Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Σε ρήγμα Τσίπρα-Λαφαζάνη οδηγεί ο «έντιμος συμβιβασμός» με τους δανειστές

τσιπρασ ΛαφαζάνηςΜε πανελλαδική συνδιάσκεψη το Σάββατο απαντά το Αριστερό Ρεύμα στις προθέσεις του πρωθυπουργού για συμφωνία και κάνει λόγο για «στραγγαλισμό του λαού»

Βαθαίνει το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ και όλα δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας οδηγείται σε ανοικτή αντιπαράθεση με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, καθώς...
το Αριστερό Ρεύμα δεν δείχνει να πιστεύει στην προοπτική ενός «έντιμου συμβιβασμού» με τους δανειστές και προχωρά σε επίδειξη πολιτικής ισχύος, οργανώνοντας πανελλαδική συνδιάσκεψη αυτό το Σάββατο, λίγα 24ωρα πριν την κορύφωση της διαπραγμάτευσης των Βρυξελλών.
Τις εξελίξεις παρακολουθεί πολύ στενά το επιτελείο του πρωθυπουργού, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι η συνδιάσκεψη θα καταλήξει σε ακραίες θέσεις για τις διαπραγματεύσεις, που θα δυσκολέψουν την υπερψήφιση της συμφωνίας με τους δανειστές και των μέτρων που θα τη συνοδεύσουν από τους βουλευτές του Αριστερού Ρεύματος.
Η συνδιάσκεψη του Σαββάτου θα γίνει σε πολύ βαρύ κλίμα, καθώς στο Αριστερό Ρεύμα έχουν προκαλέσει αναβρασμό ορισμένες από τις προτάσεις της κυβέρνησης στους τρεις θεσμούς, που έχουν εμπεδώσει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να κινηθεί μακριά από το προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος για να επιτύχει τον «έντιμο συμβιβασμό», που έχει προαναγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας.
Τις μεγαλύτερες ανησυχίες έχουν δημιουργήσει στην εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ οι δεσμεύσεις που εμφανίζεται έτοιμη να αναλάβει η κυβέρνηση για την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων, έστω και με κοινοπρακτικά σχήματα Δημοσίου-ιδιωτών, καθώς η προεκλογική δέσμευση του κόμματος ήταν ότι θα σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις.
Επιπλέον, υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για το αν καταστεί δυνατόν να τηρηθούν βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις, όπως η κατάργηση του ΕΝΦΙΑκαι η αντικατάστασή του από ένα φόρο στη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Δεν είναι τυχαίο ότι το Μαξίμου έσπευσε, αμέσως μόλις «διέρρευσε» από το υπ. Οικονομικών ότι είναι πιθανή η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και το 2015, να διευκρινίσει ότι ο φόρος ακίνητης περιουσίας θα καταργηθεί φέτος.
Σε κάθε περίπτωση, στο Αριστερό Ρεύμα θεωρούν ότι οι δανειστές θα επιμείνουν να εκβιάζουν για μέτρα που δεν μπορούν να γίνουν δεκτά από μια αριστερή κυβέρνηση και ότι θα θελήσουν να σύρουν την κυβέρνηση σε μια συμφωνία, που ουσιαστικά θα αποτελεί συνέχεια της μνημονιακής πολιτικής των προηγούμενων χρόνων.
Ενδεικτικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι το πρωτοσέλιδο άρθρο που δημοσιεύθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα iskra του Αριστερού Ρεύματος, που έχει δύο χαρακτηριστικούς τίτλους με κεφαλαία στοιχεία: «ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ» και «Η ΧΩΡΑ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΝΕΟΥΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥΣ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ».
Στο άρθρο γίνεται λόγος για διαμόρφωση «οριακών συνθηκών», «εξαιτίας των 
“νεοαποικιακού” τύπου και ύφους εκβιασμών που ασκούν οι δανειστέςαπειλώντας να στραγγαλίσουν την ελληνική οικονομία και κοινωνία». Σε άλλο σημείο του άρθρου τονίζεται: «Είναι φανερό ότι οι “θεσμοί” προσπαθούν να πιέσουν για σκληρές και αντιλαϊκές “μεταρρυθμίσεις” – απορρυθμίσεις».
Το κλίμα… εξέγερσης που επικρατεί στο χώρο του Αριστερού Ρεύματος οδηγεί πολλούς πολιτικούς παρατηρητές σε σενάρια ανακατατάξεων εντός της κυβερνητικής πλειοψηφίας, με ενδεχόμενη συμμετοχή του Ποταμιού στο κυβερνητικό σχήμα, ώστε να δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι», σε περίπτωση κοινοβουλευτικής «ανταρσίας» των βουλευτών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Αν και το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα εξακολουθεί να πιστεύει ότι το Αριστερό Ρεύμαθα σεβασθεί τις αποφάσεις της πλειοψηφίας και δεν θα καταψηφίσει κρίσιμα νομοσχέδια, δεν έχει περάσει απαρατήρητο το πολιτικό «φλερτ» του πρωθυπουργού στον Σταύρο Θεοδωράκη, στη χθεσινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή. Άλλωστε, ο επικεφαλής του Ποταμιού επανέλαβε και χθες ότι είναι πρόθυμος να στηρίξει την κυβέρνηση, αν πρόκειται να προχωρήσει σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: