME, με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, στην πορεία διαμαρτυρίας που έγινε στο Παρίσι, παρουσία 55 ηγετών, για την ομόθυμη καταδίκη των τρομοκρατικών ενεργειών στο σατιρικό έντυπο Charlie Ebdo και το εβραϊκό σούπερ μάρκετ.

Παρότι το περιοδικό αναφέρει ότι ο συμβολισμός της παρουσίας ηγέτη μιας μεγάλης μουσουλμανικής χώρας είναι ισχυρός, η τουρκική παρουσία στο Παρίσι ήταν πολύ… παράξενη, από τη στιγμή που η Τουρκία έχει στη φυλακή 40 δημοσιογράφους, περισσότερους από αυτούς που κρατούνται σε φυλακές στην Κίνα και το Ιράν!

Ο δε ολοένα και πιο αυταρχικός ηγέτης της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει αποδεδειγμένα πρόβλημα με τις γελοιογραφίες, καθώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχει κινηθεί νομικά εναντίον Τούρκων γελοιογράφων ζητώντας αποζημιώσεις, επειδή σε σκίτσα τους τον αποτύπωσαν ως… καμηλοπάρδαλη, μαϊμού και ελέφαντα.

Αποκορύφωμα της στάσης του Ερντογάν απέναντι στους γελοιογράφους, ήταν η κλήτευση του Γερμανού πρεσβευτή στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου εκφράστηκε διαμαρτυρία, επειδή εφημερίδα του Βερολίνου εμφάνιζε το όνομα του τότε πρωθυπουργού και σημερινού προέδρου, σε ένα… σκυλόσπιτο!

Δεν ήταν όμως αυτό το μοναδικό περίεργο στην παρουσία του Νταβούτογλου στο Παρίσι, συνεχίζει το περιοδικό TIME, καθώς λίγες μέρες νωρίτερα, Παριζιάνα ύποπτη για συνεργός του Αμεντί Κουλιμπαλί στην τρομοκρατική επίθεση στο εβραϊκό σούπερ μάρκετ, η Χαγιάτ Μπουμεντιέν, 26 ετών, εμφανιζόταν να περνά τον έλεγχο διαβατηρίων στην Κωνσταντινούπολη, άρτι αφιχθείσα από τη Γαλλία, στον διεθνή αερολιμένα «Sabiha Gokcen». Από εκεί, φέρεται να πέρασε στη Συρία στις 8 Ιανουαρίου, ενδεχομένως για να (επαν)ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος, στο οποίο κατά δήλωση ανήκε ο σύντροφός της…

Η τουρκική κυβέρνηση απαντά στις κατηγορίες ότι καμία κυβέρνηση κάποιου κράτους δεν έστειλε ειδοποίηση για την Μπουμεντιέν, καθώς η έλευσή της στη χώρα έγινε προτού εκδηλωθούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, προσθέτοντας ότι απέλασε 1.500 και επιβάλλοντας περιορισμούς σε άλλα 7.000 άτομα. Παρόλα αυτά, το περιοδικό κάνει λόγο για «ύπουλες ασάφειες» (treacherous ambiguities) που αφορούν την τουρκική εμπλοκή στη Συρία, αναφέροντας τη σχέση της χώρας με τρομοκρατικές ομάδες που δρουν στη Συρία.

Στη συνέχεια, το TIME αναφέρεται στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για το θέμα των τρομοκρατικών επιθέσεων, μιλώντας για «δυτική υποκρισία», έχοντας δίπλα του τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς. Όλα τα ανωτέρω, εκτιμά τέλος το TIME, σκιάζουν τις επίμονες προσπάθειες της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία καθίσταται ολοένα και πιο απίθανη, όσο κλιμακώνονται οι πιέσεις στους δημοσιογράφους και ο έλεγχος της Δικαιοσύνης…πηγη

 national-pride

Δεν υπάρχουν σχόλια: