Το Ελληνο-Γερμανικό Πρόγραμμα Συνεργασίας για την Έρευνα και Ανάπτυξη είναι το μόνο διμερές ερευνητικό πρόγραμμα της Γερμανίας με άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Γιάννης Λαζάρου
Αυτό που θέλουν να πετύχουν οι Γερμανοί με την προβολή αυτών των ειδήσεων, είναι άγνωστο. Η απορία παραμένει. Γιατί παίζουν όλο αυτό το θέατρο;
Φυσικά δεν περιμένουμε από τις μαριονέτες τύπου Γαβρόγλου οι οποίες συμμετέχουν σε αυτά τα πανηγύρια να αντιδράσουν, γιατί όπως τους βαράνε χορεύουν.
Φανταστείτε ένα ερευνητικό ίδρυμα για το φάρμακο του καρκίνου να χρηματοδοτεί έρευνες και να καλεί και τον κηπουρό του εργοστασίου να συμμετέχει όχι μόνο στις έρευνες αλλά και να συγχρηματοδοτεί. Δεν έχει σημασία αν έχει γνώσεις και χρήμα, σημασία έχει να λέει ναι σε όλα και αφού το δανείζουν να του τα παίρνουν πάλι πίσω για έρευνες.
Η είδηση πως η Ελλάδα είναι το ΜΟΝΟ κράτος(;) που μαζί με την Γερμανία συμμετέχει σε ερευνητικό πρόγραμμα μόνο γέλιο προκαλεί σε εχέφρονα άνθρωπο και ειδικά όταν συζητάει ο Γαβρόγλου με τον γερμανό Υφυπουργό Παιδείας και Έρευνας Thomas Rachel, μετά από πρόσκληση του CEMOG.
Το τι μπορεί να συζητήση ένα μυαλό του μεγέθους Γαβρόγλου είναι άγνωστο. Εκείνο που είναι γνωστό είναι πως το CeMoG είναι το Κέντρο Νέου Ελληνισμού (Centrum Modernes Griechenland/CeMoG) του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου (Freie Universität Berlin) και αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία σε μορφωτικό και εκπαιδευτικό επίπεδο, στο πλαίσιο της προοπτικής της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης.
Με λίγα λόγια το CeMoG είναι ο πυρήνας από τον οποίο θα ξεκινήσει η ανατροπή σε όποια ελληνική γνώση νόμιζες πως είχες μέχρι σήμερα. Εξ΄άλλου δεν πέρασε απαρατήρητη η έναρξη της λειτουργίας του όταν με τυμπανοκρουσίες οι υποτακτικοί φώναζαν «Περισσότερη Ελλάδα» στο Βερολίνο. Με τον τίτλο αυτόν υποδέχτηκε ο γερμανικός και ελληνικός τύπος την ίδρυση τον Ιούνιο του 2014 του Κέντρου Νέου Ελληνισμού (Centrum Modernes Griechenland/CeMoG) με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (Freie Universität Berlin).
Διττή εκπαίδευση
Έτσι λοιπόν οι δύο χώρες συγχρηματοδοτούν ερευνητικά έργα στους τομείς της υγείας, της τεχνολογίας, της βιο-οικονομίας, της ενέργειας, ακόμη και των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών.
Η είδηση δεν είναι στην συγχρηματοδότηση που θα κάνει ο άφραγκος αλλά στη δήλωση του Thomas Rachel, πως είναι αισιόδοξος για την επέκταση του Προγράμματος Συνεργασίας για την Έρευνα και Ανάπτυξη μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας και υποστηρίζει επίσης την πρωτοβουλία προώθησης της διττής εκπαίδευσης (duale Ausbildung) στην Ελλάδα.
Η διττή εκπαίδευση δεν είναι κάτι άγνωστο μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας όταν από το 2013 τοΕλληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο ξεκίνησε το Σεπτέμβριο εκείνου του χρόνου το έργο με τίτλο «Διττή εκπαίδευση στην Ελλάδα». Στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης του διττού εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα, πάρθηκε η πρωτοβουλία για τη βελτίωση και ανάπτυξη των υφιστάμενων επαγγελματικών σχολών, σύμφωνα με το γερμανικό μοντέλο και πρότυπο.
Προνόμια κατεχομένων
Όταν η πολιτική σου και τα προγράμματά σου φτάνουν έναν λαό σε απόγνωση το τελευταίο που σε ενδιαφέρει είναι η νεολαία του και η διττή εκπαίδευσή της. Τα φτηνά εργατικά χέρια είναι μύθος διότι με μια βόλτα στον πλανήτη βρίσκουν όσα θέλουν και όπως τα θέλουν.
Το μυστικό είναι σε αυτά που διατυμπανίζει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο : «Για πρώτη φορά, οι νέοι εκπαιδεύονται σύμφωνα με τα γερμανικά πρότυπα και standards. Το γερμανικό σύστημα διττής εκπαίδευσης συνδυάζει θεωρία και πρακτική».
Αυτό είναι και το ζουμί της ιστορίας πίσω από τις «έρευνες» και τις «συγχρηματοδοτήσεις». Είναι το εργοστάσιο που θα κάνει πολύ γρήγορα τους νέους της Ελλάδας να αναφωνήσουν «μα πόσο άχρηστους γονείς έχουμε;». Θα υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα αφού οι νέοι θα είναι εκπαιδευμένοι σύμφωνα με τα Γερμανικά πρότυπα. Το αστείο της ιστορίας είναι πως αμοιβάδες τύπου Γαβρόγλου που συμμετέχουν σε όλα αυτά νομίζουν πως τα παιδιά τους θα τους λυπηθούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου