Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Κριτική επί των προτάσεων Τσίπρα για το Σύνταγμα (10). ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ

ΤΣΙΠΡΑΣ:
Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων, ΠΝΠ κ.λ.π., ο κ. Τσίπρας πρότεινε τη θεσμοθέτηση ενός ειδικού γνωμοδοτικού οργάνου, αποτελούμενου αποκλειστικά από δικαστές των Ανώτατων Δικαστηρίων που σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μετά από πρόταση του ΠτΔ ή της Κυβέρνησης ή 120 Βουλευτών θα
γνωμοδοτεί επί ψηφισμένου νομοσχεδίου.

ΚΡΙΤΙΚΗ:
Α) Ο κ. Τσίπρας αφήνει και πάλι την Ελλάδα, ως τη μόνη χώρα του κόσμου χωρίς Συνταγματικό Δικαστήριο (έχουν άπαντες ακόμα και η Αλβανία, τα Σκόπια, η Τουρκία κ.λ.π.), όπου και θα συνεχίζει να ασυδοτεί η εκάστοτε κυβέρνηση σε βάρος του λαού.

Β) Το γνωμοδοτικό όργανο του κ. Τσίπρα, θα αποτελείται από ανώτατους δικαστές, τους οποίους θα διορίζει στην ουσία ο εκάστοτε πρωθυπουργός.

Γ) Η απόφαση αυτού του οργάνου, θα είναι απλά γνωμοδοτική και σε καμία περίπτωση δεν θα δεσμεύει ούτε την κυβέρνηση, ούτε τα δικαστήρια, όπως αντίθετα δεσμεύει η απόφαση ενός πραγματικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, η οποία και ακυρώνει καθολικά έναν αντισυνταγματικό νόμο.

Εδώ βλέπουμε ότι και πάλι οι επαγγελματίες πολιτικοί θεωρούνται ανώτεροι γνώστες της νομικής επιστήμης από τους δικαστές, όπως και θεωρούνται ικανότεροι να αποφασίζουν από τον ίδιο το λαό.

Η καθεστωτική λογική σε πλήρη αποκάλυψη.

ΥΓ1. Ο κ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι δεν πρέπει να έχουμε Συνταγματικό Δικαστήριο, όπως έχουν όλα τα κράτη του κόσμου, γιατί δεν μπορεί να μετατρέψουμε τον δικαστή σε νομοθέτη. Δηλαδή στην ουσία μας είπε ότι αφαιρεί από το δικαστή τη δυνατότητα να ελέγχει τι είδους κείμενα εφαρμόζει σε βάρος των πολιτών, αλλά απλά να εκτελεί τυφλά τις εντολές της κυβέρνησης και φυσικά και των τοκογλύφων δανειστών και της παγκοσμιοποίησης. 

ΥΓ2. Αναρωτιόμαστε, ποιος νομικός εγκέφαλος πρότεινε στον κ. Τσίπρα να εκστομίσει αυτή τη νομική "πατάτα";  Σκεφτείτε τι ανασφάλεια δικαίου θα υπάρξει αν εκδοθεί γνωμοδότηση περί αντισυνταγματικότητας ενός νόμου και παρόλα αυτά ο νόμος αυτός να εξακολουθεί να ισχύει. Υπάρχει άραγε μετά κανένας αφελής που θα βασιστεί πλέον σ' αυτόν το νόμο για να προβεί σε συναλλαγές κ.λ.π.; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: