«Πυρηνική βόμβα» από Ρωσικό Ινστιτούτο: Κοντά σε πολεμική σύγκρουση Ελλάδα και Τουρκία
Προετοιμάζουν ψυχολογικά τον Ελληνικό λαό;
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΡΩΣΟΙ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΚΥΨΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΣΟΥΛΤΑΝΟ….ΜΑΤΑΙΑ ΟΜΩΣ
Συγκλονιστικές εξελίξεις έχουμε τις τελευταίες ημέρες από ΗΠΑ και Ρωσία οι οποίες παίζοντας το ίδιο παιχνίδι που είχαν παίξει και το 1974…προετοιμάζουν κυβέρνηση και ελληνικό λαό για πιθανές επαίσχυντες παραχωρήσεις στον Σουλτάνο Ερντογάν που έχει χάσει κάθε μέτρο και λογική και ….απειλεί ξεκάθαρα.
Πολύ «δύσκολη» και συνάμα πολύ επικίνδυνη περίοδο διάγουμε στο Αιγαίο σύμφωνα και με τους Ρώσους ( μετά τους Αμερικανούς) ειδικά …..μετά την «βόμβα» του Αμερικανού πρέσβη και τις βάσιμες «ανησυχίες του» για έναν «ανεξέλεγκτο» Ερντογάν, ο οποίος όπως αναφέρουμε εδώ και καιρό από το pentapostagma.grπροετοιμάζει την νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία του και αυτό το επιβεβαιώνουν σχεδόν όλοι πλέον .
Ρωσικό ινστιτούτο σύμφωνα με βαρυσήμαντο άρθρο στο RT ρίχνει στην Ελλάδα νέα ακόμα μεγαλύτερη «βόμβα».
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «ο Ερντογάν κατ ‘επανάληψη από την αρχή της προεδρίας του, έχει δηλώσει ρητώς και κατηγορηματικώς ότι διάφορα ελληνικά νησιά ανήκουν σε τουρκικό έδαφος επειδή είναι κοντά στην Τουρκία και μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα», είπε σε συνέντευξη με το ρωσικό τηλεοπτικό πρακτορείο ειδήσεων RusiaToday, ο Διευθυντής του Κέντρου Ανατολικών Σπουδών Διεθνών Σχέσεων και διεθνούς διπλωματίας στην Μόσχα βασικός σύμβουλος του ρωσικού ΥΠΕΞ Βλαντιμίρ Λούτκοκ.
Η συμφωνία των υδρογονανθράκων και η πολεμική επιχείρηση στην συριακή πόλη Αφρίν συνέβαλαν στην αναζωπύρωση της παλαιάς διαμάχης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, λένε οι Ρώσοι ειδικοί.
Έτσι, σε πρόσφατο επεισόδιο τουρκικά πολεμικά πλοία δεν επέτρεψαν στο σκάφος του Έλληνα Υπουργού Άμυνας να πλησιάσει πιο κοντά στα επίμαχα νησιά του Αιγαίου , Ίμια , τα οποία που οι Τούρκοι αποκαλούν Kardak.
Η μακρά σύγκρουση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας είναι μία από τις κύριες πηγές αστάθειας στο ΝΑΤΟ, και τώρα επιδεινώθηκε ακόμα πιο πολύ από τις πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Α.Τσίπρα στον «γείτονα του».
Αυτό θα οδηγήσει σε νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας , αναφέρει το RT.
Η εμφάνισή στα «τουρκικά χωρικά ύδατα» του κ. Πάνου Καμμένου δεν πραγματοποιείται για πρώτη φορά προκαλώντας την τουρκική πλευρά . Πριν λίγους μήνες πριν από το περιστατικό της Κυριακής, τον Ιούλιο του 2017, η ακτοφυλακή της Ελλάδας άνοιξε πυρ εναντίον ενός τουρκικού εμπορικού πλοίου ξηρού φορτίου στο Αιγαίο. Στη συνέχεια, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την έντονη καταδίκη των ενεργειών των Ελλήνων λιμενικών, συνεχίζει ο Ρώσος δημοσιογράφος.
Η διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο χρονολογείται από την εποχή της εμφάνισης του σύγχρονου τουρκικού κράτους.
Σύμφωνα με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης του 1923, η οποία έληξε με την κατανομή των εδαφών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, τα περισσότερα από τα νησιά του Αιγαίου, ακόμη και αυτά που βρίσκονται κοντά στις τουρκικές ακτές, είναι ελληνικά . Αργότερα, μετά το 1947, ενσωματώθηκαν στην Ελλάδα και τα Δωδεκάνησα.
Οι σχέσεις μεταξύ χωρών που δεν ήταν φιλικές από τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1919-1922 άρχισαν να επιδεινώνονται γρήγορα μετά τη σύγκρουση στην Κύπρο και την εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο τμήμα του νησιού το 1974.
Η υπογραφή του 1982 της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας έδωσε την Ελλάδα την ευκαιρία να διεκδικήσει την επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια .
Η Τουρκία θεωρεί όμως ότι αυτό αποτελεί απειλή για την ασφάλειά της.
Και οι δύο χώρες επίσης ορίζουν τα σύνορα του εναέριου χώρου τους διαφορετικά, γεγονός που οδηγεί σε πολυάριθμα περιστατικά μεταξύ των τουρκικών και των ελληνικών αεροπορικών δυνάμεων στον αέρα. Το 1987 και το 1996, οι χώρες βρέθηκαν κοντά στα όρια μιας ένοπλης σύγκρουσης. Την τελευταία φορά η σύγκρουση αποφεύχθηκε χάρη στην παρέμβαση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ .
Το ζήτημα του φυσικού αερίου
Μετά την ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο κατά τη δεκαετία του 2000, η διαμάχη στο Αιγαίο αυξήθηκε ακόμη περισσότερο.
Ένα από τα μεγαλύτερα πεδία στην περιοχή αυτό της «Αφροδίτης», του οποίου τα αποθέματα εκτιμώνται σε 170 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, βρίσκεται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου. Αλλά τα σύνορα αυτής της ζώνης αμφισβητούνται από την Τουρκία.
«Εκτός από τα ιστορικά προβλήματα, το ζήτημα των υδρογονανθράκων βρίσκεται σιωπηρά εδώ», δήλωσε ο Γιούρι Μαβάσεφ, επικεφαλής της πολιτικής καθοδήγησης του Κέντρου Μελετών της σύγχρονης Τουρκίας, σε συνέντευξη στο RT.
«Αυτή η ένταση και η αδιαλλαξία συνδέονται με την αναζήτηση υδρογονανθράκων ενώ υπάρχουν μερικά σχέδια που δεν εκφράζονται από τουρκικής πλευράς , για τα οποία η Τουρκία μπορεί θα «κινηθεί επιθετικά » και η Ελλάδα πρέπει να αντισταθεί . Αυτό επιβάλλεται από το γεγονός ότι η Τουρκία συνεργάζεται με τη Ρωσία για τον αγωγό Turk Stream , και η Ελλάδα ασκεί επί του θέματος την πίεση της ΕΕ» , συνεχίζει ο ίδιος Ρώσος αναλυτής και σύμβουλος του Πούτιν .
Η Ελλάδα και η Κύπρος συνεργάζονται ενεργά στον τομέα των υδρογονανθράκων με το Ισραήλ, το οποίο κατέχει τα πεδία Leviathan και Tamar.
Στις 5 Δεκεμβρίου του 2017, οι τρεις αυτές χώρες και η Ιταλία υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Ανατολικής Μεσογείου στο Αιγαίο με την Ιταλία να είναι η εναλλακτική λύση για την προμήθεια φυσικού αερίου.
Με τη σειρά της , η Τουρκία στις αρχές του 2018 παρέλαβε το πρώτο σκάφος γεωτρήσεων για την εξερεύνηση αποθεμάτων φυσικού αερίου στο Αιγαίο Deepsea Metro II και είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη γεώτρηση φέτος.
«Η εκμετάλλευση του πεδίου φυσικού αερίου μπορεί να αλλάξει σοβαρά το πολιτικό και οικονομικό κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Εμμανουήλ Καραγιάννης, ενεργειακός ειδικός στο King’s College του Λονδίνου. «Ταυτόχρονα, αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να επιδεινώσει τις συνοριακές διαμάχες που υπάρχουν εδώ και αρκετές δεκαετίες και μπορεί να δημιουργήσουν νέα ένταση», καταλήγει ο ίδιος.
Στις 24 Ιανουαρίου μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποκάλεσε την Τουρκία «επιθετικό γείτονα, και μερικές φορές απρόβλεπτο, με αποτέλεσμα μια έντονη επιθετική στρατιωτική δραστηριότητα στο Αιγαίο Πέλαγος.»
Σε απάντηση, ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Hami Aksoy είπε ότι «ο κ Τσίπρας είναι καλύτερα να δίνει προσοχή στα εσωτερικά του,» όπου θα βρείτε ένα απτό παράδειγμα της «επιθετικότητας του». «Όλοι γνωρίζουν ότι ορισμένοι από τους συναδέλφους του είναι τέλεια προσαρμοσμένοι σε αυτόν τον ορισμό», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος.
«Υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του «παγόβουνου» που χαρακτηρίζει τις σχέσεις στις δύο χώρες στις αντιφάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, κάτι που το βλέπουμε» , λέει ο Γιούρι Μαβάσεφ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, διαφορετικά αυτό το παλιό πρόβλημα δεν θα είχε εμφανιστεί όπως τώρα τόσο απροσδόκητα και οι κυβερνήσεις δεν θα ήταν τόσο σκληρές στις δηλώσεις τους.
«Η επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2017 δεν βοήθησε να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ των χωρών»,δήλωσε ο Γιούρι Μαβάσεφ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ένταση ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα ήταν «πολύ κακό να κρύβεται κατά τη διάρκεια της επίσκεψης,» , ειδικά την ημέρα που ο Ερντογάν τόνισε την ανάγκη να αναθεωρηθεί η Συνθήκη της Λωζάνης, και τα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία στο Αιγαίο. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά απέρριψε αυτήν την πρόταση.
«Πολεμική σύγκρουση είναι πιθανή , αλλά οι κυβερνήσεις σε Τουρκία και Ελλάδα έχουν το πνεύμα να μην διασχίσουν την κόκκινη γραμμή», πιστεύει ο Ρώσος αναλυτής .
Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αυτήν την κατάσταση, θα είναι ευκολότερο για την Ελλάδα να κάνει παραχωρήσεις από την Τουρκία.
«Η Τουρκία βρίσκεται σε πόλεμο. Είναι επικίνδυνο να παίζεις με μια χώρα που βρίσκεται κάπου σε έναν πόλεμο και η οποία γίνεται λιγότερο συμβατή», λέει ο Μαβάσεφ.
Σύμφωνα με τον Ρώσο πολιτικό επιστήμονα, αυτήν την περίοδο η τουρκική κοινωνία είναι λιγότερο διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, ειδικά σε σχέση με τα ζητήματα των εθνικών συνόρων.
«Το γεγονός ότι η Τουρκία, σύμφωνα με την ηγεσία αυτής της χώρας έχει κάνει τόσες πολλές παραχωρήσεις προς τη Ρωσία και το Ιράν στη Συρία, αυτό κάνει αυτόματα την Άγκυρα να είναι λιγότερο συμβατή με άλλες διαφορές, ειδικά με τις δυτικές χώρες, και πόσο μάλλον με την Ελλάδα, ενώ αυξάνεται η πίεση στην Αθήνα για το θέμα του Αιγαίου», είπε ο Μαβάσεφ.
«Πρόκειται για μια διεθνή σύγκρουση. Και φυσικά, όλα αυτά είναι απόδειξη μιας μεγάλης κλίμακας κρίσης στο ΝΑΤΟ, και της διάβρωσης της συμμαχίας », κατέληξε ο Ρώσος εμπειρογνώμονας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, λόγω των ανησυχητικών σχέσεων της Άγκυρας με το ΝΑΤΟ , «η συμμαχία θα πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει την Τουρκία, επειδή δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι για να την προσελκύσει».
Αυτό το επιβεβαιώνει και ο σύμβουλος των δημοκρατικών και Ναύαρχος ε.α. Τ.Σταυρίδης σε άρθρο του στους NYT.
Με λίγα λόγια λοιπόν Αμερικανοί και …Ρώσοι μας ζητούν να παραχωρήσουμε ελληνική εθνική γη για να κατευνάσουμε τον Ερντογάν , ο οποίος έχει κάνει παραχωρήσεις σε Μόσχα και κρατά την ψυχραιμία του με την Ουάσιγκτον.
Νομίζουμε ότι την απάντηση θα τους την δώσει τελικά η τεράστια ελληνική ιστορία μας με τους χιλιάδες ήρωες και τους Αγίους της ορθοδοξίας μας από κοινού με το λαό.
Όλοι αυτοί , οι «βάρβαροι» μας ζητούν σε ιδιότυπη «κυοφορούμενη» πρόταση πιθανόν, την « ελεύθερη διέλευση στρατευμάτων» ( έτσι το είχε αποκαλέσει και ο Ιταλός πρέσβης στον Ι. Μεταξά στις 03:10 το πρωί) , στον προαιώνιο εχθρό της Ελλάδος την Τουρκία κάπου στο Αιγαίο.
Την απάντηση θα την δώσει σίγουρα ο ελληνικός λαός και μόνο αυτός μαζί με τις ένοπλες δυνάμεις μας στους Τούρκουςοι οποίοι θα νιώσουν από κοντά τι πάει να πει σοκ και δέος .
Εχουμε ξαναπει το πεντσποσταγμα φτιαχνεται με πολεμοχαρή κειμενα ,κανει απο κινιτροφυλαδες θεματα ως πρωτη ειδηση ,τρομάρα τους ...προφητολαγνοι χωρις διακριση ,απλα εντυπώσεις Αλλα εσυ βρε αμέθυστε οτι μαλακία γραφουν τα δημοσιευεις?? Τι να πω :-(
2 σχόλια:
Εχουμε ξαναπει το πεντσποσταγμα φτιαχνεται με πολεμοχαρή κειμενα ,κανει απο κινιτροφυλαδες θεματα ως πρωτη ειδηση ,τρομάρα τους ...προφητολαγνοι χωρις διακριση ,απλα εντυπώσεις
Αλλα εσυ βρε αμέθυστε οτι μαλακία γραφουν τα δημοσιευεις??
Τι να πω :-(
Οφείλουμε νά γίνουμε πολεμοχαρείς φίλε. Αρκετά μάς υπνώτισαν τά δάνεια καί τά μνημόνια. Πρέπει νά αλλάξουμε λογισμικό. Ξεχάσαμε τό μέγαρο μουσικής τού πολέμου πού θεμελιώνει τόν πολιτισμό καί τήν ειρήνη. Οπως καί ο στρατός χρειαζόμαστε ασκήσεις ετοιμότητος. Δέν υπάρχει πολιτική λύση διότι δέν διαθέτουμε πολιτικούς. Καί η πολιτική είναι μορφή πολέμου. Εχουμε προσκυνημένους. Δέν είναι πρός μίμησιν.
Δημοσίευση σχολίου