Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Η τελική φάση της ελληνικής τραγωδίας

Το ελληνικό χρηματιστήριο σημειώνει νέα πτώση ρεκόρ με πάνω από 8%. Το 3ετές ελληνικό ομόλογο παρουσιάζει επιτόκιο στη δευτερογενή πάνω από 11,0%. Το 5ετές έχει σκαρφαλώσει πάνω από 9,5%. Ενώ το 10ετές πάνω από 8,6%. Η κερδοσκοπική επίθεση στις ελληνικές χρηματαγορές, που επικεντρώθηκε στις τράπεζες οδήγησε σε ακόμη πιο βαθιά κρίση ρευστότητας. Δεν υπάρχει χρήμα στην αγορά και οι τράπεζες αδυνατούν να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες συναλλαγής.

Το καινούργιο στοιχείο είναι το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τρέχουσας ρευστότητας των τραπεζών και της κεφαλαιαγοράς στην Ελλάδα. Έτσι, η ελληνική κυβέρνηση προσέτρεξε αγοράζοντας eurocommercial paper αξίας 79,4 δις ευρώ! Ιστορικό ρεκόρ από την εποχή που η Ελλάδα εντάχθηκε στο ευρώ. Πρόκειται για εκδόσεις χρεογράφων των συστημικών τραπεζών χρονικής διάρκειας μικρότερης του έτους, τα οποία αγοράζει το κράτος για να ενισχύσει την ρευστότητα των τραπεζών. 


Μαζί με τα 40,6 δις ευρώ έντοκα γραμμάτεια που η ελληνική κυβέρνηση ανακύλωσε μέσα στο 2014, οι εξοφλήσεις βραχυπρόθεσμου χρέους για το 2014 ανήλθε στα 120 δις ευρώ! Αν σ' αυτά προσθέσουμε και την εξυπηρέτηση του χρέους κεντρικής κυβέρνησης, που ανερχόταν σε 30,68 δις ευρώ, τότε η συνολική εξόφληση χρέους το 2014 έφτασε στο ιστορικό ρεκόρ των σχεδόν 150,7 δις ευρώ! 

Το σύνολο των δαπανών του κράτους μαζί με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων εκτιμάται ότι θα ανέλθει το 2014 σε 57,3 δις ευρώ. Με άλλα λόγια η εξυπηρέτηση του χρέους στοίχισε μέσα στο 2014 σχεδόν 3 φορές το σύνολο των εξόδων του κράτους. Το 2015 εκτιμάται ότι θα πρέπει να εξοφληθεί βραχυπρόθεσμο χρέος της τάξης των 80, 0 δις ευρώ, ενώ θα πρέπει να πληρωθούν πάνω από 26,0 δις ευρώ σε τοκοχρεωλύσια. Με άλλα λόγια η εξυπηρέτηση χρέους το 2015 θα αποροφήσει πάνω από 106,0 δις ευρώ!

Ταυτόχρονα, ο δείκτης Emerging Markets Corporate Plus της Bank of America Merrill Lynch μειώθηκε 13,4% μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου, η χειρότερη επίδοση από τον Οκτώβριο του 2008, λόγω του κατρακυλίσματος της τιμής του πετρελαίου, η οποία πυροδότησε μια νομισματική κρίση στη Ρωσία. Αυτή έφερε πτώση του τρέχοντος έτους σε 19,7%, το μέγιστο σε έξι χρόνια. Οι αναδυόμενες αγορές αντιπροσώπευαν 14 από τις 56 παγκόσμιες πτωχεύσεις (defaults) φέτος που καλύπτει η Standard & Poors.

Η Ελλάδα έχει ξοφλήσει, έχει καταρρεύσει ολοκληρωτικά και ετοιμάζονται τα κοράκια να αρπάξουν ότι έχει απομείνει. Να γιατί η Bank of America Merrill Lynch πρωτοστάτησε στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση στο Λονδίνο με το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλει να πλασαριστεί για την ολοκληρωτική αρπαγή, οκοδομώντας σχέσεις με την επόμενη κυβέρνηση. Ετοιμαστείτε για την τελική φάση της ελληνικής τραγωδίας.
 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μέσα στα χιλιάδες ψέματα που ακούσαμε απ΄όλους, από την πρώτη στιγμή της ελληνικής κρίσης, για σωτηρία της χώρας, επιστροφή στις "αγορές", νοικοκυρέματα κτλ.. η φωνή της αλήθειας ήταν του Καζάκη. Έλεγε πολύ απλά ότι δεν βγαίνουν τα νούμερα, ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, και για το σπιράλ θανάτου στο οποίο έβαλαν την ελληνική οικονομία, και προέβλεψε ακριβώς όλη την πορεία, την ύφεση που θα ερχόταν, την αύξηση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, και γενικά την επερχόμενη καταστροφή της χώρας.. Όλα έγιναν όπως ακριβώς τα έλεγε από την πρώτη στιγμή.
Οι περισσότεροι εσκεμμένα ή όχι έλεγαν ψέματα. Έτσι μέχρι να καταλάβουμε τι συμβαίνει δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος για να ξεφορτωθούν τα ελληνικά ομόλογα αυτοί που τα είχαν και μέσω των νέων δανείων, να περάσει το ελληνικό χρέος πλέον σε ευρωπαϊκά κράτη.

Ανώνυμος είπε...

Αυτά τα νούμερα είναι απίστευτα σε σχέση με το ελληνικό ΑΕΠ.
Πως περιμένουμε μετά να υπάρχουν χρήματα για νοσοκομεία, σχολεία και παιδικούς σταθμούς.Όλα πηγαίνουν στους τόκους και το χρέος συνεχώς αυξάνει.
Είναι μια τεράστια μαύρη τρύπα που καταβροχθίζει τα πάντα.Ένα βαρέλι δίχως πάτο.