Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Δηλαδή την Ιταλία την αφήνουν και την Ελλάδα όχι; Άλλα μέτρα και άλλα σταθμά…

1899495Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός

Διάβασα με πολύ ενδιαφέρον την είδηση που κυκλοφόρησε σήμερα στα Ιταλικά μέσα σχετικά με την συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Ιταλικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τιτλοποίηση των κόκκινων δανείων.
Μιλάμε για ποσά που έχουν κηρυχθεί μη εισπράξιμα και αφορούν το σύνολο των δανειζομένων (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) της Ιταλίας.
Τα κόκκινα δάνεια, όπως έχουμε συνηθίσει να τα αποκαλούμε όπως στην Ελλάδα, έτσι και στην Ιταλία, ουσιαστικά αποτελούν πρόβλημα όχι μόνο για την χώρα,
αλλά και για την ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, αφού αυτά αποτελούν βαρίδι και μειώνουν σημαντικά την δυνατότητα έκθεσης της κάθε τράπεζας στον δανεισμό από την ΕΚΤ.
Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έγιναν πριν από λίγοι, τα δάνεια αυτά θα σταματήσουν να ανήκουν στους τραπεζικούς οργανισμούς και θα μετατραπούν σε ομολογιακούς τίτλους.

Παρότι αυτό ουσιαστικά αποτελεί κρατική ενίσχυση – και γι΄αυτό η Κομισιόν στο παρελθόν δεν επέτρεψε στην Ελλάδα ανάλογη πρωτοβουλία –  η αρμόδια επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού κυρία  Μάργκαρετ Βεστάγκερ δήλωσε αφού εξετάσθηκε διεξοδικά το θέμα η επιτροπή αποφάνθηκε ότι δεν πρόκειται για κρατική βοήθεια.
Αν είσαι η τρίτη οικονομία στην Ευρώπη… παίρνεις και δωράκια…


katohika.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η Ελλάδα παρέδωσε την κυριαρχία της, με βασικούς υπέυθυνους τους 'πολιτικούς', και συνυπεύθυνον τον λαό που τους ξαναψήφισε ακόμα και μετά την 'αστραπιαία' πτώση της κυβέρνησης στις ορέξεις των δανειστών...Αυτό το δεδομένο θα μας 'κυνηγά' και θα μας 'καταδιώκη' μέχρι την, Κύριος οίδε πώς, ανατροπή του...