Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τη μνήμη του ιδρυτού του, Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου. Την Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, τελέστηκε Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χειροτόνησε στο βαθμό του Πρεσβυτέρου και χειροθέτησε σε Μέγα Πρωτοσύγκελλο τον π.Ανδρέα Σοφιανόπουλο.
Στην ομιλία του, πριν από τη χειροτονία του νέου Πρεσβυτέρου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στο εκκλησιαστικό ήθος, την αφοσίωση, την αποτελεσματικότητα και το πνεύμα αυτοθυσίας που επέδειξε ο π.Ανδρέας. «Εις την διακονίαν σου εξετιμήθη η σεμνότης, η σιωπή, η εχεμύθεια, η σοβαρότης και η υπομονή εις τας δυσκόλους περιστάσεις, διότι πάντες γνωρίζομεν ότι η διακονία εις την Εκκλησίαν, και δη εις το καθ᾽ ημάς Οικουμενικόν Πατριαρχείον, είναι οδός στενή και ανηφορική. Αλλ᾽ η χάρις του Θεού πάντα ευλογεί και ενδυναμοί τον βαδίζοντα, μέχρι να φθάση εις τον τελικόν προορισμόν, εις το πλήρωμα της χάριτος».
Απευθύνοντάς του πατρικούς λόγους και νουθεσίες ο Πατριάρχης τόνισε: «Εις την Ορθόδοξον Εκκλησίαν τα πάντα είναι χάρις και αποστολή. Οφείλεις λοιπόν να αναζωπυροίς την εκκλησιαστικήν σου υπόστασιν εις το μυστήριον της χάριτος, όπερ σημαίνει να επανευρίσκης και να αναγεννάς ολόκληρον τον εαυτόν σου, την κλήσιν σου, την ζωήν σου, την υψηλήν διακονίαν σου εντός της καινής πραγματικότητος της Βασιλείας του Θεού, όπως αύτη ενσαρκούται εν τη Εκκλησία διά της κενώσεως και της αγάπης· της εν επιγνώσει και αληθευούσης αγάπης, της οποίας «ο νόμος και προς τα υπέρ δύναμιν εκβιάζει» (Ιωάννης Σιναίτης, Κλίμαξ, Λόγος Γ´). Αυτή είναι η απάντησις της Ορθοδόξου Εκκλησίας γενικώς, και δη του καθ᾽ ημάς πανιέρου και αειφεγγούς Φαναρίου, εις την αγχώδη και αγωνιώδη προσπάθειαν ωρισμένων όπως καταστήσουν τα πάντα εν τη Εκκλησία νόμον. Εάν ο νόμος της Εκκλησίας εφαρμόζεται άνευ αγάπης, τότε ομιλούμεν διά μίαν θρησκείαν εκ των πολλών του κόσμου τούτου, αλλ᾽ ασφαλώς όχι διά την Εκκλησίαν του Χριστού, ήτις εθεμελιώθη επί της θυσίας Του, επί του Σταυρού και επί του εκχυθέντος αίματός Του «υπέρ της κόσμου ζωής και σωτηρίας» […] Η αγάπη θα σε καταστήση σύγχρονον του Θεού και συνεργάτην των επαγγελιών Του. Εάν ο κληρικός δεν αγαπά τον Θεόν εις το πρόσωπον του πλησίον και τον πλησίον εις το πρόσωπον του Θεού, τότε δεν θα δυνηθή να αγαπήση τον ίδιον τον άνθρωπον, αλλά τα περί τον άνθρωπον, ελκυόμενος από επιπλάστους ιδιότητας ή αξιώματα, τα οποία καλύπτουν το προσωπικόν χάρισμα. Το χάρισμα του Μεγάλου Πρωτοσυγκέλλου είναι να διακρίνη τα χαρίσματα των άλλων και μάλιστα να τα αναδεικνύη και ουχί να τα αποκρύπτη, να αξιοποιή την κλήσιν του κάθε ανθρώπου διά το καλόν και την πρόοδον της Μεγάλης Εκκλησίας».
Κατά την Θεία Λειτουργία παρέστη αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ρώμης υπό τον Καρδ(ερ)ινάλιο Κουρτ Κοχ, Πρόεδρο του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Χριστιανική Ενότητα.
Συμπροσευχήθηκαν Ιεράρχες του Θρόνου και άλλων Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, Κληρικοί, Μοναχοί και Μοναχές από την Πόλη και την Ελλάδα.
Επίσης, εκκλησιάστηκαν, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Ιωάννης Αμανατίδης, εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, οι εν Αγκύρα Πρέσβεις της Ελλάδος, κ. Πέτρος Μαυροειδής και της Ουκρανίας, κ. Andrii Sybiha, οι Γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδος, Πρέσβης κ. Ευάγγελος Σέκερης, της Ουκρανίας, κ. Oleksander Gaman, της Γεωργίας, κυρία Inga Kikvadze, διπλωμάτες, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μεγάλης Εκκλησίας του Χριστού και πλήθος πιστών.
Μετά την απόλυση ο Οικουμενικός Πατριάρχης χειροθέτησε το νέο Πρεσβύτερο π.Ανδρέα σε Μέγα Πρωτοσύγκελλο και ακολούθως προσφώνησε την επίσημη Αντιπροσωπεία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Αναφερόμενος στην πορεία του θεολογικού διαλόγου μεταξύ των δύο Εκκλησιών, ο οποίος ξεκίνησε πριν από περίπου σαράντα χρόνια, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε ότι στο επίκεντρό του βρέθηκαν όσα μας ενώνουν. «Φαίνεται όμως ότι έφθασεν η ώρα να ασχοληθώμεν επιμελώς και με τα εμπόδια εις την αποκατάστασιν της πλήρους κοινωνίας των Εκκλησιών ημών, όχι διά να επιστρέψωμεν εις τας αγόνους αντιπαραθέσεις του παρελθόντος, αλλά διά να αναλύσωμεν ομού τα ζητήματα αυτά και να οδηγηθώμεν εις λύσεις, αποδεκτάς εκατέρωθεν».
«Η Εκκλησία ήτο επί χιλιετίαν όλην ηνωμένη εν τη πίστει, εν τω Αγίω Ποτηρίω της Ευχαριστίας, εν τη ευσεβεία, εν τη αγιότητι του βίου και εν τη διακονία. Αυτήν την ενότητα αγωνιζόμεθα να επανεύρωμεν διά του διαλόγου της αληθείας εν αγάπη, ο οποίος ήρξατο, ευλογημένη πρωτοβουλία των αοιδίμων Προκατόχων ημών, εκαρποφόρησεν ήδη ποικιλοτρόπως και συνεχίζεται εν πνεύματι αμοιβαίας εμπιστοσύνης, χωρίς οικουμενιστικάς εξάρσεις, αι οποίαι δεν υπηρετούν το έργον της ενότητος», τόνισε ο Πατριάρχης σε άλλο σημείο της ομιλίας του και υπενθύμισε ότι η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη το 2016, υπογράμμισε την αναγκαιότητα του διαχριστιανικού θεολογικού διαλόγου: «Ο διάλογος αυτός πρέπει να συνοδεύηται πάντοτε «υπό της εν τω κόσμω μαρτυρίας διά πράξεων αμοιβαίας κατανοήσεως και αγάπης», καθώς και από την προσπάθειαν, «όλοι οι χριστιανοί, εμπνεόμενοι υπό των κοινών θεμελιωδών αρχών του Ευαγγελίου … να δώσωμεν εις τα ακανθώδη προβλήματα του συγχρόνου κόσμου, μίαν ολοπρόθυμον και αλληλέγγυον απάντησιν, βασιζομένην εις το πρότυπον του εν Χριστώ καινού ανθρώπου» (ο. π., § 23). Η κοινή μαρτυρία και αι κοιναί πρωτοβουλίαι, έναντι των πολλών προκλήσεων του συγχρόνου κόσμου, είναι πάντοτε παρέμβασις υπέρ του ανθρώπου και της ειρήνης του κόσμου του, και ενισχύουν την πορείαν ημών προς την ενότητα».
Στη συνέχεια ο Καρδ(δερ)ινάλιος Κουρτ Κοχ ανέγνωσε μήνυμα του Πάπα Ρώμης Φραγκίσκου με το οποίο εξέφρασε τις θερμές ευχές του προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την εορτή του προστάτη του, Αγίου Αποστόλου Ανδρέα, ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία προώθησης του διαλόγου μεταξύ των δύο Εκκλησιών. «Θα ήθελα να ενθαρρύνω εκ νέου αυτόν τον θεολογικό διάλογο. Η συναίνεση που επετεύχθη από τους Καθολικούς και τους Ορθοδόξους επί ορισμένων θεμελιωδών θεολογικών αρχών που ρυθμίζουν τη σχέση ανάμεσα στο πρωτείο και τη συνοδικότητα στη ζωή της Εκκλησίας κατά την πρώτη χιλιετία μπορεί να χρησιμεύσει στην αξιολόγηση, ακόμη και κριτικά, ορισμένων θεολογικών κατηγοριών και πρακτικών που εξελίχθηκαν κατά τη διάρκεια της δεύτερης χιλιετίας σύμφωνα με αυτές τις αρχές. Αυτή η συναίνεση μπορεί να μας επιτρέψει να εξετάσουμε έναν κοινό τρόπο κατανόησης της άσκησης της διακονίας του Επισκόπου της Ρώμης, στο πλαίσιο της συνοδικότητας και στην υπηρεσία της κοινωνίας της Εκκλησίας στη σημερινή πραγματικότητα. Αυτό το ευαίσθητο έργο πρέπει να επιδιώκεται σε μια ατμόσφαιρα αμοιβαίας ανοιχτότητας και, πάνω απ’ όλα, υπακούοντας στις απαιτήσεις που το Άγιο Πνεύμα έχει από την Εκκλησία»*.
Ακολούθως στην Αίθουσα του Θρόνου του Πατριαρχικού Οίκου πραγματοποιήθηκε η αντιφώνηση του νεοχειροτονηθέντος Μεγάλου Πρωτοσυγκέλλου, π. Ανδρεά. «Εις την αφοσίωσιν ενός κληρικού προς τον Προεστώτα, προς τον Ηγούμενον, προς τον Δεσπότην και Αυθέντην, αναπαύεται ο Κύριος του ελέους, ο, δι’ άκραν υπακοήν προς τον Πατέρα, σάρκα λαβών. Διότι εις την εν τη Πατριαρχική Αυλή διακονίαν, ως κατενόησα βιωματικώς καθ’ όλον τον διαρρεύσαντα χρόνον, το μεγαλύτερον εφόδιον διά την, από Θεού, ευλογίαν και υπομονήν και συνέχισιν του αγώνος είναι η απόλυτος, η αναντικατάστατος, η άνευ λογισμών και γογγυσμών και κυρίως η αγαπητική αφοσίωσις προς τον Πατριάρχην. Αυτήν την αφοσίωσιν, μου εκαλλιέργησαν από νεαράς ηλικίας πνευματικοί Πατέρες καλοί καγαθοί οι οποίοι, ελθόντες μακρόθεν, σήμερον συνευφραίνονται εν τη χαρμοσύνω διά την ελαχιστότητά μου ημέρα. Αυτήν την αφοσίωσιν ενστερνισθείς εξ όλης της ψυχής και διανοίας, κατέλιπον την ζωήν μου εις τας χείρας του ζώντος Θεού. Με αυτήν την αφοσίωσιν και περισσότερον αυτής επιθυμώ να αξιοποιήσω τον χρόνον της παρ’ Υμίν διακονίας μου», είπε, μεταξύ άλλων, ο νέος Μέγας Πρωτοσύγκελλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
ΣΧΟΛΙΟ: Αυτή τή φορά έγινε ένα μεγάλο άλμα πρός τόν σκοπό τού κοινού ποτηρίου. Οικονομία γάρ. Σπατάλη μέρες πούναι νά χρησιμοποιούμε δυό καί τρία. Εξάλλου ψωμάκι βουτηγμένο στό κρασάκι θά σερβίρεται.
Η διακονία τής νέας εκκλησίας απαιτεί σιωπή καί εχεμύθεια σ' αυτά πού βλέπουν τά μάτια μας. Καί μάλλον ετοιμάζονται καί περισσοτερα. Εφόσον στόν χρόνο πού θά διαρρέι το μεγαλύτερον εφόδιον διά την, από Θεού, ευλογίαν και υπομονήν και συνέχισιν του αγώνος είναι η απόλυτος, η αναντικατάστατος, η άνευ λογισμών και γογγυσμών και κυρίως η αγαπητική αφοσίωσις προς τον Πατριάρχην. Καί όχι μόνον αλλά καί στούς κάθε λογής Καρδ(ερ)ινάλιους. Υπακούοντας στις απαιτήσεις που το Άγιο Πνεύμα έχει από την Εκκλησία»*. Πάντα!!
Πώς τά κατάφερε όμως ο επιτήδειος νά γκρεμίσει τήν ορθή πίστη από τίς καρδιές μας; Εκανε τήν εκκλησία ίδρυμα, τράπεζα τού Αγίου Πνεύματος. Τραπεζαρία γιά τήν ακρίβεια, όπου οι ψυχές μας μπορούν νά τρώνε, νά πίνουν καί νά ευφραίνονται τούς θησαυρούς καί τά καλούδια τού Ολύμπου.
Παραπλανώντας μας ότι ο Απόστολος Ανδρέας ίδρυσε τό Πατριαρχείο. Ισα πού πρόφτασε νά αναφέρει τό όνομά Του πρίν αρχίσει τό φαγοπότι. Τίμησε τήν μνήμη Του; Μνημόσυνο έκανε; Τίμησε τόν Απόστολο ο οποίος κάθεται σέ έναν από τούς θρόνους γύρω από τόν Κύριο; Μήπως είναι καλύτερα νά πούμε : ΤΟΝ ΑΤΙΜΑΣΕ! Καί μέ ποιά δύναμη παραπλανεί ο επιτήδειος καί ο ευκίνητος; ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΚΛΗΡΙΚΑΛΙΣΜΟΥ. Ταυτίζοντας τό διακόνημα μέ τό Χάρισμα, τόν κλήρο μέ τήν Αγιότητα. Το χάρισμα του Μεγάλου Πρωτοσυγκέλλου είναι να διακρίνη τα χαρίσματα των άλλων και μάλιστα να τα αναδεικνύη και ουχί να τα αποκρύπτη, να αξιοποιή την κλήσιν του κάθε ανθρώπου διά το καλόν και την πρόοδον της Μεγάλης Εκκλησίας. ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΕΙ ΛΟΙΠΟΝ. Τό χάρισμα ή τήν κλήση;
Καί μάς αποκαλύπτει επιτέλους τήν ευγνωμοσύνη του γιά τήν μεγάλη υπηρεσία πού τού προσφέρουν οι Αποτειχισμένοι τού παλαιού καί τού νέου. Τό μόνο εμπόδιο στήν ένωση τής αγάπης είναι οι φανατικοί φονταμενταλιστές. Οι πιστοί τού νόμου τών κανόνων. Τό οποίο όμως εύκολα υπερβαίνεται,
"διά της κενώσεως και της αγάπης· της εν επιγνώσει και αληθευούσης αγάπης, της οποίας «ο νόμος και προς τα υπέρ δύναμιν εκβιάζει» (Ιωάννης Σιναίτης, Κλίμαξ, Λόγος Γ´). Αυτή είναι η απάντησις της Ορθοδόξου Εκκλησίας γενικώς, και δη του καθ᾽ ημάς πανιέρου και αειφεγγούς Φαναρίου, εις την αγχώδη και αγωνιώδη προσπάθειαν ωρισμένων όπως καταστήσουν τα πάντα εν τη Εκκλησία νόμον. Εάν ο νόμος της Εκκλησίας εφαρμόζεται άνευ αγάπης, τότε ομιλούμεν διά μίαν θρησκείαν εκ των πολλών του κόσμου τούτου, αλλ᾽ ασφαλώς όχι διά την Εκκλησίαν του Χριστού, ήτις εθεμελιώθη επί της θυσίας Του, επί του Σταυρού και επί του εκχυθέντος αίματός Του «υπέρ της κόσμου ζωής και σωτηρίας»
Μεγάλη κένωση, μάς έπνιξε ο ευκίνητος.
Ας πάρουμε όμως καί μιά μικρή γεύση από τόν προφήτη τής νέας αιρέσεως, τόν Μπαλτάσαρ, τήν οποία αγνοούμε μέ πείσμα.
χαλαρωσε είπε...
Μεταγενέστεροι προφήτες ονομάζουν κατόπιν την εγκατοικούσα στον Λόγο τού Θεού δύναμη (dynamis) ως Πνεύμα· ενώ κι εκεί όπου βιώνεται και κατανοείται ως ζωντανή δύναμη ζωής στον άνθρωπο ο ‘λογικός’ νόμος τού Θεού, μπορεί επίσης να χαρακτηρισθή ως Πνεύμα.
Θα μπορούσε να είναι ωστόσο αυτή ακριβώς η ενότητα Λόγου και Πνεύματος του Θεού στην Παλαιά Διαθήκη σημαντική για τα θεολογικά μας συμφραζόμενα. Και θα συνεχισθή πράγματι η ‘συνάφειά’ τους και στην Καινή Διαθήκη, καθ’ όσον είναι, όπως ήδη δείξαμε, ένας Λόγος που δίνεται απ’ το Πνεύμα τού Πατρός και παραλαμβάνεται και εκφράζεται στο Πνεύμα τού Ιησού ο Λόγος τού Ιησού, ενώ δεν ερμηνεύει μόνον τον (απόλυτο!) Λόγο τού Ιησού στην Εκκλησία μετά την ‘εξαφάνιση’ (Entschwinden!) του Ιησού το Πνεύμα, αλλά καθιστά παρόντα και τον ίδιον τον Ιησού (μυστηριακά και υπαρξιακά) με τη δράση του – και μάλιστα στο Σώμα τού Χριστού, το οποίο και οικοδομεί ως τον ιερό του ναό το Πνεύμα. «Ένα όμοιο Πνεύμα εμπνέει ολόκληρο το Σώμα μέχρι το τέλος τού χρόνου, γνωστοποιείται όμως σε κάθε γενιά ιδιαιτέρως η παρουσία τού Πνεύματος». Δεν μπορούν να αλλάξουν βέβαια οι ‘βασικές γραμμές’ που καθόρισε στην Καινή Διαθήκη ο Λόγος, αλλά «αφήνει (επιτρέπει, παραγγέλλει…) το Πνεύμα στις επόμενες γενιές την αποστολή και τη χαρά, να επιμηκύνουν σε νέες περιοχές, σύμφωνα με τις οδηγίες τού ουράνιου Οδηγού, το νόημά τους και την (ίδιαν την επίγεια – αλλίμονο! …) ζωή»
Όπου εμφανίζεται ο Μεσσίας και ως ένα είδος ανακεφαλαίωσης όλων τών μορφών φορέων τού Πνεύματος στην ιστορία τού Ισραήλ: Κριτών, Βασιλέων και Προφητών. Ενώ ενεργεί ταυτόχρονα και σε όλον τον λαό τών εσχάτων χρόνων το επαναπαυόμενο σ’ αυτόν Πνεύμα
ένας Λόγος που δίνεται απ’ το Πνεύμα τού Πατρός...
ΕΔΩ ΜΑΛΛΟΝ ΕΧΟΥΜΕΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤHN ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΥΙΟΥ ΕΚ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ.
ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΑΙΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΟΛΑΤΡΕΙΑΣ. ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΙΟ. Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΝΑΛΑΦΡΟ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΠΟΥ ΑΝΕΤΑ ΜΑΣ ΕΙΣΑΓΕΙ ΣΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΟΧΘΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΗΣ. ΠΑΝΤΙ ΤΡΟΠΩ. ΕΤΣΙ ΘΑ ΔΙΚΑΙΩΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙ ΓΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ.
Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΓΙΝΕ ΣΧΕΣΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ...ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΤΥΧΟΥΝ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΥΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΘΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΝ. ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ LIKE ΣΤΑ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥΣ ΣΤΟ FACEGODBOOK
Αμέθυστος
Θα μπορούσε να είναι ωστόσο αυτή ακριβώς η ενότητα Λόγου και Πνεύματος του Θεού στην Παλαιά Διαθήκη σημαντική για τα θεολογικά μας συμφραζόμενα. Και θα συνεχισθή πράγματι η ‘συνάφειά’ τους και στην Καινή Διαθήκη, καθ’ όσον είναι, όπως ήδη δείξαμε, ένας Λόγος που δίνεται απ’ το Πνεύμα τού Πατρός και παραλαμβάνεται και εκφράζεται στο Πνεύμα τού Ιησού ο Λόγος τού Ιησού, ενώ δεν ερμηνεύει μόνον τον (απόλυτο!) Λόγο τού Ιησού στην Εκκλησία μετά την ‘εξαφάνιση’ (Entschwinden!) του Ιησού το Πνεύμα, αλλά καθιστά παρόντα και τον ίδιον τον Ιησού (μυστηριακά και υπαρξιακά) με τη δράση του – και μάλιστα στο Σώμα τού Χριστού, το οποίο και οικοδομεί ως τον ιερό του ναό το Πνεύμα. «Ένα όμοιο Πνεύμα εμπνέει ολόκληρο το Σώμα μέχρι το τέλος τού χρόνου, γνωστοποιείται όμως σε κάθε γενιά ιδιαιτέρως η παρουσία τού Πνεύματος». Δεν μπορούν να αλλάξουν βέβαια οι ‘βασικές γραμμές’ που καθόρισε στην Καινή Διαθήκη ο Λόγος, αλλά «αφήνει (επιτρέπει, παραγγέλλει…) το Πνεύμα στις επόμενες γενιές την αποστολή και τη χαρά, να επιμηκύνουν σε νέες περιοχές, σύμφωνα με τις οδηγίες τού ουράνιου Οδηγού, το νόημά τους και την (ίδιαν την επίγεια – αλλίμονο! …) ζωή»
Όπου εμφανίζεται ο Μεσσίας και ως ένα είδος ανακεφαλαίωσης όλων τών μορφών φορέων τού Πνεύματος στην ιστορία τού Ισραήλ: Κριτών, Βασιλέων και Προφητών. Ενώ ενεργεί ταυτόχρονα και σε όλον τον λαό τών εσχάτων χρόνων το επαναπαυόμενο σ’ αυτόν Πνεύμα
ένας Λόγος που δίνεται απ’ το Πνεύμα τού Πατρός...
ΕΔΩ ΜΑΛΛΟΝ ΕΧΟΥΜΕΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤHN ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΥΙΟΥ ΕΚ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ.
ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΑΙΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΟΛΑΤΡΕΙΑΣ. ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΙΟ. Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΝΑΛΑΦΡΟ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΠΟΥ ΑΝΕΤΑ ΜΑΣ ΕΙΣΑΓΕΙ ΣΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΟΧΘΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΗΣ. ΠΑΝΤΙ ΤΡΟΠΩ. ΕΤΣΙ ΘΑ ΔΙΚΑΙΩΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙ ΓΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ.
Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΓΙΝΕ ΣΧΕΣΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ...ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΤΥΧΟΥΝ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΥΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΘΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΝ. ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ LIKE ΣΤΑ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥΣ ΣΤΟ FACEGODBOOK
Αμέθυστος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου