Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Τα «φάουλ» του κ Πανούση...

Ομολογώ ότι έχω εκπλαγεί από την όλη αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού  Προστασίας του Πολίτη του καθηγητή Γ Πανουση, για το θέμα που προέκυψε με το πώς θα αντιμετωπίζονται οι «παρανόμως εισερχόμενοι αλλοδαποί πολίτες στην χωρά μας», για να το πω με τρόπο που δεν θα θίξει ορισμένους «υπερευαίσθητους».
   Και λέω ότι έχω εκπλαγεί, μια και γνωρίζοντας τον κ Πανούση τα χρόνια πριν το 1981(όταν ήταν βοηθός στο πανεπιστήμιο) και τα αμέσως επόμενα, θυμάμαι έναν άνθρωπο όχι μόνον με ανοιχτό μυαλό και με διάθεση για συζήτηση (έστω κι αν ήταν ιδιαίτερα επίμονος στις θέσεις του) αλλά και έναν άνθρωπο που έλεγε τα πράγματα όπως είναι. Άσχετα αν τον βόλευαν ή όχι.
  Χθες είδα έναν άλλο άνθρωπο. Θα μου πείτε βέβαια ότι ο χρόνος, η θέση αλλά και οι σκοπιμότητες αλλάζουν πολλές φόρες τους ανθρώπους . Σωστό και αυτό.

  Ας δούμε όμως ποια σημεία της αντίδρασης του κ Πανούσης με εξέπληξαν.
  --- Το πρόωρο και κυριότερο είναι ότι ο ίδιος δεν μπήκε στην ουσία του θέματος. Δεν έπε δηλαδή  ξεκάθαρα, αν το περιεχόμενο της επίμαχης εντολής του υποστράτηγου, είναι κοντά στην πραγματικότητα που θα εφαρμόσει για το θέμα. Αν , είναι κοντά στις απόψεις που ο ίδιος, η υπουργός (δεν έχει ακόμα ορκιστεί…) μετανάστευσης  κ Χριστοδουλοπούλου και  συνεργάτριες της είχαν εκφράσει σε σχ σύσκεψη στις 18 Φεβρουαρίου παρουσία ανώτατων αξιωματικών της ΕΛΑΣ (και του υπογράφοντος το έγγραφο αντιστράτηγου).
 Γιατί αυτό είναι τελικά το ζήτημα και όχι ποιος έγραψε την εντολή , ποιος την κοινοποίησε και αλλά. Όλα αυτά είναι μάλλον «λεπτομέρειες».
---Το δεύτερο έχει να κάνει με την λογική του κ Πανούση σε σχέση με την διοίκηση αλλά και την ιεραρχία στην αστυνομία. Προφανώς έχει κακώς αντιληφθεί ότι οι διάφοροι αξιωματικοί και διευθυντές της ΕΛΑΣ θα πρέπει να λαμβάνουν οκ από πολιτικό προϊστάμενο για να δίνουν τις οδηγίες που θεωρούν ότι βρίσκονται στα πλαίσια των κατευθύνσεων της κυβερνήσεως και των νομών, στους κατώτερους τους.
Η αστυνομία, λειτουργεί
--- Το τρίτο, έχει να κάνει με το ότι δεν είχε ο ίδιος ενημέρωση για το έγγραφο. Μόνον που το διαβαθμισμένο έγγραφο έχει κοινοποιηθεί στο γραφείο του και όφειλε κάποιος συνεργάτης του (πχ η αστυνομικός διευθύντρια του) να το έχει δει και να τον έχει τουλάχιστον ενημερώσει.
---Το τέταρτο, τελευταίο αλλά και σημαντικό, είναι η λογική του αναπληρωτή υπουργού, ότι θα έπρεπε οι δημοσιογράφοι (εν προκειμένω ο ΣΚΑΙ) να τον ρωτήσουν πριν κάνουν την αποκάλυψη του έγγραφου. Δηλαδή όταν ένας δημοσιογράφος έχει στα χεριά του ένα επίσημο έγγραφο και θεώρει ότι αποτελεί θέμα , θα πρέπει πρώτα να ενημερώνει τον υπουργό , ώστε ο τελευταίος να  έχει την δυνατότητα να το…. «καλύψει».
--- Το πέμπτο είναι πως θεωρεί ότι λειτουργούν γενικώς συνωμοσίες και κέντρα που έχουν βάλει στόχο τον ίδιο και την κυβέρνηση. Μόνον που αυτή η λογική της συνωμοσιολογίας, ιδιαίτερα δημοφιλής στην αριστερά μια και έτσι καλύπτονται τα λάθη και οι ήττες της διαχρονικά, μας έχει ως χωρά οδηγήσει να θεωρούμε πως «όλοι είναι εναντίον μας» Πίστευα πως ως καθηγητής ο κ Πανούσης δεν θα συμφωνούσε με τέτοιες αντιλήψεις.
--Το έκτο και τελευταίο έχει να κάνει με την αντίληψη του υπουργού για την στάση της αντιπολίτευσης. Υπέθετε ο κ Πανουσης ότι θα προωθεί αλλαγές και η αντιπολίτευση θα κάθετε και θα κοιτάζει. Δεν ξέρω αν είναι υπερβολική ή μη η αντίδραση τους Νδ και των άλλων κόμματων, ξέρω όμως ότι είναι μια αντιπολιτευτική τακτική.
 Και ο κ Πανούσης θα πρέπει να αντιληφθεί ότι τώρα είναι υπουργός και δεν μπορεί να είναι «φίλος με όλους»…

   Πάντως, περά από όλα τα αλλά , το βασικό στο οποίο έχει να απαντήσει ο κ Πανουσης και η κυβέρνηση συνολικά , είναι ποια είναι η πολιτική της για τους παράνομους μετανάστες . Τι ακριβώς θα κάνει. Όλα τα αλλά είναι δευτερεύοντα.
 Και το δεν έχουμε ακόμα καθορίσει πολιτική , δεν αποτελεί δικαιολογία. Υποτίθεται ότι ήταν έτοιμοι και μάλιστα για ένα κρίσιμο θέμα.
 Γιατί όσο διαβουλεύονται , είναι πιθανόν να γεμίσει και πάλι η Ομόνοια με   ανθρώπους που θα αναζητούν ένα κομμάτι ψωμί και κάπου να κοιμηθούν…

Του Π. Τρουπιώτη από το Χρηματιστήριο. 
 antilogos-gr

Όλο το παρασκήνιο που οδήγησε στο «ελευθέρας» τους μετανάστες: Η κόντρα Πανούση-Χριστοδουλοπούλου και η αντίδραση του Μαξίμου!


xristodoulopoulou-panousisΈνα σοβαρό ενδοκυβερνητικό πρόβλημα κρύβει το αλαλούμ που σημειώθηκε με τους μετανάστες και το σχετικό έγγραφο που έδινε «ελευθέρας» στους μετανάστες. 
Είναι σαφές ότι η αναπληρώτρια υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου και ο υπουργός Γιάννης Πανούσης δύσκολα μπορούν να συνεργαστούν.
Με ένα έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα χθες (4/3/2015) το απόγευμα η Διεύθυνση Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΕΛΑΣ, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, στην ουσία...
«κάρφωσε» την συνάδελφό του Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Σε αυτό τονίζεται: «Στις 3-3-15, από τον Κλάδο Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, κατόπιν επικοινωνίας παρέμβασης της κυρίας Σπαθανά (σ.σ. σύμβουλος της κ. Χριστοδουλοπούλου) με σκοπό την υλοποίηση και εναρμόνιση με τη νέα πολιτική του Υπουργείου Μετανάστευσης, απεστάλη νεότερη διευκρινιστική διαταγή».
To ενημερωτικό σημείωμα φέρει την ημερομηνία 4 Μαρτίου του 2015.
Συνεπώς, σύμβουλοι- συνεργάτες της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου έδωσαν την οδηγία για σύνταξη της διαταγής από τον υποστράτηγο κ. Νίτσα.
Στο εν λόγω σημείωμα, επισημαίνεται επίσης ότι «Στην ως άνω διαταγή ουδόλως αναφέρεται ότι θα ανοίξουν τα σύνορα ή θα κλείσουν τα κέντρα κράτησης».
Επίσης, αναγράφονται τα σημεία συζήτησης της σύσκεψης στις 18-2-15, όπου διαπιστώνονται οι «γραμμές» για τα κέντρα κράτησης και τους νεοεισερχόμενους, όπως έγινε και με το κοινό δελτίο Τύπου Πανούση- Χριστοδουλοπούλου στις 17 Φεβρουαρίου.
Στην εν λόγω σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. κ. Γιώργος Νίτσας και κ. Εμμανουήλ Κατριαδάκης, γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Α. Μαυρόπουλο και δύο σύμβουλοι της αναπληρώτριας υπουργού αρμόδιας για την Μεταναστευτική Πολιτική, η κυρία Ελένη Σπαθανά και η κυρία Γεωργία Σπυροπούλου.
Μάλιστα, κάποια στιγμή ο κ. Πανούσης φέρεται να ζήτησε η σύσκεψη να συνεχιστεί στο γραφείο του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας διότι είχε και άλλο σημαντικό ραντεβού.
Στη συνέχεια λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκαν όσα αναφέρονται στην χθεσινή διαταγή και η συνεργάτης της κυρίας Χριστοδουλοπούλου έδωσε το «οκ» για να συνταχθεί το έγγραφο, το οποίο χτες κοινοποιήθηκε με εντολή του υποστράτηγου κ. Νίτσα και στη συνέχεια ανακλήθηκε με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.
Τι λέει το Μαξίμου
Κύκλοι της κυβέρνησης πάντως σχετικά με τη διαταγή για τη μεταναστευτική πολιτική αναφέρουν:
  • Διευκρινίζουμε ότι η συγκεκριμένη διαταγή εκδόθηκε χωρίς προηγούμενη έγκριση των αρμόδιων υπουργείων. Μάλιστα, ενώ «κοινοποιήθηκε» σε συγκεκριμένα ΜΜΕ από χθες το απόγευμα, στα αρμόδια υπουργεία έφτασε μόλις σήμερα το πρωί.
Η διαταγή ανακλήθηκε άμεσα και έχει ξεκινήσει έρευνα για τις συνθήκες και τα κίνητρα της παράτυπης έκδοσής της.
  • Η ρητορική μίσους που αναπτύχθηκε από τον κ. Σαμαρά και τη ΝΔ, καθώς και από μερίδα των ΜΜΕ στηρίζεται στην επινόηση ότι η συγκεκριμένη, άκυρη, διαταγή, προέβλεπε πως σήμερα το πρωί θα άνοιγαν όλα τα σύνορα και δίχως σχέδιο θα έκλειναν όλα τα κέντρα κράτησης!Η συγκεκριμένη επινόηση δεν προκύπτει από πουθενά! Ούτε από την περίφημη και άκυρη διαταγή.
  • Ο κ. Σαμαράς και μερίδα των ΜΜΕ προέβησαν σε μία ακόμα επινόηση: πως η συγκεκριμένη διαταγή βγήκε με πολιτική εντολή, ενώ αυτό έχει διαψευσθεί με το πλέον κατηγορηματικό τρόπο.
Η κυβέρνηση επιλέγει η ίδια τους τρόπους και το χρόνο υλοποίησης της πολιτικής της και όχι οι υπηρεσιακοί παράγοντες και οι τηλεοπτικοί σταθμοί.
  • Η πραγματικότητα είναι πως η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει την εφαρμογή του Ν. 3907/2011. Με βάση την εφαρμογή του νόμου έχουν αρχίσει να αφήνονται ελεύθεροι μετανάστες που κρατούνταν παρανόμως στα κέντρα κράτησης, σύμφωνα με τις κατάλληλες προβλέψεις και όρους, όπως και τη δήλωση οικίας, με προτεραιότητα στις ευάλωτες περιπτώσεις όπως οικογένειες, παιδιά, ασυνόδευτοι ανήλικοι, έγκυες, θύματα βασανιστηρίων, ασθενείς, υπερήλικοι, με την αναγκαία παραπομπή τους σε δομές φιλοξενίας. Ακόμα εφαρμόζεται η άμεση απόλυση των αιτούντων άσυλο. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται επίσης να κλείσει οριστικά το κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας για ανθρωπιστικούς, πολιτικούς και συμβολικούς λόγους. Ακόμα προετοιμάζεται η μετατροπή των υπολοίπων κέντρων κράτησης σε ανοικτές δομές φιλοξενίας.
  • Ας το κάνουμε σαφές: οι προηγούμενες κυβερνήσεις επιδόθηκαν σε, μια πολυδάπανη, απάνθρωπη και ξενοφοβική, μη εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, διασύροντας τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με καταδίκες και πρόστιμα που αγγίζουν το 1 εκατ. ευρώ.
Οι μαραθώνιοι παραπληροφόρησης και ξενοφοβικής υστερίας δεν επιτρέπουν τη διεξαγωγή μιας νηφάλιας, υπεύθυνης και ανθρωπιστικής συζήτησης σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να διεξαχθεί αυτή η συζήτηση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αρκετά από τα παραπάνω σημεία έχουν γίνει γνωστά από τις παρεμβάσεις των στελεχών της κυβέρνησης, όμως ορισμένοι εξακολουθούν σκοπίμως να αρνούνται να τα καταλάβουν. Φυσικά η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να κρίνει τα δημοσιογραφικά κριτήρια κανενός, ούτε την εμμονή που διαφαίνεται σε μια παράτυπη και άκυρη διαταγή σε βάρος της πραγματικότητας. Εμπιστευόμαστε απόλυτα την κρίση της ελληνικής κοινωνίας. Άλλωστε γνωρίζαμε καλά πως η απόφασή μας να πολεμήσουμε τα συμφέροντα, θα οδηγούσε στο να μας πολεμούν και εκείνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: