Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Η ομοφυλοφιλία, μήλον της έριδος για τους Ορθόδοξους Ιεράρχες στο Σαμπεζύ της Γενεύης

Η ομοφυλοφιλία, μήλον της έριδος για τους Ορθόδοξους Ιεράρχες στο Σαμπεζύ της Γενεύης

Αποκαλυπτικές λεπτομέρειες για την συνεδρίαση της διορθόδοξου επιτροπής που προκαλούν ντροπή φέρνει σήμερα το ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ στην δημοσιότητα.
-Ποιοι εκπρόσωποι εκκλησιών επέμεναν να υποστηρίξουν την ομοφυλοφιλία και παραλίγο να γίνουν αιτία «να διαγραφεί από την Αγία Γραφή το κεφάλαιο για τα Σόδομα και Γόμορα».
Βαθιά ανησυχία στους κόλπους της εκκλησίας για την στάση Ιεραρχών και για την προσπάθεια τροποποίησης της Αγίας Γραφής με τους ιερούς κανόνες της Εκκλησίας και την διδασκαλία των Αγίων Πατέρων.
Το παρασκήνιο που αποκαλύπτουμε σήμερα για την συνεδρίαση της ειδικής διορθοδόξου επιτροπής αποδεικνύει περίτρανα ότι κάποιοι από τους φύλακες της Ορθόδοξης Πίστης προσπαθούν να αποδυναμώσουν τα στηρίγματά της Ορθοδοξίας .
Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΡΘΟΞΟΥ
Από 16 έως 20 Φεβρουαρίου 2015 στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ Γενεύης υπό την προεδρία του μητροπολίτου Γέροντος Περγάμου Ιωάννου Ζηζιούλα, σεβαστού θεολόγου και ακαδημαϊκού, συνεδρίασε η Ειδική Διορθόδοξος Επιτροπή για την προετοιμασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Την Σύνοδο αυτή όλοι οι ορθόδοξοι την περίμεναν παραπάνω από 50 χρόνια, και παρόλα αυτά, οι προετοιμασίες δεν είχαν ακόμη ολοκληρωθεί.
Όταν τον Μάρτιο της περσινής χρονιάς οι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών βρέθηκαν στο Φανάρι μετά από την πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου αποφάσισαν η Πανορθόδοξος Σύνοδος να συγκληθεί το καλοκαίρι του 2016 στην Κων/λη.
Η ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ
Τότε όμως διαπίστωσαν τότε ότι πολλά κείμενα, τα οποία είχαν ετοιμαστεί για αυτή τη συνάντηση των ορθοδόξων αρχιερέων ακόμη από τα χρόνια του ψυχρού πολέμου και μάλιστα σε συνθήκες κομμουνιστικών καθεστώτων της Ανατολικής Ευρώπης, δεν ήταν πια επίκαιρα.
Γι’αυτό οι Πατριάρχες και οι Αρχεπίσκοποι ίδρυσαν μια νέα επιτροπή, αποτελούμενη από τους εκπροσώπους όλων των 14 Αυτοκέφαλων Εκκλησιών ώστε να αναθεωρήσουν τα εν λόγω παρωχημένα κείμενα.
Ο στόχος αυτής της επιτροπής ήταν να επικαιροποιήσει τα παρωχημένα αυτά κείμενα για να γίνουν αποδεκτά από τους αρχιερείς που θα συμμετείχαν στην Σύνοδο. Άλλωστε όλες οι συνοδικές αποφάσεις, όπως το συμφώνησαν οι Προκαθήμενοι τον περασμένο Μάρτιο, έπρεπε να ληφθούν ομόφωνα.
Είναι δύσκολο να υπολογισθεί ο χρόνος θα καταφέρουν να εκπληρώσουν τους στόχους τους, αφού οι προκάτοχοί τους χρειάστηκαν δεκαετίες να ετοιμάσουν τα κείμενα που τώρα πρόκειται να υποβληθούν σε αναθεώρηση.
Πάντως αν λάβουμε υπόψη μας το περιεχόμενο της τελευταίας συνεδρίας της επιτροπής στο Σαμπεζύ το οποίο αποκαλύπτουμε σήμερα είναι καλύτερα να μη βιαστούν να πάρουν αποφάσεις.
Κι ακόμη καλύτερα θα ήταν να μη συγκληθεί καθόλου η Σύνοδος αυτή εφόσον κάποιοι που πρόκειται να πάρουν μέρος στις εργασίες της, είναι έτοιμοι να αναθεωρήσουν και να τροποποιήσουν όχι μόνο τα προσχέδια των θεολόγων του περασμένου αιώνα, αλλά και την ίδια την Αγία Γραφή με τους ιερούς κανόνες της Εκκλησίας και την διδασκαλία των Αγίων Πατέρων.
Αυτή τη φορά οι σοφοί, που μαζεύτηκαν στην Ελβετία, συζήτησαν το κείμενο που είχε συνταχτεί από την Τρίτη Πανορθόδοξη Προσυνοδική Διάσκεψη ακόμη το 1986 και φέρει τον ηχηρό τίτλο «Η συμβολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας εις επικράτησιν της ειρήνης, της δικαιοσύνης, της ελευθερίας, της αδελφοσύνης καί της αγάπης μεταξύ των λαών, καί άρσιν των φυλετικών καί λοιπών διακρίσεων».
Οι Ιεράρχες από το Ανατολικό μπλοκ ήταν αυτοί που έβαλαν το κείμενο αυτό στην ατζέντα της επερχόμενης Συνόδου. Άλλωστε έπρεπε να δώσουν αναφορά στις δικτατορικές αρχές των κομμουνιστικών κρατών τους και να τους αποδείξουν ότι οι κόποι τους κατά τα επαγγελματικά ταξίδια στο εξωτερικό δεν πάνε χαμένοι.
Επίσης έπρεπε να τους καθησυχάσουν ότι αγωνίζονται εκεί για την "ειρήνη", όπως βέβαια την καταλάβαιναν την ειρήνη στο Ανατολικό μπλοκ.
Τώρα όμως άλλαξαν τα πράγματα και παρόλο που βρισκόμαστε ακόμη πολύ μακριά από την αδελφοσύνη και την αγάπη μεταξύ των λαών, ο αγώνας κατά των φυλετικών διακρίσεων δε φαίνεται να είναι και πολύ επίκαιρο θέμα.
Και πράγματι, το απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική αφορά πλέον το μακρινό παρελθόν, "οι αποικιακές χώρες" κατάφεραν να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους, ενώ εκπρόσωπος μιας καταπιεσμένης κάποτε φυλής μετακόμισε στο Λευκό Οίκο και διευθύνει το πιο δυνατό κράτος του σύγχρονου κόσμου.
ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΜΑΧΕΣ 
Κανείς λοιπόν δε θα περίμενε το ζήτημα αυτό να προκαλέσει έντονες συζητήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων στην περασμένη συνεδρία.
Οι διαμάχες όμως που προέκυψαν πήραν διαστάσεις θύελλας σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες . Ήταν μάλιστα τόσο θερμές και ηχηρές ώστε έφτασαν από την αίθουσα των κλειστών συσκέψεων, στα αυτιά τόσο του τεχνικού προσωπικού του Ορθόδοξου Κέντρου, όσο και των φοιτητών που σπουδάζουν εκεί ορθόδοξη θεολογία.
Όπως αποδείχτηκε, αντικείμενο διαφωνιών έγιναν τα δικαιώματα των σεξουαλικών μειονοτήτων. Τις μειονότητες αυτές ο μητροπολίτης Περγάμου κατ ευφημισμόν αποκάλεσε "μειονότητες άλλης φύσεως" και οι οποίες κατά τη γνώμη του πρέπει να προστατεύονται από κάθε είδους διάκριση και άδικους διωγμούς. 

"Δεν έχουμε δικαίωμα να ταπεινώνουμε και να διώκουμε την εικόνα του Θεού", είπε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο 84χρονος καθηγητής ορθόδοξης θεολογίας απευθυνόμενος στους "άσπλαχνους" συναδέλφους του.
"Ας αναρωτηθούμε εάν πρέπει να θεωρούμε τους ομοφυλόφιλους αποδιοπομπαίους τράγους που αξίζουν να υφίστανται διώξεις; Εάν οι ίδιοι θέλουμε να υφίστανται διώξεις; Κι εάν δε θέλουμε να καθιερωθεί η αρχή σύμφωνα με την οποία αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να προστατεύονται, αυτό σημαίνει ότι θέλουμε να τιμωρούνται και να φυλακίζονται".
Ο μητροπολίτης επανέλαβε με αυτόν τον τρόπο τα πιστεύω εκείνων που υποστήριξαν το αντιρατσιστικό, αλλά στην ουσία αντιορθόδοξο νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης .
Το νομοσχέδιο αυτό θυμίζουμε ότι αποτέλεσε αντικείμενο κατάκρισης εκ μέρους του σεβασμιώτατου μητροπολίτη Πειραιώς, κ. Σεραφείμ, καθώς και πολλών άλλων αξιοπρεπών εκκλησιαστικών παραγόντων με μεγάλο πνευματικό κύρος οι οποίοι αντιπροσωπεύουν την ηθικά υγιή πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.
Ωστόσο οι προσπάθειες να ενσωματωθεί στο κείμενο της Αγίας Συνόδου η θέση που απαιτεί σεβασμό απέναντι στις "κοινότητες μειονοτήτων εθνικής, θρησκευτικής, γλωσσικής και άλλης φύσεως" και "εγγυήσεις γι' αυτούς να αναπτύσσονται ελεύθερα σύμφωνα με τις αρχές τους" δε βρήκε υποστήριξη από την πλειοψηφία.
Τότε προσπάθησε να βοηθήσει τον μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη ένας άλλος καθηγητής θεολογίας, κοσμήτορας του Ινστιτούτου Ορθόδοξης Θεολογίας στο Σαμπεζύ Βλάσιος Φειδάς ο οποίος τόνισε :
«Σεξουαλικές μειονότητες υπάρχουν, τόνισε ο καθηγητής, είναι όπως κι εμείς, μέλη της Εκκλησίας, αυτοί μετέχουν στη ζωή της, είναι αμαρτωλοί, αλλά κι εμείς όλοι είμαστε αμαρτωλοί. Το κράτος τους αναγνωρίζει ως σεβαστά μέλη της κοινωνίας, επομένως και εμείς δεν πρέπει να τους αγνοούμε. Σεξουαλικές αμαρτίες δεν είναι με τίποτα οι πλέον βαριές", γι' αυτό πρέπει να αντιμετωπίζουμε την LGBT κοινότητα όχι με καταδίκη, αλλά με αγάπη και σεβασμό.»
Στην αρχή ανάμεσα στους συμμετέχοντες βρέθηκαν ελάχιστοι που συμμερίστηκαν αυτή τη στάση. Αντιθέτως η αντιπροσωπεία της Ρωσικής Εκκλησίας με επικεφαλής τον μητροπολίτη Ιλαρίωνα Αλφέγιεφ, εξέφρασε την απόλυτη διαφωνία της.
Την θέση για σεβασμό απέναντι στις ομοφυλοφιλικές κοινότητες και για προστασία τους από τις διώξεις δεν ήθελαν με τίποτα να την εγκρίνουν ούτε ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αντιοχείας μητροπολίτης Βασίλειος από τη Συρία, όπου οι αδελφοί μας χριστιανοί υφίστανται σκληρούς διωγμούς λόγω της πίστης τους, ούτε ο μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος, ο οποίος αντιστέκεται με θάρρος στα Φεστιβάλ Υπερηφάνειας (gay pride) στην πρωτεύουσα της χώρας του, ούτε οι άλλοι Ιεράρχες.
Αλλά η πλύση εγκεφάλου μαζί με την έντονη ψυχολογική πίεση που την άσκησε κατά τη διάρκεια 7 (!) ωρών ο πρόεδρος της Επιτροπής πάνω στους συμμετέχοντες, δεν έμεινε άκαρπη.
Το αποτέλεσμα ήταν να διατυπωθεί μια συμβιβαστική τροπολογία, ότι "οι μειονότητες άλλης φύσεως δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο διάκρισης, αλλά το γεγονός αυτό δεν απαιτεί από κανένα να συμμεριστεί τις απόψεις και τις αρχές τους".
Την τροπολογία αυτή λοιπόν, προς μεγάλη μας λύπη και ντροπή, σύμφωνα με το αποκλειστικό μας ρεπορτάζ την ψήφισαν όλοι οι Ιεράρχες ελληνικής καταγωγής, συμπεριλαμβανομένου του μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου.
Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος δήλωσε ότι στην Ελλάδα "οι φορείς ναζιστικής ιδεολογίας" δήθεν επιτίθενται στις σεξουαλικές μειονότητες.
Την τροπολογία ψήφισαν ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος (εκκλησία Κύπρου), ο αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης Αρίσταρχος (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων) και ο μητροπολίτης Καλής Ελπίδος Σέργιος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας).
Σε αυτόν τον συμβιβασμό της ντροπής, εκτός από τους προαναφερθέντες Ιλαρίωνα Βασίλειο ,Αμφιλόχιο, αντιστάθηκαν σθεναρά ,οι ιεράρχες των Εκκλησιών της Σερβίας, Βουλγαρίας, Γεωργίας και Ρουμανίας .
Όλοι αυτοί, προς τιμήν τους, δεν άλλαξαν γνώμη μέχρι τέλος. Χάρη σε αυτούς η προδοτική αναθεώρηση της ορθόδοξης θεολογίας δεν πραγματοποιήθηκε, αφού αρνήθηκαν να ενσωματωθεί στο κείμενο που συντάχτηκε για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, η θέση για την προστασία ομοφυλοφίλων.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως και πριν, θα ονομάζει την αμαρτία, αμαρτία και την αλήθεια, αλήθεια.
Δε θα διαγραφούν από την Αγία Γραφή ούτε το κεφάλαιο για τα Σόδομα και Γόμορρα, ούτε τα λόγια του αποστόλου Παύλου, ότι "οι αρσενοκοίται Θεού Βασιλείαν ου κληρονομήσουσιν."
Πάντως το γεγονός, ότι τέτοιου είδους συζήτηση, έλαβε χώρα ανάμεσα σε αυτούς που τους έβαλε ο Θεός ποιμένες του λαού Αυτού και φύλακες της ορθόδοξης πίστης, προκαλεί βαθιά ανησυχία.
Ενώ η συμπεριφορά στη συζήτηση αυτή συγκεκριμένων ιεραρχών οι οποίοι εξαιτίας φόβου απέναντι στον κόσμο τούτο και εν ονόματι αιρετικής πολιτικής ορθότητας ,κρυφά από το ποίμνιό τους, προδίδουν την διδασκαλία των Αγίων Πατέρων, προξενεί βαθιά θλίψη.
agioritikovima

26 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τις μειονότητες αυτές ο μητροπολίτης Περγάμου κατ ευφημισμόν αποκάλεσε "μειονότητες άλλης φύσεως" και οι οποίες κατά τη γνώμη του πρέπει να προστατεύονται από κάθε είδους διάκριση και άδικους διωγμούς. "Δεν έχουμε δικαίωμα να ταπεινώνουμε και να διώκουμε την εικόνα του Θεού", είπε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο 84χρονος καθηγητής ορθόδοξης θεολογίας απευθυνόμενος στους "άσπλαχνους" συναδέλφους του.

Αντιγράφω μερικά σχόλια του Αμέθυστου κόντρα στα παραπάνω λόγια του Ζηζιούλα -κόντρα στη γοητεία της εξουσίας- για να φανεί και η ρηχότητα της επικρατούσας θεολογίας.

«Κανένας καθολικός ή ορθόδοξος θεολόγος δέν μπορεί νά συλλάβει ότι μέ τήν πτώση χάσαμε αυτό ακριβώς τό κατ' εικόνα. Ολη η σημερινή θεολογία στηρίζεται σ' αυτό τό ανύπαρκτο πλέον δώρο τής δημιουργίας. Φτάνει δέ αυτόν τόν ανύπαρκτο άνθρωπο νά τόν ονομάζει Πρόσωπο.

Από τήν στιγμή πού ο Κύριος ο ίδιος μάς ζητάει μετάνοια, καί η Σωτηρία μας είναι Αναγέννηση καί Μεταμόρφωση, τό κατ' εικόνα είναι πλέον διδακτική ύλη. Μιά φορά κι' έναν καιρό είχαμε σάν δώρο στά γενέθλιά μας τίς αρετές πού σήμερα πρέπει νά αποκτήσουμε μέ τόν ιδρώτα τού προσώπου μας.
Ολο τό μυστικό παραμένει ο άλλος. Ο αληθινός άλλος είναι ο εαυτός μας, διότι η ταυτότητά μας πλέον αντλείται από τό Εγώ. Τό εγώ όμως δημιουργείται καί αυτό από τόν άλλον, τόν απέναντι. Καί γιά νά συνυπάρξουμε απαιτείται μιά καλή ηθική καί ένας φιλάνθρωπος νόμος. Σήμερα η αγαπολογία μιλά γιά ετερότητα καί διαφορετικότητα, γιά ανοχή καί αγάπη. Καί εννοεί τήν στάση μας μέ τόν απέναντι. Καί αυτή όμως η αγαπολογική ηθική θά αποτύχει μέ τήν σειρά της διότι έχει μπροστά της ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο. Στόν άλλον μπορούμε νά δούμε λόγω τού εγώ μόνον τήν τρίχα στό μάτι του. Η μόνη τυπική διέξοδος είναι η ιεραρχία ή ο προορισμός. Νά είμαστε εξ' ορισμού ανώτεροι από τόν άλλον γιά νά συνυπάρξουμε. Καί τά δύο σκέλη χρησιμοποιούνται σήμερα. Ο κλήρος επικαλείται τήν ιεραρχία (Ζηζιούλας) καί ο λαός τό κατ' εικόνα (Γιανναράς). Σήμερα λοιπόν διαθέτουμε κορυφαίους ιεράρχες καί πειστικές εικόνες, δηλ. προσωπικότητες. Ο αληθινός άλλος είναι όμως καί θά είναι ο Δαυίδ, γιά πάντα. Ο Δαυίδ κατά τόν Αγιο Βελιμίροβιτς είναι ό έσω τής καρδίας άνθρωπος, ο έχων ώτα ακούειν τόν Νόμο τού Κυρίου πού είναι γραμμένος στήν σάρκινη καρδιά μας καί όχι σέ πέτρινες πλάκες καί σκοπό έχει νά γνωρίσουμε τήν ύπαρξη τής αμαρτίας, διότι τήν αγνοούμε καί διά τής μετανοίας νά νικήσουμε μέ τήν σειρά μας τόν Γολιάθ, τό ΕΓΩ μας. Πού καθιστά πέτρα τήν καρδιά μας. Μιά δυνατότητα πού μάς δίνεται μέ τό βάπτισμα. Τό κατ' εικόνα είναι ο Νούς, τόν οποίο δέν διαθέτουμε πλέον διότι τόν πουλήσαμε αντί πινακίου φακής, αντί τού εγώ, πού γνωρίζει αμέσως τό καλό καί τό κακό. ΕΓΩ ΚΑΛΟΣ ΕΣΥ ΚΑΚΟΣ, ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙΣ ΜΑΖΙ ΜΟΥ. Ωστε νά επικρατήσει η ειρήνη στόν κόσμο, μέ τήν επικράτηση μιάς απόψεως καί εξουσίας, καί η αγάπη αυτής τής απόψεως καί εξουσίας.
Ο νούς είναι ο ανθρώπινος λόγος, όχι η ομιλία, καί χρησιμοποιεί τίς ιδέες τού νοητού κόσμου, όχι τίς έννοιες, μέσα στίς λέξεις καί τά ονόματα τής ομιλίας, σάν υπηρέτες του. Η νόηση, στόν αγρό τής οποίας φυτεύει ο σπορέας τόν λόγο Του, τής σωτηρίας μας.»

Ανώνυμος είπε...

«O Γολιάθ νικά τελικώς τον Δαβίδ και η ανθρωπότης παίρνει τον δρόμο πρός τα πίσω, πρός την Βαβυλώνα, την Βαβέλ, τα Σόδομα και τα Γόμορα. Ο Κάϊν κυριαρχεί στην ανθρωπότητα και ο Αδάμ ελευθερώνεται ακόμη καί από τον κανόνα τής εργασίας και η Εύα από τον πόνο της διαιωνίσεως, δηλ. από τόν κόπο τών αρετών καί τήν γέννησή μας μέ πόνους καί προσπάθειες στήν εκκλησία. Και ο νέος άνθρωπος, ο απόγονος του Κάϊν, δημιουργεί τον νέον γήϊνο παράδεισο, χωρίς Θεό, και χωρίς τον κίνδυνο να βρεθεί ξανά απέξω. Όλα θεσμοθετούνται. Την θέση του Νόμου, παίρνει ο θεσμός, ο οποίος προσαρμόζεται στις ανάγκες της ευτυχίας και της ευκολίας, της ευθανασίας.

Σιγά-σιγά η εκκοσμίκευση, αφομοίωσε την Εκκλησιαστική της Αρχή και σήμερα σαν πολιτική Ορθότης, οδηγεί την πρόοδο επίσημα στον Μεσαίωνα, μέσω της Ιεράς εξέτασης του Αντιρατσισμού! Σήμερα η εκκοσμίκευση συμπεριλαμβάνει τήν εκκλησία. Δέν είναι ακριβώς τό παληό κοσμικό φρόνημα. Είναι η κοσμικότης πού νίκησε τήν εκκλησιαστικότητα. Μιά ακέφαλη εκκλησία, χωρίς χριστό όπου ο καθένας, σάν ΕΓΩ χριστός, αυτοανακηρύσσεται η αλήθεια.»

Ανώνυμος είπε...

"Τίποτε δε φοβήθηκα στη ζωή μου όσο τους κιναίδους"!
Μακαριστός αρχιεπίσκοπος Αθηνών Σπυρίδων (Βλάχος).

amethystos είπε...

Mεγάλη αλήθεια φίλε.

Μαρία Π. είπε...

Η περιγραφή του Αμέθυστου είναι πράγματι πολύ ακριβής και εντυπωσιακή.
Για το θέμα της άγνοιας της αμαρτίας ο γ. Σωφρόνιος λέει: "Κατά την επί δεκαετίας διακονίαν μου ως πνευματικού παρετήρησα μετά λύπης ότι σπάνιοι είναι οι άνθρωποι οι κατανοούντες εν αισθήσει καρδίας την αληθινήν φύση της αμαρτίας. Συνήθως παραμένουν επί του επιπέδου της ανθρώπινης ηθικής.
Εις τας κινήσεις τας οποίας δικαιοι η λογική ημών δεν δυνάμεθα να ίδωμεν "αμαρτίαν".Η αληθής όρασις της αμαρτίας ανήκει εις εκείνο το πνευματικόν επίπεδον εκ του οποίου εξεπέσομεν δια της πτώσεως ημών.Η αμαρτία συνειδητοποιείται κατά το μέτρον της δωρεάς του Αγίου Πνεύματος, εν συνδυασμώ μετά της πίστεως εις το Προσωπικόν Απόλυτον, τον Ποιητήν και Πατέρα ημών.
Σημασίαν εχουν αι προσωπικαί ημών μετ' Αυτού σχέσεις και ουδέν άλλο.
Η ζώσα μετ' Αυτού συνάντηση είναι στιγμή θαυμαστή! Όντως είμαι εγκληματίας έναντι της αγάπης Αυτού.Μέμφομαι εμαυτόν δια παν κακόν, διότι δεν υπάρχει εν τω κόσμω άπαντι αμαρτία, την οποία δεν διέπραξα, έστω και στιγμιαίως δια του νοός μου. Αυτή η δυνατότης τοιάυτης κινήσεως του πνεύματός μου αποτελεί ένδειξιν της αμαρτωλού καταστάσεώς μου.
Εαν δεν βιώσομεν την Αγιότητα του Θεού,δεν θα έλθει μετά της οφειλομένης ισχύος η μετάνοια.
Μετανοώμεν κατά το μέτρο της κατανοήσεως ημών.Ολοκληρωτική μετάνοια καταλαμβάνει άπασαν την ύπαρξιν ημών όταν ίδωμεν τον εν ημίν άδην και εν ταυτώ αισθανθώμεν την Αγιότητα του Ζώντος Θεού".

penelope είπε...

ΜΑΡΙΑ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ.ΟΜΩΣ ΕΣΥ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΝ ΑΜΕΘΥΣΤΟ ,ΓΙΑ ΠΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΕΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ;ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ.ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΑΜΕΘΥΣΤΟ.ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΜΙΛΑ ΠΕΡΙΕΡΓΩΣ ΚΑΙ ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΩΣ ΠΕΡΙ ΑΚΕΦΑΛΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΙΕΡΩΣΥΝΗΣ ΩΣ ΑΞΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΕΓΙΣΤΟ ΜΕ ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΧΑΡΗ,ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΓΝΩΜΗ.
ΠΗΝ
ΔΕΝ θα ηθελα σε καμια περιπτωση να θιξω τον αμεθυστο!

amethystos είπε...

Πως γνωρίζει τόν αμέθυστο; Πρόσεξε τόν εαυτό σου καί εσύ καί οι άλλοι,προσκολληθείτε στόν Ζήση, γιατί η αίρεση κολλάει. Ιδίως άν δέν υπάρχει κάποιο ίχνος νοημοσύνης γιά διάκριση.

Ανώνυμος είπε...

Eπιτέλους θα συμφωνησω με την κυρια Πηνελόπη, στην απορια της.

Ειναι μια απορία που την ειχα και εγω επισης πολυ καιρό.

Να ακούσουμε λοιπον με προσοχή τι θα απαντήσει η κυρία Μαρία!

Ανώνυμος είπε...

Βέβαια το πάθος να κηρύτω στον κοσμο ειναι μεγαλυτερο απο το αν κηρυτω σε ιστολογιο Αιρετικου!

Ειναι και αυτό μια αποψη!

Δεκτή!

amethystos είπε...

Στόν Ζήση γιά σιγουριά. Μπορεί νά χάσουμε τήν ψυχή μας. Ανησυχεί καί ο γκόμενος. Μπράβο του. Εχει αρχές. Δέν εγκαταλείπεται εύκολα η βλακεία. Εχει πολλά πλεονεκτήματα.Εχουμε επιτρέψει σχόλια πού ξεφεύγουν από τίς αναρτήσεις, γιά πολλούς λόγους. Μάθαμε εκτός τών άλλων καί τήν θλιβερή πνευματική κατάσταση πού επικρατεί στούς ταγούς τής ορθοδοξίας. Θά αρχίσουμε καί ήδη αρχίσαμε νά τά αραιώνουμε.Οσοι δέν ενδιαφέρονται γιά τίς αναρτήσεις στά καταφύγιά τους.

Μαρία Π. είπε...

12.21 Πηνελόπη ΔΕΝ γνωρίζω τον Αμέθυστο! Την ιστοσελίδα την είδα πρώτη φορά πριν 4-5 μήνες.Για τα υπόλοιπα θα σου απαντήσω αναλυτικά το απόγευμα (είμαι στη δουλειά).

12.47 Τόσο καιρό που γράφουμε εδώ το συμπέρασμά σου είναι ότι έχω το πάθος να κηρύττω;; Δηλαδή δεν έχω άλλο πρόβλημα στη ζωή μου παρά μόνο πως θα κηρύξω;; Για ποιό λόγο;; Για να καταξιωθώ;; Aπό αυτό;; Πίστεψέ με δεν έχω τέτοια ανάγκη! Έλεος!
Έχουμε πει όλοι τόσα πράγματα, συζητάμε σαν παρέα τόσο καιρό, κι εσύ ασχολείσαι συνεχώς μ' εμένα, πως θα με κατηγορήσεις!! Τι να πώ!

Εσένα ποιο είναι το πάθος σου;; Nα κατηγορείς;; να πετάς λάσπη;; Κοίτα να διορθώσεις τον χαρακτήρα σου και άσε τους άλλους. Αν σ' ενοχλώ τόσο πολύ ΜΗΝ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΩ!

Ανώνυμος είπε...

Δεν κηρυσσω τιποτε 12:47.
Την αποψη μου λεγω καθως υπαρχουν και κηρυσσομενα ορθοδοξα...εδω του π.παισιου.
Θα μπορουσε κανεις να κηρυττειπαντου την αληθεια.
Αμεθυστε,δεν χαιρομαι για αυτο που ειπες.
Για τους πνευματικους που ολους τους τσουβαλιασες αφου πρωτα τους ευτελισες δεοντως για να στηριξεις τις θεσεις σου ,να σου πω πως εισαι λαθος.Ουτε κ με νοιαζει γι ο,τι κ αν λες γιατι ειμαι ενταξει. Δεν λογαριαζω ποιος σχολιαζει αλλα τι σχολιαζει.οποτε η αποψη σου κ η κριτικη γι αυτο με αφηνει αδιαφορη.σιγα κ μην πιστευα οτι αυτος που σχολιαζει μπορει να ειναι ο α η ο β κ οχι εσυ η καποιος αλλος η καποια αλλη.
Για τοσο ανοητη με ειχες;
Γι αυτο,ο τι κ να πεις δεν με αφορα πλεον.εχω πνευματικο κ με καθοδηγει...
Αλλα σου εκανα ερωτηση για τα φρονηματα σου κ δεν απαντησες εαν εισαι πεντηκοστιανος.
Το αλλο που δεν εχω καταλαβει παλι ειναι
Τι παιζεται ;;;δολωματα κ εδω,να ριξουμε κανεναν;;
Ο Θεος γνωριζει ποια ειμαι αγαπητοι μου,δεν περιμενα να μου το πειτε εσεις.
Ηθελα να σας ευχαριστησω για το κομματι εκεινο της φιλοξενειας.
Και αναμενω μια ξεκαθαρη απαντηση.
Οσο για το παθος να κηρυσσω,,,εισαι λαθος 12.47 μου..διαμαρτυρομαι για την κατασταση που επικρατει κ το χαλι το οικουμενιστικο.
Επισης να γνωριζετε ,πως οι ποιμενες κανουν γυρους,οχι για να τσιμπησουν καμμια μικρη...αλλα για να επιστρεψουν κανενα προβατο πισω στην ποιμνη...κ εκει παλι λαθος φανηκατε..εξου κ ο π.Παντελεημων που σας εκανε συσταση εαν θυμαστε καλως.
Ετσι λοιπον συνοψιζοντας,ουτε με ενδειαφερει πλεον η συκοφαντια σας ουτε με ενδειαφερει κ η αποψη σας.Η κριτικη σας μου ειναι αδιαφορη.
Ολοι μαζι βαρατε την εκκλησια Του Χριστου και ειστε υπολογοι σε Αυτον.αυτο μονον μπορω να δω!
Αμεθυστε,σου συμπεριφερθηκα με το παραπανω νομιζω αλλα εσυ οχι καλως.
Καλη μετανοια!π
παρακαλω να δημοσιευτει το σχολιο μου!

amethystos είπε...

Εκείνο πού σέ μπερδεύει είναι ότι δέν δεχόμαστε μιά εκκλησία αντιπροσώπων, όπως έχει επικρατήσει νά είναι ο κλήρος σήμερα,αλλά μιά εκκλησία εκπροσώπων, όπως ήταν πάντοτε η εκκλησία. Ο κληρικός αντιπρόσωπος τού θεού είναι ένας νεωτερισμός πού ολοκληρώνεται στόν οικουμενισμό. Δέν ταυτίζεται η εκκλησία μέ τόν κλήρο. Ανήκει στούς Αγίους. Διάβασε τίς ευχές τού ιερέως.

Μαρία Π. είπε...

Πηνελόπη απαντώ στο 12.21

Νομίζω ότι ο Αμέθυστος ΚΑΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΠΕΙ. Η κατάσταση των Ορθοδόξων δεν είναι καλή. Το ξέρουμε όλοι. Δεν αναφέρομαι στους χριστιανούς της ταυτότητας αλλά σε αυτούς που πηγαίνουν στην εκκλησία, σε αυτούς που πιστεύουν. Βλέπουμε μια αλλοίωση της εκκλησίας του Χριστού, όπως περιγράφεται στις Πράξεις των Αποστόλων αλλά και σε όλη την ιστορία.Βλέπουμε μια τυπικότητα, μια χλιαρότητα, μια ψευτοτήρηση θρησκευτικών "καθηκόντων" και μια συμμετοχή σε κοινωνική εκδήλωση αντί μια καρδιακή λατρεία και αγάπη του Θεού. Και φυσικά αρκετοί ιερείς είναι και αυτοί έτσι.Και αυτό είναι μια από τις αιτίες, που αυξάνεται η αθεϊα και οι αιρέσεις.
Βλέπεις τους αιρετικούς με πάθος να κηρύττουν το ψεύδος τους, τους βλέπεις ένθερμους να μιλούν για τον Κύριο και να δακρύζουν, κι εμείς να μην έχουμε ΑΜΕΣΟΤΗΤΑ, άμεση επαφή με τον Θεό μας, αλλά μόνο μια μηχανική ψευτοτήρηση και μια προσπάθεια στις μεγάλες γιορτές να νιώσουμε το "θρησκευτικό συναίσθημα".
Υπάρχουν φυσικά και πολλοί άγιοι Ορθόδοξοι άνθρωποι, όπως και πολλοί άγιοι ιερείς! Δεν τους τσουβαλιάζουμε όλους! Αλίμονο! Αυτοί μπορεί να είναι "κρυμμένοι" απ' τα μάτια μας. Μπορεί έτσι να θέλει ο Θεός για να πάρουν τη δόξα στον Ουρανό.Κάποιους άξιους πνευματικούς τους φανερώνει για να στηρίζουν τους αληθινούς πιστούς.
Ο διάβολος πάντα για να χτυπήσει την εκκλησία και την Πίστη προβάλει τους ανάξιους. Με την έννοια αυτή όταν κι εμείς κατηγορούμε είναι σαν να παίζουμε το παιχνίδι του. Πρέπει η κριτική να στρέφεται σε πράξεις, σε πρακτικές ή σε νέες θεολογίες που καταστρέφουν την ουσία αυτών που δίδαξε ο Κύριος, και να αποφεύγουμε όσο μπορούμε προσωπικούς χαρακτηρισμούς.
Τώρα πάνω σ' αυτό που είπες ότι μιλάει κατά της ιεροσύνης, πιστεύω ότι δεν αναφέρεται στο αξίωμα με την αποστολική διαδοχή και ειδική Χάρη όπως είπες για τα Μυστήρια της Εκκλησίας, αλλά στο ρόλο που έχει αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες κυρίως (και πάλι όχι σε όλους). Καταδικάζει την εξουσία (με την κακή έννοια) πάνω στους πιστούς, την εξουσιαστικότητα που κάνει τον κόσμο να απομακρύνεται. Ο π. Ν. Πλανάς ως γνήσιος πνευματικός και ιερέας υπηρετούσε, στο Αγιο Θυσιαστήριο , διακονούσε τους απλούς Πιστούς, χωρίς ιεροπρέπεια και αγάπη για αξιώματα, και αποδίδοντας στον Κύριο την τιμή τη δόξα και τη λατρεία.
Δεν ξέρω πόσοι σήμερα είναι άξιοι πνευματικοί.Μπορεί να είναι οι περισσότεροι..
Για τον δικό μου θέλω να πω ότι είναι ένας καλός άνθρωπος που λυπάται πολύ με όλη την κατάσταση και συνέχεια μιλάει για την κατάντια μας και γενικά προσπαθεί για το καλύτερο. Επειδή ξέρω ότι έχει ζήλο και αληθινή αγάπη για τον Κύριο και δεν είναι "μισθωτός", αλλά "εργάτης" του Κυρίου, δέχομαι αυτά που μου λέει ακόμα και αν είναι αυστηρά μερικές φορές.
Θέλω να πω ακόμα για τον Αμέθυστο ότι αυτό που βλέπω είναι μια αγωνία για την γνησιότητα της Πίστης όπως την δίδαξε ο Κύριος, οι Απόστολοι και οι Πατέρες. Έχει διαβάσει πάρα πολλά πράγματα, έχει πολλές γνώσεις και πολλή αγάπη για τον Θεό. Επειδή τώρα, για μένα ο Κύριος είναι πάνω απ' όλους, και επειδή εγώ δεν έχω διαβάσει όλα αυτά, και κυρίως τους ξένους συγγραφείς, δεν μπορώ να ξέρω αν κάπου αυτοί διαφωνούν με τους Ορθόδοξους Πατέρες. Αυτό το λέω με κάθε ειλικρίνεια, και παραδέχομαι την ανεπάρκειά μου (όπως οι περισσότεροι) σε πολλά εκκλησιαστικά ζητήματα (αλλά το παλεύω, προσπαθώ τον τελευταίο καιρό να διαβάσω περισσότερο). Νομίζω όμως ότι ο Αμέθυστος πρέπει να τα έχει ψάξει όλα αυτά.Μπορεί ο ίδιος να σου πει κάτι περισσότερο. Προσπαθεί για την ουσία, γιατί αυτό θέλει και ο Θεός. Για φαντάσου το παιδί σου που το υπεραγαπάς αντί να σε αγαπάει και να σου μιλάει και να ειναι κοντά σου, να σου συμπεριφέρεται σαν ένα "ξόανο" ειδωλολατρικό, που απλά το θυμιατίζεις και μηχανικά του μουρμουρίζεις κάποια λόγια.
Στο βιβλίο του Πρ. Ησαϊα βλέπουμε τον Θεό να λέει "Οι συνάξεις σας και οι διατεταγμένες εορτές σας είναι βδέλυγμα εις Εμέ. Εβαρύνθην να υποφέρω, ανομία και πανηγυρική σύναξη".

Ανώνυμος είπε...

εχει δίκιο εδώ ο Αμέθυστος. η διαφορά φαίνεται πολυ λεπτή στις λέξεις, αλλά στην ουσία της είναι τεράστια.

Ανώνυμος είπε...

Για την ομοφυλοφιλία (που περιλαμβάνει και τους κίναιδους):
Επιτέλους, να τεθεί το θέμα ποιοι επίσης είναι ομοφυλόφιλοι, ΕΚΤΟΣ της γνωστής κατηγορίας των κίναιδων.
Όσοι σχετίζονται με το αντίθετο φύλο, είναι ομοφυλόφιλοι όταν ο σύντροφος έχει παράλληλα και άλλες σχέσεις (για ετεροφιλικές σχέσεις μιλάμε μόνο). Ένας άντρας δεν είναι ομοφυλόφιλος όταν η γυναίκα με την οποία έχει σχέση, συναντά και άλλον ή άλλους άντρες; Μια γυναίκα δεν είναι ομοφυλόφιλη όταν ο σύντροφός της έχει και άλλες γυναίκες;
Αυτή είναι η αλήθεια και έτσι ερμηνεύονται τα Σόδομα και Γόμορρα.
Πάντα μένει η ενέργεια του σώματος και με αυτή συμφιλιώνεται αργά ή γρήγορα εκείνος-η που αποδέχεται και συνεχίζει τη σχέση με αυτούς τους όρους ή τυχόν την αγνοεί.
Και αυτοί οι τύποι δεν μπορούν να ξεγελάσουν, όσο κι αν προσπαθήσουν. Η αλλοίωση του χαρακτήρα και της ψυχής συντελείται κατά τον ίδιο τρόπο όπως στους κοινούς ομοφυλόφιλους...


amethystos είπε...

Yπάρχει τό πάθος τής πορνείας. Νομίζουμε καλύπτει πολλέςπτυχές τού πράγματος.

amethystos είπε...

ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΑΙΡΕΣΕΩΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ, ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητη Μαρια εχω καποιες ελλειψεις σε αυτα που μου ειπες.
Κατ αρχην ο πνευματικος σου δεν ειναι μισθωτος.Αυτο σημαινει πως ανηκεις σε καποια παραταξη γοχ;
Επισης,το ζητημα με τον αμεθυστο δεν εχει ξεκαθαριστει,και ας με συγχωρεσει λοιπον διοτι δεν ομολογησε πιστη,αποφευγει να απαντησει ευθεως εαν ανηκει στην Μια,Αγια,Καθολικη και Αποστολικη Εκκλησια.
Εν τω μεταξει και εσυ ενω τον δικαιολογεις δεν γνωριζεις απο ο,τι ειπες τον Αμεθυστο..πραγμα που πρεπει να σε κανει πιο προσεκτικη,δεν ειναι;Γιατι δεν ρωτας ευθεως αυτον σε ποια εκκλησια ανηκει αλλα σπευδεις να τον σκεπασεις;
Ο 6.45 εν τω μεταξει τα εκανε σαλατα με την ομοφυλοφιλια.
Ηθελα ακομη να ηξερα Μαρια μια Ελενη που ανηκει στους αποτειχισμενους ειναι της δικης σου εκκλησιας;
Οσον αφορα για την πορνεια Αμεθυστε που ειπες θα σε συμβουλευα ''εκβιαζεις το νου του αλλου '' η μου φαινεται;
6_45 αδυνατω να σε κατανοησω ανθρωπε...ειληκρινα δηλαδη...
Μαρια,επανερχομαι ...βεβαιως υπαρχει μια χλιαροτης του λαου λογω πολλων προβληματων του κοσμου ,ο οποιος ειναι ακατηχητος αλλα και απο τα φυτρα των ζιζανιων των ποικιλων αιρεσεων εντος εκκλησιας,δεν διαφωνω.Μονο που η εκκλησια ειναι ο στυλος και το εδραιωμα της αληθειας και παραμενει απο την αρχη εως το τελος αποστολοπαραδοτη και πατερικη.Η εκκλησια δεν αλλαζει τα φρονηματα της εξ αιτιας καποιων αιρεσεων που την ταλανιζουν..εχουμε φθασει να σκανδαλιζουμε ολοι ο ενας τον αλλον.
Ειναι τετοιο βαθυ το προβλημα με τα σχισματα και τις αιρεσεις που μονον Ο Θεος μπορει να το λυσει ετσι πως γινηκαμε.
Ο ενας κατηγορει τον αλλον πορνο,αιρετικο,ομοφυλοφιλο, κλπ
Τι πραγματα ειναι αυτα;
Ακομα περιμενω να μας πει ο Αμεθυστος που εκκλησιαζεται...
Το αφηνω ,τελος παντων!π

Μαρία Π. είπε...

Σχετικά με το θέμα της συγκεκριμένης ανάρτησης ο Απ. Παύλος λέει: Θα έρθει καιρός που οι άνθρωποι δεν θα υποφέρουν την υγιή διδασκαλία αλλά θα συγκεντρώνουν δασκάλους που θα τους λένε αυτά που θέλουν να ακούσουν, αυτά που είναι σύμφωνα με τις επιθυμίες τους, και έτσι θα αποστραφούν την αλήθεια, και θα στραφούν προς τους μύθους.

amethystos είπε...

Ζώ στό εξωτερικό δεσποινίς μου. Νομίζω ότι ξεπέρασες κάθε όριο. Καλό δρόμο.

Μαρία Π. είπε...

Βρε Πηνελόπη τι είναι αυτά που μου λες; Όταν λέω δεν είναι "μισθωτός" εννοώ αυτό που λέει ο Κύριος ότι ο μισθωτός εγκαταλείπει στη δύσκολη στιγμή γιατί "δεν τον μέλλει για τα πρόβατα". Φυσικά και πληρώνεται ο άνθρωπος, ένας Ορθόδοξος ιερέας είναι. Το είπα αλληγορικά γι' αυτό το έβαλα σε εισαγωγικά.
Τι ΓΟΧ μου λες και ποια "δική μου εκκλησία" και ποια Ελένη αποτειχισμένη;; Eννοείς αυτήν που μιλούσε εδώ;; Kαι που ξέρω εγώ τι κάνει κάθε άνθρωπος, και αν είναι αποτειχισμένος;
Επαναλαμβάνω ότι δεν ξέρω ΚΑΝΕΝΑΝ εδώ. Είμαι άσχετη με όλες τις παραθρησκευτικές οργανώσεις, με τους αποτειχισμένους και με τους παλαιοημερολογίτες. Τη λέξη αποτείχιση την άκουσα πρώτη φορά πριν κάποιους μήνες. Είμαι κανονικά στην Ορθόδοξη εκκλησία που όλοι ξέρουμε. Μάρτυς μου ο Θεός.. Απλά δεν ήμουνα πολύ κοντά, όπως συνήθως γίνεται σήμερα με το γενικό κλίμα της αθεϊας.
Μη βγάζεις αυθαιρετα συμπεράσματα!
Τώρα για τον Αμέθυστο αυτά που είπα , ήταν με βάση αυτά που γράφει και διαβάζω. Δεν του ζήτησα να μου δείξει "πιστοποιητικό θρησκευτικών φρονημάτων"!

Ανώνυμος είπε...

Ενταξει Μαρια!
Συγνωμη εαν σε λυπησα..
Καλο υπολοιπο σαρακοστης...π

Μαρία Π. είπε...

Πηνελόπη δεν υπάρχει λόγος να μου ζητάς συγνώμη. Όλα εντάξει από μένα.
Βρείτε τα με τον Αμέθυστο. Ξέρω ότι είναι δυσνόητα μερικές φορές αυτά που λέει και μπορεί να παρεξηγηθούν. Γι αυτό γίνεται η συζήτηση.Υπάρχουν τόσες αναρτήσεις εδώ για τόσους Αγίους της Ορθοδοξίας.. τόσα ωραία κείμενα που έχουμε διαβάσει και έχουμε σχολιάσει.. τόσα δικά του σχόλια που δείχνουν ζήλο και αγάπη για τον Θεό..
Αγανακτεί με τη νοθεία της Πίστης, με τις οικουμενιστικές παραλλαγές.. Η αλήθεια είναι ότι μερικές φορές τους παίρνει όλους η μπάλα.. αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αιρετικός!
Συγγνώμη αδ. Αμέθυστε αλλά αν θέλεις ασχολήσου μόνο με το περιεχόμενο της αλλοίωσης της Πίστης και λιγότερο με τους φορείς.. Με αγάπη το λέω, και για καλό.. για να μην δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις ..
Συγγνώμη και από μένα σε όσους στενοχώρησα. Καλό υπόλοιπο και Καλό Πάσχα.

Μαρία Π. είπε...

Επίσης Πηνελόπη. Καλό υπόλοιπο και από μένα και Καλό Πάσχα.

amethystos είπε...

Καταπιανόμαστε αποκλειστικά μέ τά προβλήματα πού δημιουργεί η διάλυση τής εκκλησίας από τό Πατριαρχείο.Υπάρχουν πολλοί χαριτωμένοι ιστοχώροι. Ορθόδοξοι. Δέν ταιριάζουμε σέ όλους. Ευχόμαστε καλό δρόμο στήν δεσποινίδα. Δέν έχει νόημα πλέον η ιστορία.