Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Ιατρικό εργαστήριο GWC7: η Google προγραμματίζει εδώ την ανθρωπότητα εκ νέου

Medizin-Labor GWC7: Hier programmiert Google die Menschheit um
Spiegel Online, 8-11-15

Ιατρικό εργαστήριο GWC7: η Google προγραμματίζει εδώ την ανθρωπότητα εκ νέου
Image result for Medizin-Labor GWC7: Hier programmiert Google die Menschheit um
Η Google θέλει να επιφέρει μια επανάσταση στην ιατρική. Και να δημιουργήσει μια αγορά με τζίρο δισεκατομμυρίων. Εκατοντάδες κορυφαίοι επιστήμονες ερευνούν προς τον σκοπό αυτό μέσα σε καλά θωρακισμένα εργαστήρια. Στον Thomas Schulz δόθηκε άδεια να εισέλθει.
Λίγο παράμερα από το κτίριο που στεγάζει τα κεντρικά γραφεία της Google στην Silicon Valley, βρίσκεται κρυμμένο πίσω από πυκνά δέντρα, ένα αφανές τσιμεντένιο οικοδόμημα, με αδιαφανή τζάμια. Δεν υπάρχουν πινακίδες προσανατολισμού, δεν υπάρχει καμιά επιγραφή πάνω στο κτίριο, ούτε καν ο αριθμός. Μέσα στο κτίριο όμως, ο εσωτερικός για την Google κωδικός GWC7, είναι επιβλητικός.
Πίσω από την διπλή πόρτα ασφαλείας βρίσκεται ένα χολ όπου δεσπόζει ένα ατσάλινο τζάκι, ένα μπαρ από μάρμαρο και ένα ψυγείο με σαμπάνιες. Γίνεται πολύ γρήγορα σαφές, πως την επίσημη κατεύθυνση δίνει ο James Bond: πίσω από πόρτες με επιγραφές όπως «πέθανε κάποια άλλη μέρα», επιστήμονες ντυμένοι στα μπλε ωθούν αίμα σε τεχνητά χέρια ή διαβάζουν τα αποτελέσματα μετρήσεων από φασματογράφους μάζας.
Στο δωμάτιο με την ονομασία «Q.», από τον διευθυντή του εργαστηρίου στις ταινίες με τον James Bond, πειραματίζονται μηχανικοί και γράφουν μακρόσυρτους τύπους πάνω σε τείχους. Στην μέση του κτιρίου βρίσκεται η πάνω σε χαρτόνι αποτυπωμένη μορφή του Sean Conery ως James Bond. Πάνω στο πιστόλι του όμως, το Walter PPK, κάποιος κόλλησε μια πιπέτα.
Το GWC7 είναι το κεντρικό κτίριο της Google Life Sciences, ενός τμήματος της Google που ιδρύθηκε το 2013, και σκοπό έχει να επιφέρει επανάσταση στην ιατρική περίθαλψη και να εκτοξεύσει την ιατρική σε μια νέα τεχνολογική εποχή. Και πράγματι, τα ονόματα των προγραμμάτων ηχούν λες και προέρχονται από σενάριο του Hollywood:
Α) πειραματίζονται με νανοσωματίδια τα οποία θα εισαχθούν στο σώμα, και εκεί θα ψάχνουν να βρουν ασθένειες
Β) προσπαθούν να κατασκευάσουν βραχιόλια διάγνωσης που θα παρακολουθούν διαρκώς την κατάσταση του φορέα τους
Γ) ήδη σε προχωρημένο στάδιο και σε κλινικές έρευνες βρίσκεται ένας φακός επαφής, που μετρά την συγκέντρωση ζαχάρου στο υγρό που επικαλύπτει το μάτι. Με αυτό θα αποφύγουν οι διαβητικοί τα τρυπήματα στα δάκτυλα (για να μετρήσουν το ζάχαρο).
Θα μπορούσε ίσως να θεωρήσει κανείς όλα αυτά τα προγράμματα ως περίεργα, εσωτεριστικά μάλιστα, αν δεν ήταν το προσωπικό. Μεταξύ των χημικών, βιολόγων, γιατρών, αστροφυσικών και ηλεκτρολόγων μηχανικών, που όλοι τους συνεργάζονται, βρίσκονται μερικοί επιστήμονες παγκοσμίου φήμης.
Μια πιθανή αγορά δισεκατομμυρίων
Το ψαχτήρι της Google είναι μόνο μια περιοχή επιχειρηματικότητας της εταιρίας. Το πιο γνωστό πρόγραμμα είναι το αυτοκίνητο που δεν χρειάζεται οδηγό. Το κέντρο όμως της εταιρίας εντοπίζει την σύνδεση υγείας και τεχνολογίας ως μια πιθανή αγορά με δισεκατομμύρια τζίρο.
Ο διευθυντής της Google Life Sciences είναι ο Andrew Conrad, διδάκτωρ μοριακής βιολογίας, που κάποτε είχε αναπτύξει ένα επαναστατικό τεστ για aids. Ο Conrad δεν έχει πολλά κοινά με ακαδημαϊκούς καθηγητές. Το γραφείο του είναι μικρό, στην πόρτα του γράφει το όνομα του πάνω σε ένα κίτρινο κομμάτι χαρτί, με στυλό το έχει γράψει.
Ο Conrad λέει, πως «τα προηγούμενα 2000 χρόνια, η ιατρική ήταν αντιδραστική, όχι προληπτική». Η ιατρική εφαρμόζεται σχεδόν πάντα όταν προκύψει κάποιο πρόβλημα υγείας. Ο Conrad όμως άρχισε να σκέφτεται, πως πρέπει να είναι κατασκευασμένο ένα σύστημα ελέγχου και παροχής πληροφορίας, η οποία συλλέγεται από το σώμα (ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων για παράδειγμα): πρέπει να είναι πολύ μικρό, για να μην ενοχλεί, να είναι φθηνό και να απαιτεί λίγη ενέργεια. Τόσο μικρό, ώστε να μπορεί να βλέπει τι γίνεται στο μοριακό και κυτταρικό επίπεδο. «Μας ήταν ξεκάθαρο, πως με ένα κύτταρο δεν μπορούμε να συνομιλούμε χρησιμοποιώντας μεγάφωνα σε απόσταση μιλίων. Πρέπει να πάμε πολύ κοντά», λέει ο Conrad.
Το μεγάλο όραμα της προληπτικής ιατρικής
Οι επιστήμονες της Google πιστεύουν πως βρήκαν την λύση στα νανοσωματίδια. Αυτά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν άρθρωση μεταξύ του ελεγχόμενου κόσμου της τεχνολογίας και του κόσμου της βιολογίας, «τον οποίο δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε». Τα νανοσωματίδια είναι οι μικρότερες μηχανές οι οποίες μπορούν να κατασκευαστούν στο εργαστήριο. Αυτά τα βιολογικά προγραμματιζόμενα σωματίδια έχουν μια διάμετρο 2000 μικρότερη από ένα ερυθρό αιμοσφαίριο. Είναι μάλιστα μικρότερα από ιούς. Στην επιφάνεια τους βρίσκονται υποδοχείς ή αντισώματα, με τα οποία μπορούν να συνδεθούν πρωτεΐνες ή άλλα μόρια μέσα στο σώμα.
Όταν τα καταπιεί κανείς, συσκευασμένα σε ένα χάπι, διασκορπίζονται με το αίμα σε όλο το σώμα, σαν μικροσκοπικοί παρατηρητές που βρίσκονται διαρκώς εν κινήσει. Σκοπός τους είναι να προειδοποιούν- όταν πρόκειται να αναπτυχθεί καρκίνος ή έμφραγμα. Για να γίνει αυτό όμως, πρέπει να δώσουν τις πληροφορίες που μάζεψαν. Το σχέδιο των επιστημόνων της Google είναι κάπως έτσι: τα νανοσωματίδια μαζεύονται στη θέση που βρίσκεται ένα βραχιόλι (μαγνητικό, για να τα προσελκύει).
Τα νανοσωματίδια «αποθηκεύουν» τις πληροφορίες ως μια συχνότητα, στην περιοχή του υπέρυθρου, εξηγεί ο Conrad. Η πληροφορία μπορεί να διαβαστεί από ειδικό μηχάνημα. Οι ερευνητές δεν δοκιμάζουν ακόμα το σύστημα σε ανθρώπους, αλλά σε τεχνητά χέρια, στο δέρμα των οποίων προσομοιώνεται η κυκλοφορία του αίματος.
Ο Conrad τονίζει πώς τέτοιες συσκευές δεν έχουν τίποτα κοινό με Wearables, όπως το ρολόι Apple Watch. Η Google δεν ενδιαφέρεται για lifestyle, αλλά για ιατρικά όργανα, τα οποία θα πρέπει να πάρουν την έγκριση των αρχών. Η Google θεωρεί πως ο ρόλος της είναι η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Άλλοι όμως θα πρέπει να ασχοληθούν με την εμπορευματοποίηση τους, όπως μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, με τις οποίες ο Conrad ήδη συνεργάζεται.
Αν και το μεγάλο όραμα του Conrad για την προληπτική ιατρική βρίσκεται μακριά στο μέλλον, μερικά προϊόντα θα βγουν σύντομα στην αγορά. Ο φακός επαφής που μετρά το ζάχαρο, δεν θα αργήσει να βγει στην αγορά. Αυτό όμως είναι μόνο μια από τις πολλές κατηγορίες προϊόντων, «τις οποίες κατέχουμε, πριν βγάλουμε κάτι πραγματικά ιδιαίτερο».
Η στρατηγική είναι η εξέλιξη «όλο και πιο περίπλοκων μηχανημάτων», λέει ο Conrad. Στο τέλος, αστειευόμενος, λέει πως μπορεί να έχουμε τον Tricorder, το μηχάνημα διάγνωσης από το Star Trek. Αυτό αρκεί να στραφεί προς τον ασθενή, και μέσα σε ένα δευτερόλεπτο αναλύει την κατάσταση υγείας του ανθρώπου.
Και αν αυτά δεν πετύχουν, η Google έχει μια εναλλακτική: μια άλλη θυγατρική ερευνά τρόπους για την παράταση της ζωής.
Το βίντεο όπου Conrad εξηγεί τα σχέδια τους:
https://www.youtube.com/watch?v=RNlLDbQrQdA


Μετάφραση  Πέτρος

Αμέθυστος 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το μαγικό όνειρο με τις νέες τεχνολογίες θα φανεί σύντομα ότι είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης της ανθρωπότητας..