Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

«Γιατί ζητάτε από τον Έλληνα αγρότη να πληρώσει όλα τα βάρη, για τα οποία οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί του δέχονται -και σωστά- ενίσχυση;»

Ερώτηση του Νίκου Χουντή προς Κομισιόν

 Υπάρχει χώρα της ΕΕ που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο,
  • δεν επιδοτεί το κόστος ενέργειας των αγροτών;
  • δεν επιδοτεί την ασφαλιστική κάλυψη των αγροτών;
  • φορολογεί από το 1ο ευρώ τις κοινοτικές ενισχύσεις των αγροτών;
  • τους καλεί να πληρώσουν 100% προκαταβολή φόρου;
Αυτά είναι τα κρίσιμα ερωτήματα που στην ουσία θέτει ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής προς την Κομισιόν, σε ερώτηση που κατέθεσε για το ασφαλιστικό και τη φορολόγηση των Ελλήνων αγροτών.
Στην ερώτηση που κατέθεσε στην Επιτροπή, ο Νίκος Χουντής αναφέρεται στα τεράστια οικονομικά βάρη που επιβάλλονται στους Έλληνες αγρότες από το νέο Μνημόνιο και αναμένεται να αποτελέσουν τη χαριστική βολή στον πρωτογενή τομέα.
Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής αναφέρεται ιδιαίτερα στον «τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών που μαζί με τις εισφορές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, θα φτάσουν στο 27% του εισοδήματός του», στην προβλεπόμενη σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου σε 100%, στη σχεδιαζόμενη κατάργηση του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ για τις κοινοτικές ενισχύσεις, στη σταδιακή κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο, κλπ.
Αναφέρεται επίσης πιο συγκεκριμένα και στις προβλέψεις του 3ου Μνημονίου «για “μεγαλύτερη συγκέντρωση της αγροτικής εκμετάλλευσης” και για την υποχρέωση θέσπισης προγράμματος για τη “βελτίωση της αποδοτικότητας των πόρων κατά τη χρήση της ενέργειας και τη διαχείριση των υδάτων”, που υπαινίσσεται αύξηση των αντίστοιχων τιμολογίων».
Καταλήγοντας στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ κατηγορεί ουσιαστικά την Κομισιόν για «2 μέτρα και 2 σταθμά» σε βάρος των Ελλήνων αγροτών, ζητώντας στοιχεία, σε ποια κράτη-μέλη «οι κοινοτικές ενισχύσεις φορολογούνται από το 1ο ευρώ, αν οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν 100% προκαταβολή φόρου ή αν δεν επιδοτείται, έστω ως ένα βαθμό, η ασφαλιστική κάλυψη των αγροτών ή το κόστος ενέργειας».
Τέλος, θέτει το ερώτημα ανεπιπλέον των ασφαλιστικών και φορολογικών «χαρατσιών», η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για «αύξηση των τιμολογίων ύδατος και κόστους ενέργειας».
ΠΗΓΗ:kinisienergoipolites.blogspot.g
geromorias.

Δεν υπάρχουν σχόλια: