Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου 2014

Ἰσοπεδώνοντας τὰ πάντα μὲ ὁδηγὸ τὴν «θετικὴ ἐνέργεια».

Ἰσοπεδώνοντας τὰ πάντα μὲ ὁδηγὸ τὴν «θετικὴ ἐνέργεια».
«Το λυπηρό με τους οπαδούς της αυτιστικής «θετικής ενέργειας» (πέραν της παρανοϊκής αλλοιώεως της πραγματικότητας καθεαυτήν) είναι ότι με την καταχρηστική εξομοίωση καλού και κακού, έχουν πάψει να διακρίνουν και να εκτιμούν το πραγματικά καλό, αυτοτελώς. Αφού όλα είναι εν δυνάμει υπέροχα, τίποτα δεν ξεχωρίζει – τα πάντα συναποτελούν μία χλιαρή σούπα η οποία τους θρέφει τόσο όσο χρειάζεται, καθημερινά. Καμμία εξέλιξη, καμμία αλλαγή, καμμία πρόοδος, «αγάπη μόνο» και αποκρουστικά είδωλα καταναγκαστικής ευθυμίας και προγραμματισμένης φυσιολογικότητας. Η μόνη φάλτσα νότα στην μελωδία είναι όσοι αρνούνται να ενταχθούν στην ενορχήστρωση.»

«Θετική Ενέργεια»: η μάστιγα της εποχής

Θετική ενέργεια: η εικονική αυτοπραγμάτωση και η νομιζόμενη άμυνα των ατόμων που βλέπουν παντού απειλές και εχθρούς, και πιστεύουν ότι τα ξορκίζουν πείθοντας τον κόσμο ότι περνούν και νοιώθουν τέλεια. Κάτι σαν το «είμαι καλά, περνάω μια χαρά, θέλω να του πεις ψέμματα» της Πέγκυς Ζήνα. Όλα είναι εντάξει επειδή έτσι
απεφάσισαν να δηλώσουν. Και γύρω γύρω πέφτουν βόμβες και μαχαιρώματα. Από συναισθηματικό καταφύγιο, το δόγμα της θετικής ενέργειας έχει εξελιχθεί σε ολόκληρο σύστημα σκέψεως και αντιλήψεως, που ασυλλόγιστα εξωραΐζει και την πιο σκατένια πτυχή των πραγμάτων, προς όφελος της νηπιακής ψυχολογίας του εκάστοτε θιασώτη της.


Για κάποιους ανθρώπους είναι απλώς αδύνατο να αποδεχθούν ότι πέραν από τις καλές, υπάρχουν και οι πραγματικά αισχρές, ανυπόφορες, ελεεινές στιγμές στην ζωή. Και τέλος. Χωρίς ελαφρυντικά, χωρίς περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Plain shit. Αντιδραστικά, και σε πλήρη άρνηση όντες, επιλέγουν όχι να διδαχθούν κάτι από την ατυχία, αλλά να την μεταμφιέσουν σε κάτι αισιόδοξο, λες και τα λόγια με τα οποία περιβάλλεται μία μαλακία θα την κάνουν λιγότερο μαλακία. Η όλη εκστρατεία κουκουλώματος και βαυκαλισμού αποκτά σχεδόν δικτατορικές διαστάσεις, καθώς οι υποστηρικτές της προσπαθούν να την επιβάλουν στους άλλους με το ζόρι, προκρίνοντας την μόνιμη ευφορία τους ως την μοναδική πρέπουσα στάση ζωής. Με το που κάποιος επιχειρήσει να αμφισβητήσει τη σκοπιμότητα και την αυθεντικότητα του κύματος αγάπης που εκπέμπουν επί παντός επιστητού, κηρύσσουν ιερό πόλεμο και του επιτίθενται λες και πρόκειται για τον χειρότερο εχθρό τους. Και, εδώ που τα λέμε, είναι πράγματι εχθρός τους, γιατί εκπροσωπεί τον μέσο όρο της πραγματικότητας, την άβολη κανονικότητα που εξισορροπεί καλό και κακό, της οποίας και αποτελούν εμμονικούς αρνητές.


Το λυπηρό με τους οπαδούς της αυτιστικής «θετικής ενέργειας» (πέραν της παρανοϊκής αλλοιώεως της πραγματικότητας καθεαυτήν) είναι ότι με την καταχρηστική εξομοίωση καλού και κακού, έχουν πάψει να διακρίνουν και να εκτιμούν το πραγματικά καλό, αυτοτελώς. Αφού όλα είναι εν δυνάμει υπέροχα, τίποτα δεν ξεχωρίζει – τα πάντα συναποτελούν μία χλιαρή σούπα η οποία τους θρέφει τόσο όσο χρειάζεται, καθημερινά. Καμμία εξέλιξη, καμμία αλλαγή, καμμία πρόοδος, «αγάπη μόνο» και αποκρουστικά είδωλα καταναγκαστικής ευθυμίας και προγραμματισμένης φυσιολογικότητας. Η μόνη φάλτσα νότα στην μελωδία είναι όσοι αρνούνται να ενταχθούν στην ενορχήστρωση.


Έχοντας συναναστραφεί αυτούς τους ανθρώπους πολύ περισσότερο απ’ όσο θα ‘θελα, έχω συμπεράνει ότι η εμμονή τους στην ωραιοποίηση του περιβάλλοντος είναι ως επί το πλείστον τακτική επιβιώσεως -υποβολιμαία πολλές φορές- αλλά αληθινά απαραίτητη για την διατήρηση της ψυχικής ισορροπίας τους. Πρόκειται για άτομα που δεν έχουν ούτε το σθένος ούτε την απαραίτητη συγκρότηση για να διαχειριστούν την εμετική δουλειά, το άπληστο αφεντικό, τους ανεπαρκείς φίλους τους ρεαλιστικά, γι’ αυτό και καταλήγουν να παραμετροποιούν το όλο σκηνικό εικονικά, να το αναβαπτίζουν, και να το αντιμετωπίζουν όπως θα του έπρεπε, αν ήταν άλλο. Πάρτε ως παράδειγμα τις κοινωνικές κλίκες που ευδοκιμούν σε κάθε σύγχρονο κύκλο, με άτομα που στην καλλίτερη περίπτωση μισιούνται, αλλά για κάποιο λόγο υποδύονται τους αγαπημένους κοινωνούς ενός αμοιβαίου οράματος, μιας μεγάλης αγάπης την οποία όλοι χαϊδεύουν δημοσίως αλλά κανείς δεν εννοεί ιδιωτικά.


Από την άλλη, βέβαια, δεν πρέπει να παραγνωριστεί η σπεκουλαδόρικη πλευρά του πράγματος, η πολιτική (κυρίως) εμπορευματοποίηση της «θετικής ενέργειας» που συσπειρώνει ανερμάτιστο κόσμο γύρω από μια κοινή ιδέα για να πυροδοτήσει στοχευμένες επιθέσεις κατά ιδεολογιών, απόψεων και ατόμων. Όποιος σου χαλάει την θετική ενέργεια, άλλωστε, είναι πιθανότατα φασίστας (τι ωραία που φοριέται αυτή η έννοια όταν τη νοηματοδοτείς υποκειμενικά), και πρέπει να τον πατάξεις άμεσα. Παράλληλα, η ομαδοποίηση κάτω από την ομπρέλα της «θετικής ενέργειας» είναι μία εξαιρετικά αποδοτική τεχνική αποπροσανατολισμού του κόσμου απ’ ό, τι τον υπονομεύει και τον βλάπτει κατ’ ουσίαν. Το σκεπτικό είναι χριστιανικής δογματικής συλλήψεως με χιπστερίζον, όμως, περίβλημα: Δεν ασχολούμαστε με το κακό, του γυρνάμε και το άλλο μάγουλο, και στο μεταξύ διοχετεύουμε όλη μας την ενέργεια στο βάψιμο παγκακιών και στις δωρεάν αγκαλιές στους δρόμους. Επενδύοντας αποκλειστικά στην φροντίδα του αισθητικού περιγράμματος της ζωής μας και εξαρτώντας από το τελευταίο την διάθεσή μας, αποστασιοποιούμαστε πρακτικά και ιδεολογικά από τα κοινωνικοπολιτικά προβλήματα, αφήνοντάς τα στην διακριτική ευχέρεια «των μίζερων που μας ζαλίζουν με τον αρνητισμό τους».


Η άδολη αισιοδοξία είναι μια έννοια εντελώς διαφορετική από την επίπλαστη νιρβάνα του προζακισμού, και συνιστά γνώρισμα ανθρώπινο. Ως ανθρώπινο γνώρισμα, λοιπόν, δεν είναι ανεξάντλητο, δεν είναι μόνιμο, δεν ισχύει παντού και πάντοτε. Είναι οκ να μην είσαι διαρκώς οκ – το ζητούμενο, άλλωστε, ποτέ δεν ήταν να είσαι συνέχεια καυλωμένος. Ρεαλισμός δεν σημαίνει μιζέρια, σημαίνει μέτρο στην αισιοδοξία και την απαισιοδοξία. Επομένως, συνέλθετε λιγάκι, φίλοι μου, που ξεκινήσατε δεύτερη καριέρα ως ευαγγελιστές της αγάπης και της ομόνοιας. Κάτι δεν πάει καλά με την ιεραποστολή σας και κατά βάθος το ξέρετε.


 oimaskespeftoun

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μα καλά και ο Δημητριάδος; Τι θα το κάνει το ποτάμι της αγάπης που έχει μέσα του;

Ανώνυμος είπε...

Τουτον το ρητον του Ευαγγελιου ερμηνευει ο θεολογος Γρηγοριος ,με αυτο ποτιστηκαμε οι χριστιανοι και επιασε ριζες η πιστη μας:

Λεγει λοιπον εις τον λογον του Βαπτισματος:

''...εννοειται δια τους βαπτισμενους Χριστιανους,οι οποιοι διωκουν μεν το δαιμονιον απο την καρδι των δια του αγιου ημων Βαπτισματος και δια τ ω ν υ π ο σ χ ε σ ε ω ν...............οπου εδωκαν!

Εαν δε αφησουν τον οικον της κ α ρ δ ι α ς των α ρ γ ο ν & α δ ε ι ο ν αλλα και χωρις την μελετην ...... και ενθυμησιν των υποσχεσεων[αποτασσομαι τω σατανα και παση τη λατρεια αυτου]
Εμβαινει παλιν το δαιμονιον και ετσι γινονται τα υστερνα τους χειροτερα απο τα πρωτα

Ερχεται κ ο αγιορειτης Νικοδημος και προσθετει
''Οι δαιμονες,σπουδαζουν να μας διωξουν απο την βασιλειαν Του Θεου...γελως και μυθοι ειναι πως θεραπευουν...
Συμφωνως δε και με τον Μεγα Βασιλειον,γ λ υ..κιτερον πραγμα εις τον διαβολον δεν ειναι υτο το να λυπη κ να τυ ...ραννη τον ανθρωπον με διαφορους παγιδας,τροπους και παιδειας,μην απατασσαι χριστιανε ,πως ο λυκος μπορει να γινει προβατον κατα τ την παροιμιαν ''ο διαβολος ιατρος ουδεποτε εγινεν''..........
Διοτι ο αρεοπαγιτης Διονυσιος φρονει ''ημαυρωθη το φως της αγγελικης του γνωσεως οπου ειχεν,,,,
Προσθετει και ο μεγας βασιλειος
'' αναψε δε εις αυτον ολο το εναντιον,,,,
Η α γ ν ω σ ι α + η κ α κ ι α[επιστολη προς Καισαρεις]
Πειθου λοιπον κ πιστευε πως ο μονος ιατρος των ψυχων κ των σωματων ημων εστιν Ο Θεος!
Μισουν λοιπον την αληθεια καθως Ο κυριος ειπεν ''εκεινος α ν θ ρ ω π ο κ τ ο ν ο ς ην απ'αρχης και εν τη αληθεια ουχ εστηκεν,οτι ψευστης εστι και ο πατηρ αυτου''
1

Ανώνυμος είπε...

2
Ο διαβολος της απατης και του ψευδους μαλλον να φοβαται εσας,διοτι εσεις εισθε ενδεδυμενοι με ολην την α ρ μ α τ ω σ ι α ν και π α ν ο π λ ι α ν του Θεου.
Σεις εχετε ως σφενδονην το Σημειον του Σταυρου με το οποιον και εκ του μακροθεν σφενδονιζετε ολους τους δαιμονας
Σεις φορειετε ως μαχαιραν διστομον,το φο βε ρ ον ονομα Του Κυριου Ημων Ιησου Χριστου...
Σεις εαν θελετε φυλαττετε τας εντολας δεν εχετε χρειαν καμμιας επιβουλης του διαβολου καταπατειτε τουτον με τους ποδας σας ωσαν κνωδαλον,ωσαν σκορπιον και μυρμηκα''ιδου δεδωκα φησιν ημιν την εξουσιαν,του πατειν επανω οφεων και σκορπιων...Λουκ ι 19)
Ω χριστιανοι τι πλανες ειναι αυτες που εχετε,τι νηπιωδεις και μωροι γιγνεσθε!
Δεν εντρεπεσθε οπου εγινετε περιπαιγμα και γελως και ονειδος εις τους δαιμονας αλλα και εις ολα τα εθνη;π