ΡΩΣΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΣΕΡΒΟΙ ΚΑΙ Ρ/ΚΑΘΟΛΙΚΟΙ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ
Μετά τη δήλωση του Μητροπολίτη Σμολένσκ για τους Ρ/καθολικούς σύμφωνα με την οποία "οι Χριστιανοί αισθάνονται αδέρφια" σε προχθεσινό συνέδριο νεολαίας, χθες ήρθε η σειρά του Νο2 της Ρωσικής Εκκλησίας να επιβεβαιώσει πως οι σχέσεις Μόσχας-Βατικανού έχουν περάσει πλέον σε άλλο επίπεδο μετά τη συνάντηση της Αβάνας μεταξύ του Πατριάρχη Κύριλλου και του Πάπα Φραγκίσκου.
Χθες ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Σλοβενία συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Λιουμπλιάνα και Προκαθήμενο των Ρωμαιοκαθολικών της Σλοβενίας Stanislav Zore
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ μίλησε για τη συνεργασία μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Ρ/Καθολικής πλευράς μετά τη συνάντηση του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλου με τον Πάπα Φραγκίσκο , που πραγματοποιήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου στην Αβάνα.
Ιδιαίτερη σημασία, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα, έχει αποκτήσει η συνεργασία των δύο πλευρών στον τομέα της προστασίας για τις διώξεις των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή και σε πολλές χώρες στην Αφρική.
Ο κ. Ιλαρίων δεν περέλειψε να σχολιάσει και το θέμα της Ουνίας επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά την καταστροφική θέση της ηγεσίας της Ουκρανικής ΕλληνοΚαθολικής Εκκλησίας, η οποία εμποδίζει τον διάλογο μεταξύ χριστιανών της Ανατολής και της Δύσης.
Εν κατακλείδι υπεγράφη κοινό ανακοινωθέν από τους Μητροπολίτες Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνα Πορφύριο της σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και Αρχιεπίσκοπο, Μητροπολίτης και Προκαθήμενο της Λιουμπλιάνας στη Σλοβενία, Monsignor Stanislav Zore των Ρωμαιοκαθολικών.
Σε αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων πως:
"Δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί και να παρακολουθούμε την Ευρώπη να χάνει τις χριστιανικές ρίζες της και να ρέει σε έναν αυξανόμενο αντιεκχριστιανισμό. Είμαστε ενωμένοι στην άποψη ότι οι Χριστιανοί «θα πρέπει να ενωθούν για κοινή μαρτυρία για τον Χριστό και το Ευαγγέλιο, έτσι ώστε η Ευρώπη να διατηρήσει την ψυχή της, που προκύπτει από δύο χιλιάδες χρόνια χριστιανικής παράδοσης» "
Στο κοινό ανακοινωθέν γίνετια αναφορά και στο προσφυγικό ζήτημα και τονίζεται πως " Μεταξύ τωνπροσφύγων είναι και πολλοί Χριστιανοί από τη Μέση Ανατολή. Μαζί με τον Πάπα και τον Πατριάρχη, ρωτάμε: θα δούμε στον κόσμο ηρεμία ή ο Χριστιανισμός θα καταστραφεί πλήρως σε αυτές τις περιοχές, από όπου άρχισε να διαδίδεται σε όλο τον κόσμο και όπου παρέμεινε για δύο χιλιάδες χρόνια;"
Τέλος η κοινή δήλωση περιλαμβάνει και αναφορά σε "μια κοινή κατανόηση της έννοιας της οικογένειας ως ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, που δημιουργήθηκε βάσει της αγάπης, προκειμένου να εκπληρώσει την εντολή του Θεού για τη γέννηση και την ανατροφή των απογόνων. Οι αξίες της πατρότητας είναι απαραβίαστες για εμάς'
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου