Σύγκρουση κορυφής στη σύνοδο ΔΝΤ-Παγκόσμιας ΤράπεζαςΛαγκάρντ: Το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμοΓια να μπούμε στο πρόγραμμα απαιτούνται σοβαρές μεταρρυθμίσεις και βιώσιμο χρέοςΕχει υπάρξει πρόοδος, αλλά χρειάζονται περισσότεραΤζακ Λιου: Μόνη λύση η αναδιάρθρωση του χρέουςΣόιμπλε: Το χρέος δεν είναι το πρόβλημα...Οσοι επικεντρώνονται εκεί, παραπλανούν τον ελληνικό
Τα ξίφη τους διασταύρωσαν και πάλι Γερμανία και ΔΝΤ με φόντο το ελληνικό χρέος.
Από την Ουάσιγκτον κατά την διάρκεια της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε επέμεινε εκ νέου ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι πρόβλημα. Αντιθέτως, η Κριστίν Λαγκάρντ -συνεπικουρούμενη από τον Αμερικανό υπ. Οικονομικών Τζακ Λιού – επέμεινε πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Σόιμπλε: Παραπλανούν τον ελληνικό λαό με το χρέος
Μιλώντας στην Σύνοδο, το βράδυ της Πέμπτης ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε όχι μόνο είπε ότι «το χρέος της Ελλάδας δεν είναι το πρόβλημα» αλλά πρόσθεσε πως «όταν η συζήτηση επικεντρώνεται μόνο στο ζήτημα του χρέους, αυτό παραπλανά τον ελληνικό λαό». Σύμφωνα με τον Σόιμπλε «το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ανακτήσει, ή πιο σωστά να αποκτήσει ανταγωνιστικότητα».
Λαγκάρντ: Οσο δεν είναι βιώσιμο, δεν μπαίνουμε στο πρόγραμμα
Η φράση του Σόιμπλε ουσιαστικά αποτελούσε απάντηση στην επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ η οποία νωρίτερα, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, εν όψει των εργασιών της Συνόδου του Ταμείου, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να επισπεύσει την πρόοδο στην εφαρμογή των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
«Έχει υπάρξει κάποια πρόοδος, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα» σημείωσε, ενδεικτικά. Πρόσθεσε δε πως οι όροι συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν έχουν αλλάξει.
«Για να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα απαιτούνται βιώσιμο χρέος και σοβαρές μεταρρυθμίσεις. Οι όροι μας είναι γνωστοί εδώ και καιρό και δεν έχουν αλλάξει» τόνισε.
Σχετικά με την παγκόσμια οικονομία, παραδέχθηκε πως παραμένει υποτονική για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Το “κλειδί” είναι να δράσουμε άμεσα» συμπλήρωσε.
Η κα Λαγκάρντ εστίασε στην αναγκαιότητα μεγαλύτερης συνεργασίας, προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη και να επιμεριστούν καλύτερα τα οφέλη της οικονομίας.
Όσον αφορά το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, κατέστησε σαφές ότι αρκετές τράπεζες θα πρέπει να ελέγξουν και να αναπροσαρμόσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο.
Τζακ Λιού: Μόνη λύση η αναδιάρθρωση του χρέους
Την άποψη του ΔΝΤ ενστερνίζεται και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού. «Η μόνη σταθερή απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος, είναι η αναδιάρθρωσή του», τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα.
«Εδώ και πολύ καιρό έχουμε εμπλακεί σε βάθος με την Ελλάδα και στα θέματα που αφορούν την οικονομική κατάσταση και στο θέμα του χρέους. Ευτυχώς, δεν είμαστε σε φάση άμεσης κρίσης», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο κ. Λιου επισήμανε πως «το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε να βρεθούμε και πάλι σε φάση κρίσης. Ηταν σημαντικό ότι στην τελευταία συμφωνία που έκανε η Ελλάδα με τους εταίρους της αποφασίσθηκε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους έπρεπε να βρίσκεται στο τραπέζι, ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, και ότι η Ελλάδα έπρεπε να σημειώσει πρόοδο στην υλοποίηση του σχεδίου. Και πως στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει μια συναίνεση που θα περιλαμβάνει και αναδιάρθρωση του χρέους. Πάντα πίστευα ότι το συντομότερο που θα φθάσουμε σε αυτό, το καλύτερο, διότι η μόνη σταθερή απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος, είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. Οσο καθυστερείς να το κάνεις, τόσο πιο δύσκολο γίνεται για την οικονομία που στηρίζει το χρέος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου