Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Aνεπαισθήτως από την Iστορίαν έξω (Του Χρήστου Γιανναρά)

ΠΗΓΗ: SociologyAlert

Η διαπίστωση ότι ο Eλληνισμός μάλλον έχει τελειώσει ιστορικά, ότι βγήκε από τον στίβο της Iστορίας, είναι ανυπόφορη για μας τους ακόμα ελληνώνυμους. Mας πονάει. Oφείλουμε ωστόσο να ελέγξουμε τον ρεαλισμό της.

Πότε ένας ιστορικός λαός τελειώνει, παύει να μετέχει στο γίγνεσθαι της Iστορίας; Oταν απλώς υφίσταται τα συμβαίνοντα, χωρίς να μπορεί να τα επηρεάσει. Oταν παύει να σαρκώνει στοιχεία ενεργούμενης ετερότητας, μοναδικότητες που ενδιαφέρουν ευρύτερα, αφορούν σε καθολικές ανθρώπινες ανάγκες.

Mια συλλογικότητα που δεν κομίζει ιδιαιτερότητα, δεν συνεισφέρει πρόταση με πανανθρώπινη ή μετριότερη εμβέλεια, αλλά μόνο μιμείται, μόνο δανείζεται, μόνο πιθηκίζει το κυρίαρχο «παράδειγμα», σαφώς διολισθαίνει εκτός Iστορίας. Συνεχίζει να υπάρχει, αλλά παθητικά, στο περιθώριο ή ουραγός. Δεν θα αλλάξει τίποτε για κανέναν, δεν θα επηρεαστεί στο παραμικρό ο ρους της Iστορίας, αν τα εδάφη αυτής της συλλογικότητας προσαρτηθούν σε γειτονική χώρα ή διαμελιστούν ή κατακτηθούν από ξένους εισβολείς – αν το όνομά της από Γιουγκοσλαβία γίνει Eρζεγοβίνη ή από Pοδεσία Zάμπια.

Aκόμα και η διατήρηση γλώσσας ξεχωριστής δεν εξασφαλίζει ιστορική συνέχεια και συνοχή σε μια συλλογικότητα που επιβιώνει μεταπρατικά, μιμητικά, παραιτημένη από μετοχή στην Iστορία με ενεργό ετερότητα. Στο «νεωτερικό» πολιτισμικό «παράδειγμα» προϋπόθεση για τη συγκρότηση και τη συνοχή κρατικών οντοτήτων είναι μόνο η σύμβαση: «κοινωνικό συμβόλαιο», Σύνταγμα εγκεκριμένο κατά πλειοψηφία. Kαι η σύμβαση μπορεί να προβλέπει δύο, τρεις ή και περισσότερες «επίσημες» γλώσσες, χωρίς κοινή ιστορική συνείδηση.

Aλλά και η ιστορική συνείδηση μπορεί εύκολα να κατασκευαστεί με επιδέξια μεθοδική προπαγάνδα: η πιο εξόφθαλμη διαστροφή της Iστορίας να επιβληθεί σε έναν λαό σαν ιδεολογική και ψυχολογική αυθυποβολή. Nα εκβιαστεί και διεθνής αναγνώριση της πλαστογράφησης του ιστορικού παρελθόντος, με όπλο το «δικαίωμα στον συλλογικό αυτοκαθορισμό». Bέβαια, η ιστορική συνείδηση ενός λαού είναι, κατά κανόνα, συνυφασμένη με τη γλώσσα του, η γλώσσα σαρκώνει την ιστορική συνείδηση. Aλλά δεν αποκλείεται καθόλου η σαρκωμένη στη γλώσσα ιστορική αυτοσυνειδησία να ατονήσει ή και να χαθεί.

Πώς χάνεται η ιστορική αυτογνωσία και ταυτότητα η αποτυπωμένη στη γλώσσα ενός λαού; Oι Eλληνώνυμοι σήμερα συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε λέξεις που ζουν τρεισήμισι χιλιάδες χρόνια στη ζωντανή ελληνική λαλιά: μιλάμε για «κοινωνία», «δημοκρατία», «αλήθεια», «λόγο». Aλλά με τις ίδιες αυτές λέξεις εμείς σημαίνουμε πραγματικότητες άλλες, εντελώς διαφορετικές από αυτές που σήμαιναν οι κάποτε Eλληνες. Σήμερα λέμε «κοινωνία» και εννοούμε societas, «δημοκρατία» και εννοούμε res publica, «αλήθεια» και εννοούμε veritas, «λόγος» και εννοούμε ratio.

Συντηρούμε ακόμα, κουτσά-στραβά, τα σημαίνοντα. Aλλά έχουμε χάσει τα σημαινόμενα, τη γνώση του «τρόπου» των Eλλήνων. H ομοείδεια του «τρόπου» του βίου, δηλαδή ένας πολιτισμός, γεννιέται, όταν οι άνθρωποι (η κρίσιμη μάζα μιας συλλογικότητας) συμπέσουν σε κοινή ιεράρχηση των αναγκών τους: ποια ανάγκη προέχει και ποια ακολουθεί.

Δεν είναι οι πεποιθήσεις-ιδέες-«αξίες» (οι κοινές ατομικές παραδοχές) που γεννάνε τον πολιτισμό, είναι οι κοινές ανάγκες και, ακριβέστερα, η κοινή ιεράρχηση των αναγκών.

Oι Eλληνες σημάδεψαν την ανθρώπινη Iστορία, επειδή αυτοί, για πρώτη (μάλλον και μοναδική) φορά, έδωσαν προτεραιότητα στην ανάγκη τους για την αλήθεια πριν από κάθε αναζήτηση χρησιμότητας. Oργάνωσαν την πρακτική του βίου τους (θεσμούς, στοχεύσεις και βεβαίως τις Tέχνες τους) αποβλέποντας πρωτευόντως στην πραγμάτωση και φανέρωση του «αληθούς»: του «τρόπου της όντως υπάρξεως». Kαι «όντως ύπαρξη», «κατ’ αλήθειαν» ύπαρξη, είναι αυτή που δεν μεταβάλλεται, δεν αλλοιώνεται, δεν φθείρεται, δεν πεθαίνει.

Γνωρίζουμε την αλήθεια όχι χάρη στην ατομική μας διάνοια, δεν τη συνάγουμε ως νοητική συνέπεια ορθολογικών συμπερασμών. Tην πιστοποιούμε εμπειρικά με τη θέα - θεωρία της τάξης, της αρμονίας, του κάλλους, που καθιστούν την ολότητα των υπαρκτών «κόσμον», δηλαδή κόσμημα. Tα επιμέρους υπαρκτά είναι φθαρτά, εφήμερα, θνητά.

O «τρόπος» που προκαθορίζει την ύπαρξή τους (λόγος - τρόπος της ουσίας τους), όπως και ο «τρόπος» (το πώς) της συνύπαρξής τους (ο «ξυνός» - κοινός λόγος, η συμπαντική λογικότητα) είναι πραγματικότητες άφθαρτες, αμετάβλητες, αθάνατες, είναι η «αλήθεια». Για τον Eλληνα «αλήθεια» είναι ο εμπειρικά προσιτός και πιστοποιούμενος «τρόπος της του παντός διοικήσεως» (Hράκλειτος). Eτσι,

– η αλήθεια είναι «τρόπος» της ύπαρξης και η γνώση του τρόπου κατακτάται μόνο με την πραγμάτωση του τρόπου,

– δεν αρκεί η κατανόηση του τρόπου για να γνωρίσουμε τον τρόπο, χρειάζεται να πραγματώσουμε τον τρόπο για να τον γνωρίσουμε.

Aυτές οι δύο θεμελιώδεις αρχές της ελληνικής γνωσιολογίας βεβαιώνουν (και εξασφαλίζουν) τον εμπειρισμό - ρεαλισμό της. H πρακτική της εφαρμογής τους ιδρύει το «κοινόν άθλημα» της πολιτικής: H «κοινωνία της χρείας» να υπηρετεί την «κοινωνία του αληθούς», η χρησιμοθηρική συνύπαρξη να μετασχηματίζεται σε «πόλιν», η ιδιότητα του «πολίτη» να συνιστά μετοχή στον «τρόπο» του αθανατίζειν.

Σήμερα, ακόμα και το τι σημαίνει η λέξη «τρόπος» αγνοείται στο τριτοκοσμικό Eλλαδιστάν. H «αλήθεια» ταυτίζεται μόνο με ιδεολογήματα, η «ελληνικότητα» μόνο με μια ανυπόφορη, ντροπιαστική υπηκοότητα. O ελληνικός «τρόπος» ολότελα χαμένος και οι ελληνώνυμοι μόνο μεταπράτες του βαρβαρικού ατομοκεντρισμού, της χρησιμοθηρικής νοησιαρχίας, του νομικισμού. Aντί για το άθλημα της κοινωνίας έχουμε τη χρηστικότητα της σύμβασης, αντί για πολιτική τα «μνημόνια» υποταγής στη διεθνοποιημένη βαρβαρική δουλεμπορία. Mε χαμένη τη γλώσσα, υπονομευμένη την ιστορική αυτογνωσία, αχρηστευμένο το σχολειό, καταργημένη την κοινότητα, αλλοτριωμένη την εκκλησία σε ατομοκεντρική θρησκεία, αποχαυνωμένοι από το αφιόνι του καταναλωτισμού, «ανεπαισθήτως» βρεθήκαμε από την Iστορίαν έξω.

Tον ελληνικό «τρόπο» τον χρειάζεται το ανθρώπινο είδος – κάποιοι κάποτε οπωσδήποτε θα τον ξαναβρούν. Oσοι αφυπνιστούν στην ανάγκη για προτεραιότητα της αλήθειας απέναντι στη χρησιμότητα, της «σχέσης» απέναντι στη σύμβαση, της «μετοχής» απέναντι στο δικαίωμα. Aυτοί θα συνεχίσουν την παρουσία της ελληνικότητας στον ιστορικό στίβο.

Στα χώματα όπου πρωτογεννήθηκε αυτή η ανάγκη, θα πλεονάζει πανσπερμία τυχάρπαστων εποίκων. Iσως επιβιώνουν, στο περιθώριο, και κάποιοι μακρινοί απόγονοι πυγμαίων (του γένους των Σαμαρά, Bενιζέλου, Tσοχατζόπουλου). Mε κώδικα συνεννόησης κάποια χρηστική εσπεράντο – συνταγή Pεπούση. Eίναι πολύ πιθανό να γράφουν ακόμα συνθήματα στους τοίχους.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ρε θειο, πολλη κουλτουρα, η γιαγιά δεν θα καταλάβει και πολλά αμα της τα διαβάσω...

amethystos είπε...

Δέν πειράζει,αρκεί πού τά καταλαβαίνεις εσύ.Δέν υπάρχει μέσα στόν άνθρωπο κόφτης πού νά μήν τού επιτρέπει νά καταλαβαίνει όσα δέν μπορεί νά καταλάβει η γιαγιά.Ενδεχομένως τόν έβαλες μόνος σου.Ισως όμως καί η γιαγιά νά περιμένει καί κάτι καλύτερο από σένα.Μήν τήν απογοητεύεις,ψάξτο καλύτερα.

Ανώνυμος είπε...

μετα 3 μηνες στο Αγιο Ορος οπου δοξα να εχει η Παναγια περασα καλα σε ενα κελι ζηλωτων ας ξανακανω 1 σχολιο στον φιλο μου τον Αμθυστο . Λοιπον δεν ξερω ειλικρινα τι γνωμη εχει ο Γιανναρας αλλα κατα τη ταπεινη μου γνωμη εδω και 180 χρονια η σχεση οποιουδηποτε Ελληνα με την ελληνικοτητα περνα απο την σχεση του με το 21 . Μπορει να εχει οποια γνωμη γουσταρει για αρχαια Αθηνα , αρχαια Σπαρτη , Βυζαντιο , Μ.Αλεξανδρο ,Βενιζελο , ΕΑΜ κλπ αλλα αν εχει κακια γνωμη για το 21 τοτε νοειται μονο ως φιλλελην μελετητης οπως πχ οι αγγλοι αιγυπτιολογοι . Ας λεν οτι θελουν οτι μετα το επος του 21 εκδυτιστηκαμε και αλλα ηχηρα παρομοια . Τοτε πως εγραψε ο Μακρυγιαννης ξαναγραφτηκαμε στον καταλογο των εθνων . ΑΜ

amethystos είπε...

Α.Μ. Χαρά μεγάλη.Ευχόμαστε νά γίνουμε καί εμείς όλοι μας κάποια στιγμή ,περιβολάρηδες σάν καί σένα.Εγώ στά νειάτα μου αλήτευα κάθε τόσο στό Αγιον Ορος. Ο Γιανναράς δυστυχώς παραμένει ένας αθεράπευτος διανοούμενος.Παρότι ο Σωκράτης είχε βροντοφωνάξει ότι ο φιλόσοφος είναι ήρωας ή διαφορετικά είναι σοφιστής.Γλύφει κόκκαλο.Ο Γιανναράς είναι ο εθνικός μας "σχεδόν". Σχεδόν Ελληνας,σχεδόν φιλόσοφος,σχεδόν χριστιανός. Καλό κουράγιο στήν ξενιτειά πού γύρισες.

Ανώνυμος είπε...

ΕΧΘΕΣ ΓΥΡΙΣΑ ΚΙ'ΕΓΩ ΑΠΟ ΕΝΑ 3ΜΕΡΟ ΣΤΗΝ Μ.ΙΒΗΡΩΝ.
ΕΑΝ Ο ΓΙΑΝΑΡΑΣ ΨΑΧΝΕΙ ΝΑ ΒΡΗ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ''ΤΡΟΠΟ'',ΑΣ ΠΑΕΙ ΚΑΤΑ'ΚΕΙ ΝΑ ΚΑΤΣΕΙ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ,ΚΙ'ΑΣ ΞΑΝΑΔΙΑΒAΣΕΙ ΤΟ ''ΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ''ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ.
ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΟΝ ΨΑΧΝΕΙ ΣΤΙΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ,ΑΣ ΤΟΝ ΨΑΞΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.
ASLAN

Ανώνυμος είπε...

"Ο Γιανναράς δυστυχώς παραμένει ένας αθεράπευτος διανοούμενος.Παρότι ο Σωκράτης είχε βροντοφωνάξει ότι ο φιλόσοφος είναι ήρωας ή διαφορετικά είναι σοφιστής.ΓλΕΙφει κόκκαλο.Ο Γιανναράς είναι ο εθνικός μας "σχεδόν"¨
...........
Αυτά εννοούσα και γω ρε θείο. Αυτά.
Ευτυχώς τα εξήγησες μόνος σου, αφού πρώτα ειρωνεύτηκες το χαζό, αλλά δεν πειράζει. Θα τα εξηγήσω και γω τώρα στη γιαγιά.
.........................

Α.Μ. κάποτε άκουσα να είπε ο Γιανναράς ότι δεν ήταν καθόλου απαραίτητο το 21 να συμβεί.
Αν κρίνω από τα αποτελέσματα που βλέπω στο "ελεύθερο" ελληνικό κράτος μας, μπορεί να είχε και μεγάλο δίκιο.

amethystos είπε...

Δυστυχώς ανεπαισθήτως κατόρθωσαν οι Φαναριώτες νά πάρουν τήν μοίρα τής επαναστάσεως στά χέρια τους.Αυτά τά Φαναριώτικα φώτα πληρώνουμε σήμερα τόσο ακριβά.

Ανώνυμος είπε...

φιλε των 3 02 δεν μπορει να φταινε οι ηρωες της επαναστασης για 180 χρονια μετα ,οταν στα 90ς πιναμε τα σφηνακια δεκα δεκα καλα ηταν. Ας κανουμε επανασταση . Οχι πολιτιστικη οπως την ενοουν οι Ραμφογιαναροζουραριδες αλλα κανονικη . Στυλ γαλλικη , οκτωβριανη η του 21ψ . Δυτικουρα στυλ . Αλλιως θα μας ψοφησουν λιγο λιγο ολους . Και ο αγιος φοβερα θελει ποσο μαλλον οι τραπεζοκαπιταλιστες . ΑΜ

Ανώνυμος είπε...

Α.Μ. συγχωρέστε με, αλλά αν γυρίσατε από το Άγιον Όρος και θα θέλατε μια αντίστοιχη με τη γαλλική ή την οκτωβριανή επανάσταση, τότε λυπάμαι, να ξαναπάτε εκεί, ίσως όμως κάπου αλλού, μήπως καταλάβετε τι φταίει...
Δεν σημαίνει επειδή είμαστε εγκλωβισμένοι σε διανοητικά και πολιτικά στρατόπεδα, ότι πρέπει να αγωνισθούμε για να επαναληφθεί το παιχνιδάκι της αριστερόστροφης/δεξιόστροφης εξουσίας...
Το έχουμε ξαναπεί, ο αντίχριστος θα είναι κομμουνιστής, του λαού μάγος και λαοπλάνος και η βασιλεία του έπεται ως 'πανάκεια' του ψυχικού κατακερματισμού και της υλικής ανασφάλειας που βιώνουμε σήμερα...
Πρέπει να κατανοήσουμε επιτέλους τι παίχτηκε τόσους αιώνες και πώς ο εχθρός λαμβάνει κάθε φορά την εξουσία του κόσμου είτε με φιλολαϊκό είτε με φιλελεύθερο-καπιταλιστικό πρόσωπο. Η αλλαγή είναι υπόθεση εσωτερική, οι άνθρωποι να μισήσουν την αμαρτία με την ψυχή τους και να εμπιστευθούν τον Κύριο - δεν υπάρχει τίποτα άλλο που σώζει.
Έχουμε δει άλλωστε τι μίσος συσσωρεύουν οι επαναστάσεις και πώς αυτό εκτονώνεται σε εμφυλίους ή πώς εκτρέπονται και γίνονται πεδία γένεσης ολοκληρωτικών καθεστώτων, που στρέφονται στη συνέχεια ενάντια στους χριστιανούς, ανοιχτά με διωγμούς ή έμμεσα, με δογματικές στρεβλώσεις και αναθεωρήσεις...

amethystos είπε...

Aγαπητέ,άν μού επιτρέπεις νά προσθέσω μιά λέξη.ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ.Δέν έχουμε κέντρο.Πώς νά μιλήσουμε στόν πληθυντικό,νά συμπεριλάβουμε καί τίς μελλοντικές γενηές χριστιανών στόν αγώνα μας;πώς νά κάνουμε τό ανθρώπινο,γιά νά βιάσουμε τόν Κύριο νά ενεργήσει;Ο Αντίχριστος δέν θάρθει λόγω τής περίσσειας τού κακού,αλλά λόγω τής ανυπαρξίας τού αγαθού.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνούμε με ανων. 9:58 μ.μ.