Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Για μια χωρίς Θεό θρησκευτικότητα ΙΙ Ο Μέσκος σε κοινή Θέα.

Πηγή : Αρσένιος Μέσκος

Στην πραγματικότητα ο Χριστός ήταν πάντα ένα σύμβολο και μόνο σύμβολο. Ένα σύμβολο φορτισμένο με τέτοιες ιδιότητες που ενεργοποιούσε, ηλέκτριζε θα λέγαμε τις συνειδήσεις των ανθρώπων και του ενέπνεε και θετικά και αρνητικά, σε βαθμό τέτοιο που εν τέλει σφράγισε την ιστορία του πλανήτη. Το ίδιο μπορούμε να παρατηρήσουμε και για όλα τα τελούμενα μέσα στην χριστιανική λατρεία. Ποτέ δεν ήταν τίποτα διαφορετικό από τις άλλες λατρείες που αντικατέστησε η χριστιανική ή τις θρησκευτικές λατρείες που συνεχίζουν να υπάρχουν παράλληλα με αυτήν. Ούτε ο Χριστός ούτε ο χριστιανισμός είχε ποτέ μια προνομιακή πρόσβαση στο θείο. Αυτό μπορεί κανείς να το πει σήμερα με μεγάλη βεβαιότητα. Επομένως είναι ψυχικοί-ψυχολογικοί μηχανισμοί αυτοί οι οποίοι όπως λειτουργούσαν επί τόσους αιώνες στο παρελθόν μπορούν να λειτουργήσουν και σήμερα.

Το δύσκολο είναι να μπορέσει κανείς να διατηρήσει ανέπαφο το συμβολικό περιεχόμενο και ταυτόχρονα να αποδεχθεί ότι πίσω από τον Χριστό δεν υπάρχει κάτι άλλο. Το δύσκολο λοιπόν είναι να δεχθεί ο σύγχρονος άνθρωπος ότι όλες οι θρησκευτικές διηγήσεις του παρελθόντος δεν είναι διηγήσεις για το πώς είναι τα πράγματα αλλά ονειρικές διηγήσεις για το πώς θα ήθελε να είναι τα πράγματα η κάθε επιμέρους ανθρώπινη κοινωνία, ονειρικές διηγήσεις για το πώς νόμιζε, μερικοί θα έλεγαν, εβίωνε τα πράγματα η εν λόγω κοινωνία. Ποτέ δεν ήταν κάτι παραπάνω από όνειρα, σύμβολα που οδηγούν τον άνθρωπο σε φανταστικούς κόσμους και που όμως τα ταξίδια αυτά στους κόσμους αυτούς είχαν πραγματικά αποτελέσματα στην ζωή των ανθρώπων.

Αν όμως μπορεί κανείς να επικεντρώνει την προσοχή του σε αυτό που κάθε θρησκευτικό σύμβολο συμβολίζει στον ονειρικό κόσμο της θρησκείας, και να παίρνει μόνο το θετικό του περιεχόμενο ή εν πάση περιπτώσει αυτό το οποίο δια της πείρας καταλαβαίνει ότι λειτουργεί και εκπαιδεύσει τον εαυτό του ώστε να μην προσέχει το γεγονός ότι κινείται σε ένα ονειρικό χώρο, χωρίς βέβαια να χάνει ποτέ την αίσθηση της πραγματικότητας, τότε μπορεί να βιώσει τα θρησκευτικά βιώματα με ένα γνήσιο τρόπο χωρίς να έχει τις παρενέργειες της παραδοσιακής θρησκευτικότητας.

Μια τέτοια στάση μειώνει στο ελάχιστο την εξουσία του ιερατείου γιατί φανερώνει το γεγονός ότι ο ρόλος του είναι αποκλειστικά τελετουργικός. Φυσικά η ζωή των θρησκειών μας το αποδεικνύει περίτρανα, αλλά πάντα το ιερατείο βρίσκει τρόπους να καλύπτει το γεγονός ότι δεν έχει καμιά προνομιακή πρόσβαση στο θείο, παρά μόνο έχει ένα διεκπεραιωτικό ρόλο. Δεν πρέπει και ούτε μπορούμε να φθάσουμε στο άλλο άκρο, στην κατάργησή του, γιατί η θρησκευτικότητα είναι μεν μια υπόθεση πολύ προσωπική, πλην όμως λειτουργείται και από κοινού με άλλους ανθρώπους, και αυτό το γεγονός καθιστά την οργάνωση και το συνεπαγόμενο ιερατείο απαραίτητο.

Η διαφορά είναι ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η απαίτηση των συνήθη ιερατείων για αποκλειστικότητα στην γνώση και η μετατροπή της αποκλειστικότητας σε εξουσιαστική δομή. Απεναντίας η χαρισματική εκδοχή του ιερατείου πάντα θα είναι υπαρκτή και θεμιτή καθώς αντανακλά την βαθειά ανθρωπολογική πραγματικότητα ότι δεν μετέχουν όλοι οι άνθρωποι εξίσου στα διάφορα χαρίσματα που κοσμούν το ανθρώπινο είδος.

Σχόλιο: Επιτέλους ο Μέσκος αποκάλυψε την φτώχια του. Ο μεγάλος επαναστάτης ο πρωτοπόρος δέν κάνει τίποτε άλλο απο το να επαναλαμβάνει την θεωρία του ασυνειδήτου του Γιούγκ την οποία παραλαμβάνει απο τον όμοιο του το Ράμφο. Θα έχουμε όλο τον καιρό να του ράψουμε ένα καινούργιο κουστουμάκι.
ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΧΕΔΙΟ :
"Το δύσκολο είναι να μπορέσει κανείς να διατηρήσει ανέπαφο το συμβολικό περιεχόμενο και ταυτόχρονα να αποδεχθεί ότι πίσω από τον Χριστό δεν υπάρχει κάτι άλλο"
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΟΥΡΑΖΕΤΑΙ; Ο ΜΩΑΜΕΘΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΕΤΟΙΜΟ! Ο HENRY CORBIN ΘΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ.

Αμέθυστος

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επειδή εχω διαβάσει τα βιβλία του και τα άρθρα του και το blog του...

θα πω μονο τουτο:

Ο Μέσκος μονο σε ενα πράγμα εχει δικαιο - σε ολα τα αλλα ειναι εντελως λαθος!
Οχι μονο λαθος...αλλα καθαρα ΔΑΙΜΟΝΙΚΟΣ!

Το λεω διχως εμπάθεια, επιχειρήματα άπειρα, δεν ειναι ομως της παρουσης!

Ειναι τοσο ΔΑΙΜΟΝΙΚΟΣ ο Μέσκος, που πολυ φοβάμαι, οτι ο ίδιος ο Διαβολος, την ημερα της Κρίσεως, θα πει μια φορα την Αληθεια:

"Θεε..αυτο το επιχειρημα που έγραψε τοτε ο Μέσκος..δεν του το φανέρωσα εγω! Δικο του ειναι! Ειναι τοσο ΣΑΤΑΝΙΚΟ, που εγω, ο ίδιος ο Διαβολος οταν το ακουσα, τρόμαξα"!

Μονο σε ενα εχει δικαιο ο Μέσκος στα βιβλια του:
Οτι παρα πολλοι χριστιανοι, δυστυχως 'θρησκεύουνε' με τον λαθος τροπο!
Οτι υπαρχουνε 'φανατισμενοι χριστιανοι'. "Αχρηστοι Χριστιανοι"
"Βλαμμένοι Χριστιανοι" που πιστεύουνε, διοτι νομιζουνε οτι ετσι αγιάσανε, νομιζουνε οτι μονο αυτοι ειναι οι σωστοι θρησκευόμενοι, και ολοι οι υπολοιποι πρεπει να τους προσκυναμε
κοκ

Μονο σε αυτό εχει δικαιο ο Μέσκος!

Ολα τα άλλα που γραφει ειναι τοσο ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΜΕΝΑ και τοσο ΣΥΚΟΒΑΝΤΙΚΑ κατα του Ιησου Χριστου, ειναι τοσο ΨΕΥΤΙΚΑ και τοσο ΣΚΟΤΕΙΝΑ...που ακομα και ο Διαβολος οταν καθεται στον θρόνο του στον Άδη..οταν διαβάζει τι εγραψε ο Μέσκος... 'τρεμει και οδύρεται".

Απο εκει και περα...ο καθενας που θελει να 'εμπιστευθει' τον Μέσκο, ας αναλάβει τις ευθύνες του!

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΚΥΡΙΟΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΑ...

Ο ΜΕΣΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΑΙΜΟΝΙΚΟΣ ΠΛΕΟΝ...

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ.

ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΣΦΗΜΟΣ ΚΑΤΑ ΣΥΡΡΟΗΝ.

ΕΡΩΤΩ, ΣΤΕΝΤΟΡΕΊΑ ΤΗ ΦΩΝΗ,

ΓΙΑΤΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΚΑΘΑΙΡΕί;

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΠΟΛΥΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ;

ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΕΧΕΙ.... ΜΠΟΥΡΔΕΛΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΗ ΦΤΥΝΕΙ ΜΙΑ... ΧΑΜΑΙΤΥΠΗ, ΜΕ ΓΕΡΟΝΤΙΚΕΣ ΡΟΧΑΛΕΣ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ, ΚΑΙ ΑΥΤΗ, Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ , ΛΕΓΩ, ΝΑ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΙ ΟΤΙ ΑΠΛΩΣ...ΨΙΧΑΛΙΖΕΙ;

ΤΕΤΟΙΟ ΜΠΑΙΓΝΙΟ ΤΩΝ ΔΑΙΜΟΝΩΝ Ό ΛΑΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕΝ...

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Πεφυσημένως και ληροκοπώντας ο Μέσκος.