Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Απέραντος καταυλισμός με 500.000 πρόσφυγες η Ελλάδα!

  • Μουζάλας: Μας έχει εγκλωβίσει το Βερολίνο
  • Πως η Ελλάδα μετατράπεται σε καταυλισμό προσφύγων
Μαύρα τα έχει βάψει ο Γιάννης Μουζάλας βλέποντας την απίστευτη ροή μεταναστών στη χώρα μας.
Μάλιστα, ο ίδιος έχει εξομολογηθεί σε συνεργάτες του τη δεινή κατάσταση της χώρας και τον διαφαινόμενο εγκλωβισμό της Αθήνας από το Βερολίνο.
«Ο υπουργός ξεκίνησε πιστεύοντας ότι μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Έχει επίσης αντιληφθεί ότι είναι διαφορετικό να το βλέπεις από την πλευρά των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) από το να το αντιμετωπίζεις συνολικά ως αρμόδιος υπουργός» σχολιάζει στο Πρώτο Θέμα εμπειρογνώμονας.
Αν και υιοθετεί ακόμη την αισιόδοξη ρητορική της κυβέρνησης κρατάει πιο χαμηλούς τόνους. Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που αρνήθηκε να δεσμευτεί δημόσια ότι οι 50.000 θέσεις θα είναι προσωρινές.

Δίχως να έχει διαμορφώσει στρατηγική για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, η κυβέρνηση κινδυνεύει αντί για χαλάρωση του οικονομικού προγράμματος που επιδιώκει, να γεμίσει τη χώρα με εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες, οι οποίοι δεν θα έχουν οδό διαφυγής.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, το να γεμίσει η χώρα με 500.000 πρόσφυγες που θα περιμένουν να βρεθεί χώρα εγκατάστασης μαζί με παράνομους μετανάστες τους οποίους ανέλαβε την υποχρέωση να επαναπροωθεί στις χώρες τους αποτελεί προοπτική μηνών.

Τα γκρίζα σημεία της συμφωνίας

Η μίνι σύνοδος, όπου συμμετέιχαν και οι χώρες των Βαλκανίων που αποτελούν δίαυλο των προσφυγικών ροών, μόνο με επιτυχία δεν στέφθηκε για την Ελλάδα. Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και «αποτυχία», στο βαθμό που η κοινή δήλωση αναγνωρίζει αυξημένες υποχρεώσεις για την Ελλάδα και εμπεριέχει πολλά γκρίζα σημεία. Κι αυτό γιατί η Ελλάδα ανέλαβε την υποχρέωση να επιταχύνει τα hot spots στα νησιά του Αιγαίου για υποδοχή 7.000-8.000 ατόμων. Παράλληλα, η Ελλάδα θα δημιουργήσει 10.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας στην Αττική και άλλες τόσες στη Μακεδονία.

Το πρώτο ερώτημα, όμως, είναι που ακριβώς θα εγκαταστηθούν. Υπάρχουν εισηγήσεις να χρησιμοποιηθούν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις και το Ελληνικό, ενώ αναζητούνται χώροι και στη Μακεδονία.

Στο μεταξύ, ασαφές είναι και το τι θα γίνει με τους 20.000 που ο πρωθυπουργός πρότεινε να φιλοξενηθούν, εφόσον υπάρξει η ανάλογη οικονομική ενίσχυση.

Σε κάθε περίπτωση, η χώρα ανέλαβε την υποχρέωση για 50.000 πρόσφυγες. Υποτίθεται ότι αφού ταυτοποιηθούν θα μείνουν μέχρι να βρεθεί χώρα προορισμού. Τι θα γίνει όμως εάν οι διαδικασίες για την οριστική εγκατάσταση στις χώρες της Ευρώπης καθυστερούν;

Την ιδια στιγμή, έαν η ροή συνεχιστεί είναι σαφές οτι ούτε τα hot spots θα μπορούν να τους εξυπηρετήσουν, ενώ και οι 30.000 ή 50.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας -αν συμπεριληφθούν και τα ενοίκια- δεν θα επαρκούν. Έτσι είναι ορατός ο κίνδυνος να συγκεντρωθούν στη χώρα πολύ περισσότεροι πρόσφυγες από εκείνους που μπορεί η Ελλάδα να διαχειριστεί. Μάλιστα, το πιο πιθανό είναι να ξεπεράσουν τις προβλεπόμενες θέσεις φιλοξενίας.
kostasxan.

Δεν υπάρχουν σχόλια: