Οι δυτικοί σχεδιασμοί για οικονομικό στραγγαλισμό της Ρωσίας μέσω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν και η ιδιαιτερότητα του ρωσικού λαού
Σκοπός των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας ήταν η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της ρωσικής οικονομίας, ώστε ο λαός να υποστεί τις οικονομικές συνέπειες, να δημιουργηθεί κλίμα δυσφορίας, το οποίο θα έχει αντανάκλαση στην δημοφιλία του Πούτιν.
Η ταυτόχρονη μείωση της τιμής πετρελαίου αφενός, και τα έξοδα της συμμετοχής στον πόλεμο της Συρίας, αλλά και της ενσωμάτωσης της Κριμαίας αφετέρου, επιβαρύνουν την κατάσταση διαβίωσης του ρωσικού λαού, και ο σχεδιασμός της Δύσης επιτεύχθηκε, αλλά κατά το ήμισυ.
Επειδή, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα με τους δυτικούς σχεδιασμούς δεν λαμβάνεται όσο πρέπει στα σοβαρά υπόψη η ιδιαιτερότητα των λαών επί των οποίων επιδιώκεται η εφαρμογή μέτρων. Κι αυτό συμβαίνει, επειδή αυτές είναι οι επιταγές της παγκοσμιοποίησης για μια Αρχή, ένα Λαό, που προπαγανδίστηκαν επαρκώς για πλήρη ισοπέδωση.
Οποιοσδήποτε δυτικός λαός υφίστατο τις πιέσεις κατά των Ρώσων, θα είχε εξεγερθεί κατά της ηγεσίας του. Όχι ο μυστικοπαθής ρωσικός λαός, που από την στιγμή της εμφανίσεώς του στην ιστορία, έχει μάθει να ζει υπό έναν ισχυρό ηγέτη - από τον πατέρα Ιβάν, έως τον πατερούλη Στάλιν. Η δημοφιλία του Πούτιν παραμένει σε υψηλά επίπεδα, και κανείς από τους υποψηφίους αντιπάλους του δεν συγκεντρώνει άνω του 5% προτίμηση των ψηφοφόρων. Κατά τις δημοσκοπήσεις, ο μόνος αξιόλογος αντίπαλος θα ήταν ο… Μεντβέντεφ!
Παρόλα αυτά, η Δύση ελπίζει ότι θα τον φθείρει. Λίγο πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση Πούτιν-Τραμπ, στο περιθώριο της Συνόδου των G20, το γνωστό αμερικανικό think-tank Stratfor, προέβλεψε το τέλος της διακυβέρνησης Πούτιν, εξαιτίας των λόγων που ανέφερα παραπάνω. Οι Ρώσοι θεωρούν το δημοσίευμα προβοκατόρικο, επειδή επαναλαμβάνονται όσα έχουν γραφεί και πριν από χρόνια.
Κατά το Stratfor, ο Πούτιν βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλές κρίσεις, που έχουν αντανάκλαση στο εσωτερικό, αφού «οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης γίνονται ολοένα και μαζικότερες, ενώ οι διώξεις Πούτιν κατά των αντικαθεστωτικών έχουν γίνει πλέον κοινό ζήτημα», γράφει.
Αλλιώς βλέπουν τα πράγματα οι Ρώσοι. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, που αναφερόταν στην τελευταία δημοσκόπηση, ο διωκόμενος αντικαθεστωτικός ηγέτης της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, που συνελήφθη, ο Αλεξέι Ναβάλνι, συγκεντρώνει μόλις το 1%, της προτίμησης των Ρώσων. Ένα μικρό επεισόδιο δηλαδή στην πολιτική ζωή της Ρωσίας, περνά σ’ εμάς ως σημαντικό γεγονός.
Βεβαίως, στα αμερικανικά δημοσιεύματα περνούν μόνον οι επιπτώσεις στον ρωσικό λαό, και όχι οι αντίστοιχες των ευρωπαϊκών, όπου έχουν υποστεί τεράστιες ζημίες, οι οποίες, τουλάχιστον όσον αφορά τα αγροτικά προϊόντα, πρέπει να θεωρείται χαμένη η ρωσική αγορά, αφού η ρωσική κυβέρνηση φρόντισε να αντικαταστήσει τα εισαγόμενα από τα εντόπια.
Ένα από τα αποτελέσματα των κυρώσεων με πρόσχημα την κρίση στην Ουκρανία, είναι ότι οι Ευρωπαίοι υποχρεώνονται να επισπεύσουν τις ενέργειές τους για λιγότερη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Αυτό, ταυτόχρονα, σημαίνει μείωση της γεωοικονομικής και γεωπολιτικής ισχύος της Ρωσίας, προς όφελος των ΗΠΑ.
Κάτι τέτοιο υπαινίσσεται η διαδικτυακή πύλη Euractiv, σε ανάλυσή της με τίτλο "Ο South Stream θύμα της προσάρτησης της Κριμαίας". Αναφέρεται στην επιθυμία των ηγετών της ΕΕ να αποκτήσουν ενεργειακή ανεξαρτησία από τη Ρωσία, όπως φάνηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, γεγονός που αποδυναμώνει το εγχείρημα του αγωγού South Stream που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ουκρανία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ιταλική εταιρεία ενέργειας ΕΝΙ, ο βασικός μέτοχος του εγχειρήματος, έχει πλέον ενδοιασμούς για το εγχείρημα, ενώ και ο Ρώσος μεγιστάνας που κέρδισε το διαγωνισμό για τη βουλγαρική επέκταση του αγωγού εμφανίζεται στη μαύρη λίστα που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ ως απάντηση στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Οι κυρώσεις οδηγούν σε δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του Γκενάντι Τιμτσένκο, εμποδίζοντας έτσι την εταιρεία του να κάνει συναλλαγές σε ευρωπαϊκό έδαφος και μπλοκάροντας την κατασκευή του αγωγού. Το όνομα του Τιμτσένκο, ωστόσο, δεν εμφανίζεται στην ευρωπαϊκή λίστα.
Καλά όλα αυτά, αλλά οι ένοπλες δυνάμεις Ρωσίας και Κίνας μειώνουν ταχύτατα το τεχνολογικό χάσμα με τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, τονίζουν οι ειδικοί αμυντικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από αμερικανικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, τα νέα ρωσικά οπλικά συστήματα καθώς και η πολεμική ικανότητα της Κίνας να εντοπίζει πιο αποτελεσματικά και να εξουδετερώνει αμερικανικά αεροσκάφη και πλοία αποτελεί γεγονός. Ο στόχος της Μόσχας και του Πεκίνου είναι να αναγκαστούν οι δυνάμεις των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τα σύνορά τους, αναφέρει ρωσικό δημοσίευμα.
Συμπέρασμα: Όποιος προλάβει.
Μακεδών
Πηγή Voria
kostasxan
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου