Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Περί Επισκόπων φωτισμένων και μη για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο

Σχολιάζει ο Σεβ. Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ κ. Νεκτάριος 


Διαβάζω σε εγκύκλιο Επισκόπου της Εκκλησίας της Ελλάδος το εξής: «Ἄς μήν νομίζουμε δέ ὅτι τό Ἅγιο Πνεῦμα στίς Συνόδους ἐνεργεῖ μηχανικά. Ὅτι, δηλαδή, ἄν ποῦν στήν ἀρχή οἱ Ἱεράρχες μιά προσευχή, ἔρχεται τό Ἅγιο Πνεῦμα σ᾽ αὐτούς καί γίνονται αὐτομάτως φωτισμένοι καί παίρνουν λοιπόν φωτισμένες ἀποφάσεις. Ὄχι! Δέν εἶναι ἐδῶ ὅπως στά Ἱερά Μυστήρια, πού καί ἀνάξιος νά εἶναι ὁ λειτουργός τελεῖται τό Μυστήριο. Ἐδῶ πρόκειται γιά ἁγιότητα καί γιά θεολογία τῶν μελῶν τῆς Συνόδου. »

Είναι αλήθεια ότι η θεολογία είναι χάρισμα. Επίσης είναι αλήθεια ότι τα περί της πίστεως μπορούν να τα εξηγήσουν καλύτερα αυτοί που μετέχουν της αγιοπνευματικής εμπειρίας.

Αλλά το παράδειγμα περί φωτισμένων επισκόπων που συμμετέχουν σε Συνόδους και αναξίων επισκόπων που τελούν την θεία λειτουργία είναι ατυχές.

Πως είναι δυνατόν ο Θεός να ανέχεται κάποιον ανάξιο να τελεί την Λειτουργία λόγω της ιερωσύνης και να μην ανέχεται την συμμετοχή του ιδίου αναξίου κληρικού στη Σύνοδο; Η ιερωσύνη λειτουργεί χαρισματικά στη Λειτουργία κι όχι στη Σύνοδο; Η Λειτουργία και η Σύνοδος των Επισκόπων δεν είναι έργο διακονίας των πιστών; Στην Σύνοδο συναθροίζονται οι Επίσκοποι για να μετρήσουν το μέγεθος του φωτισμού και της αγιότητός τους;

Κι αλήθεια ποιος είναι ο κριτής που θα αποφανθεί ποιος είναι φωτισμένος και ποιος όχι; Ποιος είναι ανάξιος και ποιος όχι; Ποιος είναι παλιάνθρωπος και ποιος όχι;

Αν ισχύει αυτή η άποψη, τότε πως θα ερμηνεύσουμε τα όσα λέγει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης περί του Καϊάφα; Ο Καϊάφας αν και ανάξιος προφητεύει λόγω της Αρχιερωσύνης και προς χάριν του λαού. Ή δεν έγινε έτσι το πράγμα και ο Ιωάννης μας παραπληροφορεί;

Όντως το Πανάγιο Πνεύμα δεν δρα μηχανικά. Είναι Πνεύμα ελευθερίας και δρα ελεύθερα. Μη σας φανεί παράδοξο ότι μερικές φορές μπορεί να εκφρασθεί και μέσω επισκόπων που κάποιοι θεωρούν αναξίους.

Δύο λόγοι βασικοί εξηγούν την στάση αυτή του Αγίου Πνεύματος:

Πρώτον, η Αρχιερωσύνη υπάρχει για το λαό κι όχι για το πρόσωπο του κληρικού. Ο Επίσκοπος στη Σύνοδο μετέχει όχι ως άτομο αλλά ως εκκλησία: φέρει μαζί του όλη την τοπική εκκλησία στην οποία προεδρεύει της θείας ευχαριστίας,

Δεύτερον, διότι ο θεωρούμενος ως ανάξιος επίσκοπος ταπεινώθηκε και συμμετείχε στη σύναξη των Επισκόπων και έκαμε υπακοή στο θέλημα της Εκκλησίας.

Πηγή: www.nyxthimeron.com/2016/06/

Η ΙΕΡΩΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΚΟΝΗΜΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΙΣΜΑ.

6 σχόλια:

χαλαρωσε είπε...

Δεύτερον, διότι ο θεωρούμενος ως ανάξιος επίσκοπος ταπεινώθηκε και συμμετείχε στη σύναξη των Επισκόπων και έκαμε υπακοή στο θέλημα της Εκκλησίας.

Οπως ο Μεσσηνιας.

Ανώνυμος είπε...

Προς κ.Αμέθυστο

Λέει ο Παύλος στον Τιμόθεο:"Να μην παραμελείς το ΧΑΡΙΣΜΑ που υπάρχει μέσα σου και που σου δόθηκε ύστερα από προφητική αποκάλυψη με τη χειροτονία σου από τους πρεσβυτέρους".(Α' ΠΡΟΣ ΤΙΜΟΘΕΟΝ κεφ.δ',στίχ.14)

Και πάλι λέει ο Παύλος:"Γι'αυτό σου υπενθυμίζω να αναζωπυρώνεις το ΧΑΡΙΣΜΑ του Θεού,που έλαβες και έχεις με τη χειροτονία που σου ΕΚΑΝΑ".(Β' ΠΡΟΣ ΤΙΜΟΘΕΟΝ κεφ.α',στίχ.6)

Είναι και χάρισμα.-

amethystos είπε...

Και να μην πει κανείς: “Εγώ έχω λάβει το Χριστό με το άγιο βάπτισμα”, αλλά ας μάθει ότι δεν λαμβάνουν το Χριστό με το βάπτισμα όλοι όσοι βαπτίζονται. Λαμβάνουν μόνοι αυτοί που είναι είτε βεβαιόπιστοι και έχουν γνώση τέλεια είτε αυτοί που τακτοποίησαν τον εαυτό τους, καθαρίζοντας τον από πριν και έτσι βαπτίζονται. Και τούτο το γνωρίζει αυτός που ερευνά τις Γραφές, από τους αποστολικούς λόγους και πράξεις. Γιατί έχει γραφεί: “ Όταν άκουσαν οι απόστολοι που βρίσκονταν στα Ιεροσόλυμα, ότι η Σαμάρεια έχει δεχτεί το λόγο του Θεού, έστειλαν σε αυτούς τον Πέτρο και τον Ιωάννη, οι οποίοι αφού κατέβηκαν από τα Ιεροσόλυμα, προσεύχονταν να λάβουν το Άγιο Πνεύμα οι Σαμαρείτες. Και δεν είχε λάβει ακόμη κανένας το Άγιο Πνεύμα, υπήρχαν δε, μόνο βαπτισμένοι στο όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Τότε έβαζαν τα χέρια τους επάνω τους, και ελάμβαναν το Άγιο Πνεύμα”.

Είδες πως δεν λαμβάνουν το Άγιο Πνεύμα, αμέσως όλοι όσοι βαπτίζονται; Έμαθες από τους Αποστόλους, πως κάποιοι που αν και πίστεψαν και βαπτίστηκαν, δεν ‘ντύθηκαν’ το Χριστό, με το βάπτισμα; Γιατί, εάν αυτό είχε γίνει (να ‘ντυθούν’ το Χριστό), δεν θα προσεύχονταν μετά και θα έβαζαν τα χέρια τους οι Απόστολοι σε αυτούς. Λαμβάνοντας το Άγιο Πνεύμα, τον Κύριο Ιησού ελάμβαναν. Γιατί, δεν είναι άλλο ο Χριστός και άλλο το Άγιο Πνεύμα. Και ποιος το λέει αυτό; Ο ίδιος ο Θεός Λόγος, μιλώντας στην Σαμαρείτιδα: “Είναι Πνεύμα ο Θεός”. Εάν λοιπόν ο Χριστός είναι Θεός, είναι Πνεύμα κατά τη φύση της θεότητας, και αυτός που έχει το Χριστό, Άγιο Πνεύμα έχει. Αυτός δε που έχει το Άγιο Πνεύμα, τον ίδιο πάλι τον Κύριο έχει, καθώς λέει και ο Παύλος: “Το δε Πνεύμα, ο Κύριος είναι”…

Πηγή: Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος, “Βίβλος των Ηθικών”, Λόγος Ι΄

Γιατί νά μπερδεύουμε τούς Αποστόλους μέ εμάς τούς υπόλοιπους; Γιατί νά μπερδεύουμε τόν Ιερώνυμο μέ τόν Α.Παύλο; Ο Αγιος Συμεών λύνει όλες μας τίς απορίες στά Ηθικά.

Ανώνυμος είπε...

#Η ιεροσυνη δεν ειναι διακονημα μονον.....!
# η ιερωσυνη ειναι και μυστηριον! .................!
#Η Ιερωσυνη τελει Μυστηρια!..............................!
#Ο ιερευς ειναι λειτουργος !
!Το χαρισμα της ιερωσυνης λειτουργει,,,,,μελιζει τον αγιο Αρτο,,,,,,,πληρει το Αγιο Ποτηριο,,,,,,ευλογει το Ζεον,,,,,,,ικετευει Τον Θεο να καταπεμψει το Πνευμα Το Αγιον......,δεειται , παρακαλει K Eπικαλειται το Αγιον Πνευμα ωστε οσοι μεταλαβουν ,τα Δωρα να γινουν εις νηψιν ψυχης κ εις αφεσιν αμαρτιων,,,,,,εις κοινωνιαν αγ.Πνευματος.....K πρεσβευει την ενοτητα της πιστεως.Ολα τα Μυστηρια τελουνται
Απο το Πνευμα το Αγιον!
Ο βαπτισθεις,αφου ξεντυθηκε τον παλαιο ανθρωπο κ αφαιρεσε το καλυμα της καρδιας [αγ.Γρηγοριου Νυσσης]ανοιξε εισοδο στο Λογο,,,,,Ο Ιησους ειναι το ενδυμα,,,,,Ο Ιησους,ο οποιος μπαινοντας μεσα γινεται ενδυμα ψυχης!!! PG 44,1005 A.
...........................................οι συγχρονοι χριστιανοι προσηλθαν στο βαπτισμα ν η π ι α κ εκπροσωπησε την βουληση τους ο αναδοχος,ο οποιος καλειται να ζησει κ ο ιδιος χριστιανικα εν μετανοια και να γινει ουσιωδεστερος ποιμαντικος συνεργος του ιερεως αναλαμβανοντας κ αυτος την διαποιμανση του βαπτισμενου κ χριωμενου πιστου αναδεκτου,ο οποιος γεννιεται πνευματικα στην κολυμβηθρα της Εκκλησιας!
Η χαρη του βαπτισματος μενει ανενεργητη ομως ,,,,,,,,,,,,,,,``````` οταν δεν υπαρχει γνησια προθεσιςκ η χαρη του Πνευματος διδεται αναλογα με την πιστη του αλλου κ την καθαρση που φερνει η μετανοια και η αλλαγη τροπου ζωης με τη μετοχη στα Μυστηρια ,γι αυτο κ η μετανοια εκ βαθους καρδιας ονομαζει η εκκλησια μας ''Δευτερο Βαπτισμα''..
Εαν λοιπον πραγματοποιηθει Βαπτισμα Ορθοδοξο,η ψυχη ομως εν συνεχεια κ εν πορεια ζωης δεν απορριψει τις κηλυδες των παθων,ο βιος δηλαδη μετα το Βαπτισμα ομοιαζει με τον βιο του αβαπτιστου,το νερο μενει νερο αν κ ειναι τολμηρο να το ειπω ,ομως θα το πω λεγει ο Νυσσης Γρηγοριος-και δεν λαμβανει την χαρη Του πνευματος[κατηχητικος λογος κεφ μ`PG45,101]

amethystos είπε...

Δέν υπάρχει συνεννόηση. Ισως νομίζεις ότι αρνούμαστε τήν Ιερωσύνη. Σήμερα ο κλήρος ζεί υπερβαίνοντας τήν εξουσία του. Δές κάτι από τήνερμηνεία στήν Θ.Λειτουργία τού Καβάσιλα.
42.
(t.) ΜΒ´. Περὶ τῶν κεκοιμημένων, εἰ ἁγιάζονται
ἀπὸ τῶν τῆς τραπέζης δώρων ὁμοίως τοῖς ζῶσι

(4.) Τί πλέον τῆς τελετῆς ἔχουσιν αἱ μετέχουσαι σώματος
ψυχαὶ τῶν ἀπηλλαγμένων, ὅτι τὸν ἱερέα ὁρῶσιν καὶ παρ᾿ αὐτοῦ
τὰ δῶρα δέχονται; Ἀλλὰ καὶ κἀκεῖναι τὸν αἰώνιον ἔχουσιν
ἱερέα πάντα ταῦτα αὐταῖς γινόμενον, ὃς καὶ τῶν ἔτι ζώντων @1
τοῖς ὡς ἀληθῶς λαμβάνουσι μεταδίδωσιν. Οὐ γὰρ πάντες οἷς (5)
δίδωσιν ὁ ἱερεὺς ἀληθῶς μεταλαμβάνουσιν· ἀλλ᾿ ἐκεῖνοι
μόνοι πάντως οἷς αὐτὸς δίδωσιν ὁ Χριστός. Ὁ μὲν γὰρ ἱερεὺς
πᾶσιν ἁπλῶς τοῖς προσιοῦσιν· ὁ δὲ Χριστὸς τοῖς ἀξίοις τοῦ
μετασχεῖν. Ὅθεν δῆλον ὡς ὁ τελῶν τὰς ψυχὰς τὸ μυστήριον
καὶ ἁγιάζων καὶ ζῶντας καὶ τεθνηκότας μόνος τις αὐτός (10)
ἐστιν ὁ Σωτήρ.

Ανώνυμος είπε...

Ο ποιητής και ιερεύς Παπαγιωτης Καβουρδιστριας είναι ο καλός μπατσος της υπόθεσης "Παναγία και Τιτανοτεραστια Παπορθοδοξη Συνοδός". Ο κακος μπατσος είναι το αρχιμανδριταριον Άσημος Φραπεδακης, εξ Άνω Βερου. Στον ρόλο του καραφλου βασανιστή η Παναγουλα Αντροπουλαινα, η Πατρινια....