Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε την 19χρονη Σύρια Doaa Al Zamel που έσωσε βρέφος κολυμπώντας δίπλα του για τρεις ημέρες

 
Ανάμεσα στους βραβευθέντες από την Ακαδημία Αθηνών ήταν η 19χρονη κοπέλα από τη Συρία Doaa Al Zamel που τον περασμένο Σεπτέμβριο συγκίνησε όλη την Ευρώπη με την αυτοθυσία της
Το ετήσιο Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών άνευ προκηρύξεως δόθηκε στη 19χρονη Doaa Al Zamel από τη Συρία, η οποία διέσωσε βρέφος από τη θάλασσα μετά από το ναυάγιο νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Οι γονείς δύο βρεφών τα εμπιστεύτηκαν στη Doaa, καθώς οι ίδιοι προσπαθούσαν να σώσουν τα άλλα τους παιδιά. Η νεαρή κοπέλα κατάφερε και έσωσε ένα εξ αυτών κολυμπώντας δίπλα του για τρείς ημέρες.
Αναλυτικά, για το σύνολο του έργου τους τιμήθηκαν ο ζωγράφος Στέφανος Δασκαλάκης, οι συγγραφείς Δημήτρης Καλοκύρης και Γιώργος Χουλιάρας, οι ποιητές Μαρία Λαϊνά και Γιώργος Βέης.
Το Βραβείο Μυθιστορήματος απονεμήθηκε στη Μάρτυ Λάμπρου για το βιβλίο της "Με λυμένο χειρόφρενο" (Κέδρος, 2014), το Βραβείο Διηγήματος στην Κατερίνα Δασκαλάκη για τη συλλογή της "’Ατιτλο" (Εστία, 2013) και τα Βραβεία Δοκιμίου στη Σοφία Ντενίση ("Ανιχνεύοντας την "αόρατη γραφή". Γυναίκες και γραφή στα χρόνια του ελληνικού διαφωτισμού-ρομαντισμού", Νεφέλη, 2014) και στον Μιχαήλ Πασχάλη ("Ξαναδιαβάζοντας τον Κάλβο. Ο Ανδρέας Κάλβος, η Ιταλία και η Αρχαιότητα", Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης, 2013).
Βραβείο καλύτερης ποιητικής συλλογής νέου ποιητή έλαβε ο Γιάννης Δούκας ("Το σύνδρομο Σταντάλ", Εκδόσεις ΠΟΛΙΣ, 2013), ενώ βραβεία απονεμήθηκαν, επίσης, στον αριστούχο διπλωματούχο πιανίστα Γιάννη Γιαννόπουλο και στη διακεκριμένη μεσόφωνο Κική Μορφονιού-Κομισοπούλου.
Επίσης, βραβεύτηκαν, μεταξύ άλλων, ο ιστορικός-αρχαιολόγος Χρήστος Δ. Διονυσόπουλος για το βιβλίο "Η Μάχη του Μαραθώνα" (Εκδόσεις Καπόν, 2012), ο καθηγητής Μανόλης Κορρές ("Η στέγη του Ηρωδείου και άλλες γιγάντιες γεφυρώσεις", Εκδόσεις Μέλισσα, 2014), το "Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος" για το εθνικής σημασίας έργο του στους τομείς της παιδείας και του πολιτισμού, καθώς και το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη) για την καλλιέργεια της δημοτικής γλώσσας και της νεοελληνικής φιλολογίας, αλλά και για την προαγωγή της παιδείας του ελληνικού λαού με σημαντικότατο εκδοτικό και ερευνητικό έργο.
Με επαίνους τιμήθηκαν, επίσης, τα σωματεία "Γιατροί του Κόσμου" και "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" για τη συμβολή τους στην προαγωγή της ανθρωπιστικής περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες
Από τα πιο θερμά χειροκροτήματα απέσπασαν η 19χρονη Doaa Al Zamel από τη Συρία (βλέπε παραπάνω), ο Λιθουανός μαθητής του Σχολείου του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα Μπαλμπιέρις Ρόκας για τις εξαιρετικές επιδόσεις του στις σπουδές του και ο διευθυντής του ιδίου σχολείου, Πέτρος Δαμιανός, για τον ζήλο που επιδεικνύει στο έργο του.

Ιστορίες που συγκλονίζουν:

Η 19χρονη Dooa Al Zamel η οποία παραμένει φιλοξενούμενη στα Χανιά μίλησε στον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP), όπως και ο 23χρονος Παλαιστίνιος Mohamed Raad.
Η Liberation στην ηλεκτρονική της έκδοση παρουσίασε το βράδυ της Τετάρτης τις συγκλονιστικές ιστορίες των δύο διασωθέντων που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Dooa, μία 19χρονη Σύρια, κατάφερε να σωθεί από το ναυάγιο της 10ης Σεπτεμβρίου ο απολογισμός του οποίου είναι δεκάδες νεκροί. Η Dooa έσωσε εκτός των άλλων και τη ζωή ενός μωρού, το οποίο της εμπιστεύτηκε η μητέρα του, σε βαθιά απόγνωση, λίγο προτού ξεψυχήσει.
Η 19χρονη Σύρια και ο Μοχάμεντ Raad, ένας 23χρονος Παλαιστίνιος συνάντησαν τον ανταποκριτή του AFP στα Χανιά. Είναι ανάμεσα στους περίπου δέκα από τους 500 που ξεκίνησαν στις 6 του Σεπτέμβρη από την Αίγυπτο με την ελπίδα να καταφύγουν στην Ιταλία.
Και οι δυο τους μαζί με ακόμα έναν Παλαιστίνιο που προτίμησε να μην κάνει δηλώσεις, ήταν σε καλή κατάσταση σήμερα αν εξαιρέσει κανείς σημάδια από ηλιακά εγκαύματα.
Η Dooa εξαιρετικά λυπημένη αλλά ταυτόχρονα ήρεμη κατά την ώρα που θυμόταν τον εφιάλτη του ναυαγίου, είπε ότι υπήρξε μάρτυρας του θανάτου του αρραβωνιαστικού της.
"Θα πηγαίναμε στην Ιταλία για να παντρευτούμε. Τώρα πια δεν έχω κανένα λόγο για να πάω".
Ο Mohamed θυμάται ότι μετά το ναυάγιο 80 – 90 άτομα προσπαθούσαν να κρατηθούν από τα συντρίμμια παλεύοντας για την επιβίωσή τους.
"Οι γυναίκες και τα παιδιά διψούσαν και οι άνδρες ουρούσαν μέσα σε μπουκάλια για να πιουν και να μην αφυδατωθούν. Δύο νύχτες και τρεις μέρες βρισκόμασταν στο κρύο, στη δίψα, στο φόβο. Την τρίτη μέρα αρχίσαμε να τρελαινόμασταν".
Περνάει ξανά και ξανά μπροστά στα μάτια του η εικόνα "κάποιων που είχαν τα παιδιά τους μαζί τους. Και όταν αυτά πέθαιναν τα άφηναν απλά να γλιστρήσουν μέσα στο νερό…".
Εκείνοι που χάθηκαν ήταν Σύροι, Παλαιστίνιοι, Αιγύπτιοι, Σουδανοί και, όπως πολλοί, ο Μοχάμεντ είχε φύγει από τη Γάζα αναζητώντας λίγη ειρήνη.
"Από τότε που γεννήθηκα δεν θυμάμαι να έχω ζήσει μία ευτυχισμένη μέρα. Πάντα πόλεμος, ανεργία, να μην ξέρουμε πότε θα σκοτωθούμε"...
(Με πληροφορίες από: ΑΜΠΕ, Χανιώτικα Νέα)

 news247

Σχόλιο: Ούτε ένα βραβείο στόν Ανδριόπουλο; Εστω δημιουργικής απαγγελίας;; Αδικία! Ούτε στόν Τρικαμηνά;;  Αν όχι Θεολογίας, έστω προφητικής επαγγελίας;; Ούτε στόν Αναστάσιο;; Ενα βραβείο''Αργος'', γιά τήν τυφλή πίστη στόν αφέντη;; Ούτε  στόν ''Ρομφαία''; Ενα βραβείο ο ''Πολύφημος'' γιά τό πιό άγρυπνο ''αδελφικό''μάτι τής συνοδικής ορθοδοξίας;; Εστω στόν Ιερώνυμο, τόν καλύτερο κυνηγό ταλέντων γιά τήν θέση τού δεσπότη στήν ορθόδοξη ομάδα πού αγωνίζεται στήν ένωση τών εκκλησιών καί θρησκειών;; Μεγάλες αδικίες. Η Ακαδημία πρέπει νά εμπλουτίσει τήν έννοια τής δημιουργικότητος. Διότι στήν σειρά περιμένουν ο Ράμφος γιά τήν δημιουργική παραποίηση τών κειμένων τής αρχαίας φιλοσοφίας μέ τήν καλύτερη δυνατή εφαρμογή τής Πεντηκοστιανής αρχής (ΚΑΤΑΛΗΨΗ από τό άγιο πνεύμα), ο Γιανναράς γιά τήν μεγαλειώδη του σύνθεση  προσωπικής ''θεολογίας'', τόν Μότσαρτ τής Ελληνικής γλώσσας, καί τόσοι άλλοι... Νομίζουμε πώς έφτασε ο καιρός γιά νά διευρύνουμε επιτέλους τά όρια τής δημιουργικότητος!!.

Αμέθυστος

3 σχόλια:

Misa είπε...

Το vravio ston Patera Euthimio to dinoume emis.Ine o megaliteros theologos tou 21 ou eona.Profitia den exi,ine omos prodromos ton 2 profiton tis Ieras Apokalipseos.Ton prikise o Theos me tin megaliteri areti kai ton evale mprostari ston agona kata tou Antixristou Ikoumenismou.O Simatis kai i parea tou,simera dimosieusan to A meros tis kritikis pou aski stous antiikoumenistes Pireotes. Ton Andriopoulo min ton tsiglate,tha vrite ton mpela sas.Sas parakolouthi,tha sas exodosi.

amethystos είπε...

Δέν προικίζει ο θεός ούτε δίνει μίζες. Στά σίγουρα αποτελεί μέρος τής αποκαλύψεως. Σ' αυτό συμφωνούμε. Είναι πρόδρομος τών τεράτων. Ο Ανδριόπουλος τί λές, θά μάς απαγγείλει κατηγορίες;; Ξέρεις τί θά πεί αυτοαναφορά;;

Ανώνυμος είπε...

Τι είναι δηλ. ο Ανδριόπουλος, πράκτορας;; Και πως θα εξοντώσει όπως λες;; Δεν υπάρχει δικαίωμα λόγου;; Τι έχουμε, χούντα;;