Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

« βλέπετε μη υπό αλλήλων αναλωθήτε» (Κολ. 5,15) - ιεροεξεταστικές πυρές για τη γερόντισσα Γαβριηλία

πηγη : Misha
http://misha.pblogs.gr/2010/06/blepete-mh-ypo-allhlwn-analwthhte-kol-5-15-ieroexetastikes-pyres.html


Μια μέρα η οικογένεια που φιλοξενούσε την γερόντισσα Γαβριηλία ειδοποίησε ότι λόγοι ανωτέρας βίας δεν επέτρεπαν την περαιτέρω φιλοξενία της. Η γερόντισσα τούς είπε ότι μέχρι την επόμενη Κυριακή θα είχε αναχωρήσει.Την Κυριακή πήγε στην Εκκλησία, ήρεμη , δίχως άγχος και αγωνία για το τι θα προκύψει . Λειτουργός ήταν ο μακαριστός παππούλης π.Αγαθάγγελος Μιχαηλίδης, πνευματικός τα τελευταία χρόνια τής ζωής του οσίου γέροντος Επιφανίου Θεοδωροπούλου. Μετά τη λειτουργία ζήτησε να γνωρίσει την γερόντισσα την οποία δεν είχε ξαναδεί. Αφού συστήθηκαν τη ρώτησε πού μένει κι εκείνη τού απάντησε χωρίς κλαψουρίσματα, ότι δεν έχει κατάλυμα. Ο π.Αγαθάγγελος εκείνη την ίδια μέρα τής παραχώρησε το σπίτι όπου κατοικούσε μέχρι το τέλος τής ζωής της.

Η Γερόντισσα Γαβριηλία δε χρειάζεται τη συνηγορία μας. Μιλούν τα έργα της και οι λόγοι της, η ευαγγελική πτωχεία της, η παντελής παράδοση της στην πρόνοια του καλού Θεού, που την οδήγησε στα όρια της δια Χριστόν σαλότητας, η έμπρακτη αγάπη της προς όλους, «Σαμαρείτες και Ιουδαίους», η οσιακή κοίμηση της, η ανακομιδή των λειψάνων της.

Τα παραπάνω αναφέρονται για να υπερασπιστούμε την αλήθεια των πραγμάτων, και λόγω μιας ιδιοσυγκρασιακής αλλεργίας προς τις εξουσιαστικές παραλογίες και το κυνήγι μαγισσών, αιρετικών και αντιφρονούντων.

Αφορμή δόθηκε από την -κατά την ταπεινή μας γνώμη- άκαιρη, ανεξέταστη και άδικη επίθεση του ιστολογίου Αντιαιρετικό Εγκόλπιο εναντίον της γερόντισσας Γαβριηλίας , η οποία μάλιστα συνοδεύεται από την. αγαπητή σε όλους τους ιεροεξεταστές ανά τους αιώνες, λογοκρισία του αντιλόγου .

Γι΄ αυτό αναπαράγουμε τις απαντήσεις που δόθηκαν για το θέμα στο ιστολόγιο Αμέθυστος με τις οποίες και συμφωνούμε, και στις οποίες αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφισβητήσεως η δόλια πρόθεση της κακόπιστης κριτικής προς το πρόσωπο της γερόντισσας Γαβριηλίας.Όποιος έχει στοιχειώδη εντιμότητα και παραβάλλει τις κατηγορίες με το πραγματικό περιεχόμενο του βιβλίου θα αντιληφθεί εύκολα την πραγματικότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ειδικά για τους βιαστικούς που θα σπεύσουν να εκδόσουν νέους φετφάδες και εναντίον τούτου του ταπεινού ιστολογίου, όπως το έκαναν ήδη στην περί ομοιοπαθητικής συζήτηση, πως οι περισσότεροι από τους μεγάλους γέροντες των ημερών μας δέχτηκαν παρόμοιες κατηγορίες: οι φανατικοί παλιοημερολογίτες κατηγορούν τους Πνευματοφόρους γέροντες Πορφύριο και Παΐσιο σαν οικουμενιστές και πλανεμένους. Ο π.Πορφύριος κατηγορείτο σαν πνευματιστής ενόσω ακόμα ζούσε από ανθρώπους του εκκλησιαστικού χώρου.Το ίδιο ακριβώς υπέστη και υφίσταται ακόμα ο άγιος Λουκάς ο Ιατρός, από υπερορθόδοξους κύκλους της Ρωσίας. Ο π.Σωφρόνιος κατηγορήθηκε σαν δήθεν πλανεμένος από μεγάλα αναστήματα της Ρωσικής Εκκλησίας και η κριτική εναντίον του προσώπου και των έργων του και των πνευματικών του παιδιών, συνεχίζεται ακόμη και μέσα στη Θεολογική Ακαδημία της Μόσχας.

Ας ευχηθούμε , καλά μυαλά και καλή καρδιά σε όλους κι ας έχουμε κατά νού το αποστολικό «ει δε αλλήλους δάκνετε και κατεσθίετε, βλέπετε μη υπό αλλήλων αναλωθήτε» (Κολ. 5,15)

Αμέθυστος

Δεν υπάρχουν σχόλια: