Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ BLOG ANTΙΑΙΡΕΤΙΚΟΝ ΕΓΚΟΛΠΙΟΝ

Χωρίς να έχει ορισθεί τί είναι αίρεση, οι άνθρωποι τού blog, μέ ειδικότητα στούς πεντηκοστιανούς ανακαλύπτουν παντού αιρέσεις. Σήμερα είχε τή σειρά της ξανά η Γερόντισσα Γαβριηλία. Είχε δεχθεί μιά ακατανόητη επίθεση από τον πρ.Σαραντη Σαράντο, αλλά οι άνθρωποί του επαναφέρουν το θέμα γιά τούς γνωστούς λόγους. Έχει φοβερή ηδονή να σώζεις τούς απλοϊκούς πιστούς από τα νύχια τής πλάνης, ιδίως άν δέν σού τόχει ζητήσει κανείς.
Ο συμπαθής ανώνυμος τού οποίου θα διαβάσουμε τα σχόλια στο κατηγορητήριο τού ανωτέρω blog μάλλον γνώρισε και αγάπησε τήν ίδια τή γερόντισσα όπως και εμείς. Καί ανέλαβε να τήν υπερασπιστεί.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

*H γνωστή -και κατά τα άλλα αξιόλογη- σελίδα "αντιαιρετικόν εγκόλπιον" κανει μπαράζ επίθεσης ενάντια στην Γερόντισσα Γαβριηλία. Αυτό είναι κατανοητο γιατί μπορεί να επηρεαστηκε, αλλα αυτό που ΔΕΝ είναι κατανοητό είναι γιατί δεν αφήνει σχολια που απαντάνε στην κριτική... αφηνει μόνο γενικόλογα σχολια. Δικαίωμα του, αλλα μην λέει πως υποστηρίζει την αλήθεια. Παρακάτω θα απαντήσουμε στο σύντομο post του.

-------------------------
*Λεει λοιπόν πως τάχα η Γερόντισσα είχε πεντηκοστινού τύπου "γλωσσολαλια". Το μονο που λέει το βιβλίο είναι πως μιλούσε ξένες γλώσσες χωρίς να τις έχει διδαχτεί...

*Αυτό το έκανε και ο Γέροντας Πορφύριος. Δεν είχε σχέση με "Γλωσσολαλιές" πεντηκοστιανών:

"Ο γέρων Πορφύριος δεν εγνώριζε κάποια ξένη γλώσσα..."

Κάποτε επεσκέφθη τον γέροντα Πορφύριο ένας Ιρλανδός επίσημος με τον διερμηνέα του, για να ζητήσει τη συμβουλή του για ένα σοβαρό θέμα που τον απασχολούσε.

Ο πατήρ Πορφύριος όμως δεν ήθελε ν' ακούσει ο διερμηνέας τη συζήτηση... ο διερμηνέας αποχώρησε από τη συζήτηση και έμειναν οι δυο τους μόνοι στο κελλί.

Μετά από 20 λεπτά βγήκε κι ο Ιρλανδός. Τον ρωτά ο διερμηνέας: "Πώς συνεννοηθήκατε μεταξύ σας;" Του απαντά ο Ιρλανδός: "Δεν υπήρχε καμμία δυσκολία. Ο γέροντας γνωρίζει τέλεια τα Ιρλανδικά".

*Το ίδιο χάρισμα είχε και ο μακαριστός γέρων Παίσιος ο Αγιορείτης, ο οποίος σε παρόμοια περίπτωση, όταν τον είχε επισκεφθεί Γάλλος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, που εφιλοξενείτο στη Σιμωνόπετρα, επεκοινώνησε μαζί του με τον ίδιο τρόπο. ...

*Πρόκειται για μια επανάληψη, θα τολμούσανα πω, ενός μοναδικού φαινομένου στην ιστορία της Εκκλησίας αλλά και του παγκόσμιου πολιτισμού, γεγονότος που πραγματοποιήθηκε κατά την ημέρα της Πεντηκοστής".

*απο το βιβλίο του Γεωργίου Σ. Κρουσταλλάκη, " Ο Γέρων Πορφύριος, ο πνευματικός πατέρας και παιδαγωγός" Εκδ. Ιχνηλασία, Αθήνα 1997, σελ. 119, 120.


*Συνεχίζουμε με την κριτική του κειμένου. Δυστυχώς δεν αναδημοσιεύονται σχόλια που απαντούν με ΣΤΟΙΧΕΙΑ στα λάθη της κριτικής, αλλά μόνο γενικόλογα σχόλια ώστε να δοθεί η εντύπωση πως δεν υπάρχουν απαντήσεις. Έτσι μου φαίνεται, τουλάχιστον και ελπίζω να μην αδικώ κανέναν.

*Τον συγγραφέα της κριτικής τον ενοχλεί η λέξη "μύηση" που χρησιμοποιείται. Όμως η λέξη αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ορθόδοξο νόημα. π.χ. χρησιμοποιείται στο κείμενο του Μητρ. Ναυπάκτου Ιερόθεου.
Εδώ ο Σεβασμιώτατος χρησιμοποιεί τον όρο "Μύηση": http://www.zoiforos.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=3385&Itemid=252


*λέει στην κριτική το εξής:

Χορτοφαγία : Φεύγοντας από την εισαγωγή πηγαίνουμε στη σελ. 28. Εκεί γράφει πως η γερόντισσα έμεινε αρχικά με κάποια κυρία Bright, κοντά στην οποία έγινε υποχρεωτικά χορτοφάγος. Πρέπει εδώ να σημειώσουμε την υποκρισία της συγγραφέως, την παραπλάνηση και τις αντιφάσεις σχετικά με το βίο της Γαβριηλίας. Γίνεται δηλαδή, προσπάθεια να πειστεί ο αναγνώστης ότι η χορτοφαγία δεν έχει σχέση με θρησκευτικά “πιστεύω”, αλλά σχεδόν της επιβλήθηκε από τις συνθήκες. Αν όμως τα πράγματα έχουν έτσι, γιατί, όχι απλώς μετείχε, αλλά προσκλήθηκε σε συνέδριο υγιεινής διατροφής και φυσικής θεραπείας, το οποίο αποτελούσε έμπνευση του ιδίου του Γκάντι (σελ. 67 – 68); Ποιος θα μπορούσε να ξέρει ότι είναι χορτοφάγος αφού της επιβλήθηκε; Γιατί (σελ. 91) ακόμα και στο μοναστήρι, δεν υπακούει και δεν μετέχει στην κοινή τράπεζα αλλά, όπως με περιφρόνηση προς τις άλλες μοναχές αναφέρει η συγγραφέας, “ταραμάδες και βακαλάους δεν τρώει εκείνη”;

*ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
---------
Υπάρχει βεβαίως και άλλη εξήγηση, ευκολότερη.

*Πως η Γερόντισσα λόγω της διαμονής της με την Χορτοφάγο συνήθισε την Χορτοφαγία. Και μετά την συνέχισε. Το οτι μετείχε σε "συνέδριο" δεν αποδεικνύει πως είναι ινδουϊστρια. Αποδεικνύει πως παρακολούθησε ένα συνέδριο. Και μπορεί εκεί να κατήχησε και ανθρώπους στην ορθόδοξη πίστη, ποιος ξέρει;

*Είναι ψευδές πως τάχα "δεν συμμετείχε στην κοινή τράπεζα". Αντίθετα λέει οτι στο μοναστήρι έκανε υπακοή οχι μόνο στον ηγούμενο αλλα και στις μοναχές, ακόμα και σε κάποια που ήταν "δυσκολη" στον χαρακτήρα. Και επειδή ο Ηγούμενος της μονής είχε μάθει την προηγούμενη ζωή της είχε φέρει και άλλον πνευματικό να ελέγξει για την Ορθοδοξία της. Και ο Πνευματικός εκείνος δεν είχε βρει κάτι μεμπτον.

*Το "δεν τρώω ταραμάδες" το είχε πει πολλά χρόνια μετά σε κάποιους άλλους... το να δηλώνεις τι σου αρεσει η οχι είναι πλάνη; Εμένα που δεν μου αρέσουν τα σουτζουκάκια; Ψευδομαι. Μου αρέσουν.


*σκανδαλίζουν τα λόγια της : "ο άνθρωπος δημιουργεί το δικό του ουρανό και τη δική του κόλαση"

Απάντηση:
---------
Το νόημα είναι : "Έχεις αγάπη, καλωσύνη; Είσαι άγγελος και, όπου πας ή σταθείς μεταφέρεις τον Παράδεισο. Έχεις πάθη, κακία; Έχεις μέσα σου τον διάβολο και, όπου πας ή σταθείς, μεταφέρεις την κόλαση."

Άποψη απόλυτα Ορθόδοξη, την είχε πει ο Γεροντας Παϊσιος.. (ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΙΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΛΟΓΟΙ τομος Ε’, Σελ. 48)

*Πειράζει που την είπε η Γερόντισσα με δικά της λόγια;; Με ποιητικά λόγια;


Ανώνυμος είπε...
*«Δεν είχε ποτέ της πνευματικό».

Ποιος το είπε αυτό;;; Στο βιβλίο αναφέρονται τουλάχιστον δύο. Επίσης λέει πως στο μοναστήρι που ήταν έκανε υπακοή όχι μόνο στον ηγούμενο - πνευματικό αλλά και σε ΟΛΕΣ τις αδελφές! Πρότυπο υπακοής!


Απαντηση σε σχόλιο του χρήστη "ByzantiO" στο Αντιαιρετικό Εγκόλπιο:

λέει ο αγαπητός "ByzantiO" :
-------
Θα μου επιτρέψετε να προσθέσω επί του θέματος, σκέψεις και ερωτήματα που αφορούν συνέντευξη της μοναχής Γαβριηλίας, που άκουσα στο youtube σε 10 μέρη.

Στο 4ον, (http://www.youtube.com/watch?v=HQ4jTLZnuCI&feature=player_embedded) στην αρχή της ομιλίας, ρωτήθηκε και εξηγεί, ότι «δικαίως δεν πιστεύουν οι βουδιστές στον Χριστό γιατί όπως λέει ο Γκάντι “(?) το χειρότερο παράδειγμα των χριστιανών είστε εσείς οι ίδιοι”»

Ερωτήματα που γεννώνται:

1. Όταν έλεγε ο Γκάντι “χριστιανούς” ποιούς εννοούσε; εννοούσε τους Ορθοδόξους ή τον Αγγλικανικό χριστιανισμό και Προτεσταντισμό που δέσποζε στην Ινδία τότε;
-----------
2. Δεν υπάρχει κανείς ορθόδοξος χριστιανός άξιος που να μπορούν να πιστέψουν τον λόγο του;
------------
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Προφανώς. Εσύ πιστεύεις όμως πως είναι πολλοί; και άν είναι είναι εύκολο για τους βουδιστές/ινδουϊστές κτλ να τους βρουν;
---------------------
3.Χρειάζεται πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων για να “ευαγγελίσουν” τους συνειδητά μη χριστιανούς;

4.Δεν φτάνει δηλαδή ο αριθμός των (12)Αποστόλων για να γίνει αυτό; Η μήπως δεν υπάρχει καν ο αριθμός των Αποστόλων σήμερα; Μη γένοιτο!
----------------------
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οχι, καμιά φορά αρκεί και ένας..ομως οι πολλοί δημιουργούν το άσχημο όνομα.. και στην εποχή των αποστόλων δεν ήταν ΜΟΝΟ τόσοι.
---------------------
5.Και αν ακόμη είναι έτσι δηλαδή ο ίδιος ο Χριστός δεν έχει την ικανότητα να τους διδάξει ακόμα και από τις πέτρες;
---------------------
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Βεβαίως και έχει. Και; ο Χριστός δεν κάνει την δική μας δουλειά. Ο Χριστός θα μπορούσε να τους γυρίσει όλους σε μία στιγμή, αρκεί να εμφανιζόταν στον ουρανό... ομως δεν το κάνει, θέλει ο "ανθρωπος να διορθώνεται δια του ανθρώπου"..
-----------------------


Στο 0,44 λεπτό λέει «πολλοί (βουδιστές, μουσουλμάνοι κ.λ.π), με τις πράξεις τους κάνουν αυτό που τους οδηγεί το ίδιο Πνεύμα του Θεού!»

Ερωτήματα:

1.Μουσουλμάνοι, Βραχμανιστές, Γκουρουιστές, Σατανιστές, Βουδιστές, Ζωροάστρες, Βουντού, κ.λ.π είναι το ίδιο Πνεύμα Θεού που τους οδηγεί ή μήπως κάποιο άλλο;
-----------------------------
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στην καθημερινή μας ζωή (δεν μιλάμε για θρησκευτική εμπειρία εδώ) για όλους προνοεί ο Θεός, αυτό εννοεί. Προνοεί και για τα άλογα ζώα και για τις πέτρες ακόμα. Βέβαια το λέει μέσα η Γερόντισσα στην ομιλία "Χριστέ το φως το αληθινό, το φωτίζον και αγιάζον πάντα άνθρωπον ερχόμενον εις τον κόσμον"

Αλλά αυτό το παραλείψετε. Δεν το ακούσατε; Το λέει καθαρά..
------------------
2.Στα Άσραμ δηλαδή που διέμενε υπήρχε το «ίδιο Πνεύμα Θεού;»
------------------
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αν είχες διαβάσει το βιβλίο θα έβλεπες την απάντηση. Εκεί έκαναν επίκληση δαιμόνων και προσπάθησαν να την τυφλώσουν. Προφανώς δεν άντεξαν την πίστη της στον Χριστό...γι'αυτό και εκείνη έφυγε.
-----------------


Παρακάτω αποδέχεται ότι έχει «μαγικά χέρια», σε όσες άκουσα δεν υπάρχει λέξη για «υπακοή», μετάνοια -εξομολόγηση(μια φορά στο 3ο 9,35′), μυστήρια εκκλησίας, (λέει ότι ο άνθρωπος δεν «ανθεί» μέσα στην ομάδα), δεν ομιλεί σχεδόν πουθενά για πνευματικό πατέρα, (όταν το έκανε στο 3ον στο 9,40΄ λεπτό, λέει επί λέξη «ο καλός πνευματικός στο τέλος της εξομολογήσεως θα σου πει “παιδί μου προσευχήσου να πάρεις τη απάντηση μόνος σου από τον Θεό!!!”
------------------------------
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Σε μία ομιλία δεν λέει κάποιος τα πάντα.

Ξέρω πολλούς πνευματικούς που λένε "προσευχήσου να σου δώσει ο Θεός την απάντηση". Αυτό το ξέρω και εγώ και σίγουρα το έχουν ακούσει και άλλοι. Εκτός αν ο Πνευματικός παρει κατευθείαν την απάντηση από τον Θεό...αλλιώς τι θα πει κι εκείνος;

Μέσα στο βιβλίο η ίδια είχε πνευματικό πήγαινε κόσμο για εξομολόγηση και έκανε ΑΚΡΑ ΥΠΑΚΟΗ στην Μονή που διέμενε. Εσύ έκρινες απο μερικά λεπτά ομιλίας; Επίσης το "Μαγικά Χέρια" σας πείραξε. Σε λίγο θα σας πειράζει αμα πει και ο φούρναρης πως "είμαι χρυσοχέρης" πόσο πια να απομονώσουμε φράσεις για να βρούμε "κάτι" και να δικαιολογήσουμε τα κολήματα κάποιων;

Συγνώμη που γράφω τις απαντήσεις μου εδώ, αλλά βαρέθηκα να μου τις κόβουν στο εγκόλπιο. Αναρωτιούνται κιόλας γιατί δεν απαντά κανένας...τι να πεις..

Α.Κ.

Αμέθυστος

20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟΣ. ΩΠΑ ΡΕ ΑΜΕθΥΣΤΕ ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΒΡΙΖΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟ ΟΙ ΙΟΙ!

amethystos είπε...

Γιά δώσε μας περισσότερες εξηγήσεις, δέν γνωρίζουμε τίποτε γιά το θέμα.

Ανώνυμος είπε...

Ξεχασατε τον δεσμό στο κειμενο του Σεβ. Ιερόθεου. Τον δεσμό προς το κείμενο, αλλιως δεν έχει νόημα..

Εδώ ο Σεβασμιώτατος χρησιμοποιεί τον όρο "Μύηση": http://www.zoiforos.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=3385&Itemid=252

Ανώνυμος είπε...

Εδώ τα σκουπίδια του "ΙΟΥ": http://www.iospress.gr/ios1995/ios19950212a.htm

(περι σκουπιδιών πρόκειται...)

Αγαπητέ Ανώνυμε 12:33 προσπάθησα να βάλω τα σχόλια αυτά στο αντικειμενικό - όπως νόμιζα- Εγκόλπιο. Ολα κόπηκαν. Το γιατί το γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες του. Γι'αυτό τα έβαλα εδώ και τα αναδημοσιεύει ο φίλτατος "Αμέθυστος".. η στάση του εγκόλπιου (που απο την μία ζητάει επιχειρήματα απο την αλλη τα διαγράφει..) προσωπικά μου είναι ακατανόητη.

Διαφωνούμε μόνο με τον "Αμέθυστο" στα όσα λέει για τον π. Σαράντο. Πιστέυω πως ο π. Σαράντος είναι μεν αγωνιστής αλλα τον έχει μανιπιουλάρει καταλλήλως ο "διάκονος" (που τώρα είναι πλέον Ιερεύς) συγγραφέας της κριτικής...

Ακόμα και Αγιοι είχαν διαφωνίες μετάξυ τους...

Α.Κ.

Ανώνυμος είπε...

θέλω να πω πως ο τίτλος της ανάρτησης μόνο διάλογο μεταξύ αδελφών δεν δηλώνει. Μπορεί να διαφωνείς με το εγκόλπιο κάντο όμως με καλύτερο τρόπο. Χαίρονται οι εχθροί μας να μας βλέπουν χωρισμένους! Φαντάζομαι ξέρεις για την επίθεση που δεχόταν ο Αλεβιζόπουλος από τον Ιό της Ελευθεροτυπίας!

amethystos είπε...

Γιατί δέν απευθύνεις τήν ίδια παρατήρηση και στο εγκόλπιο;
Δέν γνώριζαν γιά τη φασαρία πού έγινε τόν Ιανουάριο;
Γιά ποιό διάλογο μιλάμε;
Διάβασες τίς απαντήσεις στα σχόλια;
Διάβασες τί λέει ο φίλος μας;
Γιά ποιούς χριστιανούς μιλάς; Εδώ κάποιος βυζάντιος μιλάει για ανδρισμό. Σκυλιά λυσσασμένα είναι.
Πουλάνε μούρη. Άν γνωριζόμασταν δε θα τολμούσαν να κάνουν τον έξυπνο.

Ανώνυμος είπε...

---------------------
3.Χρειάζεται πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων για να “ευαγγελίσουν” τους συνειδητά μη χριστιανούς;


4.Δεν φτάνει δηλαδή ο αριθμός των (12)Αποστόλων για να γίνει αυτό; Η μήπως δεν υπάρχει καν ο αριθμός των Αποστόλων σήμερα; Μη γένοιτο!
----------------------

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οχι, καμιά φορά αρκεί και ένας..ομως οι πολλοί δημιουργούν το άσχημο όνομα.. και στην εποχή των αποστόλων δεν ήταν ΜΟΝΟ τόσοι.


---------------------

5.Και αν ακόμη είναι έτσι δηλαδή ο ίδιος ο Χριστός δεν έχει την ικανότητα να τους διδάξει ακόμα και από τις πέτρες;
---------------------

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:Βεβαίως και έχει. Και; ο Χριστός δεν κάνει την δική μας δουλειά. Ο Χριστός θα μπορούσε να τους γυρίσει όλους σε μία στιγμή, αρκεί να εμφανιζόταν στον ουρανό...ομως δεν το κάνει, θέλει ο "ανθρωπος να διορθώνεται δια του ανθρώπου"..

-----------------------
Στο 0,44 λεπτό λέει ¨«πολλοί (βουδιστές, μουσουλμάνοι κ.λ.π), με τις πράξεις τους κάνουν αυτό που τους οδηγεί το ίδιο Πνεύμα του Θεού!»
Ερωτήματα:
1.Μουσουλμάνοι, Βραχμανιστές, Γκουρουιστές, Σατανιστές, Βουδιστές, Ζωροάστρες, Βουντού, κ.λ.π είναι το ίδιο Πνεύμα Θεού που τους οδηγεί ή μήπως κάποιο άλλο;
-----------------------------

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στην καθημερινή μας ζωή (δεν μιλάμε για θρησκευτική εμπειρία εδώ ) για όλους προνοεί ο Θεός, αυτό εννοεί. Προνοεί και για τα άλογα ζώα και για τις πέτρες ακόμα. Βέβαια το λέει μέσα η Γερόντισσα στην ομιλία "Χριστέ το φως το αληθινό, το φωτίζον και αγιάζον πάντα άνθρωπον ερχόμενον εις τον κόσμον"

Αλλά αυτό το παραλείψετε. Δεν το ακούσατε; Το λέει καθαρά..

------------------
2.Στα Άσραμ δηλαδή που διέμενε υπήρχε το «ίδιο Πνεύμα Θεού;»
------------------

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αν είχες διαβάσει το βιβλίο θα έβλεπες την απάντηση. Εκεί έκαναν επίκληση δαιμόνων και προσπάθησαν να την τυφλώσουν. Προφανώς δεν άντεξαν την πίστη της στον Χριστό...γι'αυτό και εκείνη έφυγε.


-----------------
Παρακάτω αποδέχεται ότι έχει «μαγικά χέρια», σε όσες άκουσα δεν υπάρχει λέξη για «υπακοή», μετάνοια -εξομολόγηση(μια φορά στο 3ο 9,35′), μυστήρια εκκλησίας, (λέει ότι ο άνθρωπος δεν «ανθεί» μέσα στην ομάδα), δεν ομιλεί σχεδόν πουθενά για πνευματικό πατέρα, (όταν το έκανε στο 3ον στο 9,40΄ λεπτό, λέει επί λέξη «ο καλός πνευματικός στο τέλος της εξομολογήσεως θα σου πει “παιδί μου προσευχήσου να πάρεις τη απάντηση μόνος σου από τον Θεό!!!”
------------------------------

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Σε μία ομιλία δεν λέει κάποιος τα πάντα.

Ξέρω πολλούς πνευματικούς που λένε "προσευχήσου να σου δώσει ο Θεός την απάντηση". Αυτό το ξέρω και εγώ και σίγουρα το έχουν ακούσει και άλλοι. Εκτός αν ο Πνευματικός παρει κατευθείαν την απάντηση από τον Θεό..αλλιώς τι θα πει κι εκείνος;

Μέσα στο βιβλίο η ίδια είχε πνευματικό πήγαινε κόσμο για εξομολόγηση και έκανε ΑΚΡΑ ΥΠΑΚΟΗ στην Μονή που διέμενε. Εσύ έκρινες απο μερικά λεπτά ομιλίας; Επίσης το "Μαγικά Χέρια" σας πείραξε. Σε λίγο θα σας πειράζει αμα πει και ο φούρναρης πως "είμαι χρυσοχέρης" πόσο πια να απομονώσουμε φράσεις για να βρούμε "κάτι" και να δικαιολογήσουμε τα κολήματα κάποιων;

Συγνώμη που γράφω τις απαντήσεις μου εδώ, αλλά βαρέθηκα να μου τις κόβουν στο εγκόλπιο. Αναρωτιούνται κιόλας γιατί δεν απαντά κανένας...τι να πεις..

Α.Κ.

Ανώνυμος είπε...

Απαντηση σε σχόλιο του χρήστη "ByzantiO" στο Αντιαιρετικό Εγκόλπιο:

λέει ο αγαπητός "ByzantiO" :

-------
Θα μου επιτρέψετε να προσθέσω επί του θέματος, σκέψεις και ερωτήματα που αφορούν συνέντευξη της μοναχής Γαβριηλίας, που άκουσα στο youtube σε 10 μέρη.
Στο 4ον, (http://www.youtube.com/watch?v=HQ4jTLZnuCI&feature=player_embedded) στην αρχή της ομιλίας, ρωτήθηκε και εξηγεί, ότι «δικαίως δεν πιστεύουν οι βουδιστές στον Χριστό γιατί όπως λέει ο Γκάντι “(?) το χειρότερο παράδειγμα των χριστιανών είστε εσείς οι ίδιοι”»

Ερωτήματα που γεννώνται:

1. Όταν έλεγε ο Γκάντι “χριστιανούς” ποιούς εννοούσε; εννοούσε τους Ορθοδόξους ή τον Αγγλικανικό χριστιανισμό και Προτεσταντισμό που δέσποζε στην Ινδία τότε;
---------------

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

-----------
2. Δεν υπάρχει κανείς ορθόδοξος χριστιανός άξιος που να μπορούν να πιστέψουν τον λόγο του;
------------

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Προφανώς. Εσύ πιστεύεις όμως πως είναι πολλοί; και άν είναι είναι εύκολο για τους βουδιστές/ινδουϊστές κτλ να τους βρουν;

Ανώνυμος είπε...

Ρωτήστε τον κυριο Α.Κ (τον οποίο έχω κόψει από το μπλογκ εδώ και 1 χρόνο) να σας πει ποιο είναι το πραγματικό του όνομα και ποια ιστοσελίδα έχει, γιατί αν δεν το κάνει ο ίδιος θα το κάνω εγώ. Μέχρι και φωτογραφία του θα βάλω...να τον θαυμάσετε.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί φίλοι, μια και προκληθήκαμε όσοι σεβόμαστε τη γερόντισσα, καλό είναι να επιχειρήσουμε μια συνολική αναίρεση των κατηγοριών.
Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο.
Όσον αφορά τον τρόπο της αντιπαράθεσης, ας θυμηθούμε ότι κάποιοι κολλυβάδες πατέρες έλαβαν μαρτυρικό θάνατο από τα χέρια συνασκητών τους(!!!) , εν ονόματι της καθαρότητος του δόγματος, όπως ακριβώς έκαναν και οι ιεροεξεταστές.

Φίλε Αμέθυστε, επίτρεψε μου μια προσωπική παράκληση: κάνε αγάπη και άσε τους να λένε και να εκφράζονται κατά τον -μωρό και αδόκιμο στην προκειμένη περίπτωση- ζήλο τους.

Ανώνυμος είπε...

Στο "Εγκόλπιο" έγραψαν πως είναι ψέματα ότι κόπηκαν σχόλια μου στο BLOG τους.

Εγώ δεν μπορώ να αποδείξω το αντίθετο. Πως θα μπορούσα;

Δεν έχω όμως λόγο να πω ψέμματα για κάτι τέτοιο ούτε γνωρίζω προσωπικά τους ιδιοκτήτες του blog.

Είχα κάθε λόγο να βάλω ΕΚΕΙ τα σχόλια μου για να τα δουν όσοι διαβάσουν την κριτική. Δεν βλέπω τον λόγο που δεν μπήκαν ΕΙΔΙΚΑ τα δικά μου σχόλια ενώ μπαίνουν οποιονδήποτε άλλων.

Όπως και να έχει χαίρομαι που αναφέρθηκε έστω και έτσι η αναίρεση που γράφτηκε εδώ. Τουλάχιστον θα την διαβάσει κόσμος και θα μπορέσει να πάρει τις αποφάσεις του.

Α.Κ.

Ανώνυμος είπε...

Το εγκόλπιο -χωρίς να απαντήσει στις ενστάσεις για την κριτική- συνεχίζει τις αναδημοσιεύσεις για την Γερ. Γαβριηλία. Θα συνεχίσουμε λοιπόν τις απαντήσεις εδώ.

λέει η κριτική: "έμενε σε ινδουϊστικά μοναστήρια και εόρταζε σ’ αυτά τις μεγάλες Χριστιανικές εορτές."
-----------------------------

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: εμενε εκεί και προσπαθούσε να αποτρέψει ανθρώπους που ερχόντουσαν απο την δύση να ασπαστούν τον Ινδουϊσμό. Γραφει αναλυτικά για μία περίπτωση (τον Αλαν)που κατάφερε τελικά με πολύ κόπο να τον αποτρέψει. Γράφει και για τους Γκουρού ότι δεν ήταν περήφανοι και ήθελαν να τους λατρεύουν ως Θεούς.

Το ότι έμενε εκεί το πλήρωσε. Το βιβλίο λέει πως επικαλέστηκαν δαίμονες και προσπάθησαν να την τυφλώσουν. Αν ήταν υποστηρικτής του Ινδουϊσμού δεν νομίζω πως θα το έκαναν. Τους πείραζε το Χριστιανικό της πνεύμα.

Θα συνεχίσουμε στο επόμενο.

Α.Κ.

Ανώνυμος είπε...

Λέει η κριτική: "Συναναστρεφόταν απροϋπόθετα και συμπροσευχόταν με όλους, ετεροδόξους αλλά και ετεροθρήσκους, χωρίς να τονίζει τις τρομερές διαφορές, υπογραμμίζοντας αντιθέτως κάποιες ομοιότητες είτε διογκωμένες είτε ανύπαρκτες και κατασκευασμένες."

------------------------

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
ΦΟΒΕΡΌ ψέμα. Πραγματικά. Μονο και μόνο γι'αυτό το ψέμα θα έπρεπε ο συγγραφέας του βιβλίου να ζητήσει δημοσίως συγνώμη. Δυστυχώς για εκείνον είναι Ιερωμένος. Το Ράσο του δεν τον ελέγχει για τέτοιες φοβερές πράξεις;

Το ίδιο το βιβλίο γράφει εναντίων των συνπροσευχών. Πόσο κακοήθης μπορεί να είναι ο συγγραφέας ώστε να κρύβει το κομμάτι αυτό;

Ας το διαβάσουμε:
...........

"---Π.Γ: Γερόντισσα, γυρίσατε όλο τον κόσμο. Γνωρίσατε τόσα Μοναχικά Τάγματα. Ρωμαιοκαθολικών, Βουδιστών, Ινδουιστών. Είδατε Οργανώσεις, Ιεραποστόλους Προτεστάντες. Είδατε να τους παρέχονται πολλές διευκολύνσεις στο Έργο τους... Κι εσείς, σαν μία φτωχή Ορθόδοξη Μοναχή, είχατε πολύ λίγα περιθώρια υλικά για να κινηθείτε και για να προσφέρετε. Σκεφθήκατε ποτέ ότι θα ήταν καλύτερα να είσαστε κάτι άλλο κι όχι Ορθόδοξη;

---Γερ.Γαβρ.: Θεός φυλάξοι! Όχι! Ούτε μου πέρασε κατά διάνοιαν γιατί ακριβώς αυτό έχω καμάρι, θυμούμαι μία φορά που ήμουν στης Ίντιρα Γκάντι το γραφείο (σημ. λαϊκή ακόμα, στο πρώτο της ταξίδι στην Ινδία) και κουβεντιάζαμε για ένα έργο δικό τους. Εκείνη την ώρα, έρχεται κάποια και της λέει μπροστά μου: «Είναι Καθολική Μοναχή αυτή που σας μιλάει»; Και της απαντάει η Γκάντι «Όχι, είναι από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Εσείς δεν την ξέρετε, γιατί δεν υπάρχει στην Ινδία, άλλα είναι τελείως διαφορετική Εκκλησία»... Κι όταν ήρθα στην Ιερουσαλήμ, στο Μοναστήρι μας το πολύ φτωχικό το 1959, ήρθαν από την Γαλλία Καθολικές Μοναχές και μου είπαν: «Εδώ είναι ο αληθινός τρόπος της Ζωής του Χριστού, γιατί σας λείπουν τα πάντα.. Εμείς έχουμε όλες τις ανέσεις»... Καταλάβατε;"(σελ 291)

(...)

"Είναι περίεργο το γεγονός ότι ποτέ της δεν αγαπούσε την συμπροσευχή- όσο κι αν είχε φιλίες και σχέσεις με ανθρώπους από άλλα δόγματα. Αυτό το είδαμε και με τα μάτια μας όταν ζούσε στην Αθήνα, τηλεφωνούσαν Μοναχές Ετερόδοξες και της λέγανε: "Να έρθουμε συμπροσευχηθούμε"... "Δεν προσεύχομαι με φωνή, και ποτέ με παρέα. Μόνη μου ή στην Εκκλησία", τους έλεγε, "ελάτε όμως να πιούμε ένα ωραίο τσάι και να μου πείτε τα νέα σας" απαντούσε.

Παρ' όλο που έζησε και κινήθηκε και έδρασε ανάμεσα σε τόσους Ετερόδοξους και Αλλόθρησκους, δεν είχε ούτε ίχνος Συγκρητισμού στην πνευματική της ζωή και στα θέματα της Λατρείας. Κι αυτό το εκτιμούσαν διπλά οι συνοδοιπόροι της. (…) Μία μέρα μάλιστα, κάποιος έκανε ένα υποτιμητικό σχόλιο για την Παναγία μας. (Όσοι έχουν ποτέ αναφέρει και μόνο το όνομα Της σε ορισμένους Διαμαρτυρομένους, μπορούν να καταλάβουν). Άφησε να περάσουν λίγα λεπτά, και παίρνοντας τον υπεύθυνο κατά μέρος, του λέει: «Αδελφέ μου, λυπούμαι, αλλά πρέπει να σου πω ότι από αύριο δεν θα είμαι άλλο μαζί σας». Εκείνος ταράχθηκε και στεναχωρέθηκε γιατί δεν είχε δει ποτέ του αυτήν την έκφραση στο πρόσωπο της. Τότε εκείνη του εξήγησε: «Δεν μπορώ να ακούω τέτοια λόγια για Κείνην που αγαπώ πιο πολύ μετά τον Χριστό». Ζητήθηκαν βέβαια συγγνώμες κι από τότε δεν επαναλήφθηκε ποτέ τίποτε παρόμοιο.(σελ 96-97)


.........

Τέλος όταν το βιβλίο γράφει πως οι γκουρού απαιτούν να λατρεύονται ως θεοί και το κατακρίνει είναι ομοιότητα η διαφορά; Όταν λέει πως οι ινδουιστές επικαλέστηκαν δαίμονες για να την τυφλώσουν είναι υπέρ των γκουρού; όταν λέει πως οι διάφορες ασκήσεις τους (γιόγκα κτλ) προκαλούν προβλήματα στον οργανισμό. Τέτοια λέει και άλλα.

A.K.
-------------------------------

amethystos είπε...

Σύμφωνοι Misha.
Θα κάνουμε υπομονή. Εμείς θα γράψουμε ένα εκτεταμένο σχόλιο στό περί εξομολογήσεως τού πρ.Σαράντου,διότι είναι ο ηθικός αυτουργός αυτής τής ιστορίας. Διότι ότι και να λέμε γιά την ποιότητα τού ιερέως οι άνθρωποί του τα αναιρούν αυτομάτως.
Δέν μπορούμε να καταλάβουμε τίς σκοπιμότητες αυτής τής επαναλαμβανόμενης επιθέσεως και όσο ο πρ.Σαράντος δέν παίρνει θέση το μόνο πού μπορούμε να σκεφθούμε είναι ότι υποκινούνται από φθόνο.

Ανώνυμος είπε...

>Ρωτήστε τον κυριο Α.Κ (τον οποίο έχω
> κόψει από το μπλογκ εδώ και 1
> χρόνο) να σας πει ποιο είναι το
> πραγματικό του όνομα και ποια
> ιστοσελίδα έχει, γιατί αν δεν το
> κάνει ο ίδιος θα το κάνω εγώ. Μέχρι
> και φωτογραφία του θα βάλω...να τον
> θαυμάσετε.

Άρχισαν οι επιθέσεις επί "προσωπικού" βλέπω.

Δεν σας γνωρίζω αγαπητέ.

Προσέξτε μην πάρετε στον λαιμό σας κανέναν άσχετο.

Ακόμα και αν ήμουν κάποιος γνωστός σας (που δεν είμαι) γιατί να μην απαντήσετε στα επιχειρήματα μου και να κάνετε επιθέσεις; Έστω πως είμαι κάποιος γνωστός. Αλλάζει κάτι στα επιχειρήματα; Έστω πως βάζετε φωτογραφία μου , τι θα αλλάξει; Θα απαντήσετε στα επιχειρήματα μου; Θα γίνετε "σοφότερος" ; θα "ξεσκεπάσετε"¨κάτι;

Αυτό δεν είναι καθαρά δαιμονιώδης συμπεριφορά;

Εστω πως εγώ είμαι π.χ. ο ...Ροχάμης...η...ο πρώην Αττικής. Τι ακριβώς αλλάζει αυτό στην επιχειρηματολογία. Η στο ότι κόψατε τις απαντήσεις μου; Έστω πως έχω την ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος. Τι θα αλλάξει αυτο αν βάλετε την "φωτογραφία μου" ...θα με ταπεινώσετε; θα με ξεφτιλίσετε;; θα νοιώσετε ΤΟΣΟ καλύτερα; Σας νοιάζει η αλήθεια η απλά σας ενδιαφέρει να ριξετε λάσπη ; Ρίξε - ρίξε κάτι μένει.

Μάθετε ότι δεν γνωρίζετε ποιος είμαι. Εγώ γνωρίζω ποιος είστε απο τρίτους. Με έχουν πληροφορήσει καταλλήλως.

Δεν έχουμε γνωριστεί προσωπικά.

Συνεργάζομαι με κάποιους γνωστούς σας για να βγάλω αυτή την κριτική, αυτό το παραδέχομαι. Η συνεισφορά τους είναι πολύτιμη στο να γράφεί αυτή η κριτική.

...όμως εμείς δεν γνωριζόμαστε...πάλι καλά.

Ρίξτε το δηλητήριο να φανεί το ήθος σας. Μην απαντάτε στα θέματα που τίθενται.

Πείτε μου, ο εκφοβισμός είναι Ορθόδοξη έννοια; Η Γερόντισσα είναι μη-ορθόδοξή (και το βιβλίο ακόμα) αλλά εσείς απειλείτε και είστε Ορθόδοξος...πανέμορφα...να χαρώ εγώ πίστη.

Άντε να δούμε.

Ο Κόσμος θα καταλάβει. Οι επιθέσεις σας θα συνεχίσουν βέβαια...τέτοια ξεφτίλα από μέρους σας πραγματικά δεν την περίμενα. Μου είχαν πει καλύτερα λόγια.

Ανώνυμος είπε...

>Ρωτήστε τον κυριο Α.Κ (τον οποίο έχω
> κόψει από το μπλογκ εδώ και 1
> χρόνο) να σας πει ποιο είναι το
> πραγματικό του όνομα και ποια
> ιστοσελίδα έχει, γιατί αν δεν το
> κάνει ο ίδιος θα το κάνω εγώ. Μέχρι
> και φωτογραφία του θα βάλω...να τον
> θαυμάσετε.

Εγώ λέω να ρωτήσω εσάς κ. Εγκόλπιο ποιος είναι ο ΑΚ; Κάτι ακόμη πολλούς έχετε κόψει από το μπλογκ σας εδώ και 1 - 2 χρόνια; Συνήθειο το έχετε;

Ανώνυμος είπε...

>Γράφει και για τους Γκουρού ότι δεν ήταν περήφανοι

Διόρθωση παρακαλώ.

Το σωστο: "Γράφει και για τους Γκουρού οτι ΗΤΑΝ υπερήφανοι"

Το "δεν" είναι λάθος , δίνει το αντίθετο νοημα απο το σωστό. Παρακαλώ αφαιρέστε το.

Α.Κ.

alexandra1987 είπε...

Νομίζω πως ο καθένας μεταφράζει τα γραφόμενα στο βιβλίο με την προσωπική του καλή –είμαι σίγουρη- προαίρεση. Όμως πόσο σίγουρα εκφράζει η συγκινησιακή αφήγηση της συγγραφέως επακριβώς την ψυχική κατάσταση και την προαίρεση της Γερόντισσας; Μια βιογραφία που κάποιος έγραψε για κάποιον άλλο, πόσο πιστά μπορεί να εκφράζει τον πραγματικό ψυχικό κόσμο, που και το ίδιο το σκιαγραφούμενο πρόσωπο αγνοεί και μόνο ο Κύριος γνωρίζει; Μήπως τελικά ο καθένας μας εδώ εκφράζει τη δική του ψυχή και μόνο;

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα, αγαπητή μου Αλεξάνδρα είναι πως έχεις κι εσύ το δίκιο σου. Αλλα σκέψου: αυτοί που κατηγορούν την Γερόντισσα η την συγγραφέα του βιβλίου εχουν κανει τον κόπο να ρωτήσουν ανθρώπους που την γνώριζαν η λεει ο καθένας "το μακρύ και το κοντό του" (οπως όλοι μας δλδ) ο "Αμέθυστος" τουλάχιστον την είχε γνωρίσει προσωπικά...

amethystos είπε...

Αγαπητή Αλεξάνδρα όπως απέδειξε ένας φίλος στίς αναρτήσεις τίς σχετικές με τίς αναιρέσεις τού Εγκόλπιου, ούτε μία κατηγορία δέν ανταποκρίνεται στις έννοιες του βιβλίου. Υπήρξε κακή προαίρεση απο το ξεκίνημα αυτής της επιχειρήσεως, απο τον πρ.Σαράντο, δυστυχώς. Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.