Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Υποδείξεις προς την κυπριακή ηγεσία από τον Daniel Pipes

20131108-180345.jpg
Πολύ επίκαιρος αυτές τις μέρες ο Αμερικανός αναλυτής Daniel Pipes με το τελευταίο του άρθρο «Cyprus rides a troubled sea of oil and gas opportunity» στην Ουάσιγκτον Πόστ 5 Νοεμβρίου 2013, στο οποίο ανέφερε ότι και λόγω του εξευτελισμού της τουρκικής πολιτικής πιθανόν η Τουρκία στην απόγνωσή της να επανέλθει στις παλαιές τις μεθόδους εναντίον όχι μόνο της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας, όταν έγραψε: «Ο κ. Ερτογάν και Υπ. Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ακολούθησαν μια φιλόδοξη εξωτερική πολιτική του "μηδέν προβλήματα με τους γείτονες" η οποία ειρωνικά οδήγησε σε μηδέν φίλους. Τεταμένες σχέσεις με τη Γεωργία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Ιράν, Ιράκ, Συρία. Ισραήλ και Παλαιστινιακή Αρχή, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος και Σερβία αυξάνουν την προοπτική η Άγκυρα να επανέλθει σε μια παλαιά τουρκική μέθοδο μαστιγώματος της Κύπρου και της Ελλάδας. Σε αμφότερες τις… περιπτώσεις, μπορεί να ενθαρρύνει διασπαστικές ροές προσφύγων». (Το άρθρο δημοσιεύεται και στην ιστοσελίδα του http://www.danielpipes.org/13588/cyprus-oil-gas ).
Του άρθρου είχε προηγηθεί η τέταρτη επίσκεψή του στην Κύπρο όπου έδωσε συνεντεύξεις και διάλεξη στη Δημοσιογραφική Εστία στην Λευκωσία στις 15 Οκτωβρίου 2013, όπου μίλησε ως πρόεδρος του Middle East Forum. Παρευρέθηκα στην διάλεξή του με τίτλο «The Middle East in Upheaval: Interpretations and Predictions» καλεσμένος της Δεξαμενής Σκέψης Θουκυδίδης.
Ο κ. Pipes αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές αλλαγές και εξελίξεις στην Ευρώπη, στη Συρία, στο Ιράν, στην Αίγυπτο, την Κίνα, και είπε ότι ελπίζει αυτές να αποβούν προς το συμφέρον της περιοχής. Σχετικά με τη Ρωσία είπε ότι η εξωτερική της πολιτική αντιμετωπίζει προβλήματα και η ρωσική Gasprom πάει κάτω (going down), την κτύπησε η νέα μέθοδος "fracking" που χρησιμοποιούν οι δυτικές χώρες για πετρέλαιο, η απόφαση του Ισραήλ να μην περάσει ο αγωγός μέσω Τουρκίας είναι οριστική και ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν ενδιαφέρεται για την Μέση Ανατολή, ασχολείται με τα εσωτερικά προβλήματα.
Τουρκία
Όμως το μεγαλύτερο μέρος της διάλεξής του αφιερώθηκε στην Τουρκία την οποία κατακεραύνωσε ως εχθρική πλέον προς τη Δύση, την αγορά όπλων από τη Κίνα, και ότι η Ουάσιγκτον τώρα άρχισε τελικά να ξυπνά ότι στην Τουρκία επικρατεί ένα νέο ισλαμικό καθεστώς με τον Τ. Ερτογκάν, το οποίο προκαλεί πολλούς προβληματισμούς και ερωτηματικά. Η εξωτερική της πολιτική καταποντίστηκε, και πήρε την κατιούσα όχι μόνο έναντι του Ισραήλ μετά τα γνωστά γεγονότα του Μαβί Μαρμαρά, αλλά ακόμα και με την Αίγυπτο.
ΝΑΤΟ
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Pipes υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν έχει καμία θέση στο ΝΑΤΟ, η συμμετοχή της έπρεπε να είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα από το 2006/7. Σήμερα η Τουρκία δεν προσφέρει τίποτα το εποικοδομητικό και πρέπει ουσιαστικά να αποβληθεί από τη συμμαχία.
Κύπρος
Όσον αφορά την Κύπρο, όμως, η θέση του Αμερικανού αναλυτή ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Καθώς η θέση της Τουρκίας λόγω των θαλασσωμάτων της εξωτερικής της πολιτικής έχει αδυνατίσει σημαντικά, η θέση της Ελληνοκυπριακής πλευράς έχει ενισχυθεί, ειδικά με την συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ. Εν κατακλείδι ο Αμερικανός αναλυτής, υπέδειξε στην κυπριακή ηγεσία ότι σήμερα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση να υπερασπιστεί δυναμικά και να απαιτήσει τα δίκαια της Κύπρου έναντι της κατοχικής Τουρκίας παρά προηγουμένως εκμεταλλευόμενη σωστά και τον θαλάσσιο πλούτο της.
Επομένως τα όσα έγραψε στο άρθρο του στην Ουάσιγκτον Πόστ θα πρέπει να μελετηθούν σε συνδυασμό με όσα είπε στην διάλεξη του στην Κύπρο, που σε τελική ανάλυση είναι μια σημαντική υπόδειξη και παρότρυνση προς την κυπριακή κυβέρνηση να σκεφθεί πολύ σοβαρά πλέον για μια νέα, διεκδικητική πολιτική εκμεταλλευόμενη τις νέες αλλαγές στην περιοχή.

Από μέλος της ομάδας του κ. Pipes έγινε αναφορά στην καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα, για να προσθέσει πως «τι περιμένει ένας από ένα καθεστώς που δεν αναγνωρίζει την Γενοκτονία των Αρμενίων».
Σημείωση γράφουσας: Μετά τα γεγονότα του Μαβί Μαρμαρά, ο Daniel Pipes πολύ συχνά αναφέρεται με άρθρα του στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στην κατοχή του 37% του κυπριακού εδάφους από το 1974, στη χρήση βομβών «ναπάλμ», στις βαρβαρότητες στα κατεχόμενα, στις συλήσεις, στον εποικισμό, στο εθνικό ξεκαθάρισμα και καυτηριάσει την υποκρισία της Άγκυρας όταν τρέχει να αναμειχθεί με τη Γάζα. Καλώντας την Τουρκία να τερματίσει τη παράνομη και καταστρεπτική κατοχή εδώ και δεκαετίες που δραματικά μοίρασε τη Κύπρο. (Σχετικό άρθρο του Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010). 

Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/συγγραφέας Λονδίνο 8.11.2013

olympia 

Δεν υπάρχουν σχόλια: