Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Πώς κατανοούμαστε μεταξύ μας .(Αρχιμ. Σωφρονίου του Essex)

sofronios  1[1] 

Η γλώσσα των ανθρωπίνων λέξεων και εννοιών δίδει πολύ περιορισμένην δυνατότητα μεταδόσεως της εσωτερικής καταστάσεως του ενός εις τον άλλον. Απαραίτητος προϋπόθεσις της αμοιβαίας κατανοήσεως είναι η κοινότης ή η ταυτότης πείρας. Εφ’ όσον δεν υπάρχει αυτή η κοινότης, δεν κατορθούται η αμοιβαία κατανόησις, διότι το περιεχόμενον των εννοιών, δι’ ων πάντες ημεις εκφραζόμεθα, είναι αντίστοιχον πρός την έκτασιν της διανοητικής ή και υπαρξιακής πείρας εκάστου προσώπου.
Εις κάθε έννοιαν έκαστος εξ ημών εγκλείει τον όγκον της πείρας του, και δια τούτο οι πάντες αφεύκτως ομιλουμεν διαφόρους γλώσσας. Λόγω όμως του ομοουσίου του ανθρώπινου γένους είναι δυνατόν και δια του λόγου να προκαλέσης νέαν τινά εμπειρίαν εις την ψυχή του ακούοντος, ούτως ως να εγέννας εν αυτώ νέαν ζωήν.
Εάν ούτως έχη επί των ανθρωπίνων σχέσεων, τούτο πολύ περισσότερον συμβαίνει επί της θείας ενεργείας. Ο λόγος του Θεού, εις μίαν δεδομένην στιγμή, όταν δηλαδή η ανθρωπίνη ψυχή δέχηται αυτόν με κατάλληλον εσωτερικήν διάθεσιν, διά της εμφανείας του πραγματικώς εμπνέει νέαν ζωήν, και δη εκείνην η οποία εκπορεύεται εκ του Θεού, ήτοι τήν αιωνίαν ζωήν.
Πηγή isagiastriados.com 

 /fdathanasiou

4 σχόλια:

Ιωάννης Γαλάνης - Άλλος είπε...

Νομίζω "αφεύκτως" και όχι "αφεύκτους". Είναι δυνατόν να διορθωθεί;

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΟ ΛΕΕΙ. ΤΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ?

amethystos είπε...

Τό διορθώσαμε αδελφέ μετά τήν επισήμανση.

Ανώνυμος είπε...

Και μόνο αυτό είναι ικανό να δημιουργήσει για τους απλοϊκούς έναν καλό λογισμό για κάποιον που καταλαβαίνει και κάνει άλλα αντί άλλων.Για όσους μπορούν και παραπέρα,ο ΄Κύριος βλέποντας την αδυναμία πλάτυνσης των καρδιών των σταυρωτών του,ως προς την κατανόηση ή τη συναίσθηση της ΑΓΑΠΗΣ,εκφράστηκε στωικά και εν πλήρη σοφία από του σταυρού με το ... «ΠΑΤΕΡ ΑΦΕΣ ΑΥΤΟΙΣ ΟΥ ΓΑΡ ΟΙΔΑΣΙ ΤΙ ΠΟΙΟΥΣΙ».