Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Διονύσιος Αρεοπαγίτης-Ένας Χριστιανός Πρόκλος; (3)

Συνέχεια από:Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Πλατωνισμός στον Χριστιανισμό.
Του Werner Beierwaltes.
         
Image result for dionigi areopagitaΕίναι προφανές ότι οι προθέσεις τής φιλοσοφίας τού Πρόκλου απο το ένα μέρος και της Θεολογίας τού Διονυσίου απο το άλλο είναι σε ορισμένα κεντρικά θέματα, διαφορετικές. Ο Πρόκλος αναπτύσσει, ξεκινώντας απο ένα ενδιαφέρον, κατ' εξοχήν φιλοσοφικό, τις θέσεις οι οποίες περιέχονται πρωταρχικώς στους διαλόγους του Πλάτωνος και οι οποίες δέχθηκαν στην συνέχεια μία περαιτέρω επεξεργασία σε μία μακρά και διαφοροποιημένη ερμηνευτική παράδοση καθιστώντας την μία "συστηματική Θεολογία": λογικώς θεμελιωμένης και τέτοιας ώστε να αναλύει το είναι στην ολότητά του, μία "Θεολογία" η οποία ασχολείται τόσο με τον άνθρωπο όσο και με τον κόσμο και η οποία διακλαδώνεται επίσης μπρός σε μία ιδιαίτερη θρησκευτική πράξη (θεουργία). Ο Διονύσιος προσπαθεί να οριοθετήσει την ουσία του Θεού μέσω μίας φιλοσοφικής ανάλυσης τών κατηγορημάτων-φιλοσοφικών και βιβλικών-γύρω απο αυτόν, να τον πλησιάσει με σύμβολα, μεταφορές και αλληγορίες και τέλος να τονίσει και να διατηρήσει συνειδητή την αγνωσία του και το άρρητο του Θεού μέσω αρνήσεων. Και σ'αυτό είναι στενά συνδεδεμένος στον Πρόκλο. Όσον αφορά δέ το έργο τής Θεϊκής καταγωγής σχεδιάζει, αναλόγως τού φιλοσοφικού μοντέλλου αναπτύξεως του Ενός, την τάξη των αγγέλων και καθορίζει, βασιζόμενος στην λειτουργικότητα των τάξεων που την συστήνουν, την τάξη της Εκκλησίας. Σ'αυτές τις αναλύσεις, όμως και στον σύνδεσμο, τον οποίο τοποθέτησε συνειδητά, ανάμεσα στο μοντέλλο που βλέπει την πραγματικότητα, μοιρασμένη σε επίπεδα-"ιεραρχίες" και την οργάνωση μίας κοινότητος και την ίδρυση μίας λειτουργίας στο κέντρο της οποίας υπάρχουν τα μυστήρια, ο Διονύσιος διατρέχει μία οδό ολότελα δική του. Σ'αυτές τις διαφορές, οι οποίες δέν είναι άνευ σημασίας, ανάμεσα στον Διονύσιο και τον Πρόκλο, έρχεται σαν αντιστάθμισμα, παρ'όλα αυτά, ένας ισχυρός αντικειμενικός δεσμός των δύο, όσον αφορά τις πιό βαθειές εννοιολογήσεις στην δυναμική και στην εσωτερική μορφή τής Θεωρίας. Στην συνέχεια θα παρουσιάσουμε μερικά απο τα στοιχεία αυτά, τα οποία όμως είναι κεντρικά, αυτού του δεσμού. Δέν πρέπει επίσης, να μήν δώσουμε σημασιά στις μεταμορφώσεις και τροποποιήσεις όλων αυτών που έχουν κοινά οι δυό τους.
          Στον στοχασμό τους για το θεμέλιο και την ανάπτυξη τής πραγματικότητος ο Διονύσιος και ο Πρόκλος έχουν κοινό και οι δυό τους την εικασία της Μίας Καθολικής Καταγωγής η οποία παραμένει καθ'αυτή υπερβατική, το Ένα ή το Αγαθό, η οποία πρέπει να νοηθεί σαν ταυτόσημη με τον ίδιο τον Θεό (αυτόθεος) [Πρόκλος στον Παρμ. 1096, 26-29, Τίμαιος ΙΙΙ207,8:το ούν αυτοέν μόνως Θεός και αυτοΘεός]. Η πολλαπλότης η οποία αναπτύσσεται αρχής γενομένης απο το Ένα/Αγαθό, είναι και για τους δύο, είναι διαβαθμισμένη σύμφωνα με επίπεδα εντάσεως, ενοτήτων και "μεγαλύτερου ή μικρότερου Είναι" και είναι δομημένη μέσω ενός δεσμού αιτιατού, σαν μία ενότητα καθεαυτή σχεσιακή. Στην πραγματικότητα τής υπάρξεως, στο κακό δέν αντιστοιχεί μία αυτόνομη ύπαρξη. Αυτό είναι δυνατό και γίνεται κατανοητό μόνον στην ελεύθερη πράξη του ανθρώπου λόγω τής απομακρύνσεώς του απο αυτό που πρέπει, κάθε φορά, να πραγματοποιηθεί σ'αυτόν. -Η διατήρηση της ενότητος στην πολλαπλότητα και στην ετερότητα σε σχέση με το ίδιο το Ένα, εξασφαλίζεται απο μία επιστροφή στην καταγωγή η οποία επαναφέρει κάθε ξεχωριστή διάσταση σε μία ενότητα η οποία παραμένει σταθερά καθαυτή και η οποία ταυτοχρόνως, κατευθύνει το όλον της πραγματικότητος, σαν εικόνος του Ενός-στηριζόμενη στις ομοιότητες, αλλά καί στην συνειδητοποίηση της βαθειάς διαφοράς-στην συμπαντική καταγωγή. Η σχεσιακότης τού όλου καθαυτή, είναι σαν τέτοια και στις ιδιαίτερες διαστάσεις της, εσωτερικώς καθοριζόμενη απο τον βαθύ νόμο τής "μονής-προόδου-επιστροφής". Η επιστροφή έχει για τον Πρόκλο και για τον Διονύσιο μία ουσιώδη σημασία ακόμη και για την σύσταση μίας ατομικής υπάρξεως: η επιστροφή στον εαυτό μας, η στοχαστική απομάκρυνση και ωρίμανση απο τα φαινόμενα της πολλαπλότητος και της ετερότητος-αφαίρεσις-τέτοιας ώστε να δύναται να κατευθύνει την πράξη, όπως και την εσωτερική ανάβαση η οποία την συνοδεύει, συνιστούν την ώθηση σε μία ένωση με το Θείο Ένα, ένωση η οποία βιώνεται σαν μία κορυφή, αποκορύφωση, στην οποία οι ξεχωριστές συγκεκριμένες στιγμές κάθε εμπειρίας αποκτούν την ολοκλήρωσή τους.
          Στην συνέχεια θα ακολουθήσουμε τους "βαθμούς" και τις κινήσεις αυτού του θεμελιώδους νόμου ο οποίος καθορίζει το Είναι στην ολότητά του, όπως επίσης και τις μορφές τής ζωής του ανθρώπου-την "παραμονή" ή την διατήρηση της ταυτότητος με τον εαυτό του, την "έξοδο" ή το ξεδίπλωμα της καταγωγής, και την "αποχώρηση" ή την επιστροφή ακριβώς σ'αυτή-και θα το πραγματοποιήσουμε αναδεικνύοντας μερικά κοινά στοιχεία τα οποία συνδέουν την σκέψη του Διονυσίου και του Πρόκλου. Αυτά τα στοιχεία βεβαίως, όπως είναι προφανές, έχουν κάθε φορά διαφορετικούς συνδυασμούς για τον καθέναν απο τους δύο.

Συνεχίζεται

Αμέθυστος. 

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε, θα ήθελα να μου πεις υπεύθυνα ποιος μεταφράζει τα κείμενα; εσύ ο ίδιος, κάποιος άλλος ή ομάδα μεταφραστική που έχετε στις εκδόσεις σας;
Θεωρώ απαραίτητο πως σε κάθε μεταφρασμένο κείμενο πρέπει να υπάρχει από κάτω και η υπογραφή του ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗ. Για να ξέρουμε ποιανού το αυτάκι πρέπει να τραβήξουμε για τις μεταφραστικές αβλεψίες, όταν αυτές εντοπιστούν.
Αλλιώς οι μεταφράσεις είναι ανεύθυνες και μετέωρες.
ΕΠΩΝΥΜΑ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ,λοιπόν, όπως στα βιβλία!

amethystos είπε...

Νά υπογράψουμε καί μιά υπεύθυνη δήλωση;

Ανώνυμος είπε...

Το ειρωνικό σου ύφος δεν το καταλαβαίνω. Θα μας πεις ποιος μεταφράζει για να ξέρουμε τι διαβάζουμε?

amethystos είπε...

Πρέπει νά ξέρετε νά διαβάζετε κατ' αρχάς.

Ανώνυμος είπε...

θα μας πεις χριστιανέ μου ποιος μεταφράζει τα κείμενα? Φοβάσαι την κριτική?

amethystos είπε...

Κύριε σώσον τούς ευσεβείς. Προτείνουμε νά επισκέπτεσθε πιό συχνά τίς παραλίες. Τί νά τό κάνετε τό διάβασμα; Ποιό τό όφελος; Αυτά πού ξέρουμε αναγνωρίζουμε.

Ανώνυμος είπε...

Μία ερώτηση για τη μετάφραση έκανα κι εσύ συνεχίζεις να μου απαντάς με ειρωνικά σχόλια.

Μήπως τελικά είσαι γελοίος τύπος και κομπλεξικός?

Τουλάχιστον, δώσε σ΄αυτό το ερώτημά μου μία απάντηση.

amethystos είπε...

Μάλλον είμαι κομπλεξικός φίλε. Δέν κρύβεται πλέον, πρέπει νά τό ομολογήσω, αφού ακόμη κι' εσύ έφτασες νά τό καταλάβεις. Τόσο οξύνους.

Ανώνυμος είπε...

Βλέπεις δεν είσαι εσύ μονάχα έξυπνος υπάρχουν κι άλλοι, γι αυτό μην ζορίζεσαι,
απλά συνέχισε να ζεις στην κοσμάρα σου, καλά είναι κι έτσι.

Όπως την βρίσκει ο καθένας, αλίμονο!

Πάντως ψευτο-μαγκάκο χριστιανούλη για τις μεταφράσεις κωλώνεις να απαντήσεις, γιατί γνωρίζεις την ανεπάρκειά σου και φυσικά φοβάσαι την κριτική!

amethystos είπε...

Ελα ρέ μαλάκα σέ φυλάω τόσες μέρες καί δέν τό παίρνεις χαμπάρι. Αει γαμήσου νά ξαλαφρώσεις.

Ανώνυμος είπε...

Σ΄ευχαριστώ τα μάλα!

Πραγματικά είσαι για λύπηση φουκαρά. Φυσικά και δεν θα με παρασύρεις στον δυσώδη υπόνομό σου.

Σου εύχομαι, ολοψύχως,να θεραπευτείς από την βαρύτατη ψυχική σου νόσο,λίαν συντόμως!


Το εύχομαι ειλικρινά. Καλόν φωτισμό νάχεις!