Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Μικρά στιγμιότυπα από τους μεγάλους αγώνες του Εφέσου Αγ. Μάρκου με τους φιλο-παπικούς “Ορθοδόξους” στη Φλωρεντία - π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος


 Μικρά στιγμιότυπα από τους μεγάλους αγώνες του Εφέσου Αγ. Μάρκου
με τους φιλο-παπικούς “Ορθοδόξους” στη  Φλωρεντία
[V. Laurent, Les “Memoires” du Grand Ecclesiarquee de l’ Eglise de Constantinople
 Sylveestre Syropoulos surle concile de Florence (1438-439), Paris 1971, σ. 444-448]
Σύντομο υπόμνημα: 
Απόσπασμα από τα «Απομνημονεύματα» του Συλβέστρου Συρόπουλου, Μ. Εκκλησιάρχου της Αγ. Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως, που συμμετείχε στη Σύνοδο Φεράρας-Φλωρεντίας (1438-1439).
Στους διαλόγους, με κόκκινα γράμματα σημειώνονται τα λόγια του Εφέσου Αγ. Μάρκου Ευγενικού και των ομογνωμόνων του, ενώ με μπλε των φιλοπαπικών “Ορθοδόξων” και εχθρών του Αγ. Μάρκου.
Σε αγκύλες σύντομες γλωσσικές επεξηγήσεις μου.
§ Εφέσου : ο Άγιος Μάρκος Ευγενικός
§ Ηρακλείας Αντώνιος: ομόγνωμος του Εφέσου Αγ. Μάρκου, πιεσθείς όμως πολύ τελικά υπέκυψε και υπέγραψε την ένωση
§ Μυτιλήνης Δωρόθεος, Λακεδαιμονίας Μεθόδιος: φιλο-παπικοί  εχθροί του Αγ. Μάρκου
§ Νικαίας Βησσαρίων,  Ρωσίας Ισίδωρος: φιλο-παπικοί, άσπονδοι εχθροί του Αγ. Μάρκου. Μετά τη σύνοδο παρέμειναν στην Ιταλία και  έγιναν καρδινάλιοι του πάπα
§ Καβάσιλας : ο Άγ. Νικόλαος, επίσκοπος  Θεσσαλονίκης (13ος αι.)
§ Βέκκος: Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, υποτάχθηκε στον πάπα υπογράφοντας την ένωση στη Σύνοδο στη Λυών (1271). Θέλησε να επιβάλει την ένωση και καταδίωξε σκληρά τους Ορθοδόξους. Σύμβολο του φιλοπαπισμού.
Για την ακρίβεια της αντιγραφής
και τις επισημάνσεις στο κείμενο
π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος
Εφημέριος Αγ. Νικολάου Πατρών
agotsopo@gmail.com, τηλ. 6945-377621
Γράφει ο Σύλβεστρος  Συρόπουλος στα «Απομνημονεύματά» του :
«Εν ετέρα δε πάλιν ημέρα συνήλθομεν εις τον πατριάρχην κατά το έθος, και ο περί της ενώσεως εκινήθη λόγος και επήνουν την ομόνοιαν και την ειρήνην απλώς οι εφιέμενοι του λατινισμού [οι φιλοπαπικοί  “Ορθόδοξοι”].

― Είπεν ουν ο Ηρακλείας, ότι «καλόν αν ην, ει παρείχετε  ημίν την έκθεσιν ην εστείλατε τοις Λατίνοις . άπαξ γαρ μόνον ηκούσαμεν αυτήν,  έδει δε πλεονάκις ιδείν και σκέψασθε  περί αυτής».
― Και ευθύς έφη ο Νικαίας, ότι «αισχύνη έσται τούτο υμετέρα το δόξαι ως ηκούσατε μεν, επελάσθε δε ταύτης. Ου γαρ δει υμάς επιλανθάνεσθαι  των λεγομένων και ακουομένων ενθάδε». Και ούτως απερράπισε και παρεκρούσατο τον λόγον του Ηρακλείας. Τοιαύτας διασκέψεις και μελέτας ηξίουν γίνεσθαι εις τας περί της πίστεως εκθέσεις τε και συγκαταθέσεις.
― Έτεροι δε τινές είπον «Ολίγη εστίν η μεταξύ ημών και των Λατίνων διαφορά, και ει θελήσουσιν οι ημέτεροι, ευκόλως διορθωθήσεται». 
― Και αποκριναμένου του Εφέσου ότι «μεγάλη διαφορά εστίν»,
― είπον αυτώ «Ουκ έστιν αίρεσις ουδέ δύνασαι ειπείν αυτήν αίρεσιν . ουδέ γαρ τινές των προ σου ελλογίμων και αγίων ανδρών εκάλεσαν αυτήν αίρεσιν».
Έφη ουν ο Εφέσου, ότι  «Αίρεσίς εστι  και ούτως  είχον αυτήν και οι προ ημών, πλήν ουκ ηθέλησαν θριαμβεύειν τους Λατίνους ως αιρετικούς,  την επιστροφήν αυτών εκδεχόμενοι και την φιλίαν πραγματευόμενοι . ει δε βούλεσθε, δείξω υμίν εγώ όπως είχον τούτους αιρετικούς».
― Ευθύς ουν θυμού πλήρεις γίνονται ο τε Μυτιλήνης και ο Λακεδαιμονίας και λέγουσι «και τις άνθρωπος ει σύ  και λέγεις τους Λατίνους αιρετικούς;» και ανέστησαν ενώπιον του πατριάρχου και εγγύτερον γενόμενοι  του Εφέσου αδεώς ομού τε και αναιδώς έβαλλον αυτόν λόγοις και σκώμμασι [κοροϊδίες, χλευασμούς]: «και έως πότε ανεξόμεθα σιωπώντες, τοιαύτα σου λέγοντος», έφασκον, και μονονούκ οδούσι και χερσί ώρμων διασπαράξαι αυτόν .  και τέλος επέθηκαν: «ερούμεν ημείς τω πάπα όπως λέγεις αυτόν αιρετικόν,  και ή αποδείξεις αυτό ή πείση καθώς ει άξιος» και εξήλθον μετά τοιαύτης οχλήσεως.
Εξερχόμενος δε και ο μέγας πρωτοσύγκελλος έτι ων πλησίον του πατριάρχου είπεν  «εγώ οίδα, ως ει ποιήσοιμεν την ένωσιν, μέχρις αν απέλθωμεν εις την Βενετίαν αναθεματίσουσιν ημάς . ει δ’ ου ποιήσωμεν αυτήν, και ούτως αναθεματίσουσιν ημάς. Κάλλιον ουν εστίν ίνα ποιήσωμεν αυτήν, και ούτως ίνα αναθεματίζωσιν ημάς».  Ερωτηθείς δε παρά του πρωτεκδίκου, πάλιν εκδηλότερον διεσάφησε τούτο, και ηπόρησαν οι ακούσαντες.
11. Πάλιν μετά παραδρομήν ημερών δύο, συνελθόντων ημών εις τον πατριάρχην ως έθος, λόγοι πολλοί περί της ενώσεως εκινήθησαν και παρεκίνουν και ηξίουν τον Εφέσου χρήσασθαι οικονομία τινι και συγκαταβάσει [παρεκινούσαν και απαιτούσαν από τον Άγ. Μάρκο να μην είναι αυστηρός, αλλά να επιδείξει πνεύμα ανοχής και συγκαταβάσεως].
― Ο δε [Εφέσου] έλεγεν «ουκ εγχωρεί συγκατάβασις εις τα περί της πίστεως».
― Μετά γούν τας πολλάς απαιτήσεις τας περί της συγκαταβάσεως και τας απολογίας του Εφέσου και απαγορεύσεις, λεγόντων των την ένωσιν σπουδαζόντων, ότι «ολίγη εστίν η διαφορά και ολίγη τις συγκατάβασις ενώσει ημάς, ει θελήσεις και αυτός χρήσασθαι ταύτη»,
είπεν ο Εφέσου «Παρόμοιον εστιν τούτο το ρηθέντι παρά του επάρχου προς τον άγιον Θεόδωρον τον Γραπτόν . είπε γαρ αυτώ, ότι “μίαν μόνον κοινωνήσατε και έτερον ουκ απαιτούμεν, πορεύεσθε δε όποι φίλον υμίν” και ο άγιος έφη προς αυτόν “όμοιον τι λέγεις, ωσπερ αν ει τις αξιών έτερον λέγει . ουδέν αιτούμαί σε αλλ’ η  την σην άπαξ αποτεμείν κεφαλήν, και μετά ταύτα πορεύου όπου θέλεις”[αυτό που μου λέτε μοιάζει με την απαίτηση κάποιου που είπε στον άλλον: άφησε να σου κόψω μια φορά το κεφάλι και μετά πήγαινε όπου θέλεις] . ου γαρ εστί μικρόν εν τοις τοιούτοις και το δοκούν μικρόν [σε αυτά τα ζητήματα δεν είναι μικρό  και ασήμαντο, αυτό που εκ πρώτης όψεως φαίνεται μικρό]».
Από της ειρηνικής ουν δήθεν αιτήσεως και αξιώσεως ανεφύη φιλονεικία, και ο Νικαίας αναίδην έσκωπτε τον Εφέσου και μετά την πολλήν φιλονεικίαν αναστάς
ο Νικαίας έφη «περισσόν ποιώ και φιλονεικώ μετά ανθρώπου δαιμονιαρίου [είναι περιττό να φιλονικώ με δαιμονισμένο - έτσι αποκάλεσε τον Άγ. Μάρκο!] . αυτός γαρ ένι μαινόμενος [αυτός, ο Άγ.Μάρκος, είναι φανατικός, μανιακός], και ου θέλω ίνα φιλονεικώ μετ’ αυτού» και εξήλθε μετά θυμού.
Είπε δε και ο Εφέσου, ότι «σύ υπάρχεις κοπέλιν και εποίησας και ως κοπέλιν [εσύ είσαι υπηρέτης και σαν υπηρέτης σε διατεταγμένη υπηρεσία ενεργείς]».
Και επί τούτοις εξήλθομεν. Ο δε πατριάρχης ορών ταύτα, ουκ έσκωψεν ουδέ εκώλυσε την όχλησιν, ούτε αυτήν ούτε την προ αυτής .  εκάθητο δε μόνον ορών και μηδέν τι φθεγγόμενος.
12. Τη δ’ επιούση ήλθεν ο βασιλεύς εις τον πατριάρχην, και ορισμώ αυτού συνήλθομεν πάντες. Εκινήθησαν ουν και αύθις οι περί της ενώσεως λόγοι και αντέλεγεν ο Εφέσου, εφιλονείκουν δε αυτώ ο Ρωσίας, ο Νικαίας, ο μέγας πρωτοσύγκελλος, και ο Αμηρούτζης, και ιταμώτατα διεμάχοντο ήρξατο δε ο Γεμιστός ειπείν τι και συνηγορήσαι τω Εφέσου και,  σκώψαντος αυτόν αναιδώς του Αμηρούτζη εσιώπησεν. Εθαύμασαν ουν πάντες πώς ουκ έσκωψε την αναίδειαν του Αμηρούτζη ο βασιλεύς . ουδέ είπεν τι προς θεραπείαν του παντ’ αρίστου Γεμιστού [άρχισε να λέει κάτι ο Γεμιστός υπέρ του Αγ. Μάρκου και ένας από τους Βυζαντινούς άρχοντες τον εμπόδισε με αναίδεια και έτσι ο Γεμιστός σταμάτησε. Όλοι απόρησαν πώς δεν επετίμησε τον Αμηρούτζη ο βασιλιάς  και  δεν συμπαραστάσθηκε στο δεχθέντα την επίθεση Γεμιστό]
13. Αρξαμένου δε και του Εφέσου αναγνώναι τι  των του Καβάσιλα περί του προτεθέντος ζητήματος, ευθύς [μόλις ο Άγ. Μάρκος άρχισε να διαβάζει κάτι από τον Άγ. Νικόλαο Καβάσιλα σχετικό με το ζήτημα που συζητούσαμε]
είπεν ο Ρωσίας «εμείς δι΄ ένωσιν και ειρήνην ήλθομεν ενταύθα ουχί δια σχίσμα και διάστασιν. Θέλομεν ουν ίνα αναγινώσκωμεν και τους ενωτικούς, ού τους σχισματικούς και διϊστώντας. Ο ουν Καβάσιλας σχισματικός εστί και ου θέλομεν αναγινώσκεσθαι» [εμείς ήρθαμε εδώ για την ένωση  και όχι για να παραμείνει η διάσταση και το σχίσμα με τον πάπα. Θέλουμε λοιπόν να διαβάζουμε και τους ενωτικούς συγγραφείς και όχι τους πατέρες που ήσαν εναντίον των παπικών και δεν προχώρησαν σε ένωση αλλά παρέμειναν στο σχίσμα. Ο Καβάσιλας είναι σχισματικός και δεν θέλουμε να ακούσουμε τι λέει]
― Διεδέξατο τούτον ο Λακεδαιμονίας ειπών «και τι έχομεν τον Καβάσιλαν;  ημείς ουκ έχομεν αυτόν άγιον . αρχιερεύς ην,  και έχομεν κακείνον ως ένα των νυν όντων αρχιερέων, ως τον Μονεμβασίας τυχόν ή άλλον τινά, ουδέ ανάγκην έχομεν στέργειν τα εκείνου συγγράμματα» [ο επίσκοπος Λακεδαιμονίας είπε: και σε τελική ανάλυση τι είναι ο Καβάσιλας; Εμείς δεν τον αναγνωρίζουμε  ως άγιο. Ένας απλός αρχιερέας είναι, όπως ο Μονεμβασίας ή κάποιος άλλος. Δεν έχουμε ανάγκη να  συμμορφωθούμε σε όσα λέει αυτός].

Τότε είπεν ο Εφέσου «Λοιπόν ας αναγινώσκομεν τον Βέκκον». Και αγανακτήσας την ιταμότητα και το θράσος αυτών και καταλαβών ότι πάντες σχεδόν προδεδομένοι και έτοιμοι εισι προς την του λατινισμού συγκατάθεσιν, εσιώπησεν» … 
anastasiosk.
Ανώνυμος είπε...
Μερικά ιστορικά στοιχεία, για να δούμε πώς αντιστάθηκε ο χριστιανικός λαός στα όσα υπεγράφησαν, κάτω από αφόρητη βία, στη Φλωρεντία-Φερράρα, καθιστώντας την "ένωση" ψευδο-ένωση ως μηδέποτε εφαρμοσθείσα: 1) Γράφει ο Στ. Ράνσιμαν στη "Βυζαντινή Θεοκρατία": "Όταν επέστρεψε (ο αυτοκράτορας...) στην Κωνσταντινούπολη, βρήκε την κοινή γνώμη (δηλ. τον λαό του Θεού...) να αντιστέκεται με τόσο πάθος στην Ένωση, ώστε όχι μόνο δεν μπόρεσε να τη θέσει σε ενέργεια, αλλά και πολλοί επίσκοποι που είχε γίνει γνωστό ότι την ευνόησαν απομονώθηκαν από τα ποίμνιά τους και αναγκάστηκαν να αποδημήσουν στην Ιταλία". - 2) Γράφει και ο άγιος Νεκτάριος στο έργο του "Μελέτη ιστορική περί των αιτίων του σχίσματος": "Το δράμα όπερ διεδραμάτισαν ο αυτοκράτωρ και η ελληνική Εκκλησία από της εκκινήσεως αυτών εις Ρώμην μέχρι της επιστροφής εις Κωνσταντινούπολιν, κατέληξεν εις τραγωδίαν. Πολλά δυσάρεστα και αλγεινά επεφύλασσεν αυτοίς η επάνοδος. Ο αυτοκράτωρ άμα αφικόμενος έμαθεν τον θάνατον της εαυτού συζύγου και της του αδελφού αυτού Δημητρίου. Οι αρχιερείς αποβάντες από των τριήρεων διεμαρτύροντο προς τους υποδεχομένους αυτούς ως προδότας της ευσεβείας. "Η δεξιά αύτη υπέγραψεν", έλεγον, "κοπήτω. Η γλώσσα ωμολόγησεν, εκριζούσθω". Ο δε της πολιτικής ιστορίας συγγραφεύς λέγει: "Οι εν τη πόλει κληρικοί, ιερομόναχοι ιερείς, ηγούμενοι πνευματικοί και οι λοιποί ουκ ήθελον συλλειτουργήσαι τοις ελθούσιν, ή μνημονεύσαι αυτούς, αλλ' εχωρίζοντο αυτών ως ασεβών ειπείν. Πολλοί δε παρητήσαντο και την ιερωσύνην και γέγονεν η ένωσις διαίρεσις" " - Πράγματι ο λαός του Θεού ('κλήρος' και λαός, διαχωρισμός που εγκαθίσταται δυστυχώς μετά τον 4ον αιώνα...) ακύρωσε ακαριαία και με απόλυτο τρόπο τα όσα διέφθειραν την πίστη της σωτηρίας μας... 

Ενα πολύ σημαντικό σχόλιο, διότι έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η αλήθεια τής πίστεώς μας διεσώθη από τόν Αγιο Μάρκο καί μόνον. Χωρίς καμμιά αναφορά στήν συμμετοχή τού λαού. Σήμερα τά πάντα έχουν καταλήξει ένα παιχνίδι ανάμεσα σέ επισκόπους καί περιμένουμε τήν λύτρωση από τούς επισκόπους. Εκκλησία χωρίς λαό δέν υπάρχει. Η εμμονή στόν επίσκοπο αποτελεί μέρος τής αιρέσεως πού διαλύει τήν εκκλησία καί τήν σωτηρία. Οφείλεται στήν ψυχολογία τού υπέρ-ΕΓΩ, τού υπερανθρώπου, τόν οποίο πρόβαλλε σάν νέο θεό ο αθεϊσμός τής Δύσης. Είναι καί τό γνωστό ΠΡΟΣΩΠΟ.  Οφείλουμε επίσης νά έχουμε κατά νού ότι οι παληές αιρέσεις στηρίχτηκαν στήν ημιμάθεια τής ελληνικής φιλοσοφίας, ενώ η σύγχρονη οφείλεται στήν ημιμάθεια τής Δυτικής φιλοσοφίας. Ματαίως προσπαθούμε νά τήν αντιμετωπίσουμε μέ τά πυρά τών Πατέρων.
Αμέθυστος 

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πως να συγκριθεί όμως η μια εποχή με την άλλη; Όχι ότι τότε οι χριστιανοί ήταν "τέλειοι", αλλά η Πίστη ήταν το κέντρο γύρω από το οποίο κινούνταν η ζωή τους. Ήταν το σημείο αναφοράς, και το περιεχόμενο της προσωπικής ύπαρξης αλλά και της κοινωνικής συνύπαρξης. Επομένως τα γεγονότα αυτά ήταν σημαντικά όχι μόνο με αντικειμενικό τρόπο (έτσι κι αλλιώς), αλλά και υποκειμενικό (ατομικά για τον καθένα).Γι΄αυτό υπήρχε καθολική συμμετοχή.
Σήμερα δυστυχώς δεν ισχύει τίποτα απ' όλα αυτά. Οι πιστοί είναι πολύ λίγοι.Δηλαδή φτάνουμε σιγά σιγά σε επίπεδο να μην υπάρχει στον περίγυρο του ανθρώπου κανένας πιστός (καθώς πεθαίνουν οι γεροντότεροι)..
Για τα παιδιά τι να πούμε; Θύματα κι αυτά της νέας τεχνολογίας και της παγκοσμιοποίησης, της αδιαφορίας των γονέων, της απιστίας, ή του εγκλωβισμού τους (κυρίως οικονομικού, αλλά και ψυχολογικού) σε ένα σύστημα με άλλου είδους αξίες και πρότυπα. Και με ένα εκπαιδευτικό σύστημα κυριολεκτικά αντιχριστιανικό. Δεν θέλουμε να δούμε κατάματα την αλήθεια. Είναι πραγματικά πολύ λυπηρό να εξαπλώνεται ραγδαία η αποστασία.
Έστω όμως και σε αυτές τις συνθήκες δεν δικαιολογείται αυτή η αφωνία από τους λίγους πιστούς.. Ίσως υπάρχει σύγχυση και διαφορετική εκτίμηση των γεγονότων από τον καθένα..Ίσως φταίει και το γεγονός ότι και οι "πνευματικοί καθοδηγητές", θεολόγοι, καθηγητές, κληρικοί, μοναχοί κτλ.. δεν έχουν ενιαία φωνή, πως να έχει ο ακατάρτιστος και ακατήχητος (σε μεγάλο ποσοστό) λαός; Επιπλέον, τα ιστορικά γεγονότα δεν επαναλαμβάνονται πάντα, ακόμα και αν επαναληφθούν οι συνθήκες ή οι δράσεις του παρελθόντος, λόγω πολυπλοκότητας και συμμετοχής πολλών άλλων παραγόντων.Υπάρχουν στην εποχή μας νέα δεδομένα, που δεν υπήρξαν ποτέ στο παρελθόν. Φαίνεται να οδεύουμε προς τα προφητευμένα γεγονότα των εσχάτων, και την δημιουργία (σταδιακά) μιας παγκόσμιας θρησκείας.
Είναι λοιπόν ζήτημα ζωής και θανάτου (πνευματικού), ειδικά αυτή την εποχή που ζούμε, η κατάρτιση και η γνώση (με βάση τους Πατέρες και τους Αγίους μας), έστω και σε ατομικό επίπεδο, και από κει και πέρα ο αγώνας (μακάρι να μας φωτίσει ο Θεός να αντιμετωπίσουμε τα γεγονότα με τον σωστό τρόπο).

amethystos είπε...

Πρέπει νά γίνουμε παραδείγματα πίστεως καί αγώνα όπως οι πρώτοι χριστιανοί, οι οποίοι γνώριζαν ότι τό περιβάλλον τους ήταν ειδωλολατρικό καί έπρεπε νά πορευθούν καί νά μαθητεύσουν τό έθνος τους. Σήμερα δέν μπορούμε ούτε τά παιδιά μας νά πείσουμε καί όμως θέλουμε νά σώσουμε τήν εκκλησία. Τό μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η αντίληψη ότι η εποχή μας είναι μεταχριστιανική, ότι γνώρισε καί απέρριψε τόν χριστιανισμό. Δέν είναι αλήθεια. Απέρριψε τόν ψευδο-χριστιανισμό καί αυτό μάς φέρει σέ ευνοικότερη θέση. Αγνοείται καί σήμερα η αλήθεια τής σωτηρίας. Ας έχουμε θάρρος λοιπόν, κυκλοφορούν μόνον κακέκτυπα. Προφυλαγμένοι από τήν έπαρση λοιπόν , τήν οποία μάς γνώρισαν μέ πληρότητα οι πατέρες μας, άς προχωρήσουμε καί άς εκφράσουμε ταπεινά τήν πίστη πού σώζει.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τον αξιότιμον κ. Αμέθυστο. Και ας αποφεύγωμεν, όσον ημίν ένεστιν, αδελφοί εν Χριστώ αγαπητοί και περιπόθητοι, όσον δυνάμεθα, επαναλαμβάνω, ας αποφεύγωμεν πάση δυνάμει, σεξουαλικάς βωμολοχίας του είδους: "νεο-μαλάκας", "παλαιο-μαλάκας", "αρχι-μαλάκας" και λοιπάς και λοιπάς βορβορώδεις- ευφραινούσας τους δαίμονας- εκφράσεις τας οποίας συχνά εις τα σχόλια ενταύθα αναγιγνώσκομεν από τους βαθύτατα πνευματικούς, κατά τα άλλα (ποία άλλα; ), εκλεκτούς ιστολόγους.

χαλαρωσε είπε...

εσυ γιατι τα διαβαζεις;. Μηπως εισαι συνοδοιπορος ή απλα περιεργος;

amethystos είπε...

Είναι εξ αντικειμένου. Ο,τι καλύτερο, λαικότερο, μπορούμε νά πούμε σέ παλαιοημερολογίτες καί αποτυχισμένους. Τί νά πεί κανείς στούς λάτρεις τού ημερολογίου! Μόνον οι Αζτέκοι λάτρευαν παληότερα τό ημερολόγιο καί ο Νοστράδαμος τελευταία. Σήμερα είναι επίσης σέ έξαρση καί η αστρολογία. Τί νά πούμε λοιπόν σ' αυτά τά όντα πού μεταμορφώνουν τόν ουρανό σέ σπήλαιο;! Ή ακόμη χειρότερα, τήν Βασιλεία σέ σπήλαιο!;

amethystos είπε...

4.20 Μπά! Αποτυσυγχισμένος φαίνεται.

Ανώνυμος είπε...

Αναγιγνώσκοντες τα σχόλια αυτής της αξιομνημονεύτου σελίδος (από τους γέλωτας), καθ' εκάστην, ω αδελφοί πεφιλημένοι, δημιουργούμεν νέον ήπαρ! Έρρωσθε! Και ευτυχές το Νέον Έτος!

Ανώνυμος είπε...

"Απέρριψε τόν ψευδο-χριστιανισμό καί αυτό μάς φέρει σέ ευνοικότερη θέση. Αγνοείται καί σήμερα η αλήθεια τής σωτηρίας. Ας έχουμε θάρρος λοιπόν, κυκλοφορούν μόνον κακέκτυπα."

Μεγάλη αλήθεια αυτή. Γι αυτό εξαπλώθηκαν στην χώρα μας η αθεϊα και οι αιρέσεις. Για χρόνια οι Έλληνες ντρεπόταν να πουν την λέξη Θεός ή να κάνουν το σημείο του σταυρού (λόγω ακριβώς των κακέκτυπων)..
Θα έλεγα όμως ότι ενώ για πολλούς είναι η βασική αιτία ("εξαιτίας σας βλασφημείται το Όνομα του Θεού"), είναι ταυτόχρονα για άλλους μόνο το πρόσχημα. Δηλαδή ακόμα και μπροστά στην αγιότητα (θεωρητικά), θα βρουν τρόπο να "ξεφύγουν", δεν "παραδίδονται"..
Η Πίστη είναι ένα μυστήριο, και κάθε άνθρωπος μια διαφορετική περίπτωση με άλλη πορεία και εξέλιξη. Δεν υπάρχει ούτε η έννοια του χρόνου στην πνευματική ζωή (είναι "ελαστικός"). Σε λίγες στιγμές μπορεί να δώσει ο Θεός κατανόηση που δεν κατορθώθηκε για χρόνια.
Πάντως η ομολογία "έμπροσθεν των ανθρώπων" είναι εντολή του Κυρίου.. με την "ακεραιότητα της περιστεράς" και την "φρονιμάδα του φιδιού".. Και όπου υπάρχει άρνηση, μόνο με προσευχή όπως έλεγε ο Γ. Πορφύριος.
Ο αγώνας θα έπρεπε να γίνεται από ολόκληρη την εκκλησία, όπως κάθε μέλος του σώματος κάνει κάτι διαφορετικό και αλληλοσυμπληρώνονται. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει συνοχή ενώ παράλληλα υπάρχει πνευματική σύγχυση αλλά και έπαρση.. Το αποτέλεσμα είναι οι εσωτερικές "μάχες και έριδες", οι "διχοστασίες"..( Υπάρχει επιπλέον η ιδιομορφία του Έλληνα που αδυνατεί να συνεργαστεί.. Ενώνονται μπροστά στον κοινό εχθρό, αλλά ταυτόχρονα τρώει ο ένας τον άλλο).. Ανάμεσα στις δύο ακραίες αντιδράσεις (αφωνίας και αποκοπής) υπάρχουν πολλές ενδιάμεσες που πρέπει ανάλογα να βρούμε. Eδώ θα γυμναστούμε πνευματικά όπως λέει ο Άγιος Νικόδημος. Όμως τονίζει ότι ο "αόρατος πόλεμος" γίνεται πρώτα στο εσωτερικό πεδίο της καρδιάς και μετά με τους εξωτερικούς εχθρούς της πίστης. Μόνο τότε γίνεται σωστά.
Αυτή την στιγμή, η λεγόμενη "πολιτική θεολογία", η θεολογία των "παρατάξεων", κυριαρχεί και φαίνεται.Το ζητούμενο είναι να εκφραστεί κάποια στιγμή και προς τους έξω ο αυθεντικός χριστιανισμός όπως τον δίδαξε ο Κύριος και οι Άγιοι και όπως τον βίωσαν (κυρίως οι πρώτοι) χριστιανοί, αλλά και ο Ορθόδοξος μοναχισμός. Να μην ξεχνάμε ότι ήταν οι μοναδικές "στιγμές" στην ιστορία της ανθρωπότητας που υπήρξε η αληθινή ισότητα, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη (μέσω της αγάπης), όλα όσα δηλαδή προσπάθησε ο άνθρωπος να επιτύχει με φιλοσοφικά συστήματα η κοινωνικούς αγώνες και επαναστάσεις. Δεν λέω ότι θα επαναληφθεί π.χ. η κοινοκτημοσύνη των πρώτων χριστιανών (ίσως μόνο σε (κυριολεκτικό) διωγμό). Θα μπορούσαμε όμως να αφήσουμε την έπαρση ώστε να έρθει η θεία Χάρη και έτσι να προχωρήσουμε συνεργαζόμενοι και αγωνιζόμενοι με ενότητα, γιατί απ΄ότι φαίνεται τα χειρότερα έρχονται.

amethystos είπε...

Τό ήπαρ δυστυχώς δέν σώζει, όσο ανανεωμένο κι' άν είναι. Η καρδιά αποφασίζει.

χαλαρωσε είπε...

τη γαργαλιερα στο δεκα για τον μουντρουχο

χαλαρωσε είπε...

Ο αγώνας θα έπρεπε να γίνεται από ολόκληρη την εκκλησία, όπως κάθε μέλος του σώματος κάνει κάτι διαφορετικό και αλληλοσυμπληρώνονται. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει συνοχή ενώ παράλληλα υπάρχει πνευματική σύγχυση αλλά και έπαρση..

η ενοτητα ειναι αγιοπνευματικη κατασταση και υπαρχει εκει που ειναι η εκκλησια του Κυριου.

Ανώνυμος είπε...

Xαλάρωσε
Μην απομονώνεις μια πρόταση. Ξέρω τι θες να πεις, το ίδιο πιστεύω. Γι΄αυτό είπα στην συνέχεια:
"Το ζητούμενο είναι να εκφραστεί κάποια στιγμή και προς τους έξω ο αυθεντικός χριστιανισμός όπως τον δίδαξε ο Κύριος και οι Άγιοι και όπως τον βίωσαν (κυρίως οι πρώτοι) χριστιανοί, αλλά και ο Ορθόδοξος μοναχισμός."
Η αγιοπνευματική κατάσταση έγινε σπάνια.Το ξέρουμε όλοι και το ζούμε.Όσοι δεν "βολεύονται" και δεν ενσωματώνονται στον "όχλο" των πανηγυριών, και των κοινωνικών εκδηλώσεων, συμμετέχουν λόγω των μυστηρίων, αλλά ουσιαστικά ακολουθούν τον δικό τους (πνευματικό) δρόμο.. Ενότητα ψυχής και πίστης υπάρχει ανάμεσα σε λίγους.
Η "μεγάλη αποστασία" είναι πνευματική (η λέξη αποστασία αναφέρεται σε πιστούς που αποστατούν από τον Κύριο ενώ νομίζουν ότι είναι μέσα στην εκκλησία- οξύμωρο γιατί η εκκλησία είναι Σώμα Κυρίου). Είναι μια (σκληρή) πραγματικότητα που θα αποκαλυφθεί μόνο αν έρθουν τα πάνω κάτω και "ξεβολευτούμε" όλοι. Και ίσως ο Θεός το επιτρέψει για να ξεχωρίσει "ο σίτος από τα ζιζάνια". Προς το παρόν "υποδυόμαστε" όλοι, ότι η Ελλάδα είναι ακόμα κατά 90% (και περισσότερο) μια χριστιανική χώρα.
Λέμε όμως ότι ο αγώνας πρέπει να δοθεί απ΄όλους απέναντι σε όσα στοχεύουν στην περαιτέρω αποχριστιανοποίηση. Δεν είναι μόνο οι αποστατημένοι, υπάρχουν και οι ανώριμοι, οι ακατάρτιστοι, οι ακατήχητοι κτλ.. Δεν μπορείς να τους "απορρίψεις". Δεν ξέρεις την εξέλιξή τους. Ο μόνος καρδιογνώστης είναι ο Κύριος. Εξάλλου όλοι είμαστε ατελείς. Αρκεί να μην υπάρχει η έπαρση. Γι αυτό είπα ότι αλληλοσυμπληρώνονται τα μέλη. Και αφού ζούμε σε "τόπο και χρόνο", και υπάρχει ήδη ένας ιδιότυπος "διωγμός", θα χρησιμοποιηθούν και οι λέξεις που ανέφερα (συνεργασία, συνοχή κτλ..) ακόμα και αν ακούγονται "κοσμικές". Ελπίζω να είναι αντιληπτά αυτά που λέω.

χαλαρωσε είπε...

http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr/2016/01/blog-post_872.ht

αυτο το κωλοπαιδο αμα τον πουμε πουστη θα μας βαλεις πιπερι στο στομα μουντρουχε;

χαλαρωσε είπε...

δεν απομωνωνω απλα επειδη διαβλεπω μια ανθρωπινη προσπαθεια και σπουδη γι αυτο και το τονισα. Πρωτα δοξαζουμε και μετα τα αιτηματα.