Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

ΑΛΗΘΙΝΑ ΨΕΜΑΤΑ (1)

ΘΑΝΟΣ ΛΙΠΟΒΑΤΣ, ΣΥΝΑΞΗ 112, Μονοθεϊσμός. 

«Στην σημερινή εποχή δέν μιλάμε για ειδωλολάτρες, κάτι που έχει πολεμικό χαρακτήρα, αλλά για παγανισμό ή για πολυθεϊσμό. Ο μισός πληθυσμός της γής τουλάχιστον είναι παγανιστές. Αλλά ήδη οι ραββίνοι στην ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή γνώριζαν και θαύμαζαν τους παγανιστές φιλοσόφους, όπως τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη και αργότερα τον Πλωτίνο. Σήμερα το ίδιο ισχύει για τον σεβασμό απέναντι στην Ινδική και την κινέζικη φιλοσοφία και μυστική: έχουμε ξεπεράσει το στάδιο της πολεμικής» 

Λίποβατς. Δέν γνωρίζουμε την ετυμολογία της λέξεως ακριβώς. Έχει σχέση με λιπώματα, δέν γνωρίζουμε! Τί μας λέει λοιπόν αυτό το σύγχρονο ψυχολογικό λίπωμα! Πώς ο Θεός των Χριστιανών είναι επιθετικός, επιβάλλοντας μας την διάκρισή μας απο τους ειδωλολάτρες. Τον υπερβήκαμε, δέν είμαστε επιθετικοί, είμαστε ειρηνικοί.
Δέν γνώρισε ποτέ του την Μαρτυρία του Νίτσε; Δέν έγραψε στην κριτική του εναντίον του Στράους, ενός απο τους Πατέρες της Βιβλικής επιστήμης; «Καλά δέν γνωρίζει πώς δέν υπάρχουν πλέον Χριστιανοί; Πώς είμαστε όλοι Βουδιστές;» 
Δέν γνωρίζει πώς ο Βουδισμός και ο Ινδουισμός άρχισε να κατακτά την Δύση, απο την εποχή της καταστροφής της Κωνσταντινουπόλεως; Απο την στιγμή που έπεσε το τοίχος των Ελλήνων που μας προστάτευε απο τις Ανατολίτικες φουσκοθαλασσιές, δέν γνωρίζει πώς δέν έμεινε τίποτε όρθιο;
Ότι αυτό το Σήμερα του σεβασμού μας πρός τον Βουδισμό, έγινε ήδη Φιλοσοφία απο τον Σοπενάουερ; Ότι η Βιβλική κριτική εναντίον των Ευαγγελίων, ακουγόταν στα αυτιά των Ευρωπαίων Βουδιστών, πιστών του Νιρβάνα απο τότε, σαν χαρούμενη αρμονία; Σαν χαρούμενη Γνώση; Σαν ύμνος πρός την απάθεια που χάριζε ήδη απο τότε ο Θεός του Κάρμα;
Δέν μπορεί να καταλάβει πώς εδώ και αιώνες οι Ευρωπαίοι κάθονται ήδη στους καναπέδες τους και απολαμβάνουν απο τότε το μοναδικό θρίλερ που αναπαριστάται σε αιώνιες επαναλήψεις, τον θάνατο του αληθινού Θεού; Δέν μπορεί, είναι Λίποβατς!
Αμέθυστος.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Πλατωνας και ο Αριστοτελης θα ηταν παγανιστες αν ζουσαν σε μονοθειστικη περιοχη και εποχη και μεναν πιστοι στην πολυθεια η προσπαθουσαν οπως πχ οι συντακτες του Δαυλου να επαναφερουν την κοινωνια στην πολυθεια . Ομως διαβαζοντας τα συγγραματα και του Πλατωνα και του Αριστοτελη διαπιστωνει ο οποιοσδηποτε μια κριτικη ματια του πολυθεισμου της εποχης τους . Ο ορος παγανισμος σημαινει αποκλειστικα και μονο αυτους που ζωντας σε ηδη χριστιανικες χωρες προσπαθουν να επαναερουν την αρχαια θρησκεια οχι ανθρωπους που ζουσαν σε μια κοινωνια που ειχε πολυθεισμο . Α.Μ

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Ο π(Π)αγανισμός συνεδέθη(ή -''και'';- συνέπεσε εδώ;) ιστορικώς,χρονικώς με την πίστη του χωρίου,της κώμης,των αγροτών,(των ανθρώπων)της υπαίθρου(των πρωίμων και των πρώτων Ρωμαίων)προς δυνάμεις διεσπασμένες και διεσπαρμένες(προς τούτο δε και ακατάνοητες).Υπήρξε ρωμα'ι'κό φαινόμενο κυρίως από την ονομασία και ονοματοδοσία του κρίνοντας και διακρίνοντάς τον από τις μορφές πολυθε'ί'ας(διάφορες και μετασχηματιζόμενες και...''εξελισσόμενες'' προς έναν...''εξευγενισμό'' κατά το δυνατό με την πάροδο των αιώνων..)που κατά γενική και παραδεκτή ομολογία προ'υ'πήρχ(ξ)αν από τις απαρχές της αρχαίας ελληνικής πραγματικότητας της κοινωνίας και έως και τους πρώτους ανατολικορωμα'ι'κούς αιώνες.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

http://www.apologitis.com/gr/ancient/filosofoi-d.htm

http://users.uoa.gr/~nektar/history/tributes/xrhstos_giannaras/orthodoxy_and_west_historical_horizon.htm

http://helios-eie.ekt.gr/EIE/bitstream/10442/1763/1/M01.034.02.pdf

http://vallysdiary.blogspot.gr/2012/07/history-of-aesthetic-theories-notes.html

http://sciencearchives.wordpress.com

http://taskart.blogspot.gr/p/blog-page_18.html

http://civil.teipir.gr/web/uploads/B_PAPANTONIOU_pps.pdf

http://www.pi-schools.gr/lessons/religious/analekta/10.pdf

http://users.auth.gr/~tzonos/lectures/monternismos.pdf

http://celinathens.blogspot.gr/2011/09/blog-post.html