Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ (11)

Συνέχεια από: Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2014

Ο ΜΟΝΟΘΕΪΣΜΟΣ ΣΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ

Του Erik Peterson

        
  Ο Ευσέβιος  τονίζει πάντοτε στο έργο του, πώς πρίν απο τον Αύγουστο οι άνθρωποι ζούσαν στην πολυαρχία, κυριευμένοι απο τυράννους ή δημοκρατίες, χωρίς καμμία σχέση μεταξύ τους. (VII 2, 22). Οι συνέπειες, υπήρξαν ατελείωτοι πόλεμοι και όλα τα δεινά που σχετίζονται μ'αυτούς. "Αλλά όταν ενεφανίσθη ο Κύριος και Σωτήρ και ταυτοχρόνως με την έλευσή Του, ο Αύγουστος, πρώτος ανάμεσα στους Ρωμαίους, έγινε ο Κυρίαρχος των εχθρών, εξηφανίσθη η πολυαρχία και η ειρήνη τύλιξε όλη την γή". Τότε δέ εκπληρώθηκαν και οι προφητικές προβλέψεις τής Ειρήνης ανάμεσα στους λαούς, όπως για παράδειγμα του Μιχαία 5,4 και του ψαλμού 71,7. Στο κείμενο δέ VIII 3,13 λέει: "Κάτω απο τον νέο νόμο τού Χριστού, αμέτρητοι λαοί και έθνη, οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει τους Θεούς των παραδόσεών τους και το παληό τους δεισιδαιμονικό λάθος, συνέχισαν ανακαλώντας σ'αυτόν, ο οποίος είναι Θεός πάνω απ'όλους" ( παρ.14). Και γι'αυτό δωρίζεται τώρα σε όλους αυτούς η πιό βαθειά ειρήνη καθότι δέν υπάρχει πλέον μία πλουραλιστική κυριαρχία και μία τοπική βασιλεία, έτσι ώστε τώρα δέν συμβαίνει πλέον αυτό που λέει ο προφήτης  Ησαΐας: "ένας λαός υψώνει το ξίφος ενάντια στον άλλον", όταν αυτοί βρισκόταν ακόμη όπως πρίν, σε πόλεμο μεταξύ τους. Αντιθέτως καθένας αναπαύεται απο την αγροτική του εργασία "στην σκιά μίας αμπέλου ή μιάς συκής, καθότι τίποτε δέν τον τρομάζει πλέον" όπως  έχει λεχθεί στην προφητεία (Μιχαίας 4,4) "αλλά όλο αυτό συνέβη μόνον απο την στιγμή που οι Ρωμαίοι απέκτησαν την κυριαρχία, απο τους χρόνους της ελεύσεως του Κυρίου μας μέχρι σήμερα" ( παρ.15).
          Ο Αυγουστίνος όμως εκφράσθηκε διαφορετικά στην "πολιτεία του Θεού" (ΙΙΙ,30). Είναι αλήθεια πώς και αυτές οι κρίσεις του Ευσέβιου υπεισέρχονται στην "απόδειξη του Ευαγγελίου" και εντάσσονται στην προσπάθεια τής αποδείξεως τού Χριστιανικού δόγματος μέσω της Βίβλου. Αλλά όταν ο Ευσέβιος δηλώνει: "Όλα αυτά συνέβησαν απο την ημέρα της Γεννήσεως του Κυρίου μέχρι σήμερα, απο όταν κυριαρχούν οι Ρωμαίοι", τότε λοιπόν το συμπέρασμα αυτής της στροφής φανερώνει πώς αυτός κυττάζει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πολιτική κατάσταση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Στην εισαγωγή στο όγδοο βιβλίο τής αποδείξεως τού μηνύματος τού Ευαγγελίου (παρ. 3) ο Ευσέβιος υποστηρίζει πώς σαν σημείο τού ερχομού τού Χριστού είχε υπάρξει η προφητεία της Ειρήνης: δηλαδή το τέλος του πολιτικού πλουραλισμού με την μορφή των Εθνικών κρατών, η εγκατάλειψη της πολιθεϊστικής και δαιμονικής λατρείας των ειδώλων, και η ειρηνική αναγνώριση ότι υπάρχει ένας μόνον Θεός δημιουργός υπέρ πάντων των ανθρώπων. Επομένως λοιπόν ο μονοθεϊσμός ξεκίνησε σαν αρχή τής ιστορίας με την μοναρχία του Αυγούστου. Στην ρωμαϊκή αυτοκρατορία η οποία βάζει ένα τέλος στις εθνότητες, ανήκει μεταφυσικά ο μονοθεϊσμός. Αυτό όμως που ξεκίνησε, γενικώς με τον Αύγουστο, έγινε πραγματικότης στον καιρό του Κωνσταντίνου. Μετά την ήττα του Λικίνιου εκ μέρους του Κωνσταντίνου, ξανα-ιδρύθηκε η πολιτική μοναρχία και ταυτοχρόνως εξασφαλίσθηκε η Θεία μοναρχία (Ευσέβιος, Ζωή του Κωνσταντίνου ΙΙ, 19).
          Ο ίδιος ο Κωνσταντίνος ανασκεύασε σε κάποιους λόγους του τήν ειδωλολατρεία και μετέδωσε στους ακροατές του το δόγμα της Θείας μοναρχίας. Ο ίδιος μάλιστα μιμήθηκε και αυτή την Θεία μοναρχία, δέν την μετέδωσε μόνον. Στον μοναδικό βασιλιά πάνω στην γή, αντιστοιχεί ο μοναδικός βασιλεύς του Ουρανού και ο μοναδικός νόμος και κυρίαρχος Λόγος.

Συνεχίζεται
Αμέθυστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: