Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου 2014

Νίκος Χειλαδάκης,Τα τουρκικά είναι η… γλώσσα της φιλοσοφίας, διατείνεται ελληνίδα καθηγήτρια
ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΕΙΝΑΙ Η… ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ, ΔΙΑΤΕΙΝΕΤΑΙ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ
Η τουρκική και όχι ελληνική, είναι η γλώσσα της φιλοσοφίας και με τον λεκτικό θησαυρό της τουρκικής γλώσσας, μπορούμε να φιλοσοφήσουμε σε… πολύ υψηλά πνευματικά επίπεδα. Αυτά τα πρωτοφανή δεν την υποστηρίζει κάποιος Τούρκος διανοούμενος, ή ακαδημαϊκός, ή επιστήμονας, αλλά… μια Ελληνίδα καθηγήτρια πανεπιστημίου. Αυτή είναι η κύρια Ελένη Κουτσουραδή, διευθυντήρια του Κέντρου Ανθρωπινών Δικαιωμάτων του πανεπιστήμιου του Maltepe, μέλος κάποιου Ιδρύματος Τούρκων Φιλοσόφων και επίτιμος πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φιλοσόφων.

 Η Ελληνίδα αυτή καθηγήτρια σε δηλώσεις της που δημοσιεύονται στον τουρκικό τύπο, ενστερνίστηκε την προσφάτως διατυπωθείσα άποψη του νέου πρόεδρου της Τουρκίας, Ταΐπ Ερντογάν, ότι τα τουρκικά είναι η γλώσσα της φιλοσοφίας και ότι ο λεκτικός πλούτος της τουρκικής γλώσσας προσφέρει την δυνατότητα να διατυπωθούν οι πιο περίπλοκες φιλοσοφικές έννοιες Το εντυπωσιακό είναι, ότι η άποψη αυτή του Τούρκου προέδρου και νέου επίδοξου χαλίφη της Τουρκιάς, Ταΐπ Ερντογάν, προκάλεσε έντονες συζητήσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, ενώ υπήρξαν και επικρίσεις στο πολιτικό πεδίο.
Και ενώ ακόμα και πολλοί Τούρκοι θεώρησαν σαν υπερβολικές αυτές τις απόψεις του Ερντογάν, ο οποίος πριν από λίγο καιρό είχε διατυπώσει την άποψη ότι την Αμερική δεν… την ανακάλυψε ο Κολόμβος αλλά μουσουλμάνοι ερευνητές, ήρθε η κύρια Ιωάννα Κουτσουραδή να τις στηρίξει, ισχυριζόμενη ότι πραγματικά τα τουρκικά είναι η γλώσσα της φιλοσοφίας και των επιστημών. Αυτά από μια Ελληνίδα, της οποίας η μητρική γλώσσα είναι τα ελληνικά, η γλώσσα με την οποία διδάχτηκε η φιλοσοφία και οι επιστήμες, η γλώσσα με την οποία γράφτηκε η Βίβλος και διδάχτηκε ο χριστιανισμός σε παγκόσμιο επίπεδο, η γλώσσα μέσω της οποίας διαδόθηκε ο πολιτισμός και έννοιες όπως δημοκρατία, ελευθερία, ανθρώπινα δικαιώματα κ.α. Μάλιστα η κυρία Ελένη Κουτσουραδή δεν αρκέστηκε σε αυτές τις απόψεις, τις οποίες διακήρυξε και δημόσια.
Συνεχίζοντας το πρωτότυπο αυτό φιλοτουρκικό κήρυγμα, κατέκρινε έντονα όσους μέσα στην Τουρκία αντιτίθενται στην τελευταία απόφαση του Ερντογάν να διδάσκονται τα οθωμανικά, δηλαδή στην ουσία μια γλώσσα μείγμα από τουρκομανικά, περσικά, αραβικά και με πολλές ελληνικές λέξεις, στην τουρκική εκπαίδευση. Σύμφωνα με την κυρία Κουτσουραδή, τα οθωμανικά είναι τα γνωστά τουρκικά, μια άποψη που καν δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ακόμα και στην οθωμανική αυλή γίνονταν σαφής διαχωρισμός μεταξύ των οθωμανικών από την λαϊκή τουρκική, δηλαδή την τουρκομανική γλώσσα που μιλιόνταν από νομάδες στην Ανατολία και στην κεντρική Ασία. Σύμφωνα λοιπόν με την κυρία Κουτσουραδή η γνώση και των οθωμανικών είναι… φιλοσοφική γνώση.
Οι απόψεις αυτές, όπως ήταν επόμενο ενθουσίασαν πολλούς Τούρκους καθηγητές οπαδούς της νεοοθωμανικής «αυτοκρατορίας» του Ερντογάν, όπως ο Ahmet Inam, πρόεδρος του Ιδρύματος Τουρκικής Φιλοσοφίας, ο οποίος έσπευσε να επαινέσει την κυρία Κουτσουραδή για τις απόψεις της. Ο Ahmet Inam ανέφερε πως σύμφωνα με την κυρία Κουτσουραδή, είναι τελείως λάθος η άποψη ότι με τα τουρκικά δεν μπορείς να κάνεις φιλοσοφία και ανέφερε ότι η κυρία Ελένη Κουτσουραδή υποστηρίζει ότι με τη γνώση των τουρκικών ανεβαίνει το… φιλοσοφικό σου επίπεδο.
Μετά από όλα αυτά τα εκπληκτικά σε λίγο καιρό δεν μένει παρά να ακούσουμε πως και ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός, όπως άλλωστε το υποστηρίζουν επίσημα οι τουρκικές ιστορικές θεωρίες, είναι… τουρκικής προέλευσης. Ότι ο Σωκράτης, ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης, ο Αρχιμήδης, o Ιπποκράτης, όλοι οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, μιλούσαν… τουρκικά ή οθωμανικά. Ότι όλη η αρχαιοελληνική φιλοσοφία είχε… τουρκική ταυτότητα. Άλλωστε να μην ξεχνάμε ότι πριν από λίγα χρόνια, εκείνη η ανεκδιήγητη υπουργός της, «Δια βίου μάθησης», είχε υποστηρίξει πως η μητρική γλώσσα των Ελλήνων θα πρέπει να είναι η…αγγλική.
Τι άλλο έχουμε να πάθουμε και μάλιστα από υποτίθεται Έλληνες-ίδες το γένος!!!

Νίκος Χειλαδάκης

ΑΚΤΙΝΕΣ

ΣΧΟΛΙΟ: Φυσικά, όπως καί γιά όλους μας, τά Ελληνικά γιά τήν κυρία είναι κινέζικα. Θά προτιμούσε, γιά τήν ποιότητα τής κατανοήσεώς της, τίς κραυγές τών κατοίκων τών δένδρων.

Αμέθυστος

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Ενα αναληθές άρθρο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου από ένα δημοσιογράφο που αυτοπροσδιορίζεται <>. Ντροπή!!!!!

Μην παραπληροφορείτε τον κόσμο με διαστρεβλωμένες ειδήσεις και φανατίζετε τα πλήθη.

Ντροπή και αίσχος για τον κύριο Χειλαδάκη. Είτε δεν γνωρίζει τουρκικά (ως τουρκολόγος που διατείνεται) είτε διαστρεβλώνει σκοπίμως την εκάστοτε είδηση. Αυτό που είπε η Δόκτωρας İoanna Kuçuradi και οχι Ιωάννα Κουτσουράδη, διότι η καθηγήτρια είναι Ρωμιά της Κωνσταντινούπολης, σύζυγος Τούρκου πολίτη, είναι οτι: Θεωρεί πως και στην σύγχρονη τουρκική γλώσσα παράγεται φιλοσοφικό έργο, και όχι μόνο στην οθωμανική Τουρκική, κατά τις πρόσφατες δηλώσεις του Ερντογάν, σύμφωνα με τις οποίες μόνο στην οθωμανική γλώσσα μπορούσε να παραχθεί επιστημονικός λόγος. Αυτό δήλωσε λοιπόν: Türkçe felsefe yapıyoruz o bilmiyor, ήτοι φιλοσοφούμε στα τουρκικά, μάλλον δε το ξέρει αυτό ο κύριος Πρόεδρος.

Επιπλέον δήλωσε πως μπορεί η ορολογία να μην είναι ίδια με εκείνη των δυτικών γλώσσων, εντούτοις θεωρεί πως η δημωδέστερη ορολογία, η κατά κάποιον τρόπο πιο εύληπτη και κατανοητή από το λαό σύγχρονη τουρκική γλώσσα, διευκολύνει τη μελέτη της φιλοσοφίας στη γλώσσα τους.
Και μάλιστα οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με άλλες δηλώσεις του Ερντογάν το 2012 που υποστήριζε το ακριβώς αντίθετο.

Ο ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ διαστρεβλώνει τις πηγές, για να αποπροσανατολίσει τον κόσμο. Ιδού και ορισμένες πηγές για τους αναγνώστες που θέλουν να μελετήσουν μόνοι τους τι ακριβώς ειπώθηκε:

http://www.hurriyetdailynews.com/prominent-scholar-dismayed…

http://www.cumhuriyet.com.tr/…/_Turkce_felsefe_yapiyoruz_o_…

Υ.Γ. Αντιθέτως ο ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ θα έπρεπε να προβάλει ευμενώς το γεγονός οτι η Δόκτωρας, που έχει πλούσιο επιστημονικό έργο, και η οποία είναι ρωμαίικης καταγωγής, είναι επικεφαλής της Φιλοσοφικής Εταιρείας στη χώρα της.