Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

ΣΤΑ ΑΔΥΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΝΕΟΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Συνέχεια απο Τρίτη, 9 Νοεμβρίου 2010

Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΣ ΤΟΥ ΣΜΕΜΑΝ
 
 
Ο Αλέξανδρος Σμέμαν με τη σειρά του στηρίζει την ερμηνεία της Θείας Ευχαριστίας και της Λειτουργίας σε δύο βασικές αρχές.


Στην μείωση της Ευχαριστίας και της Λειτουργίας σε σύμβολο, κάτι που δημιούργησε τον σχολαστικισμό σε Ανατολή και Δύση και στην ανύψωση η οποία επιτελείται κατά την διάρκεια της αναφοράς. Η ανύψωση αυτή λύνει όλα τα προβλήματα που φόρτωσαν στην Θεολογία ο Σχολαστικισμός και η Ακαδημαϊκή Θεολογία και ελευθερώνει τον πιστό και την πίστη.

Έτσι λοιπόν στην σ. 169, διαβάζουμε «Στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου, πρόσχωμεν την Αγίαν αναφοράν έν ειρήνη προσφέρειν». Όταν μετά την ομολογία πίστεως, ακούμε αυτή την προτροπή, στη λειτουργία λαβαίνει χώρα, μόνο εκ των έσω, μόνο πνευματικά αισθητό, το πέρασμα σε άλλη τάξη. Κάτι τελείωσε και κάτι αρχίζει. Αρχίζει ο Ευχαριστιακός κανόνας, η μεταβολή ή μετουσίωση των ευχαριστιακών δώρων του Άρτου και του οίνου σε σώμα και αίμα Χριστού. Από την κατανόηση αυτού του κανόνα εξαρτάται όχι μόνο η κατανόηση της Λειτουργίας, της θέσεως της όχι μόνο στη ζωή της Εκκλησίας, αλλά και στο μυστήριο της Σωτηρίας του κόσμου, σαν επανόδου και ανύψωσης της κτίσης στον Δημιουργό.

Στην ακαδημαϊκή θεολογία το μυστήριο περιορίζεται σε δύο πράξεις, στην μεταβολή των ευχαριστιακών δώρων και στη Θεία Μετάληψη. Η δέ μεταβολή των δώρων επιτελείται με τον μυστικοεπιτελούμενο τύπο, τον οποίο εξηγεί γλαφυρά ο μητροπολίτης Μόσχας Φιλάρετος στην «Εκτενή κατήχηση». «...Η εκφώνηση των λέξεων τις οποίες είπε ο Ιησούς Χριστός κατα την θέσπιση του μυστηρίου : Λάβετε φάγετε, τουτο μου εστι το Σώμα... πίετε εξ αυτού πάντες, τουτο εστι το αίμα μου...και μετά, η επίκληση του Αγίου Πνεύματος και η ευλογία των δώρων, δηλ. των προσφερομένων άρτου και οίνου...Με αυτή την ίδια πράξη ο άρτος και ο οίνος μεταβάλλονται στο αληθινό σώμα του Χριστού και στο αληθινό αίμα του Χριστού».

Η επίδραση αυτής της σχολαστικής θεολογίας των μυστηρίων, που βασίζεται στον μυστικοεπιτελούμενο τύπο, στην Ορθοδοξία υπήρξε καθοριστική. Αυτή είναι επίσης και η Βαβυλώνεια αιχμαλωσία της Θεολογίας μας αλλά και η ουσία του κληρικαλισμού, η ψευδής πεποίθηση των ιερέων ότι αγιάζουν τα δώρα.

«Η μείωση οφείλεται στην αλλαγή της έννοιας σύμβολο. Από την πρωταρχική του έννοια συμβάλλω, στην απεικόνιση. Με έναν τρόπο που το σύμβολο άρχισε να αντιπαρατίθεται στην πραγματικότητα. Αυτή η Δυτική διδασκαλία, οδήγησε σε έναν ιδιότυπο διαχωρισμό των Μυστηρίων από την Εκκλησία. Δηλ. τα μυστήρια τελούμενα στην Εκκλησία και από την Εκκλησία, αυτά τα μυστήρια συγκροτούν στην ίδια την Εκκλησία μια ιδιαίτερη πραγματικότητα, που μόνο σε αυτά αρμόζει.

Αιτία αυτής της διάκρισης των Μυστηρίων σε νέα πραγματικότητα, είναι ο σχολαστικός καθορισμός των μυστηρίων σάν θεσπισθέντων μόνο λόγω της πτώσεως του ανθρώπου και για την σωτηρία του, απο τον Χριστό. Στην κατάσταση της «πρωταρχικής αγνότητας» δέν τα χρειαζόταν. Χρειάζονται μόνον επειδή ο άνθρωπος αμάρτησε και έχει ανάγκη φαρμάκων για τις πληγές της αμαρτίας. Και τέτοια φάρμακα αποτελούν τα μυστήρια.»

«Ο κόσμος των Μυστηρίων είναι νέος κόσμος, δημιούργημα του Θεού, εξ’ολοκλήρου διαφορετικός απο τον κόσμο της φύσης, αλλά και απο τον πνευματικό κόσμο. Δέν υπάρχει τίποτε, ούτε στη Γή ούτε στον ουρανό, σαν τα μυστήρια. Αυτά έχουν τη δική τους μορφή ύπαρξης, τη δική τους ψυχολογία, τη δική τους χάρη».

Ποιός δέν έχει ανατριχιάσει ήδη, βλέποντας όλη τη θεολογία, παλαιά και νέα, βουτηγμένη στον σχολαστικισμό; Ποιός δέν καταλαβαίνει ακόμη το τερατούργημα του κληρικαλισμού; Ακόμη και η φιλοσοφία του προσώπου υποκαθιστά ή εξελίσσει αυτήν την θεολογία των Μυστηρίων του σχολαστικισμού και της επιστημονικής θεολογίας. «Δηλ. τα μυστήρια τελούμενα στην Εκκλησία και απο την Εκκλησία, αυτά τα μυστήρια συγκροτούν στην ίδια την Εκκλησία μια ιδιαίτερη πραγματικότητα, που μόνο σε αυτά αρμόζει».

«Τί επιτελείται στην Ευχαριστία λοιπόν; Πότε, δηλ. σε ποιά στιγμή ο Άρτος και ο οίνος γίνονται σώμα και αίμα Χριστού; Πώς, δηλ. με τη δύναμη ποιάς αιτιότητας πραγματοποιείται;»

Οι απαντήσεις έρχονται εύκολα στην σ. 178. «Η εκφώνηση του προυσταμένου: Ανω σχώμεν τας καρδίας, ανήκει ολότελα και αποκλειστικά στη Θεία Λειτουργία και δέν την βρίσκουμε σε καμιά απο τις άλλες λειτουργίες. Η Ευχαριστία δέν τελείται στη Γή, αλλά στον Ουρανό. Ήδη γνωρίζουμε ότι απο την αρχή της λειτουργίας, απο τη στιγμή της εισόδου μας και της «Συνάξεως εν Εκκλησία», άρχισε αυτή η ανύψωση στον ουρανό, όπου η γνήσια ζωή μας «κέκρυπται σύν τω Χριστώ έν τω Θεώ»

Η σωτηρία συντελείται λοιπόν. Μετά το σκοτάδι της αμαρτίας, της πτώσεως και του θανάτου, να πάλι ο άνθρωπος προσφέρει στον Θεό την άχραντη, άμωμη, ελεύθερη και τέλεια Ευχαριστία. Ο άνθρωπος επιστρέφει σε εκείνη τη θέση που του ετοίμασε ο Θεός όταν δημιούργησε τον κόσμο. Στέκεται ψηλά, μπροστά στον θρόνο του Θεού, στέκεται στον ουρανό μπροστά στο πρόσωπο του ίδιου του Θεού, και ελεύθερα συνενώνοντας μέσα του όλο τον κόσμο, όλη την κτίση, προσφέρει την ευχαριστία.

Ελπίζουμε όσοι έχουν διαβάσει έστω και λίγο την ερμηνεία του Καβάσιλα να διαισθάνονται ήδη κάποιες μεγάλες διαφορές. Διότι στην ερμηνεία του Καβάσιλα στο 31 κεφάλαιο, στη σελίδα 157, υπάρχει και ετούτο : Η Ευχή που χρησιμοποιούν οι Λατίνοι, είναι η εξής : « Κέλευσον ανενεχθήναι τα δώρα ταύτα εν χειρί αγγέλου εις το υπερουράνιον σου θυσιαστήριον» διάταξε δηλαδή να ανεβασθούν τα δώρα αυτά με χέρι αγγέλου στο υπερουράνιο σου θυσιαστήριο.

Και συνεχίζει ο Καβάσιλας : Τί μας οφελεί όμως αυτή η ευχή, να αρθούν από εμάς τα Άγια, τα οποία ευχόμαστε και πιστεύουμε να είναι και να μένουν μαζί μας, με την έννοια να είναι ο Χριστός μαζί μας έως τη συντέλεια του αιώνος; (Ματθ.28,20) .

Τί μπορούμε να συμπεράνουμε λοιπόν με κάποια σιγουριά; Πώς από το Εκκλησιαστικό βίωμα των νεωτέρων, απουσιάζει η ευχή, η προσευχή. Η συνέργεια. Ο αγιασμός επιτυγχάνεται δια λόγου : Είπε και εγένετο. Το ίδιο και η σωτηρία.

Η παράδοσης μας όμως γνωρίζει, όπως περιγράφει ο Καβάσιλας, πώς είπε ο Θεός «αυξάνεσθε και πληθύνσθε» αλλά για την αύξηση χρειάζεται και γάμος και συζυγική συνάφεια και φροντίδα για τους άλλους και ότι χωρίς αυτά δέν είναι δυνατό να διατηρηθεί και να προχωρήσει το ανθρώπινο γένος, παρότι αίτιος της γεννήσεως είναι ο Λόγος. Διότι ο Λόγος του Κυρίου δέν ενεργεί οπωσδήποτε μέσω των πάντων, αλλά απαιτεί πολλά (τις εντολές του), χωρίς τα οποία δέν ασκεί τις ενέργειες του (Ού ποιεί τα εαυτού).

Αμέθυστος

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα Αμέθυστε

Γράφεις:

"Αυτή είναι επίσης και η Βαβυλώνεια αιχμαλωσία της Θεολογίας μας αλλά και η ουσία του κληρικαλισμού, η ψευδής πεποίθηση των ιερέων ότι αγιάζουν τα δώρα"

Θελω να σε καταλάβω, το κειμενο σου ειναι δύσκολο, βοηθησε με σε παρακαλω.

Εγω δεν γνωριζω κανεναν ιερεα, που εχει την 'ψευδη πεποιθηση' οτι ΑΥΤΟΣ και μονο ΑΥΤΟΣ και εξαιτιας ΑΥΤΟΥ αγιαζουνε τα Δώρα!

Αλλιως:
Ο πιο υπερήφανος και εγωιστής κληρικος...δεν θα διανοηθει (τουλαχιστον σε μας στην Ορθοδοξία) να ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ, οτι αυτος ΑΓΙΑΖΕΙ και ΜΕΤΑΒΑΛΕΙ τα ΑΓια ΔΩΡΑ!

Θα πεσει φωτια απο τον ουρανο να τον καψει!

Εσυ Αμέθυστε εχεις καπου πληροφοριες, οτι αυτο πιστευουνε οι ιερεις μας;

Εννοειται οτι ο Κύριος μας ειναι αυτος που ΑΓΙΑΖΕΙ ΤΑ ΔΩΡΑ - απλα ο Ιερέας, με το χάρισμα που εχει απο την Εκκλησια μας, το Μυστηριο της Ιερωσύνης, "δανείζει' τα χερια του στον Θεο!

*********************************

Επισης...θελω Αμέθυστε να μας εξηγησεις, οτι αυτο που σε ενοχλει, ειναι...οτι πηγαινουμε στην Θεια Κοινωνια απροετοιμαστοι;
Οτι δεν στεκόμαστε στο 'ύψος των περιστάσεων';

Οτι δεν αρκεί απο μονη της η Θεία Κοινωνια...αλλα χρειάζεται και η Προσευχή; Ει δυνατον "αδιαλλείπτως";

Εαν ναι...εχεις ολα τα δίκαια του κοσμου!

Εαν ομως εννοεις κατι αλλο - θελεις να το εξηγησεις λιγο πιο αναλυτικα;

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

«Δηλ. τα μυστήρια τελούμενα στην Εκκλησία και απο την Εκκλησία, αυτά τα μυστήρια συγκροτούν στην ίδια την Εκκλησία μια ιδιαίτερη πραγματικότητα, που μόνο σε αυτά αρμόζει».

Aυτός είναι ο κληρικαλισμός Μυρμιδόνα. Ο χωρισμός τών Μυστηρίων σέ μεγάλα καί μικρά. Σέ Μυστήρια πού δίνουν χάρη καί σέ Μυστήρια πού δέν δίνουν τίποτε, άν είναι δυνατόν. πχ. η χειροτονία, η κουρά, τά μοναχικά σχήματα, δίνουν χάρη. Ο γάμος τζίφος!!!
ΑΛΛΑΞΕ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Αμέθυστε

Εγω πάντως δεν ακουσα πουθενα, απο κανεναν Ιερέα, να λεει οτι "το μυστηριο του Γάμου δεν μεταδίδει χάρη"!

Μα ισα ισα βρε Αμέθυστε, οι ιερεις δεν παροτρύνουνε τον κόσμο να ερθει στην Εκκλησια να παντρευτει, για να παρει την Χάρι του Θεού και να μην 'τρεχει στα Δημαρχεία";

Σε παρακαλω, κανε ενα σχόλιο επι αυτου!

Υ.Γ.: Οσο για τον φίλο ΑΝΩΝΥΜΟ που ΖΗΛΕΥΕΙ γιατι ρωτάω μονο τον ΑΜΕΘΥΣΤΟ και οχι αυτον...ε, ας ανοιξει και αυτος ενα ιστολογιο με ορθοδοξη Θεματολογια...και αν δω οτι κατέχει και εχει γνώσεις...θα τον ρωταω και αυτόν!

ΝΑ ΗΤΑΝΕ Η ΖΗΛΕΙΑ ψώρα...θα εχει γεμήσει ολη η ΧΩΡΑ!

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Μυρμιδόνα τί σόι χάρη είναι αυτή που παίρνουν οι παντρεμένοι, τί αξία έχει αυτό για την Εκκλησία, και τους μεταμορφώνει σε μουγκούς; Τί ρόλο παίζουνε στην Εκκλησία οι παντρεμένοι και μαζί με αυτούς και όλοι οι λαϊκοί. Οι μόνοι δραστήριοι λαϊκοί στην Εκκλησία είναι οι άνθρωποι του παπά όχι οι άνθρωποι του Θεού. Έχεις δει πώς κάνει ο παπάς όταν μπαίνει στην Εκκλησία καλόγερος. Καί όλα αυτά χωρίς να εκτελεί το καθήκον του, το ένα και μοναδικό, να κατηχεί τους Χριστιανούς και όχι τα παιδάκια του δημοτικού.

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε

εσυ πιστεύεις οτι οι μελλονυμφοι, κανουνε σαν τρελοι να ακουσουνε θεολογικους λόγους απο τον Ιερεα...ενω ο παπάς εχει το μυαλο του αλλου;

Αμέθυστε...δεν ξερω αν λειπεις αρκετα χρονια απο την Ελλαδα μας, αλλα τα πράγματα εχουνε αλλαξει!

Στον Γάμο πανε σημερα οι 'Νεόνυμφοι" για το χαβαλέ, για ενα καλο πάρτυ, επειδή ετσι το θελουνε οι γονεις..για να περασει η ώρα, για γούρι, για έθιμο, για να δειξουμε οτι μπορουμε και ξεφρακωμενοι να κυκλοφορουμε στην κοινωνια, και ειδικα και μεσα στην Εκκλησια -

- και αν ο παπάς ΤΟΛΜΗΣΕΙ, ΔΙΑΝΟΗΘΕΙ ΛΙΓΟ ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΕΙ, να κρατησει ενα ΚΗΡΥΓΜΑ ...ισα που το βαράμε το Ευαγγελιο στο Κεφαλι:

"Αντε παπά...τελειωνε...αρκετα μας χαζομέρησες...αντε...γρηγορα που σου λεω...πρεπει να πεις και αυτην την προσευχη; Δεν φτανουνε τοσες που ειπες;...αντε, μας περιμενει και το τραπεζι...και μετα το κρεβατι...κανε γρηγορα παπά"

Αμέθυστε...δεν ξερω αν λειπεις πολλα χρονια απο την Ελλάδα!

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε

θέλω να σου ξαναπω, με αγάπη, οτι καπου ΑΔΙΚΕΙΣ τον εαυτό σου!

Ειναι το μονο σου τρωτό σημειο!

Σε όλα εισαι φοβερός, και ΑΣΣΟΣ και πρώτος...και μυαλο ξυράφι...ομως εδω κανεις ΛΑΘΟΣ Αμέθυστε!

***********************************

Λειτουργει κατι καλα στην Ελλαδα, για να 'λειτουργει' και το θεμα των παπάδων;
Ολα στραβά και ανάποδα ειναι!

Μεσα σε αυτο το γενικό κλίμα, πηρε η μπάλα και τους παπαδες μας!

Εννοειται οτι εχεις δίκαιο οτι ο ιερέας πρεπει να δωσει την ψυχή του στον Θεό και μετα να γινει κληρικος! Και πρεπει να στάζει απο Αγαπη και Θειο ερωτα!
Σε όλα αυτα που αφηνεις να εννοειθουνε Αμέθυστε εχεις απολυτο δικαιο!
Ω, μακαρι να ητανε ετσι τα πραγματα!
Ομως δεν ειναι!

Οπότε, κανοντας εσυ κριτικη Αμέθυστε στους Ιερεις..οχι μονο δεν πετυχαινεις τιποτα - απλα 'αφοριζεις' μονος σου τον εαυτο σου!
Στο εχω ξαναγραψει και νομιζω οτι εχω ΔΙΚΑΙΟ: αν συστησω την σελιδα σου σε καποιον χριστιανο απο την Ενορια μου...με το που θα διαβαζει τις κριτικες σου κατα των Ιερεων...δεν προκειται να σε ξανα επισκεφτει!

Βεβαιως αν ειχαμε σωστους Ιερεις, μπορει ο κοσμος να ητανε ενας Παράδεισος. Ομως...και οι σωστοι χριστιανοι; ο Αγωνας των πιστών; Που ειναι αυτός;

Αν εγω δεν θελω να κανω Πνευματικο Αγώνα...ο παπας της ενοριας μου φταιει;

Και τι ειναι ο Αγωνας βρε Αμέθυστε;
Πατας το κουμπι και σου ερχεται;
Δεν πρεπει να το θελεις απο μονος σου, μεσα απο τα βαθη της καρδιας σου;

Εχω ξαναπει: οι παπάδες μας πρωτοι υποφερουνε απο την σκληροκαρδια των Δεσποτάδων!
"Κατσε φρονιμα παπά, αλλιως θα σε στειλω με μεταθεση στο ταδε χωριό, πανω στο βουνο, και θα κανεις παρρεα ολη μερα με τις κατσικες'!

Οι παπάδες μας φταινε...στον βαθμο που φταιμε και εμεις οι χριστιανοι!
Αν εγω θελω να κανω τον Αγώνα...οχι μονο κανεις παπάς δεν μπορει να με εμποδισει...ουτε ολες οι δυναμεις του Αδη δεν μπορουνε!
**********************************

Ισα ισα...υπαρχουνε και πολύ καλοι ιερεις ΑΜέθυστε!

Εγω σήμερα...ξερεις γιατι πιστευω;
Επέτρεψε με να σου 'εξομολογηθω' λιγο απο την 'ζωή μου':

Επειδή καπου διαβασα, σε μια ανάρτηση σου, οτι καταγεσαι απο την Ηπειρο, την Αρτα αν θυμαμαι καλα - ε λοιπον, μαθε Αμέθυστε, οτι εγω σημερα αν ασχολουμαι με την Ορθοδοξη ΕΚκλησια και πιστευω - το οφειλω σε εναν πολυ καλο Ιερεα στην Αρτα!

Εξαιτιας αυτου του ιερεα..εγω δεν προδωσα τον Θεο μου!

Μην βγαζεις τοση χολη εναντιον των Κληρικων μας Αμέθυστε!
Σε αδικει! Κανεις κακο στον εαυτο σου! Μονο ο Αμεθυστος μπορει να κανει κακο στον Αμέθυστο!

Συγχωρα με! Με αγαπη στα γραφω αυτα!

Υ.Γ.: αντε να δω, τι εχει τωρα να πει ο Ανώνυμος που εγραψε οτι μονο σε 'παινευω' :)

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε

επειδή εγραψα τα παραπανω, να πω και αυτο το τελευταιο, αντε να τα πω όλα! "μια ψυχή που ειναι να βγει" :)

Αμέθυστε,
καποιες φορες δημιουργεις την εντυπωση, οτι θα ήθελες να γινεις Ιερέας, και επειδή δεν στο επιτρεψανε...για χ λόγους, καπου εσυ ειπες οτι θα τους εκδικηθεις!
Το εχεις αποθημένο!

Ετσι θα 'παρεις το αιμα σου πισω' - και απο εδω και περα οτι στραβό δεις, θα τους το χτυπας!

********************************

Αμέθυστε...καποτε ρωτησαν εναν Επισκοπο, που δεν ζει σημερα πια, ευτυχως ομως τον ειχα προλάβει εν ζωή:

"Δέσποτα..μα αυτον τον Αρχιμανδριτη τι τον κρατατε; Δεν ξερετε οτι κανει αυτο και αυτο;..Αμ τον άλλον; Δεν μαθατε οτι εκανε αυτο και αυτο;"

"Παιδι μου...αυτους εχω ως ιερεις, με αυτους θα πορευθω στην Μητροπολη μου! Νομιζεις δεν βλεπω; Δεν ακουω; Δεν μαθαινω;... (με πονο ψυχης μιλουσε ο Επισκοπος)...
..και αν ο Θεός μου κανει 'παραπονα', θα του πω: "Κύριε, αυτους εχω, με αυτους θα εργαστω....αν δεν σου κανουνε αυτοι Κύριε...στείλε μου τότε Αγγελους απο τον Ουρανο να υπηρετησουνε το Αγιο Σου Βημα"!

Σε εναν δημοσιογραφο που εκανε τον εξυπνο και 'κοροιδευε' τους παπαδες, του ειπε:

"Την επομενη Κυριακή λειτουργω στην Μητροπολη. Θελεις να ερθεις να σε χειροτονησω ιερεα;".

Ο δημοσιογραφος τα εχασε! Δεν περιμενε τετοια ανατροπή στην κουβεντα τους! Ξεροκαταπιε... Μια ζωή εκρινε και κοροιδευε τους παπαδες, αλλα ο ιδιος δεν ηθελε να γινει, να μας δωσει το καλο παραδειγμα!

"Αφου δεν ερχεσαι" συνεχισε ο Δεσποτης, "τότε σουτ...." και εβαλε το δαχτυλο του στο στομα!
"Τότε μην μιλας..."!

Ειναι αυτο που λεει ο λαος μας "Εξω απο τον χορο...πολλα τραγουδια λες"!

Οποιος νομιζει οτι θα ειναι καλος και υποδειγματικος παπας...ιδου η ροδος...ιδου και το ...μπιπ!

***********************************

Αμέθυστε

ελπιζω να μην παρεξηγηθεις που εγραψα οτι εγραψα! Με αγαπη τα εγραψα και πανω απο ολα με αυθορμητη ειλικρινεια!
Χωρις 'γλυψιμο' και κολακιες!

Αντε..ετσι να 'σκασουνε' και οι ζηλιάρηδες, που με κατηγορουσανε οτι μεχρι σημερα μονο σε 'παινευα' :)

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Και κάτι ακομα Αμέθυστε

Εννοειται οτι εχεις δικαιο οταν κρινεις τους Δεσποτάδες σε ζητήματα Πίστεως και Αιρέσεως!

Εκει καλα κανεις και τους βαρας στο κεφαλι!

Εκει μαζι σου!

Εκει συνέχισε ετσι οπως μονο εσυ ξερεις να το κανεις!

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Γειά σου Μυρμιδόνα. Αυτό πού περιέγραψες συμβαίνει φυσικά καί γιαυτό ευθύνονται οι νυμφευόμενοι. Αυτοί όμως δέν είναι χριστιανικοί γάμοι ούτε οι παντρευόμενοι είναι χριστιανοί. Τό ίδιο συμβαίνει καί στίς βαπτίσεις. Γιά φαντάσου στό Μυστήριο πού μάς εισάγει στήν Εκκλησία.
Σκέψου όμως τώρα, γιατί άφησε η "εκκλησία" νά εκφυλιστούν αυτά τά δύο Μυστήρια; γιατί σ'αυτά μετράει τό "πολιτικό κόστος" ;;;
Εσύ ας πούμε εάν παρευρεθείς σέ γάμο καί ακούσεις τούς "μπουζουγκτζίδες" να διαμαρτύρονται στόν παπά, θά προστατέψεις τήν εκκλησία;
Γιατί η εκκλησία περιφρουρεί ορισμένα Μυστήρια καί ορισμένα όχι;

amethystos είπε...

Μεγάλωσα σ'αυτή τήν πόλη Μυρμιδόνα η οποία ήταν μία από τίς τελευταίες Βυζαντινές πόλεις.
Τήν κατέστρεψε η δικτατορία.
Δέν υπήρχε κλήρος, ο ιερέας ήταν ένας από τούς χριστιανούς καί οι χριστιανοί είχαν σεβασμό ό ένας απέναντι στόν άλλον.
Κληρικαλισμός είναι η ταύτιση τής εκκλησίας μέ τόν κλήρο. Ο κάθε παπάς είναι ο ιδιοκτήτης τού μαγαζιού καί προσπαθεί να κρατήσει τούς πελάτες του. Στούς γάμους κάνει εκπτώσεις.
Καταδυναστεύονται οι παπάδες από τούς επισκόπους επειδή δέν υπάρχει λαός, καί δέν υπάρχει λαός επειδή έχει άγνοια, επειδή κανείς δέν τόν κατήχησε.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα Αμέθυστε!

Μόλις έρχομαι απο μια κατανυκτική Θεία Λειτουργία!
Με χαρά είδα οτι μου απαντησες!

Να αρχίσω απο το τελος λοιπον. Γραφεις:

"καί δέν υπάρχει λαός επειδή έχει άγνοια, επειδή κανείς δέν τόν κατήχησε".

Αμέθυστε, εσύ δεν ήσουνα που σε αλλη σου ανάρτηση εγραψες οτι η ΓΝΩΣΗ = ΘΑΝΑΤΟΣ;
Να γνωρίσουνε δέν θέλανε οι Πρωτόπλαστοι...;
Πιστεύεις Αμέθυστε, οτι το ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΝΟΜΙΑΣ ειναι θεμα ΓΝΩΣΗΣ και "ξε-άγνοιας";

Προλίγου διάβασε ο Ιερεας το Ευαγγέλιο στην Ενορια μου:
Ο Κύριος σε ενα 'ξεσπασμα ψυχης" ευχαρίστησε τον Θεό, διοτι "Απέκρυψε ολη την Γνωση απο τους Σοφους"!

*******************************
Αμέθυστε, ΑΔΕΡΦΕ..το ίδιο εννοουμε, τα ιδια λεμε, μονο με διαφορετικα λογια!

Εννοειται οτι αν υπήρχε κατήχηση εκ μερους των Ιερέων, σήμερα ο κοσμος, και ειδικα η Νεολαια να ητανε πιο κοντα στον Χριστό!

Ομως: το αν ακολουθήσεις τον Κύριο μας ειναι θεμα...γνωσεων;!
Δεν ειχανε Γνωσεις οι Φαρισαιοι; Απο εξω και ανακατωτά γνωριζανε την Αγία Γραφή!

********************************

Οσον αφορα το θεμα της Εκπτωσης των Μυστηρίων.
Π.χ. ο Γάμος ειναι το καταλληλο παραδειγμα, μαζι με την Βάπτιση!
Εκει Αμέθυστε αναμειγνύονται οι λαικοι!

π.χ. στην χειροτονια ειναι θεμα Επισκοπου και λαικου που γινεται διακος.
στο θεμα της θειας Κοινωνιας, γινεται μεσα στο Αγιο Βήμα, ειναι θεμα του παπά.
Στην Βαπτιση ομως και στον Γάμο, 'λαμβάνουνε μερος' πιο ενεργα και οι λαικοι...

..και εκει γινεται χαμος! Χαβρα Ιουδαιων!

Απο το νεο ετος η Μητροπολη μου θελει να απαγορευσει να πετανε ρύζια ο κοσμος στον γαμο.
Και;
Νομιζεις Αμεθυστε οτι θα ακουσει κανεις;
Δηλ τι θα κανει ο Ιερεας, αν καποιος πεταξει ρυζι; Θα φωνάξει την αστυνομια;
Στην Ελλαδα ζουμε!
Φταιμε και εμεις οι Λαικοι!

Δεν θα ξεχασω εναν πολύ καλο ιερεα, που ξερεις γιατι μετατέθηκε; (εχει χρονια που εγινε αυτο). Διοτι ΤΟΛΜΗΣΕ στην Θεια Λειτουργια να πει σε κατι μαντάμες, "σας παρακαλω, μην φορατε τα πιο κοντα σουπερ μινι που εχετε, οταν ερχεστε στην Εκκλησια...ντυθείτε λιγο πιο σεμνα".

Ξερεις τι απέγινε; Οι μαντάμες πηρανε τηλεφωνο τον Δεσπότη "τι πραγματα ειναι αυτα, μας προσβαλε" και ο Δεσποτης τον μετέθεσε!

Αμέθυστε...όποιος θελει να ειναι σωστος ιερεας...στις μερες μας, πρεπει να παρει την αποφαση να ζησει σαν τον Βαπτιστή του Κυρίου!

Στην Ερημο, φωνή βοώντος εν τη ερημω, και να τρεφεται απο αγριο μελι!

Αλλιως δεν γινεται - μεσαια λυση δεν υπαρχει!

Οι ιερεις μας δεν προέρχονται απο "παρθενογένεση' Αμέθυστε!
Απο την κοινωνια μας βγαινουνε!
(συνέχεια στο επομενο εμαιλ)

Ανώνυμος είπε...

Επισης γραφεις Άμέθυστε:

"Ο κάθε παπάς είναι ο ιδιοκτήτης τού μαγαζιού καί προσπαθεί να κρατήσει τούς πελάτες του"

Ξερεις γιατι γινεται αυτο;
Διοτι ο Επισκοπος βαζει στον παπά το μαχαίρι στο λαιμο, και του λεει:
Καθε μήνα...θελω τοσες χιλιαδες Ευρω απο την ενορια σου!
Δεν με νοιαζει τι θα κανεις, που θα τα βρεις...θελω τοσα χρηματα!

Ειχαμε εναν κακο ψαλτη. Ο ιερεας καποια στιγμη τον μαλωσε αυστηρα και ειχε ολο το δικαιο.
ΕΦυγε ο ψάλτης.
Ηρθε άλλος.
Και αυτος το παιζει "εξουσια", δεν ακουει κανεναν κλπ.
Τωρα ο ιερεας φοβαται να του μιλησει ασχημα, αν φυγει και αυτος;
Ο Δεσποτης θα απορησει: "Σου εφυγε ενας ψαλτης, αν σου φυγει και ο δευτερος; Δεν μπορει ολοι οι ψαλτες να ειναι σκαρτοι, αρα εσυ φταις...για να σε μεταθεσω"!

και παει λεγοντας!

Δεν ξερεις απο που να φυλαχτεις!

*********************************

Προσπαθω Αμέθυστε να καταλάβω τι ειναι αυτό που σε εχει κανει τοσο θυμωμένο απεναντι στους απλους ιερεις!
Ισως καποια στιγμή, θα εκανες καποιες προστασεις στον ιερεα, πως μπορουνε να βελτιωθούνε τα πραγματα εντος της Εκκλησιας, και εκεινος να σου απαντησε:

"ΕΓω ειμαι η Εκκλησια, θα γινει αυτο που λεω εγω".

Μην το παρεις τοις μετρητοις βρε Αμέθυστε!
Αυτο το ειπε σε σενα, θα το ελεγε και σε μενα. Το ειπε, γιατι ετσι ειναι το συστημα.

Πως να το αλλαξουμε δηλαδη;
Και μηπως εχουμε πολυ αξιους χριστιανους, που θα τολμησουνε ενα τετοιο εγχείρημα;

Και τι θελεις να βελτιωσεις στην Εκκλησια μας βρε Αμεθυστε...οταν σε λιγο καιρο απο σημερα, δεν θα υπαρχει καν Εκκλησια;
(Συγχωρα με Θεε μου ετσι οπως το γραφω).

Μιας που η Εκκλησια μας, κατα 99% θα ενωθει με την Δυτικη!

********************************

Αλλιως βρε Αμέθυστε, και με αυτο κλεινω:

Αν εγω, ο Μυρμιδόνας...θελω να κανω Αγώνα...θελω να ζησω με εγκρατεια, θελω να προσευχομαι, να εκκλησιαζομαι, να Κοινωνω, να εξομολογουμαι...

...σε τι με ενοχλουνε οι ιερεις, εστω και κακοι να ειναι, εστω και 'μαγαζι τους' να εχουνε κανει την Εκκλησια μας;

ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ - επειδή δεν ξερουμε τι μας ξημερωνει, μεχρι σημερα, μεχρι τωρα, τελη Νοεμβριου 2010 - όποιος θελει...μπορει να ζησει τον Αγωνα εν τη Ορθοδόξω Εκκλησια!

Δηλ αν παλαιψω τα παθη μου το μεγαλυτερο μου προβλημα ειναι ο παπάς;
Δηλ για να νικησω την πορνεια, το μεγαλυτερο προβλημα ειναι ο ιερεας, επειδή δεν με αφηνει να αποφασίσω τι ωρα θα ξεκινάει ο Εσπερινος;
Και παει λεγοντας;

Αχ Αμέθυστε...!
Παντως χαιρομαι που μιλαμε τοσο ελευθερα για ολα αυτα τα ζητήματα!

Ο Θεός να μας φωτίζει Αδερφε Αμέθυτσε!

Μυρμιδόνας

Υ.Γ.: Στην Αρτα εχω να παω απο το 1995/96!
Και ποσο πολυ το θελω!
Ελπιζω...καποια στιγμη να κανω ενα ομορφο ταξιδακι προς Ιωάννινα..Αρτα