Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Παραμονή 17 Νοέμβρη

Πηγή : Αρσένιος Μεσκος
Παραμονή της 17ης Νοέμβρη χρειάσθηκε να πάω στο Περιστέρι. Στον δρόμο άκουγα τρίτο πρόγραμμα βαριεστημένα. Και ξαφνικά, μετά από κομμάτια μεσαιωνικής μουσικής, έπεσε ένα κομμάτι βυζαντινής μουσικής. Το εκτελούσε μια χορωδία και είχε εξαιρετικό άκουσμα. Πραγματικά καθηλώθηκα. Εμνήσθην ημερών αρχαίων, αλλά σχεδόν αμέσως το άκουσμα φωτίσθηκε από έντονο φως! Έφθασα σε μια συνειδητοποίηση που με καθήλωσε, σχεδόν σταμάτησα να οδηγώ μέχρι να τελειώσει η μουσική.

Αυτό που είδα ήταν η φυλακισμένη ζωή. Η μελωδία ήταν άκαμπτα στυλιζαρισμένη, ασφυκτικά πλαισιωμένη από το ισοκράτημα, αλλά ταυτόχρονα όλο σκέρτσο και περίτεχνες φιγούρες. Η ζωή μέσα στα κάγκελα της ορθόδοξης θρησκείας. Όσο άκαμπτη και σοβαρή και ασφυκτική και αν είναι η θρησκεία, δεν καταφέρνει να πνίξει την ζωή. Η ζωή, δηλαδή η διάθεση για ανάδειξη, για ευχαρίστηση, για αυτοεκτίμηση και αναγνώριση πάντα βρίσκει τρόπους για να ξεφύγει, είτε πρόκειται για την ισλαμική μπούργκα είτε για την βυζαντινή τέχνη. Τα ιερατεία την βάζουν σε κορσέδες, αλλά αυτή δεν το βάζει κάτω…

Τότε συνειδητοποίησα γιατί τόσοι πολλοί, άνδρες και γυναίκες από τα ορθόδοξα θρησκευτικά περιβάλλοντα παθιάζονται με την βυζαντινή μουσική. Είναι μια διέξοδος…

Όμως συνειδητοποίησα κάτι πολύ πιο σοβαρό. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει με την πατρίδα μου, με το έθνος μου, την κοινωνία στην οποία ζω. Φοράει ένα ασφυκτικό κορσέ και όμως μέσα σε αυτόν αγωνίζεται ζήσει, να ξεχωρίσει, να αναπτυχθεί. Όσο άκουγα την μουσική τόσο ένιωθα τον τόπο μου. Για αιώνες ζούσε μέσα στον εκκλησιαστικό κορσέ. Δεν πρόφτασε να απαλλαγεί από αυτόν και φόρεσε τον μαρξιστικό κορσέ. Σήμερα φοράει και τους δύο. Και μέσα σε αυτούς αγωνίζεται να ζήσει…

Ναι ο κορσές σε κάνει να μοιάζεις πιο όμορφος, σου δίνει μια αίσθηση ασφαλείας, όμως σε πνίγει, σε καθηλώνει είσαι ανήμπορος απέναντι στα χτυπήματα των ευέλικτων ανταγωνιστών σου. Κάθε πτυχή, έστω όχι κάθε αλλά οι περισσότερες πτυχές της ζωής μας είναι καθηλωμένες μέσα σε ένα νάρθηκα και τώρα ξαφνικά καταλαβαίνουμε ότι όλοι οι νάρθηκες πρέπει να σπάσουν!

Πανικός! Το μνημόνιο, αυτό μας αναγκάζει να κάνουμε. Εθισμένοι για αιώνες να ζούμε στους κορσέδες πανικοβαλλόμαστε. Ο καθένας αγωνίζεται να διατηρηθεί ο κορσές του.

Είμαι εξοργισμένος με τους πολιτικούς μας γιατί διαρκώς μας λένε ψέματα, ότι μπορούμε να απελευθερωθούμε χωρίς να χαλάσουμε τους κορσέδες μας… Πελαγοδρομούν ανάμεσα στις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει και στον φόβο της ελευθερίας. Και στα προνόμια που δίνουν στα πάσης φύσεως ιερατεία, θρησκευτικά και πολιτικά, οι …κορσέδες.

Η δυστυχία του να είσαι Έλληνας. Να σφύζεις από ζωή και ταυτόχρονα είσαι αναγκασμένος να φοράς μια αποπνικτική κουλτούρα που αποτυπώνεται από την βυζαντινή μουσική, και την βυζαντινή αγιογραφία μέχρι την μαρξιστική πολιτική ιδεολογία. Η δυστυχία του Έλληνα που αντιδρώντας στον κορσέ καταλύει κάθε έννοια τάξης. Ή ακόμα χειρότερα, δικαιολογεί την πάσης φύσεως ανομία, αρκεί να αισθάνεται ένα ελάχιστο ρεύμα ελευθερίας.

Πόσο θα ήθελα να ζω σε μια χώρα και μια κοινωνία χωρίς κορσέδες, αλλά με σαφή αίσθηση των ορίων…

Σχόλιο: Ένα πολύ ωραίο και καίριο κείμενο. Άν δείτε το κείμενο του Αββά Παμβώ θα βρείτε και τις προειδοποιήσεις των αληθινών Χριστιανών για τους κινδύνους που διατρέχουν οι χλιαροί Χριστιανοί, οι οποίοι μπορούν να συμπαρασύρουν ολόκληρη την Εκκλησία, όπως και έγινε.
Εάν η Θεία Ευχαριστία δέν τελείται στους πρόποδες του Θαβώρ, αυτονομείται.
 
Αμέθυστος

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Μέσκος εκατο φορες γραφει στα άρθρα του οτι:

"Χριστιανισμος για μενα τέλος, η Ορθόδοξη Εκκλησια τέλος και δεν επιστρεφω με τιποτα"...
..
και όλο με τον Χριστιανισμο ασχολειται!

Τελικα...η μαντάμ που εχει διπλα του, δεν πρεπει να τον ικανοποιεί και απόλυτα!

Η καρδια του...κατι αλλο αναζητά! Η σάρκα, για την οποία προδωσε την Πίστη του - δεν του ικανοποιεί την διψα της ψυχης του!

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΜΕΣΚΟ!
Μπορεις και τωρα...να επιστρεψεις!

Αλλα θα μου πεις...υπαρχει μετανοια 'εν τω Αδη";

Ας προσευχηθουμε και για τον Μέσκο λοιπον!

κριμα ενα τετοιο δυνατο μυαλο να εχει φυγει απο την Εκκλησια!

******************************

Αμέθυστε μου άρεσε το τελευταιο σου σχολιο - Να γιατι σε ΜΕΛΕΤΑΩ:

Γραφεις:

"Εάν η Θεία Ευχαριστία δέν τελείται στους πρόποδες του Θαβώρ, αυτονομείται"

Μυρμιδόνας

Υ.Γ. Αυτος με το αγαθο προσωπειο και το χαζοχαρουμενο υφακι!
Αχ..μακαρι να μπορουσα να γινω ενα χαζο και αγαθο και αγνο παιδακι - το μυαλο μου να ητανε μυαλο μικρου παιδιου - και τι δεν θα εδινα!!!

Ανώνυμος είπε...

Ο Μέσκος...ολο το καλοκαιρι μας αφησε στην αγωνια...για τον Σεπτέμβρη που θα έρθει...και που επιτελους....θα εκδόσει το δευτερον τόμο της τριλογιας του:

ΣΟΚ και ΔΕΟΣ, Νουμερο ΙΙ.

Εγραφε τότε:
"Φευγω, παω 2 μηνες διακοπες, θελω να αυτοσυγκεντρωθω...για να εμβαθύνω στις κατηγοριες μου εναντίον του Χριστιανισμου - τέτοιο βιβλιο δεν εχει ξαναγραφτει στον κοσμο ολο..σε ολες τις εποχες"!

Εγω..οταν διαβασα τα ανω, λεω "αμην και πότε"!
Αντε, να μου ανοιξουνε επιτελους τα ματάκια!

Ουτε διακοπες πηγα, ουτε θάλασσα...καθε μερα μετρουσα "μια και σημερα" - πότε θα έρθει αυτος ο ευλογημενος Σεπτέμβρης να αγορασω το βιβλιο του Μέσκου!

Τελικα...απογοητεύθη οικτρα!

Σημειώνει ο ιδιος - με πολυ νόημα:

"Το βιβλιο μου ειναι έτοιμο, αλλα θα το σκεφτω αν θα το εκδοσω"!

:)))))))))))))))))

Μέγα Μέσκε
Φωστήρα της Οικουμενης

εγω, ενας οπαδος σου..σε εκλιπαρω...μην μας το κανεις αυτο το κακο! Δεν θα το αντεξουμε!

Σε παρακαλουμε..να δημοσιεύσεις το βιβλιο σου Μεγα Μεσκο...πως αντέχεις να μας αφηνεις να ζουμε στο σκοτος;
Δεν λυγίζει η καρδια σου;

*********************************

Φοβερή η ΠΤΩΣη του ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ!

Αλλιως: χίλιες φορες αμαρτωλος και ΤΑΠΕΙΝΟΣ παρα μία αναμάρτητος και Υπερήφανος!

Υ.Γ.: Προσοχη: δεν λεμε να αμαρτάνουμε - μην καταλαβει παλι καποιος οτι τον συμφερει..

Μυρμιδόνας