Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Citigroup: Βρισκόμαστε μπροστά σε παγκόσμια κατάρρευση; - Σε επίπεδα ρεκόρ το ρίσκο διεθνώς

Citigroup: Βρισκόμαστε μπροστά σε παγκόσμια κατάρρευση; - Σε επίπεδα ρεκόρ το ρίσκο διεθνώς 
Και ενώ η διεθνής οικονομία αναπτύσσεται αργά μια παγκόσμια ύφεση θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω τους πολιτικούς κινδύνους εκτιμάει η Citigroup
Το παγκόσμιο ρίσκο έχει αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ και η αύξηση αυτή μήπως αποτελεί σήμα ότι βρισκόμαστε εμπρός σε μια παγκόσμια κατάρρευση αναφέρει σε ειδική ανάλυση της η Citigroup σε έκθεση της στις 27 Νοεμβρίου που αποτελεί update πρόσφατης έκθεσης για το γεωπολιτικό ρίσκο. 
Οι κίνδυνοι όσον αφορά την διαχείριση της ροής των προσφύγων που εγκαταλείπουν την Συρία έχει καταστεί πλέον σοβαρό πρόβλημα για πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου του 2015.
Η πολυπλοκότητα και η κλίμακα των επιθέσεων του Παρισιού αύξησε αμέσως τις ανησυχίες ότι οι τρομοκράτες είχαν εκπαιδευτεί με στόχο να προκαλέσουν χάος.
Οι έρευνες έχουν αποκαλύψει τις διασυνδέσεις μεταξύ των τρομοκρατών και του ISIS του Ισλαμικού Κράτους.
Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αγωνίζονται για να  διαχειριστούν την ροή πάνω από 4 εκατομμύρια προσφύγων από τη Συρία, αλλά η ανησυχία ότι ομάδες ISIS φανατικών ισλαμιστών παρεισφρύουν στις μετακινήσεις των ανθρώπων από τη ζώνη των συγκρούσεων αυξάνει το πολιτικό κόστος σε όλο τον κόσμο αλλά και το ρίσκο για τρομοκρατικά χτυπήματα.
Νωρίτερα τον Νοέμβριο του 2015, η κυβέρνηση Ομπάμα δέχθηκε ένα σοβαρό πλήγμα, όταν η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε ένα νομοσχέδιο που απαιτεί ανώτεροι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας να καταθέσουν στο Κογκρέσο για τους πρόσφυγες που επανεγκαταστάθηκαν στις ΗΠΑ από την Συρία.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία άνοιξε τα γερμανικά σύνορα στους αιτούντες άσυλο το Σεπτέμβριο, φέρεται να έχει αρχίσει να αλλάζει στρατηγική σχετικά με την αποδοχή των αιτήσεων ασύλου λόγω των πολιτικών πιέσεων.
Η Μέρκελ "φαινομενικά είχε διαπράξει πολιτική αυτοκτονία" και είναι αληθές ότι η Μέρκελ δέχεται μεγάλη πολιτική πίεση λόγω των προσφύγων.
Στην Αυστραλία, προβάλλονται αντιρρήσεις για το σχέδιο της κυβέρνησης να εγακαταστήσει πρόσφυγες  περίπου  12.000 από την Συρία, για λόγους ασφαλείας.
Στη Βρετανία, εν τω μεταξύ, η δημόσια στήριξη για την αποδοχή προσφύγων από τη Συρία έχει μειωθεί δραματικά και η κυβέρνηση Κάμερον φέρεται να ετοιμάζεται να συμμετάσχει στις αεροπορικές επιδρομές εναντίον ISIS στη Μέση Ανατολή.
Αυτή η πρόσθετη πολυπλοκότητα και αβεβαιότητα σύμφωνα με την Citigroup συνδυάζεται με το γεγονός ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι βρίσκονται σε υψηλό 25 ετών.
Με βάση την Citigroup ένας συνδυασμός πολιτικών και οικονομικών παραγόντων μπορούν να δημιουργήσουν ένα εξαιρετικά πολύπλοκο περιβάλλον κινδύνου.
Το πρόβλημα του παρελθόντος το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν φαίνεται ότι έχει επιλυθεί, μια σειρά από άλλες εντάσεις έχουν έρθει στην επιφάνεια οι οποίες απειλούν την παγκόσμια σταθερότητα.
Η άτονη παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, περιπλέκει ακόμη περισσότερο την εικόνα.
Παρά το γεγονός ότι η οικονομία των ΗΠΑ φαίνεται τώρα να είναι σε φάση ανάκαμψη όπως θα καταδειχθεί και από την νομισματική πολιτική της Fed, οι επενδυτές εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι για το τι πραγματικά συμβαίνει στην Κίνα.
Μόλις πρόσφατα ξεκίνησε ένα τεράστιο sell-off στα εμπορεύματα.
Επίσης η πτώση των τιμών του πετρελαίου, οδηγεί σε αποσταθεροποίηση χώρες στην Μέση Ανατολή, πέρα ​​από το Ιράκ και τη Συρία.
Κατά την Citigroup ένα άλλο πρόβλημα που δεν πρέπει να υποτιμηθεί είναι ότι η φωνή λαού, δηλαδή το πλήθος των κινημάτων που έχουν δημιουργηθεί παγκοσμίως μπορεί να αποτελέσουν παράγοντα αποσταθεροποίησης.
Η έκθεση της Citigroup καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι οι πολιτικοί κίνδυνοι κατά τα τελευταία χρόνια έχουν αντιμετωπιστεί με την άφθονη και φθηνή ρευστότητα από τις κεντρικές τράπεζες.
Εν τω μεταξύ, η μείωση της θεσμικής ικανότητας και της εμπιστοσύνης στις θεσμικές ελίτ των τοπικών πολιτικών συστημάτων, υποδηλώνει ότι ο πολιτικός κατακερματισμός θα συνεχιστεί και περιφερειακοί πολιτικοί κίνδυνοι θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα πιο συστηματικοί και συστημικοί. Και ενώ η διεθνής οικονομία αναπτύσσεται αργά μια παγκόσμια ύφεση θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω τους πολιτικούς κινδύνους.

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια: