Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Κριτική επί των προτάσεων Τσίπρα για το Σύνταγμα (11). ΑΣΥΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ, ΕΥΘΥΝΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

ΤΣΙΠΡΑΣ:
1) Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη για κατάργηση βουλευτικής ασυλίας και ίδια ποινική αντιμετώπιση με τους πολίτες, με δυνατότητα εξαίρεσης μόνο για σχετικές με την άσκηση των καθηκόντων κατηγορίες.

2) Ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί
ριζικά «η διάταξη που ρυθμίζει τα περί της ευθύνης των υπουργών».

ΚΡΙΤΙΚΗ:
Α) Δεν καταργεί πλήρως την βουλευτική ασυλία, αλλά κρατάει μια επιφύλαξη για δήθεν αδικήματα περί την άσκηση των καθηκόντων του βουλευτή. Και ποιος θα το κρίνει αυτό; Φυσικά η πλειοψηφία της Βουλής. Άρα δηλαδή παραμένουμε στον ίδιο εμπαιγμό.

Β) Σε ότι αφορά την κατάπτυστη διάταξη του άρθρου 86 του Συντάγματος «περί ευθύνης των υπουργών», πρότεινε να μην καταργηθεί πλήρως, όπως απαιτεί ο λαός, αλλά εξήγγειλε ότι θα τροποποιηθεί. Δηλαδή, θα ανοίξουν άλλοι δρόμοι προστασίας. Έτσι οι εκτελεστές των εντολών των δανειστών υπουργοί, δεν θα κινδυνεύουν ποτέ να ελεγχθούν από τη δικαιοσύνη.

Αυτή και μόνο η εξαγγελία του κ. Τσίπρα, είναι ενδεικτική για το πώς σκέπτεται να αντιμετωπίσει την αναθεώρηση του Συντάγματος, χωρίς να χρειάζεται οποιαδήποτε άλλη κριτική.

ΠΡΟΤΑΣΗ
Να καταργηθούν πλήρως, τόσο η βουλευτική ασυλία, όσο και η προστασία των υπουργών. Να αντιμετωπίζονται δηλαδή και οι επαγγελματίες πολιτικοί, όπως κάθε πολίτης και κάθε επαγγελματίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: