Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Marie Louise von Franz --- Puer aeternus (18)

ΣΥΝΈΧΕΙΑ ΑΠΌ : ΚΥΡΙΑΚΉ, 28 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2010

Αιώνιος έφηβος και δημιουργικός - Genius Ewiger Jüngling und kreativer Genius
Μέρος πρώτο: “Ο μικρός πρίγκηπας”(Saint-Exupery)
2. Η συνάντηση στην έρημο 8

Σε μικρότερο βαθμό το συναντά κανείς συχνά αυτό σε ανθρώπους που για χρόνια έκαναν ανάλυση, αλλά ακόμα κρατάνε σε κάποια διανοητική τσέπη ένα σωρό κρυμμένες πνευματικές πισινές, που δεν αναφέρθηκαν ποτέ κατά την διάρκεια της ανάλυσης. Για τον λόγο αυτό είναι όλα ελαφρώς σχετικά, και δεν είναι ποτέ “αυτό ακριβώς”. Όταν υπάρχει ένας τέτοιος κρυμμένος χώρος, συνήθως φαίνεται σε πολύ σύντομο διάστημα, πως στην γυναίκα καθορίζεται από την άνιμους και στον άνδρα από τον άνιμα. Απλά λένε κάτι, και το προδίδουν. Πχ: “Εντάξει, αυτή είναι η ανάλυση, αλλά η ζωή είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.” Ή: “Αυτή είναι μια αναλυτική σχέση. Πρέπει κανείς να εμμείνει στην προβολή του, αλλά αυτή η σχέση δεν μετράει, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από μια κανονική σχέση”, κτλ. Τέτοιοι μυστικοί, ασύνδετοι λογισμοί, εμποδίζουν την διαδικασία να γίνει πλήρης και ολοκληρωμένη. Παίζει κανείς τον ρόλο του αναλυόμενου, και φαινομενικά υφίσταται την διαδικασία με ειλικρίνεια. Δεν προδίδει όμως το μυστικό του, και σε μερικούς ανθρώπους είναι ο λογισμός της αυτοκτονίας. Για όσο αυτή η αντίληψη κατακρατείται από κάποια εσωτερική διεργασία, τίποτα δεν είναι εντελώς πραγματικό. Όταν ζείτε με τον λογισμό, πως μια μέρα θα εγκαταλείψετε την ζωή, τότε η δυνατότητα να ζήσετε πλήρως είναι παραλυμένη, γιατί είναι αναγκαίο να αφήνεται κανείς πλήρως σε όλα του τα αισθήματα.

Το φίδι είναι πολύ έξυπνο, γιατί μόλις ο μικρός πρίγκηπας έρχεται στην γη και θα μπορούσε να εμπλακεί στην πραγματικότητα, σέρνεται αθόρυβα κοντά του και λέει: “Αχ, η ζωή είναι σκληρή, και η ζωή πάνω στη γη έχει μοναξιά. Εγώ κατέχω το μυστικό, μπορώ να σε βοηθήσω να βγεις.” Αυτό είναι πολύ δισήμαντο. Νομίζω πως η πιο δηλητηριώδης πτυχή του προβλήματος αυτού είναι πως το πρόσωπο δεν παρατηρεί πως έχει μια τέτοια πνευματική στάση:την “έχει”, κατέχεται από αυτήν. Μερικές φορές είναι δυνατόν να το παρατηρήσει κανείς αυτό, μόνο όταν διερωτηθεί, γιατί δεν ζει πλήρως και ολόκληρος. “Γιατί είμαι αποκομμένος από την ζωή; Γιατί τίποτα δεν είναι εντελώς πραγματικό;” Τότε μπορείτε να είστε σίγουροι πως ο άνιμους ή η άνιμα έβαλαν κάτι μεταξύ εσάς και της πραγματικότητας, και αυτό με πολύ έξυπνο τρόπο. Στον άνδρα συμβαίνει γενικά μέσω του μητρικού συμπλέγματος, που σαν πλαστικό περίβλημα τον περιβάλλει, ώστε δεν έρχεται ποτέ σε πλήρη επαφή με την πραγματικότητα. Αυτό το διαφανές περίβλημα τον χωρίζει πάντα από την πραγματική ζωή. Τίποτα δεν μετράει πραγματικά στο παρόν. Στην γυναίκα είναι ο άνιμους που στο υπόβαθρο του πνεύματος της, της ψιθυρίζει κάτι, κάποια παρατήρηση του τύπου “τίποτε άλλο παρά”. Αν πχ, εσείς ως άνδρας συναντήσετε μια γυναίκα, για την οποία τρέφετε θερμά αισθήματα, και στα οποία φαίνεται να ανταποκρίνεται, τότε, αν ο άνιμους είναι στη μέση, δε θα σας αφήσει ποτέ το αίσθημα πως δεν μπορείτε να την πλησιάσετε πλήρως. Μπορεί επίσης να συμβεί, να έρθει μια γυναίκα σε μένα για ανάλυση, και η οποία φαίνεται να έχει μια θετική στάση, δεν ψεύδεται, αλλά μου παραθέτει όλο της το υλικό και με εμπιστεύεται. Αλλά έχω πάντα μια περίεργη εντύπωση, πως κάτι δεν ταιριάζει. Αισθάνομαι, για να το πω συμβολικά, πως δεν είμαστε στενά δεμένες σε περίπτωση μιας καταστροφής, αν πχ υπάρχει ο κίνδυνος να τρελαθεί ή να αυτοκτονήσει. Μια τέτοια γυναίκα θα μπορούσε ξαφνικά να μου γράψει πως θέλει να διακόψει την ανάλυση, γιατί φεύγει από τον τόπο ή δεν έχει λεφτά ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, μια αφορμή-δικαιολογία, και τότε μένετε απλά συγχυσμένος.

Το πατρικό σύμπλεγμα δημιουργεί την κατοχή από τον άνιμους. Θυμάμαι την περίπτωση ενός κοριτσιού, με το οποίο είχα καλή επαφή, αλλά σε κάποια στιγμή μου επιτέθηκε με πολύ τρομακτικό τρόπο. Όταν ανταπέδωσα το χτύπημα κατέρρευσε, και βγήκε στην επιφάνεια πως είχε σκοπό να αυτοκτονήσει, και αυτή της η πράξη θα ήταν ο τελευταίος της τσακωμός. Ήθελε να σκοτώσει το συναίσθημα της για μένα, για να μπορέσει να αυτοκτονήσει. αυτό ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Η επαφή μας την προηγούμενη ημέρα ήταν πολύ καλή, με την σχέση μας δεν είχε συμβεί κάτι, αλλά για κάποιο άλλο λόγο δεν άντεχε άλλο τις δυσκολίες της ζωής της και αποφάσισε μυστικά να αυτοκτονήσει. όταν ένιωσε πως τα αισθήματα της για μένα έμπαιναν ανάμεσα σε αυτή και την αυτοκτονία της, αποφάσισε να μου συμπεριφερθεί άσχημα, ώστε να μην την χωνεύω άλλο και να είναι επομένως ελεύθερη να φύγει. Αυτός ήταν ένας λογισμός που την δάγκωσε ξαφνικά σαν φίδι. Την είχα προειδοποιήσει. Είχε δει ένα όνειρο, όπου ένας γέρος είχε έρθει, και εντελώς άσχετα-ασυνάρτητα, τριγύριζε πάνω σε ένα κόκκινο παιδικό ποδήλατο. Αυτός ο γέρος ήταν ένας αυτοκτονικός μέθυσος. Ήξερα λοιπόν ότι είχε ένα άνιμους που προερχόταν από τον πατέρα, που ήταν συνδεδεμένος με παιδικά συναισθήματα-το κόκκινο παιδικό ποδήλατο-και στο βάθος της ψυχής της έκανε ότι ήθελε, αυτόνομα. Αν και ερμήνευσα το όνειρο και της είπα, πως μέσα της κάτι συμπεριφέρεται έτσι, δεν μπορούσε να το καταλάβει. Με κοίταξε με απορία, και μια μέρα ξέσπασε. Αυτό συμβαίνει συχνά όταν εμφανίζονται φιδίσια όνειρα. Μπορεί να αναμένει κανείς τότε, πως οι άνθρωποι αυτοί θα κάνουν κάτι απροσδόκητο, στα καλά καθούμενα.

Ένας άνδρας που είχε πολλά φιδίσια όνειρα, αποφάσισε ξαφνικά, μετά από 15 χρόνια γάμου, από το ένα λεπτό στο άλλο, να χωρίσει, χωρίς προηγουμένως να έχει μιλήσει με την γυναίκα του. Αυτό ίσως θα μπορούσε να το κάνει μετά από ένα χρόνο γάμου, αλλά όχι 15! Τον είχα δει μια εβδομάδα προηγουμένως, και ήταν όλα εν τάξει, και την επόμενη εβδομάδα είχαν όλα συμβεί, και ο δικηγόρος διεκπεραίωνε την διαδικασία! Έζησε μαζί με την γυναίκα του 15 χρόνια, και πέρα από τα γνωστά προβλήματα μεταξύ άνιμους και άνιμα, που δεν ήταν χειρότερα από αυτά πολλών άλλων, όλα ήταν εντάξει. Αλλά υπήρχε αυτό το φίδι μέσα του! Τον προειδοποιούσα πάντα, πως πρέπει να προσέχει, μην αυτοκτονήσει ή κάνει κάτι παρόμοιο, όταν θα κυριευόταν από τέτοιες ξαφνικές αντιλήψεις. Το φίδι δείχνει την ικανότητα για ψυχρές μεταβολές-προσαρμογές, που μπορούν να οδηγήσουν σε ενστικτώδεις πράξεις. Νομίζω πως στην περίπτωση αυτή, ο χωρισμός δεν ήταν καθ' εαυτώ εσφαλμένος, τουλάχιστον ήταν κάτι το οποίο μπορούσε να το λάβει κανείς σοβαρά υπόψιν-αυτό που ήταν απολύτως απάνθρωπο ήταν η ξαφνική ψυχρή αλλαγή. Ο λογισμός δεν του είχε έρθει προηγουμένως, και μετά αποφάσισε αστραπιαία, και τα κανόνισε όλα με τον δικηγόρο του εντός 24 ωρών! Η γυναίκα του φυσικά είχε δίκαιο πως όλο αυτό ήταν απάνθρωπο. Θα μπορούσε να είχε μιλήσει μαζί της και να της έλεγε, πως ο γάμος τους κατέληξε μια ανούσια συνήθεια, ή κάτι τέτοιο, ώστε να την ετοιμάσει συναισθηματικά για το σοκ. Αλλά δεν έκανε καν αυτό.

Το κορίτσι που ήθελε να αυτοκτονήσει έκανε κάτι παραπάνω, γιατί ήθελε τουλάχιστον ένα αποχαιρετισμό. Ήταν πιο εμπλεγμένη στην σχέση, γι' αυτό δεν πήγε απλά να αυτοκτονήσει, αλλά προσπάθησε πρώτα να διαλύσει την σχέση μας. Αυτό ήταν μια κίνηση που έδειχνε σχέση. Ακόμα και όταν κάποιος τηλεφωνήσει και πει: “θέλω να αυτοκτονήσω, αλλά θέλω πρώτα να αποχαιρετιστώ”, σημαίνει πως ένα κομμάτι της προσωπικότητας βρίσκεται έξω από το φίδι. Στην πραγματικότητα ήταν κατειλημμένη από τον γέρο πάνω στο ποδήλατο. Για τον λόγο αυτό λέω πως στην γυναίκα το φίδι συνδέεται με τον άνιμους-στην περίπτωση αυτή με την εικόνα του πατέρα, που ήταν πολύ αρνητική. Ο γέρος έδειχνε την απουσία σχέσης. Έτρεχε αυτόνομα γύρω-γύρω, και από αυτό πιάστηκε, γιατί τότε έκανε αυτή ακριβώς το ίδιο. Της είπα ότι πίστευα πως μετά την αυτοκτονία της, το πνεύμα της θα περιφερόταν πάνω από το πτώμα της και θα ήταν πολύ λυπημένο! Θα ήταν μια αυτοκτονία που θα προκαλούσε και ένα συναίσθημα. Στην περίπτωση αυτή, δεν είχε τεθεί η γυναίκα αυτή ενώπιον του προβλήματος ζωής και θανάτου, και δεν είχε αποφασίσει συνειδητά. Και εγώ δεν της είπα να μην αυτοκτονήσει, αλλά της είπα μόνο πως δεν έπρεπε να το κάνει τόσο βιαστικά και υπό την επήρεια συναισθήματος. Δεν ήταν μια ώριμη απόφαση. Έπρεπε να την ξανασκεφτεί, και αν πράγματι το είχε αποφασίσει, τότε δεν θα την πείραζε αν περίμενε ακόμα μια βδομάδα, και να το έκανε βάση μιας δικαιολογημένης απόφασης. Δεν έπρεπε όμως να το κάνει εν βρασμώ, για να μην το μετανιώσει μετά-αν αυτό είναι δυνατόν να γίνει. Η ανωριμότητα στην ξαφνική απόφαση για αυτοκαταστροφή ήταν λανθασμένη, ενώ μια βδομάδα αναμονή θα την έφερνε στο σημείο να αναρωτηθεί, αν ήθελε πράγματι να πεθάνει ή όχι. Πολλοί άνθρωποι ζουν ασυνείδητα, και δεν έχουν ποτέ διερωτηθεί περί ζωής και θανάτου. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Όταν έρχεστε σε επαφή με τέτοιους ανθρώπους, έχετε πάντα μια πνευματική επιφύλαξη. Αν τους το πείτε δεν σας καταλαβαίνουν και κουνάνε το κεφάλι τους, γιατί είναι εντελώς αυτόνομο μέσα τους. Το πρόσωπο φαίνεται πως δεν είναι ποτέ εντελώς παρόν. Πάντα υπάρχει κάτι όπου διαφεύγει. Στην περίπτωση του κοριτσιού, όταν πλησίασε η κρίση, είδαμε την πραγματικότητα του άντρα πάνω στο ποδήλατο, πρώτα αυτή και μετά εγώ. Πάντα δρούσε στο βάθος του πνεύματος της, με το να τα κάνει όλα λίγο μη πραγματικά.
Συνεχίζεται


Αμέθυστος

Δεν υπάρχουν σχόλια: